Akıllı Bileklik Nedir? Akıllı Bilekliklerin Özellikleri Nelerdir?

19 Ağustos 2024

Akıllı Bileklik Nedir? Akıllı Bilekliklerin Özellikleri Nelerdir?

Giyilebilir teknoloji ürünleri gün geçtikçe hayatımızda daha fazla yere sahip olmaya başladı. Birçok farklı giyilebilir teknolojik ürün çeşidi mevcut. Bu çeşitler içerisinde en sık kullanılanlardan biri de akıllı bileklikler. Çoğu zaman akıllı saatler ile karıştırılıyor olsa da akıllı bileklikler daha farklı özelliklere sahip olan cihazlardır. Peki akıllı bileklik nedir, ne işe yarar ve akıllı saat ile farkları nelerdir? Eğer siz de bu soruların doğru yanıtlarını öğrenmek istiyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

 

Akıllı Bileklik Nedir?

 

Akıllı bileklikler, tıpkı akıllı saatler gibi bileğinize takabildiğiniz, akıllı telefonlarınız ya da tabletleriniz ile senkronize edebildiğiniz, telefonunuza gelen arama ya da mesajları kontrol edebildiğiniz cihazlardır. Günümüzde birçok markanın farklı özelliklere sahip akıllı bileklik modellerini bulmak mümkündür.Akıllı bileklik özelliklerimarka ve modele göre değişkenlik göstermektedir. Her ne kadar farklı modeller kullanıcılara farklı özellikler sunuyor olsa da hemen her akıllı bileklikte olan genel özelliklere gelin biraz daha yakından bakalım.

 

Akıllı Bilekliklerin Özellikleri Nelerdir?

 

Akıllı bileklikler tıpkı saate benzer tasarıma sahip cihazlardır. Tıpkı bir kol saati gibi bileğinize takabildiğiniz akıllı bilekliklerin birçok fonksiyonu bulunur. Akıllı bileklikler genellikle dijital ekrana sahiptir. Bu dijital ekranlar bazı akıllı bilekliklerde dokunmatik olarak tasarlanmıştır ve akıllı bileklik ile gerçekleştirilen tüm kontroller bu ekran üzerinden sağlanır. Dokunmatik ekrana sahip olmayan akıllı bilekliklerde ise bu kontroller genellikle ekranın etrafında konumlandırılmış düğmeler ile gerçekleştirilir. Akıllı bileklikler tasarım açısından incelendiğinde ise genellikle akıllı saatlere göre daha küçük ve hafif şekilde üretilmiştir. Akıllı bilekliklerde de tıpkı akıllı saatlerde olduğu gibi belirli verileri izlemek için sensörler bulunur. Bu sensörler ile çoğu modelde kalp atış hızı, kandaki oksijen seviyesi ve egzersiz takibi gibi verilerin ölçülmesi mümkündür.

 

Son yıllarda çıkan bazı modellerde ise bu sensörlerin yaptığı ölçümler daha da gelişmiş bir hale gelmiştir. Örneğin Huawei Band 8 akıllı bileklik, kalp atışı hızı ve kanda oksijen seviyesi gibi ölçümlerin yanı sıra uyku takibi, stres seviyesi ölçümü ve adet takibi gibi çok daha gelişmiş sağlık verileri takip özelliğine sahiptir. Akıllı bilekliklerde mevcut olan özelliklerden bir diğeri de gelişmiş egzersiz takibidir. Akıllı telefonunuza bağladığınız akıllı bilekliğinizi belirli uygulamalar ile optimize ederek kullandığınızda yüzlerce farklı egzersiz moduna erişebilirsiniz. Koşu, yüzme, kürek çekme, kardiyo ve daha birçok egzersiz sırasında harcadığınız kalori miktarından egzersiz süresine tüm verileri detaylı şekilde analiz edebilirsiniz. Akıllı bileklikler aynı zamanda telefonunuza gelen çağrı ya da mesaj gibi bildirimleri takip edebilmenizi de sağlar. Yine marka ve modele göre değişiklik göstermek üzere bazı akıllı bileklikler üzerinden bu bildirimleri yönetmeniz de mümkündür. Aynı zamanda yine akıllı bilekliklerle kulaklıkla dinlediğiniz müzikleri başlatma, durdurma, ileri ya da geri sarma gibi kontrolleri de sağlayabilirsiniz. Peki birçok farklı fonksiyonu olan akıllı bileklik nasıl kullanılır? Akıllı bilekliklerin nasıl kullanıldığına biraz daha detaylı şekilde bakalım.

 

Akıllı Bileklikler Nasıl Kullanılır?

