Wi-Fi Direct Nedir ve Nasıl Açılır?

14 Mart 2024

Wi-Fi Direct Nedir ve Nasıl Açılır?

Teknoloji çağında yaşadığımız yadsınamaz bir gerçek. Bu nedenle de birçok işlem teknolojinin getirdiği kolaylıklar ile hallediliyor. Hem günlük yaşamda hem de iş hayatında kullanılan birçok veri dijital hale geldi. Bu durum da bu verilerin aktarımı konusunda yine teknolojiden yararlanmayı kaçınılmaz hale getirdi. Her kullanıcının kendine özgü dosya transfer yöntemleri mevcut. Anlık mesajlaşma uygulamaları, e-mail ya da FTP gibi yöntemler en sık kullanılan dosya transfer araçları. Elbette bu yöntemler dosya transferini internet üzerinden gerçekleştirdiği için kullanıcının internet kotasının azalmasına da neden olur. Wi-Fi direct ise tam da bu aşamada internet kotasını azaltmadan dosya transferi gerçekleştirilmesine imkan tanıyan bir teknolojidir. Wi-Fi direct teknolojisinin ne olduğu ve nasıl kullanıldığı ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları ise içeriğimizde bulabilirsiniz. Hazırsanız başlıyoruz.

Wi-Fi Direct Nedir?

Kullanıcıların merak ettiği konulardan biri “Wi-Fi direct nedir” sorusunun cevabı. En kısa tanımı ile Wi-Fi direct bir dosya transfer teknolojisidir. Birçok veri transfer yöntemine göre çok daha hızlı olması nedeniyle sık tercih edilen yöntemlerden olan bu teknoloji 2000’li yılların başında geliştirilmiştir. İki cihaz arasında dosya aktarımına imkan tanıyan Wi-Fi direct teknolojisini kullanırken kullanıcıların bir erişim noktası oluşturmaya ihtiyaçları olmaz. Kullanıcılar ister telefonlarından isterlerse de bilgisayarlarından Wi-Fi direct ile hızlı bir şekilde veri transferi gerçekleştirebilirler.

 

Wi-Fi direct teknolojisi zaman zaman Bluetooth teknolojisi ile karıştırılır ancak bu iki teknoloji birbirinden farklıdır. Bu iki teknolojiyi birbirinden ayıran en önemli özellik Wi-Fi direct teknolojisinin çok daha hızlı olmasıdır. Yani bu teknoloji ile veri aktarımı çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. Wi-Fi direct teknolojisi ücretsiz şekilde kullanılabilen bir teknolojidir ancak her cihaz tarafından desteklenmez. Neredeyse tüm Android cihazlarda bulunmasına rağmen iOS cihazlarda bu teknoloji bulunmaz. iOS cihazların kendi içerisinde kullandığı bu özellikte farklı bir bağlantı sistemi bulunur.

Wi-Fi Direct Ne İşe Yarar?

Bluetooth teknolojisine göre çok daha gelişmiş bir teknoloji olan Wi-Fi direct sayesinde iki cihaz arasındaki veri transferi, bağlı olan kablosuz ağ üzerinden gerçekleştirilir. Hızlı, pratik ve güvenli bir dosya transfer yöntemi olan Wi-Fi direct ile dosya, fotoğraf ve video gibi birçok veri aktarılabilir. Wi-Fi direct internet kotasından harcamadan dosya transferini mümkün kılar. Wi-Fi direct teknolojisi aynı zamanda ekran paylaşımı yapmak için de kullanılır. Bazı cihazlarda bunu gerçekleştirmek için üçüncü taraf uygulamalara da ihtiyaç duyulsa da çoğu cihazda bu özellik mevcuttur. Oldukça hızlı bir şekilde dosya aktarım imkanı sunması nedeniyle yüksek çözünürlükteki görseller ve büyük boyuttaki dosyalar herhangi bir tahribata uğramadan aktarılabilir. Wi-Fi direct teknolojisinin kendi içerisinde bir şifreleme ağı mevcuttur ve bu nedenle de oldukça güvenlidir.

