AirTag Nasıl Kullanılır? AirTag Kullanımı İçin Pratik Öneriler

19 Ekim 2023

AirTag Nasıl Kullanılır? AirTag Kullanımı İçin Pratik Öneriler

Günlük hayatta belki de hepimizin ortak yaşadığı sorunlardan biri eşyalarımızı kaybetmek. Ev ya da araba anahtarı, çanta ve cüzdan gibi eşyalar en sık yerini unuttuklarımızdan. Cep telefonları da zaman zaman yerini bulmakta zorlandığımız eşyalardan olsa da onları bulmak için bir başka kişiden bizi aramasını isteyebilir ve çalan telefonun sesine yönelerek kolaylıkla bulabiliriz. Hatta öyle ki kimi zaman keşke diğer eşyalarımızı da telefon gibi çaldırarak bulabilsek diye düşünmüşüzdür. İşte tam da bu noktada yardımımıza AirTag koşuyor. Her ne kadar telefon çaldırmak gibi bir işlev olmasa da Airtag sıklıkla kaybettiğimiz eşyaları kolaylıkla bulmamıza yarayan bir cihaz. Peki günlük yaşamı büyük ölçüde kolaylaştıran AirTag nasıl kullanılır? Gelin bu cihazın kullanım detaylarına biraz daha yakından bakalım.

 

AirTag Özellikleri Nelerdir?

2021 yılında Apple’ın kullanıcılarına sunduğu AirTag, en basit tanımı ile bir takip cihazı. Üzerine yerleştirildiği herhangi bir eşyayı kolaylıkla bulabilmenizi sağlayan AirTag’in bunun dışında birçok farklı avantajı da bulunuyor. Ancak bu avantajları anlatmadan önce Apple AirTag özellikleri nelermiş biraz daha yakından bakalım.

 

AirTag, 31,9 mm çapında, 8 mm yüksekliğinde ve 11 gram ağırlığında küçük ve oldukça hafif bir cihaz. Suya, toza ve sıçramalara karşı IP67 sertifikasına sahip olan ürün 30 dakikaya kadar maksimum 1 metre derinlikteki suya dayanıklı şekilde üretilmiş. AirTag yakındaki cihazları bulmak için Bluetooth bağlantı teknolojisini kullanır. Aynı zamanda Ultra Geniş Bant ve Tam Konum Bulma özellikleri için U1 çip ile güçlendirilmiştir. AirTag içerisinde yerleşik hoparlör bulunmaktadır. Bu da cihazın çıkardığı ses ile onu daha kolay bulabilmeniz anlamına gelir. AirTag, kendi başınıza rahatlıkla değiştirebileceğiniz bir düğme pile sahiptir. Ancak bu pil oldukça uzun ömürlüdür ve neredeyse 1 yıla yakın pil değiştirmeye ihtiyaç duymazsınız. AirTag aynı zamanda ivmeölçer sensöre de sahiptir. AirTag’in birlikte kullanıldığı Bul uygulaması iPhone erişilebilirlik özelliklerinden Voiceover, Renkleri Tersine Çevir, Büyük Metin ve Braille ekranlarıyla da uyumludur. AirTag -20 derece ila 60 derece sıcaklık aralıklarında çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır.

 

AirTag üretimi çevreye duyarlı bir şekilde üretilmiştir. Anakart üzerindeki lehimlerde %100 geri dönüştürülmüş kalay kullanılmıştır. Aynı zamanda AirTag cıva, BFR, PVC ve Berilyum gibi maddeler de içermez.

 

AirTag Telefona Nasıl Bağlanır?

AirTag özellikleri kadar cihazın akıllı telefona nasıl bağlanması gerektiği de merak ediliyor. AirTag’inizi iPhone’unuz üzerinden Apple kimliğinize kaydettiğinizde, üzerine yerleştirdiğiniz herhangi bir nesneyi bulmak istediğinizde Bul uygulamasını kullanarak nesneyi kolaylıkla bulabilirsiniz. Bu bağlantıyı gerçekleştirmek için ise aşağıdaki adımları izlemeniz yeterlidir;

  • iPhone’unuz üzerinden ana ekrana gidin.
  • AirTag üzerinde bulunan pil şeridini çıkarın ve cihazı telefonunuza yaklaştırın.
  • iPhone’unuzun ekranından Bağlan kısmına dokunun.
  • Listede bulunan isimlerden birini seçin veya kendiniz bir isim yazmak ve özel bir emoji seçmek için Özel Ad sekmesine tıklayın. Ardından Sürdür butonuna dokunun.
  • AirTag’i Apple kimliğinize kaydetmek için Sürdür kısmına ve sonrasında Bitir kısmına dokunun.

Bu işlemlerin ardından AirTag’i iPhone’unuza kaydetmiş olacaksınız. Eğer Bul uygulamasına da AirTag’i kaydetmek isterseniz; Bul uygulamasında yer alan “+” (ekle) simgesine dokunarak “AirTag Ekle” seçeneğine dokunmanız yeterli.