 

Akıllı bileklikler de tıpkı akıllı saatler gibi giyilebilir teknolojik cihazlar kategorisinde yer alır. Bir akıllı bilekliği kordonu ile bileğinize takarak tüm fonksiyonlarından yararlanabilirsiniz. Bir akıllı bilekliğin tüm özelliklerinden yararlanmak için akıllı telefonunuza bağlamanız gerekir. Kullanıcılar bu aşamada akıllı bileklik telefona nasıl bağlanırsorusu ile bu işlemin nasıl gerçekleştirileceğini de merak ediyor. Akıllı bilekliğinizi telefonunuza bağlamak için öncelikle bilekliğin akıllı telefonunuz işletim sistemi ile uyumlu olması gerekir. Ardından akıllı bilekliğinizin şarjının olduğundan emin olmalısınız. Akıllı bilekliğinizi kutu içerisinden çıkan şarj kablosu ile şarj edebilirsiniz. Akıllı bilekliği açtıktan sonra kullanım kılavuzunda önerilen uygulamaları, uygulama mağazası üzerinden telefonunuza indirin. Daha sonra telefonunuzun Bluetooth bağlantısını açın ve telefonunuza indirdiğiniz uygulama üzerinden bileklik ve telefon arasındaki bağlantıyı gerçekleştirin. Her marka ve modelde farklı bağlantı ayarları olabilir bu nedenle daha doğru bir bağlantı için mutlaka kullanım kılavuzunu detaylı şekilde incelemelisiniz.

 

Akıllı Bileklik ve Akıllı Saat Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Kullanıcıların sıklıkla merak ettiğikonu olan akıllı bileklik ve akıllı saat arasındaki farklardan bahsedelim.  Bu farklar bazı kullanıcılar tarafından çok net bilinmediğinden çoğu kullanıcı akıllı bileklik saatolarak arama yapıyor ve akıllı bilekliklerden de akıllı saat performansı bekleyebiliyor. Bu gibi karışıklıkların önüne geçmek için bu iki ürün arasındaki farkları inceleyelim.

 

Öncelikle akıllı bileklikler akıllı saatlerden daha küçük ve daha hafif cihazlardır. Tasarım açısından bakıldığında bu iki cihazı birbirinden kolaylıkla ayırabilirsiniz. Akıllı bileklikler kendi bünyesinde birçok sağlık ve spor takibi hizmetini barındırır. Kalp hızı ölçme, kalori takibi, uyku izleme gibi işlemler akıllı bilekliklere entegre olan sensörler sayesinde gerçekleştirilir. Yine akıllı bilekliklerde kronometre gibi özellikler de bulunur. Bu özellikler her ne kadar akıllı saat modellerinin bazılarında bulunuyor olsa da akıllı bilekliklerin daha çok egzersiz amaçlı kullanıldığı söylenebilir. Eğer telefonunuzla yaptığınız diğer işlemleri de gerçekleştirmek istiyorsanız akıllı saat tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

 

Akıllı bileklik ve akıllı saat arasındaki en temel farklardan bir diğeri de çağrı cevaplama özelliğidir. Akıllı bilekliklerde genellikle yalnızca gelen çağrı ve mesajları bildirim olarak görüntüleyebilirsiniz. Ancak akıllı saatlerde bu çağrıları ve mesajları cevaplayabilirsiniz.

 

Akıllı saatler genellikle kendilerine ait yazılım sistemlerini kullanırlar. Bu da tıpkı akıllı telefonlar gibi akıllı saatlere de belli uygulamaların yüklenebilmesi anlamına gelir. Akıllı saatler bu özellik sayesinde akıllı telefonlar olmadan da bazı fonksiyonlarını yerine getirebilirler. Ancak akıllı bileklikler yalnızca telefonlardaki yazılımlarla çalışırlar. Bluetooth üzerinden telefona bağlanarak çalıştıkları için akıllı bilekliklere herhangi bir uygulama yüklemek mümkün değildir. Bu da akıllı bileklikler ve akıllı saatler arasındaki bir diğer farktır.

 

Akıllı saatler ve akıllı bileklikler arasındaki bir diğer ayırt edici fark ise fiyattır. Akıllı saatler, akıllı bilekliklere göre daha pahalı cihazlardır. Eğer akıllı saatler için ayıracak yeterli bütçeniz yoksa ancak yine de belli özelliklere sahip bir giyilebilir teknoloji ürününe ihtiyaç duyuyorsanız akıllı bileklikleri tercih edebilirsiniz. Çünkü akıllı bileklikler hem daha uygun fiyatlı ürünlerdir hem de bazı özellikler bakımından akıllı saatlerin gösterdiği performansları gösterebilirler.

 

Akıllı saatlerin pil ömrü akıllı bilekliklere göre daha uzundur. Her ne kadar akıllı bilekliklere göre daha fazla fonksiyona sahip olsa da akıllı saatlerin tasarım anlamında daha gelişmiş cihazlar olması pil ömrünün daha fazla olmasına neden olmuştur. Bu nedenle akıllı saatler akıllı bilekliklere göre daha uzun süreli kullanım imkânı sunarlar.

 

Sonuç olarak kullanıcılar tarafından her ne kadar bu iki ürün birbiri ile karıştırılıyor olsa da aralarında büyük farklar olduğu aşikâr. Akıllı bilekliklerin genellikle spor aktiviteleri için tercih edilen cihazlar olduğunu söyleyebiliriz. Eğer akıllı saatlerin tüm fonksiyonlarına ihtiyaç duymuyorsanız ve özellikle de egzersiz sırasında kullanabileceğiniz bir cihaza arıyorsanız akıllı bileklik seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

 

Akıllı Bilekler, faturaya ek ödeme kolaylığıyla Vodafone'da!

Faturaya ek akıllı bilekler