IP Nedir?

28 Eylül 2023

IP Nedir?

 

İnternet servis sağlayıcıları, network bağlantısı olan tüm cihazlar için kimlik kodu belirler. Bu kimlik kodları; İnternet Protokolü yani IP şeklinde karşılık buluyor. Benzersiz rakamlardan oluşan bir sayı kümesi olan IP numaraları, bilginin ulaştığı adresi öğrenmeyi mümkün kılıyor.  İnternet ağı içindeki cihazların birbiri ile olan bağlantısını kolaylaştıran bu protokol, tüm ağlar tarafından tercih ediliyor.

 

Bilgisayarınız ile dünyanın herhangi bir yerindeki ağa bağlanmanız için IP adresi gerekiyor. Bu yazımızda IP nedir sorunun yanıtını detaylı şekilde bulabilirsiniz.

 

IP Adresi Nedir?

 

İnternet bağlantısı sırasında, farklı cihazlar birbiri ile iletişim kuruyor. Bu iletişim sırasında; gerekli bilgilerin doğru adrese iletilmesi ve doğru adresten alınması için IP adresine ihtiyaç duyuluyor. İnternet Protokolü olarak isimlendirilen seri numaraları, cihazlar arasındaki iletişimi kolaylaştırıyor. IP adresi ile ağ üzerindeki cihazlar birbirini hata payı olmadan tanıyabiliyor. Bunun yanı sıra; IP numarası sayesinde; bilgisayar kullanıcılarının bulundukları lokasyon tespit edilebiliyor.

Bilgisayarlar arasındaki veri transferi sırasında; bitlere ayrılan veriler hem veri gönderen, hem de veri alan cihazların IP adreslerini içeriyor. Böylece veri transferi doğru ve hızlı şekilde gerçekleşebiliyor. Aktif kullanılan iki ayrı IP çeşidi bulunuyor. İnternet Protokolü Çeşitleri; IPv4 ve  IPv6.

IPv4 Sistemi Nedir?

 

Bugün aktif olarak kullanılan IPv4 sistemi, standart web protokollerinden biri. 8 bit değerinde 4 sayıdan oluşan bu protokol, toplamda 32 bite eşdeğer. IPv4 sistemini oluşturan sayılar, 0’dan başlayarak 255’te son bulunuyor. Bu da demek oluyor ki IPv4 sistemi ile 4 milyar üzerinde adres elde etmek mümkün!

 

İnternet Protokol Versiyon 4 olarak da karşılık bulan IPv4; geniş kapsamlı kullanılan ilk sürüm olma özelliğini taşıyor. 1983 senesinde ilk kez kullanılmaya başlayan sürüm, 32.253.526.145 şeklinde görünüyor.

IPv6 Sistemi Nedir?

 

Yeni Nesil İnternet Protokolü olarak lanse edilen IPv6, yeni bir sürüm olarak öne çıkıyor. IP adresleri, bloklar haline oluşturulabiliyor. Bu durum, IP sınırlandırıyor. Sınırlı IP adresinin yanı sıra ağ kullanıcıların sayısının her geçen gün artması, IPv4 sisteminin yetersiz kalmasına neden oluyor. Yeni IP adreslerine duyulan ihtiyaç sonucunda IPv6 sistemi ortaya çıktı.

 

IPv4 sistemi, 32 bit genişliğe sahipken, IPv6 128 bit genişlikte. IPv4 ile IPv6 benzer şekilde çalışsalar da yeni nesil internet protokolü, bin kat daha fazla adres sağlıyor. Hem harf hem de sayı içeren IPv6, 8 ayrı 4 basamaklı sayıdan meydana geliyor.

 

IPv6 Sisteminin Avantajları

 

IPv4 hali hazırda en yaygın kullanılan internet protokolü iken, IPv6’da günden güne popülerlik kazanıyor. IPv6’nın sunduğu çoklu yayın özelliği, verilerin daha hızlı ve daha fazla noktaya tek seferde ulaşmasına imkan veriyor. Ayrıca IPv6, adreslerin tükenmesine yönelik endişelerin ortadan kalkmasını sağlıyor.

 

IPv6 dünya genelinde her geçen gün daha çok kabul görüyor. Dünya çapındaki içerik sağlayıcılarından bazılarına IPv6 üzerinden ulaşılabiliyor. IPv6 sisteminin avantajlarından bir diğeri de IoT cihazları söz konusu olduğunda öne çıkıyor. “Nesnelerin İnterneti” günümüzde artan bir ivme ile büyüyor. Birbirine bağlı olmayan cihazları bağlamak için ise IPv6 sistemine başvuruluyor.

 

Hızla gelişen dünyaya ayak uydurmak için hızlı ve güvenli internet bağlantısı oldukça önemli.  Vodafone Ev İnterneti ile evinizden de güvenli ve hızlı şekilde internete erişebilirsiniz. Fiber optik kablolar ile gerçekleştirilen fiber internet ile hızınız 1000 mbps’ye kadar çıkabiliyor. Vodafone’un sunduğu internete özel fiber tarifeler arasından ihtiyacınıza uygun olanı tercih edebilir, evinizde de hızlı internet deneyimi yaşayabilirsiniz.

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun!

Başvur