Ramazan Bayramı ve Bayram Yemekleri

20 Şubat 2024

Ramazan Bayramı ve Bayram Yemekleri

Ramazan Bayramı ve Bayram Yemekleri Her Şey Yanımda'da!

Ürünleri Keşfet
 

Ramazan Bayramı, İslam dininin iki bayramından ilki ve aynı zamanda en önemli günlerinden biridir. Ramazan Ayı, tüm İslam Dünyası için diğer aylar içerisinde en değerli olanıdır. Ramazan Bayramı’nın önemi de tam olarak buradan gelir. Ramazan Bayramı coşkuyla kutlanan, yemekleri ve özellikle tatlıları ile ön plana çıkan bir dini bayramdır. Ramazan Bayramı ile ilgili bilmeniz gereken tüm detaylar ve o güne özel hazırlayabileceğiniz lezzetli yemek önerileri içeriğimizde.

 

Ramazan Bayramı

 

Ramazan Bayramı, her yıl Ramazan Ayının sona ermesi ile başlayan ve Ramazan Ayı boyunca devam eden oruç ibadetinin sona ermesi ile kutlanan bir dini bayramdır. Tüm Müslümanlar her yıl Ramazan Ayının ne zaman başladığı ve bayramın ilk gününün ne zaman olduğunu araştırıyor. Peki Ramazan Bayramı nedir? Eğer siz de bu konu ile ilgili bir araştırma yapıyorsanız merak ettiğiniz tüm detaylar için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

 

Ramazan Bayramı Nedir?

 

Ramazan Bayramı Müslümanlar için var olan iki dini bayramdan biridir. Ramazan Ayının bitişi ile başlayan 3 günlük bir bayram olan Ramazan Bayramı’nda tüm Müslümanlar akraba ziyaretleri gerçekleştirerek ve sevdikleri ile bir araya gelerek bayramı kutlarlar. Bayram boyunca bayrama özel yemekler hazırlamak, sadaka vermek, özellikle sabah kahvaltısında aile ile bir arada olmak gelenek haline gelmiştir. Ramazan Bayramı, adını ardından geldiği ve oruç ibadetinin gerçekleştiği Ramazan Ayından alır. Osmanlı döneminde bu bayram Şeker Bayramı olarak da anılmıştır. Bu nedenle de Ramazan Bayramı’nda tatlı yemek ve ikram etmek bir gelenek haline gelmiştir.

 

Ramazan Bayramı Ne Zaman?

 

Ramazan Ayı ne zaman diye merak ediyorsanız, Ramazan Ayı Hicri takvime göre 9. aydır. Ramazan Bayramı ise bu ayın bitimi ile başladığı için hicri takvime göre 10. ay olan Şevval Ayının ilk üç günüdür. Hicri takvim ve Miladi takvim birbirinden farklı şekilde hesaplandığı için, günümüzde kullandığımız Miladi takvime göre Ramazan Ayı ve Ramazan Bayramı her yıl farklı zaman dilimine denk gelmektedir. Peki 2024 yılı için Ramazan ne zaman başlıyor? Miladi ve Hicri takvim arasındaki gün farkından dolayı tüm Müslümanlar her yıl Ramazan hangi gün başlıyor diye bir araştırma yapıyor. 2024 yılı için Ramazan başlangıcı 11 Mart Pazartesi günü gerçekleşiyor. Yani 11 Mart Pazartesi günü ilk oruç tutulmuş oluyor

 

Ramazan Bayramı kaç gün ve ne zaman başlıyor?

 

Ramazan Bayramı ne zaman diye merak ediyorsanız da 2024 yılı için Ramazan Bayramı 10 Nisan Çarşamba günü başlıyor. 12 Nisan Cuma günü ise bayramın son günü. Ramazan bayramı hangi güne denk geliyor sorusunun yanıtı, Çarşamba, Perşembe, Cuma şeklinde. Ramazan Bayramı 3 gün süren bir bayram. Bayram hangi güne denk geliyor diye merak edilmesinin nedeni genellikler Ramazan Bayramı’nın ülkemizde resmî tatil günü sayılmasından ileri geliyor. Tatil günlerini hesaplamak isteyen ve buna göre bir tatil planı yapmak isteyen kullanıcılar sık sık Ramazan Bayramı hangi gün diye bir araştırma yapıyor. 2024 yılı için Ramazan Bayramı çarşamba, perşembe ve cuma günlerine denk geldiği için uzun bir tatil planlamak mümkün.

