Telefonda NFC Özelliği Nerededir ve Nasıl Açılır?

02 Ocak 2024

Telefonda NFC Özelliği Nerededir ve Nasıl Açılır?

Akıllı telefonlar, sahip oldukları özelliklerle her geçen gün hayatımızı farklı bir noktada kolaylaştırmaya devam ediyor. NFC teknolojisi de hayatı kolaylaştıran bu özelliklerden biri. Hal böyle olunca NFC özelliğinin ne olduğu ve nasıl çalıştığı da oldukça merak edilen konular arasında yer alıyor. Bununla birlikte günümüzde telefonlarda da yer alan NFC teknolojisine cep telefonları üzerinden nasıl ulaşıldığı ve bu özelliğin nasıl aktif edildiği de sık sık araştırılıyor. Eğer siz de tüm bu soruların cevabını arıyorsanız, içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

 

NFC Nedir? Nasıl Çalışır?

 

Her ne kadar son dönemlerde adını sık sık duyuyor olsak da NFC Teknolojisi aslında çok da yeni bir teknoloji değil. 2010’lu yıllardan itibaren hayatımızda olan bu teknoloji temassız ödeme kavramının popülerleşmesi ile birlikte günlük hayata daha fazla entegre oldu. NFC’nin açılımı “Near Field Communication”dır. Anlamı ise “Yakın Alan İletişimi” demektir. NFC teknolojisi her ne kadar Bluetooth teknolojisi ile benzer şekilde çalışıyor gibi gözükse de bu iki teknoloji aslında birbirinden çok farklıdır. Elbette NFC de Bluetooth ve Wi-Fi teknolojileri gibi kablosuz sinyaller aracılığı ile çalışır. NFC’nin bu teknolojilerden farkı ise çalışma prensibi açısından herhangi bir güç kaynağına ihtiyaç duymamasıdır. Örnek vermek gerekirse kredi / banka kartlarını temassız ödeme işlemi sırasında pos cihazına yaklaştırdığınızda ödeme gerçekleşmiş olur. Burada veri aktarımı radyo dalgaları aracılığı ile gerçekleşir. NFC teknolojisinde aktif ve pasif olmak üzere iki tür cihaz bulunur. Veri aktarımı sırasında pasif cihaz aktif cihazdan güç alır ve aktarım bu şekilde gerçekleşmiş olur. Mobil telefonlarda ise NFC teknolojisi sayesinde belge, telefon numarası, konum, uygulama gibi bilgileri bir başka cihaz ile paylaşabilirsiniz. Ancak paylaşım sırasında her iki cihazında birbirine 4 santimetre mesafede olması gerekir.

 

NFC Güvenli mi?

 

NFC teknolojisi hayatı kolaylaştıran bir özellik olsa da kullanıcılar bu teknolojinin ne derece güvenli olup olmadığını da merak ediyor. NFC ile yapılan veri aktarımları radyo dalgaları aracılığı ile gerçekleştiğinden herhangi bir güvenlik önlemi ya da şifreleme yöntemine sahip değildir. Bu durum her ne kadar kulağa güvenlik açığı varmış gibi gelse de NFC ile veri aktarımı için iki cihazın birbirine 4 santimetre mesafede bulunması gerekir. Bu nedenle de herhangi bir şifreleme yöntemi olmasa da sizin bilginiz dışında veri aktarımının gerçekleşmesi mümkün değildir. Yine de daha güvenli bir şekilde bu teknolojiyi kullanmak isterseniz cep telefonunuza ekran kilidi koyarak ya da kullanmadığınız zamanlarda NFC özelliğini kapatarak kendi adınıza güvenlik önlemlerinizi artırabilirsiniz. Peki telefonda NFC özelliği nasıl açılır ya da nasıl kapatılır? Gelin hep birlikte akıllı telefonlarında NFC özelliğinin nerede bulunduğuna ve nasıl kontrol edildiğine yakından bakalım.

 

NFC Özelliği Nasıl Açılır?

 

Mobil telefonu ile NFC özelliğini kullanarak bu teknolojinin sağladığı kolaylıklardan yararlanmak isteyen kullanıcılar telefonda NFC nerede sorusunu sık sık soruyor. Öncelikle mobil telefonunuzla NFC özelliğini kullanmak istiyorsanız telefonunuzda NFC özelliğinin olması gerekir. Çünkü her ne kadar son teknoloji gibi gözükse de bazı markaların bazı telefon modellerinde NFC özelliği bulunmuyor. Eğer telefonunuzda NFC özelliği olduğunu biliyor ancak nasıl aktif hale getireceğinizi bilmiyorsanız gelin telefonda NFC nasıl açılır birlikte bakalım.

 

iOS Cihazlarda NFC Nasıl Açılır?

