Dijital (Mobil) Cüzdan Nedir ve Nasıl Kullanılır?

17 Kasım 2023

Dijital (Mobil) Cüzdan Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Teknolojide yaşanan tüm gelişmeler günlük yaşamımızdaki çoğu alışkanlığımızın değişmesine neden oluyor. Özellikle de akıllı telefon kullanımı ve buna bağlı olarak hayatımıza giren mobil uygulamalar birçok gündelik yaşam alışkanlığımızın değişmesinde çok etkili. Hızla değişen eski alışkanlıklarımızdan biri de alışverişlerimizde gerçekleştirdiğimiz ödeme yöntemleri. Kredi kartlarının hayatımıza girmesi ile değişen nakit para kullanma alışkanlığımız bugün mobil cüzdan kavramının gelişmesi ile bambaşka bir boyuta evrildi. Artık içerisinde nakit para ya da kartlarımızı taşıdığımız cüzdanlarımız yalnızca bir aksesuar olma yolunda hızla ilerliyor. Çünkü mobil cüzdan kullanıcı sayısı, tüm dünyada çok büyük hızla artıyor. Peki mobil cüzdan nedir ve kullanıcılarına ne tür avantajlar sunar?

Dijital (Mobil) Cüzdan Nedir?

En basit tanımıyla mobil cüzdan ya da diğer adıyla dijital cüzdan akıllı telefonlarda kullanılabilen yeni bir ödeme yöntemidir. Ancak mobil cüzdan sadece bir ödeme yönteminden çok daha fazlası demek. Sadece kredi kartı ve banka kartlarınız ile ödeme yapmanız değil aynı zamanda dijital cüzdan uygulamaları ile farklı birçok bankacılık ve finans işlemini de kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bunun dışında yalnızca banka / kredi kartlarınızı değil aynı zamanda müşterisi olduğunuz markaların size özel ürettiği sadakat kartlarınızı da saklayabildiğiniz dijital cüzdan ile kolaylıkla online ödeme işlemlerinizi de temassız şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Dijital (Mobil) Cüzdan Nasıl Kullanılır?

Dijital cüzdan kullanımı oldukça basittir. Dijital cüzdan kullanmak için ihtiyacınız olan tek şey bir akıllı telefondur. Akıllı telefonunuza en iyi dijital cüzdan uygulamalarından birini indirerek mobil cüzdan kullanımına başlayabilirsiniz. İndirdiğiniz uygulamaya sizden istenen bilgileri girerek kaydolduktan sonra banka ve kredi kartlarınızı mobil cüzdan uygulamanıza ekleyebilirsiniz. Bu işlem için kart bilgilerini ilgili alanlara girmeniz ve onay vermeniz gerekir. Mobil cüzdanınıza para aktarmak için ise yine dijital cüzdan uygulamanıza bir banka hesabınızı bağlamanız gerekmektedir.

 

Dijital cüzdanlar yalnızca online alışverişlerde değil fiziksel mağaza alışverişlerinde de ödeme yapmak için kullanılabilir. Dijital cüzdanınızla ödeme yaparken akıllı telefonunuzu POS cihazına yaklaştırmanız yeterli olacaktır. Ancak bu şekilde yapılan ödemelerde NFC teknolojisi kullanıldığından temassız ödeme gerçekleştirebilmeniz için akıllı telefonunuzun da NFC teknolojisini desteklemesi gerekir.

Dijital Cüzdan Kullanımının Avantajları Nelerdir?

Dijital cüzdan nedir sorusundan sonra kullanıcıların merak ettiği bir diğer konu da dijital cüzdan kullanımının ne gibi avantajlara sahip olduğudur. Birçok konuda kullanıcılara kolaylık sağlayan dijital cüzdan kullanımının başlıca avantajları şunlardır;

 