Wi-Fi Direct Nasıl Kullanılır?

Wi-Fi direct oldukça kolay kullanılan bir teknolojidir. Bu teknolojiyi kullanmak için öncelikle her iki cihazda da Wi-Fi direct özelliğinin bulunması gerekir ve her iki cihazın da aynı Wi-Fi noktasına bağlı olması gerekir. Peki bir cihazda Wi-Fi direct nasıl açılır? Cihazınızın Ayarlar menüsünden Wi-Fi ayarlarına giderek bu özelliği aktif edebilirsiniz. Her iki cihazda da bu şekilde Wi-Fi direct özelliğini aktif hale getirdikten sonra cihazları birbirine eşleştirmeniz gerekir. Ardından Wi-Fi üzerinden dosya aktarımı yapabilmek için aktarmak istediğiniz dosyanın paylaşım seçeneklerini açmalısınız. Bu seçeneklerden Wi-Fi directi seçerek aktarmak istediğiniz cihazı seçerek dosya transferini gerçekleştirebilirsiniz.

Wi-Fi Direct Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Wi-Fi direct ile dosya transferi kullanıcılar için birçok avantajı beraberinde getirir. Bunlardan ilki hızlı ve güvenli dosya transfer imkanıdır. İkinci olarak Wi-Fi direct ücretsizdir ve internet kotasından harcamadan dosya transferi gerçekleştirir. Dosya transferi için herhangi bir özel erişim noktası kurmaya gerek kalmaması da Wi-Fi direct teknolojisinin avantajlarından biridir.

 

Cihazlar arası dosya transferinde kullanıcıların yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri yüksek çözünürlüklü fotoğraf ve videolarda yaşanan kalite kaybıdır. Özellikle de anlık mesajlaşma uygulamaları ile gerçekleştirilen bu tür dosya transferlerinde bu sorun yaşanır. Wi-Fi direct ile gerçekleştirilen dosya transferlerinde ise herhangi bir kalite kaybı yaşanmaz.

 

Wi-Fi direct teknolojisi kendi şifreleme sistemini kullanır. Bu nedenle de birçok dosya transfer yöntemine göre oldukça güvenlidir. Aynı zamanda bu yöntem üçüncü taraf uygulamaların kullanılmasına da gerek kalmadan dosya transfer etmeyi mümkün kılar. Akıllı telefondan tablete yazıcıdan bilgisayara birçok cihazda Wi-Fi direct teknolojisini kullanmak mümkündür. Görüldüğü gibi Wi-Fi direct hem kullanımı kolay hem de oldukça kullanışlı bir teknolojidir.

 

İnternet teknolojileri yaşamın her alanını kolaylaştırmaya devam ediyor. Bu nedenle de internet bir lüksten çok öncelikli bir ihtiyaç haline geldi. Kullanıcılar özellikle de evlerinde ve iş yerlerinde çok daha kaliteli internet hizmeti almayı oldukça önemsiyor. Ev interneti hizmetine sahip olmayan kullanıcılar ise kullanım ihtiyaçlarına en uygun internet hizmetini almaya çalışıyor. Vodafone, tüm iletişim ihtiyaçlarında olduğu gibi ev interneti ihtiyaçlarında da kullanıcıların yanında. Vodafone’un DSL ve fiber internet paketleri ile hızlı ve kaliteli bir internet bağlantısına sahip olabilirsiniz. Fiber internet başvurusu için öncelikle adresinizde fiber internet için uygun altyapı olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. Vodafone altyapı sorgulama hizmeti ile dakikalar içerisinde altyapı sorgulamanızı gerçekleştirebilir ve başvuru yapabilirsiniz. Eğer adresinizde uygun altyapı yoksa yine Vodafone’un DSL internetseçeneklerini de değerlendirebilirsiniz. Vodafone Ev İnterneti tarifelerine başvurmak için Vodafone online kanallarını ve mağazalarını ziyaret edebilirsiniz.