 

Ramazan Bayramının Anlam ve Önemi

 

Ramazan Ayı, Müslümanlar için oruç ibadetinin gerçekleştirildiği bir aydır. Oruç; gün doğumundan akşam gün batımına kadar fiziksel olarak hiçbir şeyin yenilip içilmediği aynı zamanda manevi olarak da kavga etmek, kötü şeyler söylemek ve İslam’a uygun olmayan şeylerin yapılmasından kaçınıldığı bir ibadettir. Bir ay boyunca tutulan oruçların sonunda Ramazan Bayramı’na ulaşılması tüm Müslümanlar tarafından büyük bir sevinçle karşılanır. Özellikle bayramın ilk günü, artık gün içerisinde yeme-içme serbest hale geldiği için ailece kalabalık bir kahvaltı etmek çok önemlidir. Aynı zamanda oruç ibadeti sona erdiği için tüm Müslümanlar bayramın gelişini, lezzetli yiyecekler hazırlayarak ve bu yiyecekleri eş, dost ve akrabaları ile paylaşarak birlik ve beraberliğin önemini hatırlarlar.

 

Ramazan Bayramı’nda Olmazsa Olmaz Yemek ve Tatlılar

 

Geleneksel bayram yemekleri ile gelenekleri sürdürmek, çok güzel. Ramazan Bayramı’nda en sevilen aktivitelerden biri kalabalık sofralar etrafında toplanarak, bayramın tadını çıkarmaktır. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği ya da akşam yemeğinde hazırlanan bu sofralar dışında, günün diğer saatlerinde gerçekleştirilen bayram ziyaretlerinde hazırlanan ikram tabakları da bayramın en sevilen öğelerinden biri. Çocuklar için ise bayramın en keyifli kısmı tabi ki gidilen her evde kendilerine uzatılan şeker ve çikolatalar. Peki Ramazan Bayramı’nın olmazsa olmaz yemekleri ve tatlıları neler? Bayram sofraları için en güzel lezzet önerilerini sizin için araştırdık.

 

Zeytinyağlı Yaprak Sarması

 

Bayram sofrası dendiğinde akla gelen ilk lezzet hiç şüphesiz yaprak sarması. Hazırlanmasının zahmetli olması nedeniyle bayramın önemine en uygun yiyeceklerden biri olan zeytinyağlı yaprak sarması, soğuk olarak tüketilmesi nedeniyle de hem ana yemek yanında hem de ikram olarak çayın yanında ikram edilebilir.

 

Su Böreği

 

Bayram sofralarının en sevilen lezzetlerinden bir diğeri de su böreği. Yine hem sofralara hem de çay ikramlarının yanına en çok yakışacak lezzetlerden. Kat kat açılmış yumuşacık hamuru ve kıymayla ya da peynirle hazırlanmış içi ile bayram sofralarınıza tat katacak su böreğini de menünüze mutlaka eklemelisiniz.

 

Kavurma ve Pilav

 

Kavurma denildiğinde her ne kadar akla Kurban Bayramı gelse de Ramazan Bayramı’nda da güzel bir yemek sofrası için en lezzetli ikili kavurma ve pilav olacaktır. Yanına eşlik edecek güzel bir salata ile bu yemek bayram sofranızın unutulmaz olmasını sağlayacak.

 

Evde Güveç

 

Güveç, Anadolu yemek kültürünün kadim ürünlerinden biri. Toprak kaplarda ve ateşe değil ateşin külüne doğrudan maruz kalarak uzun sürede pişen hafif sulu yemeğe güveç deniyor. Bayramda güveç yapmanın farklı yolları var. Bunları sıraladık; size uygun olanı tercih edebilirsiniz.

