Süpermarket - Market Alışveriş Listesi

24 Ocak 2024

Süpermarket - Market Alışveriş Listesi

Tüm ihtiyaçlarınız Her Şey Yanımda'da!

Ürünleri Keşfet
Market alışverişi yapmak, bazıları için çok keyiflidir. Adeta bir hobi ya da günlük aktivite yerine geçer. Ancak bazıları için sadece yerine getirilmesi gereken bir görevdir. Hangi grupta olursanız olun market alışverişinin verimli ve kolay olmasını isterseniz. Peki, market alışverişini kolaylaştıracak ipuçları neler? Yeni nesil market alışverişi trendlerine baktık ve sizin için süpermarket alışverişini kolaylaştıracak ipuçlarını derledik.

 

Verimli Süpermarket Alışverişi Rehberi

 

Günlük, haftalık ya da aylık olarak yapabildiğiniz market alışverişlerini daha verimli bir hale getirmek mümkün. Alışveriş öncesinde ve alışveriş sırasında dikkat edeceğimiz birkaç nokta ile market alışverişlerinizi daha ekonomik ve daha kısa sürede tamamlayabilirsiniz.

 

Peki en doğru ve etkili şekilde market alışverişi nasıl yapılır, dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

 

● Mutlaka Bir Alışveriş Listeniz Olsun

 

Market alışverişi yapmanın en önemli kurallarından biri, markete gitmeden önce alışveriş listenizi oluşturmak. İster fiziksel olarak markete gidin isterseniz de online market alışverişi yapın elinizde bir ihtiyaç listeniz olması şart. Evinizdeki eksiklerinizi tespit ederek bir liste oluşturmanız alışveriş sırasında gereksiz ürün satın almanın önüne geçecektir. Listenizi temel gıda ürünleri, temizlik malzemeleri, meyve - sebze, şarküteri, süt ürünleri, bakliyat gibi kategorilere ayırarak hazırlamak ise market alışverişi sırasında size hız kazandıracak bir yöntem olacaktır. Ayrıca elinizdeki listeye odaklanarak markette ihtiyacınız olmayan diğer ürünlerin dikkatinizi çekmesine engel olabilir ve gereksiz harcamaların önüne geçebilirsiniz.

 

Listenizi oluştururken buzdolabı, erzak dolabı, temizlik dolabı gibi yerleri kontrol ederek ihtiyacınız olan ürünleri gözünüz ile görerek belirlemelisiniz. Listenizi oluşturmak için bir diğer püf nokta da haftalık yemek listenizi önceden belirlemek olacaktır. Tüm hafta boyunca hazırlayacağınız yemekleri planlayarak bu yemeklerin hazırlıkları sırasında ihtiyacınız olacak ürünleri alışveriş listenize ekleyebilirsiniz.

 

Son olarak alışveriş listenizi alışverişe çıkmadan hemen önce değil en az birkaç gün öncesinde hazırlayın. Böylece ihtiyaçlarınızı unutmak ya da eksik liste oluşturmak gibi istenmeyen durumların önüne geçebilirsiniz.

 

● Alışveriş Periyotlarını Doğru Belirleyin

 

Her evin tüketim alışkanlıklarının farklı olması market alışveriş alışkanlıklarının da farklı olmasına neden olmaktadır. Süpermarket / market alışverişi yapmadan önce evinizin tüketim alışkanlıklarını bilerek ne sıklıkta alışveriş yapmanız gerektiğini belirleyin. Örneğin çocuklu aileler acil ihtiyaç duyabilecekleri ürünleri evlerinde depolamak isteyebileceklerinden toplu şekilde aylık alışveriş yaparken, yalnız yaşayan bir kişi tüketim aralıkları daha uzun olacağından haftalık alışveriş yaparak taze ürünler kullanmayı tercih edebilir. Bu nedenlerle tüketim alışkanlıklarınızı doğru şekilde tespit ederek hangi sıklıkta alışveriş yapacağınızı belirleyebilirsiniz.

 

Ayrıca bu periyotları ürün kategorilerine göre ayırarak her kategori için farklı bir alışveriş sıklığı belirleyerek listelerinizi bu şekilde de oluşturabilirsiniz.

