Apple Vision Pro ile Yeni Bir Devrin Başlangıcı!

20 Şubat 2024

Apple Vision Pro ile Yeni Bir Devrin Başlangıcı!

Her dönem, kendi fırsatlarını doğurur. Sanayi Devrimi, bilgisayar çağı ve şimdi de metaverse & yapay zeka dönemi; kendi içinde özel fırsatlar ve yaşam kolaylaştıran detaylar barındırıyor. Hem meta evren hem de yapay zeka ile çok daha interaktif, çok daha katılımcı taraflı gelişen içerik dünyasında ve iş yapış biçimlerinde giyilebilir teknolojiler önemli bir yere sahip. Akıllı saatler, akıllı gözlükler ve daha da ilerisinde belki sadece lensler ile yaşam teknolojiyi doğrudan üzerimize giydiğimiz bir akışa doğru gidiyor. Hatta belki de bir uzuv olarak onları deneyimliyor olma ihtimalimiz bile var. Farklı markaların geliştirdiği sanal gözlük modelleri de yaşama daha fazla dahil olmaya başladı. Teknoloji devi Apple da geçtiğimiz günlerde yeni bir model tanıtımı yaptı. Teknoloji tutkunları ve en çok da oyun meraklıları tarafından büyük bir heyecan uyandıran Apple Vision Pro hakkında bilgi arayanlar için kapsamlı bir inceleme yaptık. Apple Vision Pro özellikleri, kullanımı, fiyatı gibi temelde çok merak edilen sorulara cevap verdik. Ama önce bu akıllı gözlükler ne zamandır kullanılıyor ve onların varacağı yer neresi gibi sorulara bakalım mı?

 

Apple vision pro iç kısmı

 

Akıllı Gözlüklerin Evrimi

 

Apple Vision Pro ya da Apple’ın akıllı gözlüğü tanıtıldığından beri gözler bu alan odaklandı. Giyilebilir teknoloji kavramı aslında çok da yeni değil. 2000’lerin ortalarından beri bu kavramı duyuyoruz. Akıllı saatler, akıllı gözlükler ve akıllı lenslerle süreç devam ediyor. Hatta akıllı şeker ölçüm bantları da var ve kullanılıyor. Akıllı gözlüklerin 2010’lardan beri geçirdiği evrim ise bize, gelecekte neler olabileceğine dair epeyce fikir veriyor. Ama önce bu akıllı gözlük tam olarak nedir, ona bi’ bakalım.

 

Akıllı Gözlük Nedir?

 

Akıllı gözlük akıllı bir giyilebilir bilgisayar olarak tanımlanabilir. Tıpkı diğer bilgisayar, tablet ve telefonlardaki gibi dahili veya harici sensörlerden bilgi toplayabilmesi en önemli özelliğidir. Zaten onu akıllı yapan da biraz bu kısım. Çeşitli bağlantı yolları ile diğer elektronik cihazlardan veri alıp, derlemek, işlemek ve sunmak üzere çalışır. Kablosuz bağlantı ise bu gözlüklerin gelişimindeki ana kısımdır. Özetle; Bir işletim sistemi olan, kablosuz bağlanabilen, görüntü ve veri işleme yapabilen giyilebilir cihaz türüne akıllı gözlük diyoruz. Peki, akıllı gözlük fikri nasıl doğdu ve nereye doğru gidiyor? Bir araç ya da cihazın ilk oluşum noktasından geldiği yeri izlemek inanılmaz bir vizyon kaynağıdır. Gelen bakalım Apple Vision Pro modelinin ataları kimlermiş?

 

Apple Vision Pro ve Öncesi

 

Optik yapısı inanılmaz olan gözlerimiz, görme işlevini yerine getirmekle görevli. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar ise gözün sadece görme işlevine sahip olmadığını insanın sirkadiyen ritmi için bir sensör görevi gördüğünü de ifade ediyor. Gözlük denilen icat ise 1280 yılında bulunmuş. İlk göze takılan gözlük kullanımı ise bundan beş yüz yıl sonra gerçekleşiyor. İlk gözlükçü dükkanı da 1783 yılında açılıyor. İlk akıllı gözlük ise 1012 yılında yapıldı. Ardından VSP, 2016’da Level isimli akıllı gözlükleri piyasaya sundu.Bu gözlüklerde jiroskop ve hız okuyucu gibi sensörler yer alıyordu. Bu akıllı gözlüğe sahip olanlar gözlükleri sayesinde adımlarını sayabiliyor, yaktığı kalorileri görebiliyordu. Bugün kullandığımız akıllı saatler gibi işlevleri vardı. Ama gözde sürekli bu cihazları tutmak biraz yorucuydu ve açıkçası işlevleri o kadar da etkileyici olmadığı için çok büyük talep görmediler. Ardından Google, ikinci akıllı gözlüğü pazara sundu. Google Glass 2 ismiyle piyasaya çıkan akıllı gözlük, daha fazla donanımla daha fazla ilgi görmeyi başardı. Sesli komut özelliği ve fotoğraf çekebilmesi, onu daha fazla kişi için tercih sebebi yaptı. Ama eklemeliyiz ki hala sınırlı sayıda teknoloji meraklısı ve oyunu tutkunu dışında genel olarak geniş kitlelere yayılamadı. Buna rağmen Meta teknoloji şirketi ve Google başta olmak üzere pek çok teknoloji devi, akıllı gözlük işinden el etek çekmeyi düşünmüyordu. Hatta bu konuda sürekli çalışma yapmaya devam ettiler. Çünkü fütüristlerin çoğunun da belirttiği gibi gelecekte cihazla aramızdaki mesafe kısalacak. Bunu başaran teknoloji öncülerinden olmak ise büyük bir öneme sahip. 2024 yılının ilk ayında tanıtılan Apple Vision Pro da bu çalışmaların güzel bir ürünü. Şimdi, Apple Vision Pro modelini daha yakından tanıyalım.