 

1.    Etli Güveç

Günümüzde kolayca temin edebileceğiniz bir güveç kabı edinmekle işe başlayın. Kuzu ya da dana etini kuşbaşı doğrayın veya kasaptan alırken doğratın. Sonra eti geniş bir yapışmaz tavada hafifçe kavurun. Büyük bir kasede 2 çorba kaşığı domates salçası ve seviyorsanız biraz da biber salçasını ılık su ile eritin. Kesme tahtası üzerinde mevsim sebzelerini kuşbaşı doğrayın. Soğan, sarımsak, biber, domates, patlıcan, kabak (kabak biraz sulandırabilir), patates gibi sebzeleri doğradıktan sonra güveç kabına koyun. Kavrulmuş eti ve salçalı suyu da ekleyin. Kendi zevkinize göre karabiber, toz kırmızı biber, tuz, kekik ekleyin. Ağzını kapatın ve kısık ateşte ocakta pişirin. Et piştiğinde yemek hazır olacaktır.

 

2.    Tavuklu Güveç

 

Güveç, etle yapılır. Güveç geleneğinin temelinde kuzu eti vardır. Ancak elbette tavukla da yapılabilir. Kuşbaşı doğranmış tavuk parçalarını yukarıdaki tarifi birebir uygulayarak güveçte pişirebilirsiniz. Tavuk etine, sebze çeşitliliği çok yakışmayabilir. Bunun yerine tavuk yoğun, patates, biber ve hatta bir bardak haşlanmış nohut ile de tarifi deneyebilirsiniz.

 

3.    Sebze Güveç

 

Giderek daha fazla insan, vegan beslenmeyi benimsiyor. Elbette güveç sebzeli de yapılabilir. Mevsim sebzelerini bir tavada sızma zeytinyağı ile hafifçe kavurup sonra güveç içinde salçalı sos ile pişirebilirsiniz.

 

Tüm güveç tariflerinin yanına pirinç pilavı veya bulgur pilavı eşlik edebilir. Ayrıca güveç yanına ayran da çok yakışır.

 

Patlıcan Kebabı

 

Bayram sofraları özeldir. Ailelerin bir arada keyifle yemek yediği bu özel sofralar için özenli yemekler hazırlamak önemsenmeli. Ama özenli yemekler de biraz göz korkutabiliyor. Patlıcan kebabı deyince de gözünüz korkmasın. Tarifimizi adım adım izleyin ve bayram sofrasının keyfini çıkarın. Uzun patlıcanları yıkayıp, tepe kısmını yani sapını kopardıktan sonra şeritler halinde doğrayın. Bu şekilde tuza yatırın. Daha sonra patlıcan dilimlerini deforme etmeden suyunu sıkın ve kağıt havlu veya temiz bez üzerine koyun, kurusun. Büyük bir tavada veya airfryer içinde bu şerit halindeki patlıcanları kızartın. Bir başka tavada çok küçük doğranmış et, tavuk parçalarını kavurun. Et parçaları, nohut tanesi kadar olmalı. Küp şeklinde doğranmış soğan, ince kıyılmış biber ile kavurmaya devam edin. Kekik, kırmızı pul biber ve tuz ekleyin. Şerit patlıcanları artı işareti olacak şekilde üst üste koyun. Kesişme noktasına et veya tavukla hazırladığınız karışımdan ceviz kadar koyun. Patlıcanları yuvarlayıp et karışımı sarın ve bir kürdanla tutturun. Bir dırın tepsisine biraz yağ sürüp hazırladığınız kebapları dizin. Hepsi bitince üzerine salça su döküp fırına verin. Çok şık bir bayram yemeği olacaktır. Yanında pilavla sunulabilir.

