Fiziksel SIM ile Elektronik SIM Arasındaki Farklar Nelerdir?

02 Ocak 2024

Fiziksel SIM ile Elektronik SIM Arasındaki Farklar Nelerdir?

Teknolojinin gelişmesi, kullanıcılara her geçen gün daha fazla kullanım kolaylığı sağlıyor. Yenilenen ve gelişen her ürün kullanıcılarına bir önceki versiyonundan daha büyük avantajlar sunuyor. Teknolojik gelişmeler sonucunda gelişim gösteren ürünlerden biri de cep telefonlarımızda kullandığımız SIM kartlar. Telefonlarımıza taktığımız ve arama yapma, SMS gönderme ve internete bağlanma gibi işlemleri yapmamızı sağlayan fiziksel SIM kartlar son yıllarda yerini elektronik sim kartlara bıraktı. Peki elektronik SIM kart nedir, kullanım avantajları nelerdir ve fiziksel SIM kart ile ne gibi farkları bulunur? Konu ile ilgili tüm detayları içeriğimizde bulabilirsiniz.

 

Fiziksel SIM ve Elektronik SIM Nedir?

 

Cep telefonları ile arama yapmak, SMS göndermek ve mobil veri ile internete bağlanmak için SIM kart kullanmak zorundayız. Günümüzde iki tür SIM kart bulunuyor. Bunlardan biri hepimizin kullanımına aşina olduğu fiziksel SIM kart diğeri ise son yıllarda adını duymaya başladığımız elektronik SIM kart. Bu iki ürünün ne olduğu, kullanıcılara ne gibi faydalar sunduğu ve nasıl kullanıldığı ile ilgili tüm bilgileri sizin için detaylı şekilde açıkladık.

 

Fiziksel SIM Nedir?

 

Fiziksel SIM kart nedir diye merak edenler için kısaca hepimizin telefonlarına bulunan ve çoğunlukla “hat” olarak ifade ettiğimiz küçük kartlar olduğunu söyleyebiliriz. Telefonlarınızın içerisinde yer alan, dilediğiniz zaman çıkarıp takabileceğiniz ve telefonun özelliklerine göre farklı boyutlarda olabilen bu kartlar fiziksel SIM kart olarak isimlendirilir. Fiziksel SIM kartların üzerinde bir yonga bulunur. GSM türü telefonlar, yani günümüzde hepimizin kullandığı cep telefonları SIM kart olmadan iletişim amaçlı kullanılamazlar. Fiziksel SIM kartlar bir ağa bağlanmak için gerekli olan oturum açma bilgilerinizi de içerirler. Teknolojinin gelişimi ile birlikte fiziksel SIM kart ebatları da gelişme göstermiştir. Başlangıçta neredeyse kredi kartı büyüklüğünde olan SIM kartlar, akıllı telefonlardan önce kullanmaya başladığımız cep telefonları ile yaklaşık 2.5cm boyutlarına kadar küçülmüştür. Akıllı telefonların piyasaya girmesi ile de SIM kartlar daha da küçülerek Micro ve Nano SIM kart boyutlarına gelmiştir. Cep telefonu operatörleri cep telefonlarını farklı SIM kart boyutları desteklemesi nedeniyle SIM kartları her boyuta uygun hale getirilebilecek şekilde üretmeye başlamışlardır. Bu sayede SIM kartın, uygun boyuta getirilirken zarar görme ihtimali ortadan kaldırılmıştır.

 

Elektronik SIM Nedir?

 

Son yıllarda sık sık ismini duymaya başladığımız elektronik SIM kart ya da başka bir deyişi ile e-SIM’ler fiziksel SIM kartlardan farklı şekilde kullanılır. Telefonun SIM kart yuvasına değil, telefonun ana kartına sabitlenerek kullanılır. Kısacası e-SIM kart teknolojisi, fiziksel SIM kart yerine telefonlara gömülü olarak kullanılan SIM kart teknolojisini ifade eder. Elektronik SIM kartlar kolayca tekrar düzenlenebilir bu nedenle de tarife değişikliği gibi işlemler kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Elektronik SIM kart almak için herhangi bir operatör mağazasına gitmek gibi bir zorunluluğunuz yoktur. Elektronik SIM kart edinebilmek için dilediğiniz operatörün çağrı merkezi ile görüşmeniz yeterlidir. Elektronik SIM kartlar, telefonları mobil bir ağa bağlayarak kullanılırlar. Elektronik SIM kart ile birden fazla telefon numarasına sahip olabilirsiniz. Bunun için ise herhangi bir plastik SIM kart değiştirmeniz gerekmez.

 

Fiziksel SIM Kart ve Elektronik SIM Kart Farkları Nelerdir?

 

Birçok kullanıcı fiziksel sim elektronik sim arasındaki farkın neler olduğunu merak ediyor. Bu iki kart türü arasındaki en önemli fark; elektronik SIM kartların telefonun ana kartında sabit olan bir sistem olması, fiziksel SIM kartın ise telefona haricen takılan fiziksel bir kart olmasıdır. Fiziksel SIM kartları GSM operatörlerinin bayilerinden ya da çağrı merkezi aracılığı ile talepte bulunup adresinize gelmesini isteyerek temin edebilirsiniz. Elektronik SIM kartlar ise bu şekilde herhangi bir yerden temin edilemezler. Elektronik SIM kart kullanmak için, elektronik SIM kart uyumlu bir cep telefonuna sahip olmanız gerekir. Bu fark ile söylenebilir ki, fiziksel SIM kartlar tüm cep telefonlarında kullanılabilir özelliğe sahipken elektronik SIM kartlar yalnızca uyumlu cep telefonlarında kullanılabilir. Eğer elektronik SIM kart kullanmak istiyorsanız cihazınızın buna uygun olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.

