Adil Kullanım Kotası (AKK) & Adil Kullanım Noktası (AKN) Nedir?

28 Eylül 2023

Adil Kullanım Kotası (AKK) & Adil Kullanım Noktası (AKN) Nedir?

 

İnternet, tüm dünyayı birbirine bağlayan güçlü bir ağ. Bu ağ, giderek genişliyor ve büyürken de dönüşüyor. İnternetin kullanım şekli ve miktarı kişiden kişiye değişse de hayatlarımızdaki yeri değişmiyor. Hemen hemen tüm kullanıcıların önceliği, kısıtlama olmadan internete ulaşmak. Kişilerin internet kullanımının kısıtlamasının başında ise AKN geliyor. Bu konu ‘’AKN nedir?’’ sorusunu doğuruyor. Adil kullanım noktası anlamına gelen AKN’yi kısaca anlatmak gerekirse, ay içerisinde seçtiğiniz veri miktarının kontrol edilmesi için oluşturulan bir sistem demek mümkün. İnternet kullanımını kısıtlayan bir diğer kavram ise AKK. Adil kullanım kotası olan AKK, internette yapılan limit aşımı ile indirme hızındaki kısıtlamayı kapsıyor. Yazının devamında, AKN ve AKK hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilir ve “İnternette AKK nedir?” gibi sorularınıza yanıt bulabilirsiniz. 

 

 

Adil Kullanım Kotası Nedir?

 

Adil kullanım kotası, ev ve telefon interneti kullanımında kişilerin karşısına çıkan kavramlardan bir tanesi. Kullanıcılar AKK kotası kavramı ile genellikle, internet hızında yaşanan düşüş nedeniyle tanışıyor. Bu bağlamda “Adil kullanım kotası nedir?” sorusunun cevabı geniş kitleler tarafından merak ediliyor. Adil kullanım kotası, internet kullanıcılarının, internet kullanımı sırasında yoğun veri trafiğinden minimum seviyede etkilenmesini sağlamak adına oluşturulan bir sistem. Bu kavram araştırılırken ortaya çıkan’’ İnternet adil kullanım kotası nedir?’’ sorusuna bir örnekle cevap verilebilir. Örneğin, 24 mbps hıza sahip bir internet kullanıcısının, 10 GB veri indirme limiti olsun. Sahip olunan veri indirme limiti dolduğunda, internet kullanıcısının internet hızı, 8 mbps’a düşürülüyor. Bu uygulama “Adil kullanım kotası kaç gb?”sorusunu beraberinde getiriyor. İnternet adil kullanım kotası, kullanıcıların tercih ettiği paketlemeye göre farklılık gösteriyor.

 

 

Adil Kullanım Noktası Nedir?

 

AKN internet;  şirketlerin, tüm internet kullanıcılarına eşit hizmet verme anlayışından doğan bir kavram. Peki, kullanıcıların yaşayabilecekleri mağduriyetlerin önlenmesini amaçlayan AKN internet nedir? AKN, kişilerin indirme miktarı sınırına ulaştığında, hızın düşmesine neden oluyor. “AKN ne?”sorusu, kişilerin indirme hızlarının düşmesi ile daha büyük bir merak unsuru oluşturuyor. AKN aşılmamışken internet ile üç dakikada indirilebilecek bir program, dosya veya oyun, AKN aşılması durumunda 10 dakikada indirilebiliyor.

 

 

Kotasız İnternet

 

İnternetin kotalı olması, internet kullanım miktarının kısıtlı olması anlamına geliyor. Yani kotalı internetlerde, belirli bir GB vey Mbps hızında internete erişilebiliyor. Ancak, kotası bulunan paketler olduğu gibi adil kullanım kotası olmayan paketler de mevcut. Telefonlar için AKK günümüzde olsa da, bilgisayarda AKK 2019 yılı itibariyle geçerliliğini kaybetti. AKK’nin kaldırılması adil kullanım kotasız internet hakkında soru işaretlerini doğuruyor. Artık bilgisayarda kullanılan internetlerin indirme hızı yalnızca, altyapı sağlayıcılarının sunduğu imkanlar ile ilişkilendirilebiliyor. AKN kota aşımından şüphelendiği durumlarda adil kullanım kotası sorgulama yapılabiliyor. Dakikalar içerisinde hız testi yaparak, indirme hızınızı kontrol edebilir ve yaşadığınız problemin kaynağına ulaşabilirsiniz.

 

Evinizde AKN olmayan, kotasız internetten yararlanmak için, Vodafone'un sunduğu ev interneti tarifelerinden yararlanabilirsiniz. Seçiminizi taahhütlü veya taahhütsüz paketler arasından dilediğiniz gibi gerçekleştirebilirsiniz. Taahhütlü paket tercih ederken, cayma bedeli, internet limiti veya hızı hakkında detaylı bilgi edinerek, memnuniyetinizi maksimum seviyeye çıkarabilirsiniz.

 

 

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun.

Başvur