 

Enginar Dolması

 

Bu yıl bayram, tam da enginar mevsimine denk geliyor. İri enginarları alıp yıkayın. Büyük bir düdüklü tencereye ihtiyacınız olacak. Enginarların uç kısımlarını kesin yapraklarını hafifçe açın. En orta kısımdaki dikenleri temizleyin. Enginarları büyük bir leğende limonlu suda bekletin. Başka bir tencerede soğan, pirinç, maydanoz, taze nane, dere otu kavurun. İç fıstık da ekleyebilirsiniz. Bu karışımı enginar yapraklarının aralarına doldurun. Düdüklü tencerede ya da büyük bir tencere içinde üzerine tuzlu ve limonlu su ekleyerek dolmaları pişirin. Tatlı ve ekşi bir tadı olan enginar dolmaları tabakta çok güzel görünecektir. Üzerine hafifçe sarımsaklı süzme yoğurtlu sos dökebilirsiniz. Tek başına ana yemek olacak kadar doyurucudur. Ama isterseniz önden hafif bir çorba da sunabilirsiniz.

 

Baklava

 

Ramazan Bayramı’nın aynı zamanda Şeker Bayramı olarak anılması nedeniyle bayram lezzetlerini sayarken tatlıları es geçmek olmaz. Ramazan Bayramı’nın en sevilen tatlısı ise kuşku yok ki baklava! Cevizli ya da fıstıklı çeşitleri ile hemen herkesin hayran olduğu bu geleneksel tatlı hele bir de ev baklavası olursa bayram keyfi ikiye katlanır.

 

Revani

 

Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen ve en sevilen şerbetli tatlılardan biri olan revani, bayramda ikram edebileceğiniz hem lezzetli hem de pratik tariflerden. Şerbetli olmasına rağmen hafif dokusuyla yedikçe daha fazla yemek isteyeceğiniz revaniyi henüz denemediyseniz bu bayram mutlaka bu lezzetli tatlıya bir şans vermelisiniz.

 

Fırın Sütlaç

 

​​Geleneksel bayram yemekleri ekseninde geleneksel Türk mutfağının ürünlerinden örnek tarifler sunmaya devam ediyoruz. Bir tencereye yıkanmış yarım su bardağı pirinç ve 2 su bardağı su koyun ve karıştırarak pişirin. Sonra 1 su bardağı şeker ekleyin. Onlar kaynarken başka bir kapta 1 litre süte nişasta vanilya ekleyip eritin ve azar azar ocaktaki karışma ekleyin. Hepsi birlikte bir kıvam almalı ve pirinçler pişmeli. Şimdi fırın kaplarına sütlacı boşaltın ve fırında da biraz üzeri kızarana kadar pişirin.

 

Çikolata ve Şekerleme

 

Bayram için kusursuz sofralar hazırladıktan sonra bu güzel gün için unutmamanız gereken iki önemli lezzet daha var; çikolata ve şekerlemeler. Özellikle evinizi küçük misafirler ziyaret edecekse onların gözlerinin arayacağı ilk şey çikolata ve şeker olacaktır. Bu nedenle en şık şekerliğinizin içine bol bol çikolata ve şeker eklemeyi unutmayın.

 

Ramazan Bayramı’nı beklerken, bayram hazırlığı için sofranızın olmazsa olmazlarını sizin için listeledik. Bu güzel lezzetleri hazırlamak için ihtiyacınız olan tüm malzemelere Vodafone’un Her Şey Yanımda online alışveriş platformu üzerinden ulaşabilirsiniz. 3 milyondan fazla ürün çeşidi ile Her Şey Yanımda’da aradığınız her şeyi kolaylıkla bulabileceksiniz. Her Şey Yanımda’ya Vodafone Yanımda uygulaması üzerinden ulaşabilirsiniz. Her Şey Yanımda; Vodafone’lu olsun ya da olmasın herkesin kullanımına açık. Ancak Vodafone’lular Her Şey Yanımda kampanyaları ile avantajlı alışverişin keyfini çıkarıyor. Siz de Vodafone’lu olmak ve bu avantajlardan yararlanmak için Vodafone Online Kanalları üzerinden numara taşıma ya da yeni hat başvurusu gerçekleştirerek kısa süre içerisinde Vodafone dünyasına adım atabilirsiniz.