 

Elektronik SIM’in Avantajları Nelerdir?

 

Elektronik SIM kartın kullanıcılar için birçok avantajı bulunur. Bu avantajları sıralamak gerekirse;

 

  • Elektronik SIM kartlar, fiziksel SIM kartlar ile aynı cihaz üzerinde sorunsuz şekilde kullanılabilir. Bu da aynı cep telefonu ile iki farklı numara kullanabilmenize olanak sağlar.

 

  • Elektronik SIM kartlar, fiziksel SIM kartlara göre daha yüksek güvenliğe sahiptir. Çünkü elektronik SIM kartların çalınma ve kaybolma gibi riskleri bulunmaz. Telefonun kaybolması ya da çalınması gibi durumlarda ise uzaktan devre dışı bırakılabilirler. Bu şekilde SIM kartınızın başkaları tarafından kullanılmasının önüne geçmiş olursunuz.

 

  • Elektronik SIM kartlar daha uzun ömürlü kullanım sağlarlar. Fiziksel SIM kartın kullanım süresince; aşınma, kırılma ya da zarar görme gibi ihtimallerle kullanılamaz hale gelme ihtimali bulunur. Bu gibi durumlarda yeni bir fiziksel SIM kart almanız gerekir. Ancak elektronik SIM kart için bu şekilde tehlikeler söz konusu değildir.

 

  • Cep telefonunuza birden fazla elektronik SIM profili oluşturabilirsiniz. Böylelikle konuşmak için farklı, internet kullanımı için farklı tarifeler kullanarak ekonomik bir kullanım sağlayabilirsiniz.

 

  • Elektronik SIM kartlar, fiziksel SIM kartlar gibi plastik malzemeden üretilmediği için tamamen çevre dostudur. Fiziksel SIM kartların kağıt ve plastik fazlalıklarını içermedikleri için çevreye ve doğaya zarar vermezler.

 

  • Elektronik SIM kart kullanımında, SIM kart değişikliği yapmak isterseniz herhangi bir fiziksel müdahale yapmadan SIM kartınızı değiştirebilirsiniz. Bu özellik sayesinde herhangi bir bayiye gitmeye gerek kalmadan zamandan tasarruf ederek SIM profilinizi kolayca değiştirmiş olursunuz.

 

Elektronik SIM Karta Nasıl Abone Olunur?

 

Fiziksel SIM karta göre birçok avantajı bulunan elektronik SIM karta nasıl abone olunacağı da kullanıcılar tarafından çok merak edilen konulardan biri. Elektronik SIM kart aboneliği için GSM operatörü bayiliklerine giderek elektronik SIM aboneliğinizi başlatabilirsiniz. İlk kez elektronik SIM aboneliği başlatacaksanız, fiziksel SIM kart aboneliği için gereken evraklar elektronik SIM aboneliği için de istenecektir. Aboneliğinizin başlatılmasının ardından cep telefonunuzun Android veya iOS işletim sistemine sahip olmasına göre yapılması gereken adımları izleyerek elektronik SIM profilinizi aktifleştirmeniz gerekir. Peki bu işlem nasıl gerçekleştirilir? Farklı cihazlar için izlemeniz gereken adımlar şunlar;

 

Android işletim sistemine sahip cihazlarda elektronik SIM kart aktivasyonu için;

 

  • Ayarlar menüsüne gidin,
  • Bu menüdeki Bağlantılar sekmesine tıklayın,
  • SIM Kart Yöneticisi kısmını seçin,
  • Açılan sayfada Mobil Plan Ekleme kısmını tıklayın,
  • Operatör QR Kodunu Kullan seçeneğini seçin,
  • Elektronik SIM kartınızın üzerindeki QR kodunu okuttuktan sonra kartınız kullanıma hazır hale gelir.

 

iOS işletim sistemine sahip cihazlarda elektronik SIM kart aktivasyonu için;

 

  • Ayarlar menüsüne gidin,
  • Hücresel sekmesini açın,
  • Bu sekmedeki Hücresel Plan Ekle seçeneğini seçin,
  • Elektronik SIM kartınızın üzerindeki QR kodunu okutun,
  • SIM kart kilidini açmak için PIN kodunu girdikten sonra kartınız kullanıma açılmış olacaktır.

 

Fiziksel sim kart ve elektronik sim kart arasında farkları öğrenerek cihazınız için doğru ayarlamaları yapabilirsiniz.

 

Tarifesini değiştirmek isteyen Vodafone'lulara özel tarifeler ve numara taşıma ile yeni hat sahibi olarak Vodafone’a gelmek isteyenler için her ihtiyaca özel olarak tasarlanan kampanyalar ile Vodafone ayrıcalıklarından faydalanarak size en uygun faturalı ve faturasız tarife paketlerden dilediğinizi tercih edebilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken Vodafone’un yenilikçi dünyasını keşfetmek. Vodafone faturalı tarifeler hakkında bilgi almak ve detayları incelemek için hemen tıklayın.

 

numara taşıma yeni hat