 

Pratik AirTag Kullanım Önerileri

AirTag kullanımıile bir şeyler kaybetmeyi hayatınızdan tamamen çıkarabilirsiniz çünkü AirTag eşyalarınızı kolayca bulmanız için tasarlanmış bir üründür. Peki AirTag’i nasıl daha etkili kullanabilirsiniz? İşte sizin için hazırladığımız pratik AirTag kullanım önerileri;

 

Anahtarlığınıza Takmak

Anahtarlar günlük yaşamda en çok kaybedilen eşyalar arasında neredeyse ilk sırada yer alır. Ev, araba ya da iş yeri anahtarı olması fark etmeden ne zaman arasak o anahtarlar sanki sihirli bir şekilde ortalıktan kaybolur. İşte tam da bu noktada AirTag büyük bir kurtarıcı. AirTag cihazınızı anahtarlığınıza takarak dilediğiniz her an anahtarlarınızı kolaylıkla bulabilirsiniz.

 

Cüzdanınıza ya da Çantanıza Yerleştirmek

AirTag cüzdanınızda ya da çantanızda takılı olduğunda bunlardan birinin kaybolması ile ilgili endişe duymazsınız. Cüzdanınızı bulamadığınızda Bul uygulamasına giderek yerleşik hoparlörden ses çal komutu vererek sesi takip edebilir ve gelen sese doğru yönelerek cüzdanınızı kolayca bulabilirsiniz. Eğer AirTag yakınınızda bir yerdeyse iPhone’unuz üzerinden “Tam Konum Bulma” özelliği sayesinde doğrudan çanta ya da cüzdanınıza yönelebilirsiniz. Ultra Geniş Bant teknolojisi AirTag ile aranızdaki mesafeyi ve hangi yöne doğru gitmeniz gerektiğini rahatlıkla görebilirsiniz.

 

Valizinize Takmak

Uçak ya da otobüs yolculuklarında kimi zaman valizlerin bir başka valizle karışması söz konusu olabilir. Valizi teslim aldıktan sonra gidilecek yere ulaşana kadar valizi açmak mümkün olmadığından özellikle benzer valizlerin birbiri ile karıştığı çok sonra fark edilebilir. Buradan sonra valizinizin karıştığı diğer kişi ile buluşmak, kendi valizinize ulaşmak çok uzun zaman alabilir. İşte AirTag bu gibi durumlarla karşılaşmamak için tam da ihtiyacınız olan cihaz. Seyahat öncesinde AirtTag’i valizin içine yerleştirerek seyahat sonrasında valizinize kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

 

Evcil Hayvanlarınızın Tasmasına Takmak

Özellikle de kedi ve köpek sahipleri evcil hayvanlarının kaybolması endişesini sık sık taşırlar. AirTag’i evcil hayvanınızın tasmasına takarak gün içerisinde nerede olduğunu takip edebilir, gezi sırasında aniden koşarak sizden uzaklaştığında endişelenmeden yerini tespit edebilirsiniz. Yine aynı şekilde evin içerisinde bir anda kaybolan kedinizin yerini de köşe bucak aramak zorunda kalmadan AirTag ile kolayca bulabilirsiniz.

 

Alzheimer Hastalarının Yanında Bulundurun

AirTag kullanımı sadece eşyalar ya da evcil hayvanlar için kullanılabilecek bir cihaz değil. Bazı kişilerin yaşamında Alzheimer hastası bireyler olabilir. Bu kişiler ile ilgili yakınlarının yaşadığı en büyük endişelerden biri, hasta kişinin yaşadığı yerden uzaklaşması ve geri dönememesidir. Alzheimer hastası kişiler evlerinden uzaklaştıklarında herhangi bir an içerisinde bulundukları yeri ya da geri dönüş yolunu hatırlayamayabilirler. İşte tam da bu noktada AirTag’in takip özelliği hayat kurtarıcı bir şekilde yardıma koşabilir. Alzheimer hastası olan yakınınızın anahtarına, kemerine ya da bileğine AirTag’i takarak onu dilediğiniz an takip edebilirsiniz. Nerede olduğunu görebilir ve bildiğiniz adresinden uzaklaştığında hemen yanına giderek istenmeyen durumların yaşanmasını önleyebilirsiniz.

 

AirTag Güvenli mi?

AirTag kullanan ya da kullanmak isteyen kişilerin aklını kurcalayan bir soru da AirTag’in güvenli olup olmadığı. Sistem olarak bir takip cihazı şeklinde tasarlandığı için kullanıcılar gizlilik ve güvenlik ile ilgili endişe duyabiliyor. Bu konuda endişelenmenize gerek yok çünkü AirTag’inizin nerede olduğuna ait konum bilgilerini yalnızca siz görebiliyorsunuz. Hem anlık hem de geçmiş konum verileri AirTag’de saklanmıyor. Bu bilgiler anonim olarak kalıyor ve her adımda şifrelenerek güvenliği korunmuş oluyor. Apple bile bu verilere ulaşamıyor.

 

Kullanıcıların merak ettiği bir diğer konu da kendisine ait olmayan bir AirTag’in kendi eşyalarından birine karışması durumunda ne olduğu? Eğer sizin olmayan bir AirTag çantanıza girdiyse, iPhone’unuz size bir uyarı gönderiyor. Yerini de tam olarak tespit etmeniz için sesli bir uyarı gönderiyor. Bu uyarı AirTag’in ait olduğu kişinin yanından uzaklaştığı anda size gönderiliyor.

 

Bu açılardan bakıldığında, AirTag hem hayatı büyük oranda kolaylaştıran hem de güvenli bir akıllı aksesuarolarak karşımıza çıkar. Eğer siz de sık sık eşyalarınızı kaybetmekten şikayetçiyseniz AirTag’e mutlaka bir şans vermelisiniz.