Upload (Yükleme) ve Upload Speed (Yükleme Hızı) Nedir? Nasıl Arttırılır?

28 Eylül 2023

Upload (Yükleme) ve Upload Speed (Yükleme Hızı) Nedir? Nasıl Arttırılır?

Dijital çağın en vazgeçilmez unsurlarından olan internet, birçok yeni kavramı beraberinde getiriyor. Upload ve upload hızı bunlar arasında. Üstelik internet hemen her konuda ihtiyaçları karşılar olduğu için hızla ilgili herşey de çok önemli.

İnternette ne kadar çok vakit geçiriliyorsa upload hızı o kadar etkili oluyor. Bu yüzden kullanım alanına göre upload hızı ne kadar olmalı, merak edilen konular arasında. Biz de sizin için upload hızını ve upload hızını artırma yollarını araştırdık.

Upload ve Upload Hızı Nedir?

 

Upload nedir, sorusu Türkçe karşılığı ile “Yükleme” olarak cevap buluyor. Dijital ortama aktarılan yüklemeler upload ile ifade ediliyor. Yani bir cihazdaki verileri başka bir cihaza internet üzerinden yüklemek anlamına geliyor. Örnek vermek gerekirse bir web sitesine bir fotoğraf ya da bir dosya yüklemek "Upload" işlemi olarak karşılık buluyor.

Aslında upload, internet ortamında yine sık kullanılan download  yani indirme işleminin tam tersi. Belirtmek gerekir ki upload hızı, download hızına göre daha düşük oluyor.

Upload hızı ise, kullanılan internet sağlayıcısı tarafından sunulan karşıya yükleme hızını ifade ediyor. Upload hızı dosya yükleme hızını doğrudan etkiliyor. Bu hız düşük ise paylaşım ya da gönderim yapılan anlarda işlemin tamamlanması normalden daha uzun sürüyor. Video ve sesli görüşmelerde, bazı platformlarda yayın yaparken upload hızı önemli hale geliyor. Dolayısıyla ofiste, diğer toplu alanlarda ve Vodafone Ev İnternetikonusunda upload hızı da önemli.

İdeal Upload Hızı Var mı?

 

Upload hızı ne kadar düşükse bir dosya yükleme işlemi o kadar yavaş gerçekleşiyor. Uploadhızını etkileyen farklı faktörler de bulunuyor.

    • - 8 Mbps internet hızı internette hızlı gezinme, gelen e-postalara cevap verme ve araştırma gibi günlük ihtiyaçlara cevap veriyor. Çoğunlukla bu tarz işlemler için yüksek internet hızı gerekmiyor. Bununla birlikte video canlı yayınlarının yüksek kullanımı varsa ve video araçları ihtiyacı yüksek ise 8 Mbps düşük gelebiliyor. Bu açıdan 8 Mbps hız, çoklu kullanımlar için pek uygun olmadığını, özellikle vurgulamak gerekiyor.

    • - İnternete sürekli veri yükleyenler, video, fotoğraf, gönderi vb. aktarımlar yapanlar ile online oyun oynayanlar, upload hızına daha çok ihtiyaç duyuyor. Bunun için upload hızının en az 10 Mbps olması öneriliyor.

 

Upload Hızı Yükseltme Yolları

 

Upload hızına ihtiyaç var mı, aslında anlamak çok basit. Yeterli yükleme hızı bulunmuyorsa, bağlantıda yavaşlamalar yaşanıyorsa upload hızını artırmak gerekiyor. Yüksek bir upload hızını artırmak için önerileri şu şekilde özetlemek mümkün:

    • - En çok önerilen yöntem modemi bilgisayara ethernet kablosu ile bağlamak. Çünkü kablosuz ağ üzerinden bağlanıldığında aynı internet kullanılmasına rağmen daha düşük bir upload hızı elde ediliyor.

    • - Kullanılan tarayıcıyı değiştirmek upload hızını etkileyebiliyor.

    • - Maliyet açısından etkili olsa da internet sağlayıcı üzerinden uygun hız limiti satın almak da bir alternatif olarak görülüyor.

Upload hızını artırma yollarına başvurmadan önce upload hızı ölçümü yapmak mümkün. Hız testi servisini kullanarak upload hızı bilgisine kolaylıkla ulaşılabiliyor.

 

 

Download (İndirme) Nedir? ve Download Speed (İndirme Hızı) Nedir? Nasıl Artırılır? 

Mbps (Megabit) ve MB (Megabyte) Nedir?

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun!

Başvur