 

Eğer cep telefonunuzda NFC özelliği varsa, bu özellik genellikle ayarlar menüsünde yer alır. Eğer iOS işletim sistemine sahip bir cep telefonunuz yani bir iPhone’unuz varsa, NFC özelliğini açmak için öncelikle “Ayarlar” menüsüne giriş yapmanız gerekir. Ardından burada yer alan “Bağlı Cihazlar” sekmesine dokunmalısınız. Açılan ekranda karşınıza çıkan “NFC” menüsüne tıkladıktan sonra “NFC’yi Etkinleştir” simgesine dokunmalısınız. Bu işlemleri tamamladıktan sonra telefonunuzdaki NFC özelliği açılmış olacaktır.

 

Android Cihazlarda NFC Nasıl Açılır?

 

Android cihazlarda da NFC özelliğini açmak oldukça kolaydır. Öncelikle “Ayarlar” menüsüne giriş yapmanız ardından da “Bağlantı Tercihleri” ya da “Diğer Bağlantılar” seçeneklerinden birine dokunmalısınız. Sahip olduğunuz marka ya da modele göre karşınıza bu iki seçenekten biri çıkacaktır. Bu menü içerisinden “NFC” kısmına giderek NFC özelliğini açabilirsiniz.

 

Telefonlarda NFC ile Neler Yapılabilir?

 

Temassız ödeme yapan tüm kullanıcılar esasen NFC teknolojisinde hâkim. Ancak cep telefonlarına NFC özelliğinin entegre edilmesiyle de bu özellik ile birçok farklı işlem de gerçekleştirilebilir hale geldi. Bakalım telefonlardaki NFC özelliği ile neler yapılabilir?

 

Temassız Ödeme

 

NFC teknolojisinin en yaygın kullanıldığı temassız ödeme işlemini, NFC özelliğine sahip cep telefonu ile gerçekleştirmeniz de mümkün. Eğer cep telefonunuzda bir mobil cüzdan uygulaması kullanıyorsanız ve bu uygulama içerisinde bir sanal kartınız tanımlıysa cep telefonunuz ile kolayca temassız ödeme gerçekleştirebilirsiniz. Telefonunuzun NFC özelliğini açtıktan sonra, ödeme yapacağınız zamanlarda telefonunuzu pos cihazına yaklaştırmanız ödeme yapmanız için yeterli olacaktır. Bu sayede yanınızda herhangi bir kredi kartı ya da banka kartı taşımanıza gerek kalmadan rahatlıkla alışveriş yapabilirsiniz.

 

Dosya Aktarımı

 

İki telefon arasında dosya göndermek için çok Bluetooth üzerinden veri aktarımı ya da internet üzerinden mail ya da mesajlaşma uygulamaları aracılığı ile dosya aktarım yöntemi kullanılıyor. Ancak bu şekilde gerçekleşen transfer işlemlerinde özellikle de fotoğraf gibi dosyaların kalitesinde bozulma yaşanabiliyor. NFC ile dosya, belge, fotoğraf ve video gibi verileri bir cihazdan başka bir cihaza kalite kaybı yaşamadan kolaylıkla aktarabilirsiniz.

 

Telefon Numarası Paylaşma

 

Cep telefonlarında NFC kullanmanın getirdiği en pratik kullanım özelliklerinden biri de iki cihaz arasında telefon numarası paylaşımıdır. Örneğin bir arkadaş ortamında birden fazla kişinin telefon numarasını birbiriniz ile paylaşmak istiyorsunuz. NFC sayesinde rakamlar havada uçuşmadan ve herhangi bir karışıklık yaşanmadan saniyeler içerisinde dilediğiniz numarayı gönderip alabilirsiniz.

 

Uygulama Paylaşımı

 

Neredeyse herkes hayatının bir döneminde bir başkasından uygulama tavsiyesi almıştır. Bir başka cihazda gördüğü ve kendi telefonunda kullanmak istediği o uygulamanın ismini öğrenmek, uygulama marketinde aratmak ve doğru uygulamayı bulabilmek kimi zaman çok zorlayıcı olabilir. Üstelik uygulama marketlerinde aynı isimle birden fazla uygulama bulunabildiğinden aranan uygulamanın bulunması daha da zorlaşabilir. Ancak NFC tüm bu sorunlara en net çözümü sunuyor. NFC ile başka bir cihazdaki uygulamayı telefonunuza alabilir ve kendi telefonunuzdan başka bir cihaza uygulama aktarabilirsiniz.

 

Konum Paylaşma

 

NFC ile dosya ve belge aktarabileceğiniz gibi bir başka cihazla konum da paylaşabilirsiniz. Bu da en çok yolculuk esnasında araç kullanan kişiyi oyalamadan onun telefonundaki konumu kendi telefonunuza hızlı şekilde aktarmanıza ve yolculuğunuzu daha güvenli şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olur.

 

NFS uyumlu akıllı telefonlar, faturaya ek ödeme kolaylığıyla Vodafone'da!

Hemen İncele