 

Tüm bunlarla birlikte ekonomik bir market alışverişi için haftalık veya aylık şekilde alışveriş yapmanızı tavsiye ederiz. İhtiyaçlarınızı toplu şekilde almak hem zamandan hem de paradan tasarruf etmenize yardımcı olacaktır. Günlük olarak yapılan alışverişlerde ihtiyaç dışı yapılan satın almaların daha sık olduğu da yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.

 

● Aldığınız Ürünleri Tüketim Sürenizi Kontrol Edin

 

Evlerimizde bazı ürünleri daha hızlı tüketirken bazı ürünleri daha uzun sürelerde kullanabiliriz ve bu durum da alışveriş alışkanlıklarımızı doğrudan etkiler. Peynir, yoğurt, ekmek, makarna gibi temel gıda ürünleri daha hızlı tüketilirken, deterjan, bulaşık süngeri, yumuşatıcı gibi temizlik ürünleri daha uzun sürede tükenebilir. İhtiyacınız olan ürünleri tüketim sürelerine göre listeleyerek alışveriş sırasında ihtiyacınız olmayan ürünleri almayarak ekonomi yapabilirsiniz. Ayrıca tüketim süreleri uzun olan ürünleri fazla aldığınızda son kullanma tarihleri geçerek ürünlerin israf olmasının da önüne geçmiş olursunuz. Sadece kendi tüketim sürelerinizi değil market raflarından aldığınız ürünlerin son kullanma tarihlerini de kontrol etmelisiniz. Böylece son kullanma tarihi yaklaşmış ama sizin o sürede tüketemeyeceğiniz ürünleri satın almayarak ürünlerin israf olmasını engellemiş olursunuz.

 

● Aç Karnına Alışveriş Yapmayın :)

 

Yapılan araştırmalar ile bilim insanlarının da destek verdiği bu cümle ekonomik bir market alışverişi için en önemli kurallardan biri.

 

Alışverişe aç karnına çıkıldığında aslında listenizde yer almayan ama alışveriş sırasında açlığın verdiği etki ile cazip gelen ve içgüdüsel olarak hızlı bir şekilde yemeğe ulaşma hedefiyle sağlıksız atıştırmalıklar, hazır yemek reyonlarındaki ürünler satın alınabiliyor. Yine en fazla yapılan abur cubur satın almalarının açken çıkılan alışverişler sırasında gerçekleştiği de biliniyor.

 

Açken çıkılan alışverişlerin bir zararı da ihtiyaçtan fazla ürün satın alınması. Normal şartlarda yapılacak bir haftalık alışveriş miktarı alışverişe aç karnına çıkıldığında ihtiyaçtan çok daha fazla satın almalar ile sonuçlanabiliyor. İhtiyaçtan fazla satın alınan ürünler uygun sürelerde tüketilmediğinde de bozularak çöpe atılıyor.

 

Kısacası hem israfın önüne geçmek hem sağlıksız ürünlerden uzak durmak hem de ihtiyaçtan fazla ürünleri almayarak gereksiz harcamaların önüne geçmek için market alışverişlerinden önce tok olduğunuzdan emin olmalısınız.

 

● İndirimleri Takip Edin

 

Her market belirli dönemlerde belirli ürünlerde indirimler yapar. Rutin olarak haftanın belli günlerinde yaptıkları indirimlerin yanı sıra ellerindeki stok durumlarına göre gelişen ani indirimler de yapabilirler. Bu indirimleri yakalayabilmek için teknolojiden faydalanabilir, Her Şey Yanımda ve Market Yanımda’yı takip edebilirsiniz. Böylece indirimli ürünleri önceden bilerek market alışverişinizi bu indirimlere göre planlayabilirsiniz.

 

● Online Süpermarket Alışverişinin Konforunu Kullanın

 

Online süpermarket alışverişi, çok farklı noktalarda konforu mümkün kılıyor. Fiziki alışverişe zaman harcamamak, ürünleri özellik ve fiyat açısından kolayca karşılaştırmak bunlardan sadece birkaçı. Birçok ürünü bir ekran üzerinden görebiliyor olmak, sağlıklı karar vermeyi kolaylaştırıyor. Ayrıca online marketlerin hızlı teslimat seçenekleri ile acil durumlarda da tüm ihtiyaçlarınıza hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.