QR (Karekod) ile Ödeme Nasıl Yapılır?

23 Kasım 2023

QR (Karekod) ile Ödeme Nasıl Yapılır?

Karekod ile Ödeme Yapma

QR kodla ödeme yapma işleminin detaylarına geçmeden önce kısaca QR kodun çalışma sisteminden bahsedelim. QR temelde bir barkod sistemidir. Ancak marketlerde ya da ürünlerin üzerinde görmeye alışık olduğunuz barkod sisteminden şekil olarak da içerik olarak da farklıdır. Ürün barkodlarına göre QR kodlar daha fazla bilgi içerir ve içerikteki bilgi arttıkça QR kod desenleri farklılaşır. Bu kısa açıklamadan sonra şimdi gelelim QR ile ödeme nasıl yapılır sorusunun cevabına… QR ile ödeme yapabilmek için ihtiyacınız olan ilk adım buna uygun bir cihazdır. Android ve iOS cihazlarda QR kod çalışma prensibi farklıdır. Ancak birçok yeni nesil cihazda herhangi bir uygulama indirmeden yalnızca kamera ile QR kod okutmak mümkündür. Yine de sadece kamerası ile QR kod okumayan bir cihazınız varsa QR kod okuyucu bir uygulama indirmeniz gerekebilir. Bunun ardından QR ödeme işlemi gerçekleştirmek için şu adımları izlemelisiniz;

  • Akıllı telefonunuzun kamerasını açın.
  • Kameranızı tıpkı fotoğraf çeker gibi QR koda doğru çevirin.
  • Telefonunuz bir süre sonra QR kodu algılayacaktır.
  • QR kod algılandıktan sonra ilgili bağlantıya yönlendirileceğinize dair bir bildirim alırsınız.
  • Bu bildirime tıklayarak giriş işlemini onaylamanız gerekir. Onayınızın ardından ilgili sayfaya gidersiniz.
  • Açılan bağlantıda yapacağınız ödeme ile ilgili yönlendirmeler yer alır. Bu yönlendirmeleri takip ederek QR ile ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

QR (Karekod) ile POS Cihazından Nasıl Ödeme Yapılır?

Karekod ile ödeme yapmak isteyen kullanıcıların merak ettiği bir diğer konu da POS’ta QR kod ile ödeme nasıl yapılır sorusunun cevabı. Bu işlem de tıpkı QR ile ödeme yapma işlemi gibi gerçekleştirilir. Yani prensip olarak POS cihazı ile QR kod ödemesi yapma süreci de benzer şekilde işler. Alışveriş yapacağınız mağazada kasa görevlisine QR kod ile ödeme yapacağınız belirtmeniz gerekir. Kasa görevlisi, sizin QR kod ile ödeme yapmanız için alışveriş tutarınızı POS cihazına girdikten sonra, POS cihazının ekranında QR kod gelecek şekilde işlemlerini tamamlar. Sizin de bu esnada mobil bankacılık ya da mobil cüzdan uygulamanızı açarak buradan QR ile ödeme seçeneğini seçip uygulama içerisinden kameranızın açılmasını sağlamanız gerekir. Daha sonra kameranızı POS cihazında yer alan QR kodu kameraya okutarak ödeme işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Birçok mobil bankacılık ve mobil cüzdan uygulaması alışverişlerde zaman kazanmanızı sağlayan QR kod ile ödeme yapmanıza imkân tanır. Vodafone Pay de bu mobil cüzdan uygulamalarından biridir. Vodafone’un 12 yaş üzerindeki tüm kullanıcılar için geliştirmiş olduğu Vodafone Pay tüm basit finansal işlemlerinizi takip edebileceğiniz ve QR kod ile ödeme gerçekleştirebileceğiniz yeni nesil bir mobil cüzdan uygulamasıdır. Vodafone Pay aynı zamanda kullanıcılarına hem fiziksel hem de sanal Vodafone Pay Kart hizmeti de sunar. Uygulama içerisinden edinebileceğiniz Vodafone Pay Sanal Kart ile tüm online alışverişlerinizi gerçekleştirebilir, Vodafone Mağazalarından satın alabileceğiniz Vodafone Pay Fiziksel Kart ile ise hem online hem de mağaza içi alışverişlerinizi gerçekleştirebilir ve tüm ATM’lerden para çekebilirsiniz. Vodafone Pay uygulamasının sunduğu bir diğer avantaj da Vodafone Pay Kampanyalarıdır. Uygulama üzerinden bu kampanyaları takip edebilir ve kampanyalara katılarak avantajlı şekilde alışveriş yapabilirsiniz. Vodafone Pay uygulamasını tüm uygulama marketlerinden ücretsiz şekilde indirebilirsiniz.