 

Apple Vision Pro Nedir?

 

apple vision pro deneyimi

 

Apple Vision Pro, gözlük şeklinde tasarlanmış, şeffaf camları üzerinde sensörleri olan bir giyilebilir teknoloji ürünüdür. Google tarafından üretilen cihaz, bu alanda son yılların en gelişmiş modeli olarak kabul ediliyor. Meta şirketi tarafından da ona muadil bir model üretildiğinin ve aynı tarihlerde lansmanının yapıldığının altını da çizelim.

 

Apple Vision Pro Ne Zaman Çıkacak?

 

Apple Vision Pro tanıtımı 2024 Şubat ayının ilk haftası yapıldı. Ancak 2023 Haziran ayında da cihazla ilgili bazı bilgiler paylaşılmıştı.

 

Apple Vision Pro Türkiye’ye Ne Zaman Gelir?

 

Türkiye’de Apple Vision Pro almak üzere araştırma yapanlar cihazın ne zaman Türkiye’deki teknoloji marketlerine geleceğini merak ediyor. Markanın Apple Vision Pro Türkiye’ye ne zaman gelir, konusunda net bir açıklaması henüz yok. Ancak teknoloji uzmanlarının pek çoğu 2024 yaz ortasında cihazın ülkemizde de satışa çıkacağını ifade ediyor.

 

Apple Vision Pro Özellikleri

 

Teknoloji tutkunu iseniz Apple Vision Pro özellikleri hakkında bilgi edinmek istemeniz normal. Çok sayıda detaylı teknik bilgi yerine kısa ve öz bilgilerle size Apple Vision Pro özellikleri hakkında bilgi vermek istedik. Apple Vision Pro’nun ne özelliği var, birlikte bakalım.

 

Apple vision pro gözlük

 

  • Öncelikle bu cihazı, gözler, eller ve sesle komut alabiliyor. Yani mouse oynatmak ya da klavye kullanmak gerekmiyor.
  • M2 işlemci, çok hızlı. Sizinle eş zamanlı hareket ediyor desek çok daha abartmış olmayız. Neredeyse bir uzvunuz gibi.
  • 12 kamerası var. Böylece çevreyi tam olarak algılıyor.
  • 6 tane mikrofonu var. Toplantılar için müthiş bir deneyim sunuyor.
  • Artırılmış gerçeklik konusunda ulaşılmış en iyi teknolojiye sahip ve kızılötesi aydınlatıcılar düşük ışık koşullarında da ellerinizin hareketlerini algılıyor.
  • İki adet yüksek çözünürlüklü ekrana sahip. Bu ekranlar, 23 milyon piksel ve 4K video desteği sunabiliyor. Ayrıca lenslerde bulunan göz izleme sistemi, kullanıcıların bakış yönünü algılıyor.
  • Optik kimlik doğrulaması, gözlerinizi tanıyarak cihazın kilidini açar ve güvenliğinizi sağlar.
  • Üst kısımda bulunan düğme ile bakış yönünde fotoğraf çekebilirsiniz. Hatta göz kırpma hareketi ile fotoğraf çekme konusunda da çalışmalar var ama henüz başarılamadı.

 

Yukarıda saydığımız özelliklerle yapabilecekleriniz inanılmaz. Apple Vision Pro; anlatılmaz yaşanır bir teknoloji ürünü. Peki, Apple Vision Pro şarjı ve pili nasıl?

 

Apple Vision Pro Pil Ömrü Nasıl?

 

Öncelikle Apple Vision Pro, yerleşik pil kullanmıyor. Bu da hafif ve taşınabilir bir tasarım sunuyor. Apple Vision Pro şarjı 2 saat gidiyor.

 

Apple Vision Pro Ne İşe Yarar?

​​

Apple Vision Pro, artırılmış gerçeklik ve giyilebilir teknoloji kavramlarına dev bir adım atmak üzere tasarlanmış bir cihaz. Temelde hayatı pek çok farklı alanda kolaylaştırmayı hedefliyor. Zaten bunu ne kadar başarabilirse o kadar iyi sonuç alacağı kesin.  Apple Vision Pro, inovatif bir ürün. Mesela onunla bir mekanda gezerken orası hakkında bilgi edinebilirsiniz. Hatta meta evren geliştikçe belki de o mekanda daha önce yaşanmış şeylerin bir imajını izleyebilirsiniz. Mesela İzmir Cumhuriyet Meydan’ında Hasan Tahsin’in ilk kurşunu yediği anın içinde olmak gibi. Tabi bunların gerçekleşmesine biraz daha var.

