Vodafone Yanımda Uygulaması ile hattınızla ilgili tüm işlemleri kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Hemen indir

Bireysel

Erişilebilirlik

Erişilebilirlik yazılımları için herhangi bir ek ücret ödeyecek miyim?

Hayır. İşletim sisteminin içerisinde hazır bir şekilde gelen bu yazılımlar için herhangi bir ücret ödemezsiniz.

Satın aldığım telefonu sesli ekran okuyucu yardımı ile kullanmak için ne yapmalıyım?

Android için: Cihaz menüsünde, aşağıdaki adımları takip ederek TalkBack'i aktif hale getirebilirsiniz:

Ayarlar > Erişilebilirlik veya Ayarlar > Gelişmiş Ayarlar > Erişilebilirlik

Samsung cihazlarda, "Voice Assistant" adı verilen ve "TalkBack" yazılımına alternatif olarak kullanılabilecek farklı bir yazılımın bulunduğunu belirtmek isteriz.

iOS için: Cihaz menüsünde, aşağıdaki adımları takip ederek VoiceOver'ı aktif hale getirebilirsiniz:

Ayarlar > Genel > Erişilebilirlik > Görme

Not: Erişilebilirlik kestirmesine VoiceOver’i ekleyerek hızlıca açıp kapatmak mümkündür. iPhone 8/8 Plus ve altı modellerde "Home" tuşuna; iPhone X ve üstü modellerde ekran kilidi tuşuna 3 kere basarak açıp kapatmak mümkündür.

Telefonu satın aldıktan sonra kurulumu kendim yapabilecek miyim?

Evet. Eğer cihaza daha önce kurulum yapılmamışsa ve kutusunu ilk defa siz açmışsanız cihaz kurulumunu ekran okuyucu ile gerçekleştirebilirsiniz.

Android için: Cihazı açtıktan sonra "Merhaba" ekranı geldiğinde, 2 parmağınızı ekran üzerinde bekletin. İlk sesi duyduğunuzda elinizi çekmeyin. "Accessibilitiy activated" veya "TalkBack aktive edildi" ifadesini duyduğunuzda parmaklarınızı ekrandan kaldırın.

Android 8 ve üzeri bazı Android cihazlarda, ses açma ve kısma tuşlarına aynı anda basarak TalkBack'i açmak mümkündür.

Android cihazlarda SIM kart PIN kodu istenirken ekran okuyucuyu aktive edemeyeceğinizi hatırlatmak isteriz. TalkBack eğiticisinden geri tuşuna basarak çıkabilirsiniz. Android işletim sisteminde alttaki navigasyon tuşlarını kullanmak için üzerine bir kez dokunarak odaklandıktan sonra çift tıklamak gerektiğini unutmayın. Android cihazların çoğu İnternet bağlantısı sağlanıp Türkçe konuşmacı indirilinceye kadar, İngilizce konuşacaktır.

İOS için: iPhone 8/8 Plus ve altı modellerde, cihaz açıldığında "Home" tuşuna 3 kere basarak, iPhone X ve üstü modellerde ise kilit tuşuna 3 kere basarak ekran okuyucuyu açabilir ve kuruluma devam edebilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için Apple Müşteri Hizmetleri'nden destek alabilirsiniz.

Android cihazım Türkçe konuşmuyor. Ne yapabilirim?

Ayarlar > Dil ve Giriş > Konuşma menüsü içerisindeki Google metin okuma ayarlarından ses verilerini yükle alanına tıklayarak açılan listeden Türkçe sentezleyicisini (ses motorunu) indirebilirsiniz. Bunu yaparken cihazınız internete bağlı olmalıdır. Not: Bu işlemi yaparken gören bir kullanıcıdan destek almanız gerekebilir.

Android cihazımda farklı konuşma sesi kullanabilir miyim?

Evet. Google Play Store üzerinden farklı ses motorları indirebilirsiniz. Vocalizer TTS en çok kullanılan ses motorlarından biridir. iOS cihazlarda ise, yalnızca yerleşik olarak sunulan dilleri ve alternatif sesleri kullanabilirsiniz.

Az gören bir kullanıcı olarak, telefonumu nasıl rahat kullanabilirim?

Telefonun erişilebilirlik menüsünde yer alan ekran büyütme, büyük metin ve karşıt renkler fonksiyonu ile telefonunuzu ihtiyaçlarınız doğrultusunda özelleştirebilir ve daha rahat kullanabilirsiniz.

Ekran okuyucu ile cihazı kullanmak için ne yapmalıyım?

Android için: ayarlar, erişilebilirlik veya ayarlar, gelişmiş ayarlar, erişilebilirlik içerisinden, TalkBack'ı aktif edebilirsiniz. Samsung cihazlarda, Voice Assistant adı verilen talkback alternatifi başka bir yazılım bulunur. İOS için: Ayarlar, Genel, erişilebilirlik içerisinden voiceOver açılır. Not: Ayarlar, genel, erişilebilirlik içerisindeki erişilebilirlik kestirmesine VoiceOver'i eklemek onun hızlıca açılıp kapatılabilmesini sağlar. Home tuşuna 3 kere basarak iPhone 8/( plus ve altında; kilit tuşuna 3 kere basarak iPhone X ve üzeri, açılıp kapatılabilir.

Erişilebilirlik

Yardım Konuları