Akıllı Saat Nedir? Akıllı Saat ile Neler Yapabilirsiniz?

21 Aralık 2023

Akıllı Saat Nedir? Akıllı Saat ile Neler Yapabilirsiniz?

Giyilebilir teknoloji ürünleri son yıllarda popülaritesi gittikçe artan cihazlar arasında yer alıyor. Bu kategoride yer alan en favori ürünler de elbette ki akıllı saatler. Saat kavramını bambaşka bir boyuta taşıyan akıllı saatler ile saatin kaç olduğunu kontrol etmek dışında birçok işlem gerçekleştiriyoruz. Bu içeriğimizde akıllı saat nedirve akıllı saatler hayatın hangi alanlarında kullanıcılarına kolaylık sağlar gibi soruları cevaplayacağız. Eğer siz de akıllı saatler ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız vakit kaybetmeden içeriğimize göz atabilirsiniz.

 

Akıllı Saat Nedir?

 

Analog saatler üzerinde akrep ve yelkovan bulunan ve bize zamanı gösterme işlevi olan cihazlardı. Günümüzden yaklaşık 50 yıl öncesine kadar yalnızca bu tür saatler ile zamanı takip edebiliyorduk. 70’li yıllarda dijital saatlerin piyasaya çıkışı bir anlamda günümüzdeki akıllı saatlerin de temellerini atmış oldu. Elbette akıllı saat, analog ya da dijital saatlerden çok farklı bir teknolojiye sahip. En basit tanımı ile akıllı saat; dijital bir ekranı olan ve içerisinde bir işletim sistemi bulunan giyilebilir teknolojik cihazlardır.

 

Akıllı Saatler Nasıl Çalışır?

 

Akıllı saatler genellikle bir telefona entegre şekilde çalışır. Ancak akıllı saatler güçlerini kendi içlerinde olan pillerden alır ve birçok işlemi yine içlerinde yer alan işletim sistemi aracılığı ile gerçekleştirirler. Akıllı saatlerde Wi-Fi, Bluetooth ve GPS teknolojileri bulunur. Bunların yanı sıra harici ve yerleşik sensörler ile topladığı verileri ekranında gösterir. Akıllı saatler bir mobil uygulama aracılığı ile cep telefonunuzla senkronize edilir. Bu durumda akla akıllı saat telefon olmadan çalışır mı sorusu da geliyor olabilir. Elbette akıllı saatlerin çalışmak için herhangi bir telefona ihtiyaçları yok çünkü akıllı saatlerin kendi içlerinde bir işletim sistemi ve pili bulunur. Ancak akıllı saatinizi telefonunuza entegre ettiğinizde birçok farklı özelliği de kullanabilirsiniz.

 

Akıllı Saat Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Günümüzde birçok teknoloji markasının onlarca farklı modelde akıllı saati bulunmaktadır. Her saatin kendine ait farklı özellikleri bulunur. Bu nedenle kullanıcıların akıllı saat alırkendikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bu noktalara dikkat ederek alınacak akıllı saatten çok daha fazla verim alınabilir. Peki bu noktalar nelerdir?

 

İşletim Sistemi Uyumluluğu

 

Piyasada genel olarak kullanılan iki işletim sistemi mevcut. Bunlardan biri Android diğeri ise iOS. Akıllı saat alırken dikkat etmeniz gereken ilk nokta alacağınız akıllı saatin bu işletim sistemlerinden hangisi ile uyumlu olup olmadığı. Bazı akıllı saatler her iki işletim sistemi ile uyum sağlarken bazıları ise yalnızca biri ile uyum sağlar ve entegre şekilde çalışabilir. Bu nedenle telefonunuz hangi işletim sistemine sahipse alacağınız akıllı saatin o işletim sistemine uyumlu olup olmadığını araştırmanız gerekir.

 

Dokunmatik Ekran Varlığı

 

Günümüzde birçok akıllı saat dokunmatik ekrana sahip olsa da hala bazı modeller yan düğmeler ile kontrol ediliyor ve dokunmatik ekran barındırmıyor. Oysa bir akıllı saatte dokunmatik ekran varlığı oldukça önemli bir detay. Çünkü dokunmatik ekran sayesinde birçok kontrolü çok daha kolay bir şekilde sağlayabilirsiniz. Bu nedenle alacağınız akıllı saatte dokunmatik ekran olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

 

Ekran Teknolojisi

 

Akıllı saatin sahip olduğu ekran teknolojisi hem görsellik hem de işlevsellik açısından oldukça önemli. Alacağınız akıllı saatin LED, OLED ya da AMOLED ekrana sahip olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. İyi bir ekran teknolojisi pil performansını negatif yönde etkilemektedir. Ancak buna rağmen görüntü kalitesi, renklerin canlılığı gibi konular için oldukça önemlidir. Elbette iyi bir ekran teknolojisine sahip olup pil ömrünü uzatmanın da belli yöntemleri var. Bu nedenle bu gibi etmenleri iyi değerlendirmeniz gerekir.