 

apple vision pro gözlük ön görünüm

 

Çevrenizdeki hava koşulları, trafik bilgisi, yaklaşan olaylar hakkında sizi uyarabilir. Nesnelerin interneti geliştikçe nesneleri hareket ettirme, açma ve kapama işlemlerini de onunla yapabilirsiniz. Mesela sağlık çalışanları ise hasta bilgilerini anında gözlük üzerinden takip edebilirler. Benzer şekilde günde birkaç kez uzaktan yaptığınız toplantılarınızı aynı ortamdaymış gibi yapabilirsiniz. Bir dosyada birlikte çalışabilir ve projeleri birlikte geliştirebilirsiniz. Film izlemek, oyun oynamak ve eğitim alanlarında ise çok başka deneyimler bizi bekliyor. Peki, Apple Vision Pro nasıl kullanılır?

 

Apple Vision Pro Nasıl Kullanılır?

 

Apple Vision Pro’nun kullanımı tabi ki çok kolay. Zaten bu türden teknoloji ürünlerinin kullanımı zor olursa onların kitlelere yayılması da mümkün olmaz. Adım adım kullanım özelliklerine bakalım.

  1. Cihazı kutusundan çıkarın
  2. Şarj edin
  3. Gözünüze takın ve güç düğmesine basın
  4. Başlangıç ayarlarını yapın
  5. Kullanmaya başlayın.

Apple Vision Pro Fiyatı Nasıl?

 

Bu kadar ilgi çekici bir teknoloji ürünü pazara sürüldüğünde ilk merak edilenlerden biri tabi ki Apple Vision Pro fiyat bilgisi oluyor. Pek çok kişi, Apple Vision Pro ne kadar ya da Apple Vision Pro Türkiye fiyatı kaça geliyor gibi aramalar yapıyor. Öncelikle cihazın güncel fiyatı, tam olarak 3.499 dolar.

 

Apple vision pro fiyatı

 

Apple Vision Pro kaç dolar ekseninde 3499 dolar cevabı elbette biraz göze fazla geliyor. Peki, Apple Vision Pro Türkiye fiyatı ne kadar? Apple Vision Pro kaç lira sorusuna cevap vermek için vergileri ve kuru hesaplamak gerek. Aşağıdaki gibi bir hesaplama 2024 Şubat ayında yapılabilir. Elbette kur değişikliği ve vergi kanunundaki değişiklikler her zaman hesaba katılmalı.

  • - Gümrük fiyatı: 75.100 TL
  • - Gümrük vergisi (%20): 15.020 TL
  • - TRT Bandrolü (%12): 10.814 TL
  • - ÖTV (%20): 20.816 TL
  • - KDV (%18): 21.801 TL
  • Yukarıdaki vergiler dikkate alındığında ve Şubat 2024 dolar kuru da göz önüne alındığında Apple Vision Pro Türkiye satış fiyatı için 142.921 TL gibi bir hesap yapabiliyoruz.

 

Apple Vision Pro Nereden Alınır?

 

Apple Vision Pro nerede satılıyor ya da nereden alınır sorusunun cevabı şimdilik sadece ABD şeklinde. Ancak zamanla ürün, dünya genelinde teknoloji marketlerinde yerini alacaktır.

 

Apple Vision Pro Türkiye’de Çalışır mı?

 

Apple Vision Pro Türkiye’de elbette çalışır. Dünyanın her yerinde internet erişiminiz olduğu sürece ve bir iPhone telefon veya iPad cihazınız varsa çalışacaktır. Özetle; Apple Vision Pro Türkiye’de çalışır mı konusunda cihazın teknolojisinin dünyanın her yerinde kullanılabilir olduğunu söylemek yeterli.

 

Vodafone Tarifeye Ek Ödeme Konforunu Deneyimleyin!

 

Apple Vision Pro, muhteşem bir teknoloji ürünü ve geleceği temsil ediyor. Yakın zamanda ülkemizde de teknoloji marketlerinde yerini alacak ve yaygın şekilde kullanılıyor olacak. Diğer yandan akıllı telefon, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlar ya da laptop gibi ürünler için Vodafone ile kolayca inceleme ve değerlendirme yapabilirsiniz. Vodafone rehberliğinde cihazların özelliklerini inceleyebilir, fiyatlarına bakabilir ve konforlu bir biçimde güncel bilgilerle ürünleri değerlendirebilirsiniz. Bütçenize uygun teknoloji ürünleri alırken faturaya ek ödeme kolaylığını da deneyimleyebilirsiniz.

 

 

Vodafone cihaz kampanyaları, faturaya ek ödeme kolaylığıyla Vodafone'da!

Hemen İncele!