Uydu İnterneti Nedir?

28 Eylül 2023

Uydu İnterneti Nedir?

İnternet hizmeti, kullanıcılara internet servis sağlayıcı şirketler tarafından sunulur. İnternet servis sağlayıcıları bireysel ya da kurumsal müşterilerine farklı özellikte internet bağlantı hizmeti sağlayabilir. Ev interneti ya da işyeri interneti olarak kullanılan hizmetler genellikle altyapı ile kullanılan kablolu internet hizmetlerini ifade eder. Ancak bunların dışında da birçok farklı internet bağlantı türü söz konusu. Uydu interneti de bu bağlantı türlerinden biridir. Yaygın olarak kullanılan uydu interneti hakkında bilgi sahibi olmak, verimli kullanım deneyimi sağlayan bilinçli internet kullanıcısı olmak için önemlidir. Peki tam olarak anlatmak gerekirse uydu interneti nedir? Uydu interneti hakkında merak edilen tüm detaylar içeriğimizde.

 

Uydu İnterneti

 

Uydu interneti, adından da anlaşılabileceği gibi uydu üzerinden internet hizmeti sağlayan bir sistemdir. Bu bağlantı, uydu üzerinden çanak antene benzeyen bir anten aracılığı ile uydu üzerinden yüksek hızda veri transferi sağlar. Uydu sistemleri çift yönlü sistemler ve tek yönlü sistemler olarak iki türe ayrılır. Çift yönlü uydu interneti hizmetinde, uydu aracılığı ile hem yüksek hızda veri gönderilmesi hem de yüksek hızda veri indirilmesi mümkündür. Tek yönlü uydu interneti hizmetinde ise yalnızca yüksek hızda veri indirilmesi mümkündür. Tek yönlü uydu internet hizmetinde bağlantı GPRS aracılığı ile gerçekleştirilir. Çift yönlü uydu internet hizmetinde ise bağlantı için GPRS’e ihtiyaç duyulmaz. Bu nedenle de internet erişiminin olmadığı bölgelerde en ideal bağlantı türü budur. Uydu interneti diğer internet bağlantı türlerine göre maliyet açısından oldukça yüksektir. Ancak yüksek hızda internet bağlantısına ihtiyaç duyulan kurumlar, bankalar ya da büyük firmalar bu bağlantı türünü kullanabilirler.

 

Uydu İnterneti Nerelerde Kullanılır?

 

Uydu interneti günümüzde kullanılan en hızlı internet erişim yöntemidir. Bununla birlikte internet kullanımı için diğer seçeneklere göre oldukça pahalı olması nedeniyle yaygın şekilde kullanılmamaktadır. Ancak uydu interneti hali hazırda internet altyapısının olmadığı bölgelerde internete ulaşmak için tercih edilen ilk yöntemlerden biridir. Uydudan ev interneti kullanımı, maliyetleri nedeniyle sık tercih edilmese de internet altyapısının mevcut olmadığı kırsal alanlarda akla gelen ilk internet bağlantı yöntemidir. Uydudan fiber internet hızında bir bağlantı hızı beklenmese de ADSL internet türüne göre çok daha yüksek bağlantı hızlarına erişmek mümkündür. Uydu interneti en yaygın şekilde internet altyapısı olmayan yerlerde kullanılır. Özellikle de bu altyapının mümkün olmadığı kırsal bölgelerde kurulmuş iş yerlerinin ilk tercihi uydu interneti olmaktadır. Uydu interneti ile aynı zamanda özellikle doğal afet gibi karasal hatların kullanılamadığı durumlarda, canlı yayınlar da gerçekleştirilir. Çoğu zaman canlı yayın araçları üzerinde görülen çanak antene benzer antenler uydu internetinin kullanımı için kurulmuştur. Böylelikle canlı yayınlar kesintiye uğramadan sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilir.

 

Uydu İnterneti Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

 

Uydu interneti kullanımının en önemli avantajı, kullanıcılarına kolay ve esnek bir kullanım imkânı sunmasıdır. Aynı zamanda uydu interneti kullanmak için herhangi bir internet altyapısına da gerek yoktur. Uydu internetinin bir başka avantajı da bir adresten başka bir adrese taşımanın oldukça hızlı ve kolay şekilde gerçekleştirilebilmesidir. Uydu interneti aynı zamanda limitsiz ve kotasız bir internet kullanım hizmeti sunar. Uydu internetinin kullanımında da kesintisizi bir internet bağlantısı elde etmek mümkündür. Bu gibi avantajları nedeniyle uydu interneti kullanımı oldukça mantıklı gelse de maliyet açısından kullanıcıları biraz zorlayabilir. İnternet altyapısının olduğu yerlerde DSL ya da fiber internet seçeneklerini değerlendirmek daha makul olabilir.

 

Özellikle ev interneti kullanıcıları için akla gelen ilk bağlantı türü DSL bağlantılardır. Bunun nedeni DSL bağlantı altyapısının çok daha geniş bir alanda var olmasıdır. Ancak kimi zaman DSL bağlantı kullanıcıları, aldıkları internet hizmetinin hızından ve bağlantı kalitesinden memnun olmayabilir. İnternet kullanımı sırasında hız düşüklüğü gibi bir sorun ile karşılaştığınızda yapmanız gereken ilk işlem hız testi uygulamak. Aynı zamanda buna ek olarak ping testi de yaşadığınız sorunu belirlemede etkili olacaktır. Bu testler sonucunda elde ettiğiniz verileri internet servis sağlayıcınız ile paylaşarak, hız konusunda yaşadığınız sorunun giderilmesi için başvuruda bulunabilirsiniz. Eğer elde ettiğiniz sonuçlardan sonra DSL bağlantı türünüzü fiber internet ile değiştirmeye karar verirseniz bu konu ile ilgili de servis sağlayıcınızdan destek alabilirsiniz. Ancak, bunun için öncelikle internet bağlantısı sağlayacağınız adreste fiber optik bağlantıya uygun bir altyapı olup olmadığını kontrol etmek için altyapı sorgulama işlemi gerçekleştirmeniz gerekir. Eğer fiber optik bağlantıya uygun bir altyapınız varsa hızlı ve güvenli şekilde fiber hızında internet erişimi gerçekleştirebilirsiniz.