  • Dijital cüzdan kullanımı ile ödemelerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Birçok kullanıcı birden fazla kredi kartı ya da banka kartına sahiptir. Alışveriş sırasında bu kartlardan doğru olanı bulmak kimi zaman oldukça zor olabilir. Dijital cüzdan uygulaması ile temassız ödeme gerçekleştirerek tüm alışverişlerinizde ödeme sürecinizi vakit kaybetmeden gerçekleştirebilirsiniz.
  • Sahip olduğunuz tüm banka ve kredi kartlarını tek bir ekran üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
  • Mobil cüzdanınıza eklediğiniz tüm kartların bakiyesini ayrı ayrı görüntüleyebilir ve toplam varlıklarınız hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
  • Mobil cüzdan kullanımı ile fiziksel cüzdan taşıma ihtiyacınız ortadan kalkar. Bu da size büyük bir rahatlık sağlar.
  • Mobil cüzdan uygulamalarıkullanıcılarına özel indirim ve kampanyalar sunar.
  • Mobil cüzdan uygulamaları güvenlidir. Güçlü şifreleme altyapıları ve parmak izi, PIN doğrulama sistemleri sayesinde herhangi bir güvenlik açığına neden olmaz.
  • Tüm kart bilgileriniz dijital cüzdan uygulamanızda bulunduğundan alışverişlerinizde kart bilgilerinizi kimseyle paylaşmanıza gerek kalmaz ve bu da kart bilgilerinizin çalınma ihtimalini ortadan kaldırır.
  • Online alışverişler sırasında da herhangi bir kart bilgisi girmenize gerek kalmadan tek tıkla ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Eğer seçtiğiniz mobil cüzdan uygulaması uluslararası ödeme yapmayı destekleyen bir uygulama ise bu sayede yurtdışı e-ticaret sitelerinden de alışveriş yapabilirsiniz.
  • Kartlarınızın fiziksel olarak çalınma ya da kaybolma gibi risklerini de mobil cüzdan kullanımı ile ortadan kaldırmış olursunuz.
  • Gelir gider durumunuzu daha net şekilde tek uygulama üzerinden görebileceğiniz için bütçenizi daha doğru şekilde yönetebilirsiniz.

Dijital Cüzdanlar Ne Kadar Güvenli?

Söz konusu teknolojik cihazlar olunca kullanıcıların aklına gelen ilk konu güvenlik oluyor. Hele ki söz konusu finansal işlemler olduğunda güvenlik konusu çok daha önemli bir hale geliyor. Kullanıcılar en iyi dijital cüzdan uygulamaları için dijital cüzdanlar ne kadar güvenli sorusunu soruyor. Uygulamadan uygulamaya değişebilecek de olsa temelde tüm mobil cüzdan uygulamalarının oldukça güvenli olduğunu söyleyebiliriz. Mobil cüzdanlar ile gerçekleştirilen ödemelerde kart bilgilerinin üçüncü şahıslarla paylaşılmaması mobil cüzdanları güvenli kılan en önemli özelliklerden biri. Bu bilgilerin paylaşılmaması demek kart kopyalanması gibi istenmeyen durumların önüne geçmenizi sağlıyor. Online alışverişlerde ise güvenliğinden şüphe ettiğiniz bir internet sitesinden bile alışveriş yapıyor olsanız bile mobil cüzdan ile alışverişinizi güvenli bir hale getirmeniz mümkün oluyor. Mobil cüzdan uygulamalarına genellikle şifre ile giriş yapılır. Böyle bir durumda akıllı telefonunuz kötü niyetli kişilerin eline geçse bile mobil cüzdan uygulamasına şifresiz giriş yapamayacakları için herhangi bir güvenlik ihlaline neden olmaz. Son olarak temassız ödeme ile ilgili bir güvenlik endişeniz varsa bu konu ile ilgili de endişelenmenize hiç gerek yok. Çünkü mobil cüzdan uygulamalarında temassız ödeme NFC teknolojisi ile gerçekleştirilir. Bu da cihazınızı POS cihazına 4-5 santimetre kadar yaklaştırmanız anlamına gelir. Yani bu mesafeden siz fark etmeden herhangi bir ödeme gerçekleştirilmesi mümkün değil.

 

Günümüzde birçok farklı markaya ait mobil cüzdan uygulaması bulunmaktadır. Vodafone Pay de herhangi bir banka müşterisi olmadan basit finansal işlemlerinizi tek bir uygulama içerisinden yönetmenizi sağlayan yeni nesil bir mobil cüzdan uygulamasıdır. Vodafone Pay ile kredi ya da banka kartlarınızı uygulamaya tanımlayabilir ve Vodafone Pay kart kullanımı gerçekleştirebilirsiniz. Vodafone Pay 18 yaş sınırı olmayan bir mobil cüzdan uygulamasıdır. 12 yaşın üzerindeki bir kullanıcıysanız Vodafone Pay indirerek uygulamanın avantajlarından yararlanmaya başlayabilirsiniz. Vodafone Pay aynı zamanda kullanıcılarına birçok markada geçerli kampanyalar  ve indirimler de sunuyor. Vodafone Pay uygulamasını Google Play Store ya da App Store üzerinden indirebilirsiniz. Uygulamayı indirdikten sonra TCKN, ad, soyad, e-posta ve cep telefonu numarası gibi bilgileriniz ile uygulamaya kayıt olup, uygulamayı aktif hale getirdikten sonra mobil cüzdanınızı dilediğiniz şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.