 

Pil Kapasitesi ve Pil Ömrü

 

Bir akıllı saatten beklenen en önemli şeylerden biri de pil ömrüdür. Alacağınız akıllı saatin en azından tam kapasiteli bir kullanımda gün içerisinde şarj edilmeye ihtiyaç duymadan çalışabilecek kapasitede bir pil ömrüne sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte bazı akıllı saatler neredeyse 15 güne varan pil ömrü sunarken bazı saatleri her gün şarj etmeniz gerekebilir. Bu nedenle akıllı saat tercihinizde pil kapasitesini ve kullanım ömrünü iyi şekilde değerlendirerek ihtiyacınıza uygun bir model seçmelisiniz.

 

Tasarım ve Kişiselleştirme Seçenekleri

 

Saat kullanımı kişileri için işlevselliğin yanı sıra bir aksesuar görevi de görmektedir. Bu nedenle de alacağınız akıllı saatin tasarımı ve kişiselleştirme seçenekleri de oldukça önemlidir. Kayışının değiştirilip değiştirilmediği ya da ne tür kayışlara sahip olduğunu inceleyebilirsiniz. Böylece herhangi başka saate ihtiyaç duymadan tek bir akıllı saati birçok farklı kombin ile uyumlu şekilde kullanabilirsiniz.

 

Uygulama ve Özellikler

 

Akıllı saat satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de akıllı saatte mevcut olan uygulamalardır. Satın almak istediğiniz akıllı saatin hangi uygulamalar ile optimize edilebileceğini iyi analiz etmelisiniz. Sık kullanılan birçok uygulamayı bu sayede telefonunuzu elinize almadan yalnızca saatiniz üzerinden kontrol edebilirsiniz. Bu anlamda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da akıllı saatiniz üzerinden gelen telefon aramalarına cevap verip verememenizdir. Günümüzde birçok akıllı saat gelen çağrıyı gösterir ancak çağrıyı cevaplama ve akıllı saat üzerinden görüşmeyi gerçekleştirme özelliği her akıllı saatte olan bir özellik değildir. Bu nedenle de ihtiyacınıza göre bu özelliğin var olup olmadığını iyi şekilde analiz etmelisiniz.

 

Sağlık Takibi

 

Akıllı saatler birçok işlemi gerçekleştirmemizi sağlayan cihazlardır. Bu anlamda akıllı saatlerin en sevilen özelliklerinden biri de içerisinde yer alan sensörler sayesinde kalp atış hızı, EKG, uyku yönetimi, stres yönetimi, kandaki oksijen seviyesi gibi birçok veriyi takip edebilmenizdir. Her akıllı saatte bu özellikler bulunmayabilir. Bu gibi özelliğin bulunduğu akıllı saatlerde ise ayrıştırıcı özellik sensörlerin kalitesidir. Daha kaliteli sensörler bu verileri tamamen doğru şekilde ölçer. Bu nedenle de alacağınız saatin sensörlerine ve ölçüm kalitesine önem vermelisiniz.

 

Akıllı Saatler ile Neler Yapılabilir?

 

Akıllı saatlerin kullanıcılar için sunduğu birçok fonksiyon bulunur. Yalnızca saati kontrol etmek ya da gelen bildirimleri görüntülemek dışında akıllı saatler ile birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Peki akıllı saat ile neler yapılabilir? Akıllı saatler ile en çok gerçekleştirilen işlemler arasında sağlık ve egzersiz takibi gelmektedir. Egzersiz sırasında ne kadar kalori yaktığınız, kalp atış hızınız, kandaki oksijen seviyeniz gibi birçok veriyi ölçebilir ve egzersizin daha verimli bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz.  Bunun dışında uyku analizi ya da stres yönetimi gibi uygulamaları kullanarak daha sağlıklı bir yaşam için adımlar atabilirsiniz. Ayrıca saatin özelliklerine göre aramalarınızı ve mesajlarınızı yanıtlayabilir ve diğer tüm bildirimlerinizi saatiniz üzerinden kontrol edebilirsiniz. Bu aşamada kullanıcıların birçoğu akıllı saatlerde görüntülü konuşma var mı sorusunu da soruyor. Bazı akıllı saat modellerinde kamera yer alır ve bu sayede görüntülü görüşme gerçekleştirilebilir. Ancak bu özellik her modelde bulunmadığından eğer saatiniz ile görüntülü görüşme yapmak istiyorsanız araştırmanızı buna göre yapmanız gerekir. Son olarak akıllı saatinizi çalar saat ya da GPS özelliği ile bir navigasyon cihazı olarak kullanabilirsiniz.

 

Akıllı saatler, faturaya ek ödeme kolaylığıyla Vodafone'da!

Tüm Akıllı Saatler