RAM Seçimi: RAM Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

06 Şubat 2024

RAM Seçimi: RAM Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzün en çok tercih edilen teknolojik cihazlarından olan bilgisayarlar iş, eğitim ve eğlence gibi birçok farklı amaçla kullanılıyor. Bu nedenle de her kullanıcı, kullanım amaçlarına en iyi yanıtı verecek olan cihazı seçmeye çalışıyor. Bu seçim yapılırken de bilgisayarın sahip olduğu donanım özelliklerini detaylı şekilde incelemek en iyi yöntemlerden biri. Kullanıcıların bilgisayar tercihlerinde baktığı en önemli özelliklerden biri de cihazın sahip olduğu RAM. Peki doğru RAM seçimi nasıl yapılır ve RAM alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Merak ettiğiniz tüm detaylar içeriğimizde.

 

RAM Nedir?

 

RAM ya da diğer adıyla bellek tüm bilgisayarlar için temel donanım araçlarından biridir. RAM’in görevi bilgisayarın daha hızlı çalışmasını sağlamaktır. Kısacası bir RAM ne kadar güçlü ise bilgisayar o kadar hızlı çalışır. RAM bilgisayardaki kısa süreli hafıza görevini üstlenir. Geçici olarak RAM üzerinde depolanan veriler sisteme işlenmesinin ardından silinir ve yerine yeni veriler gelir. Döngü sürekli olarak bu şekilde devam eder.

 

İnternet tarayıcıları, işletim sistemleri, videolar, oyunlar, dizi ve film gibi tüm araçlar RAM üzerinden geçerek kullanıcıya sunulur. Söz konusu sistemin direkt sabit sürücüye ulaşması da mümkündür ancak bu durum sistemin yavaşlamasına neden olur. Bu verilerin RAM üzerinden geçmesi sistemin çok daha hızlı şekilde işlemesini sağlar.

 

Günümüzde tüm teknolojilerde olduğu gibi RAM teknolojilerinde de büyük bir gelişme yaşanmıştır. Özellikle de SSD teknolojisi sayesinde sabit disk hızında önemli bir artış yaşanmıştır. Peki bilgisayar için bu denli önemli bir parça olan RAM nasıl seçilir?

 

RAM Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

RAM seçimi bilgisayar kullanıcıları için oldukça önemli konulardan biridir. Yeni bir bilgisayar alırken tüm kullanıcıların bilgisayarın RAM özelliklerini detaylı şekilde incelemesi önemlidir. Peki RAM seçerken neye dikkat edilmeli? Seçeceğiniz RAM’e karar vermeden önce bilgisayarı ne için kullanacağınızı belirlemeniz en önemli konudur. Genel kullanım alışkanlıklarına göre ihtiyaçlarınızı karşılayacak RAM kapasitelerini şu şekilde sınıflandırabiliriz:

 

  • 4 GB RAM: Genel kullanım ve internette gezinmek için gereken minimum kapasite.
  • 8 GB RAM: Office uygulamalarının kullanımı, düşük grafik özellikli oyunları oynama ve internette gezinme için gereken minimum kapasite.
  • 16 GB RAM: Adobe ve render yazılımları gibi zorlu uygulamalar, gelişmiş çoklu görev desteği ve yüksek grafik özellikli oyunları oynamak için gereken minimum kapasite.
  • 32 GB RAM: Profesyonel düzeyde video ve fotoğraf düzenlemek, tasarım oluşturmak, birden fazla sanal makineyi tek cihazda kullanmak için gereken minimum kapasite.

 

Bu kapasiteler bilgisayarınızın kullanım ihtiyacınıza göre ihtiyaç duyacağı minimum kapasitelerdir. Ancak RAM seçiminde yalnızca kapasiteye dikkat etmek yeterli değildir. Bir RAM’den maksimum verimi alabilmek için dikkat etmeniz diğer kriterler ise şunlardır:

 

●      Anakart Uyumu:

RAM alırken nelere dikkat edilmeli konusunda kullanıcıların en çok dikkat etmesi gereken nokta alınacak RAM’in anakart ile uyumlu olup olmadığıdır. Özellikle de mevcut RAM kapasitesini yükseltmek için yeni bir RAM alacak kişilerin bu konuya dikkat etmesi gerekir. Eğer satın alınan RAM anakart ile uyumlu olmazsa büyük bir olasılıkla RAM çalışmayacaktır. Anakart ile uyumlu olmayan RAM çalışsa bile en düşük sistem gereksinimlerinde çalışacak ve bu nedenle de beklenen performansı vermeyecektir. Satın aldığınız RAM’den en yüksek performansı almak için mutlaka RAM ve anakart uyumu dikkatle incelenmelidir.

 

●      Marka Uyumu:

RAM yükseltilirken dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alan önemli noktalardan biri de RAM’in markasıdır. Eğer mevcut bilgisayarınız için yeni bir RAM alıyorsanız anakart üzerinde yazan marka ile aynı markaya sahip bir RAM seçmeniz çok daha uygun olacaktır. Bu durumda bilgisayarınızı çok daha verimli şekilde kullanabilme imkanına sahip olursunuz. Bilinmeyen ve iyi olmayan bir marka seçtiğinizde RAM’inizin bozulma ihtimali çok daha yüksek olacağından mümkün olduğunca bilinen ve kaliteli markalardan seçmeniz çok daha akıllıca olacaktır.

 

●      İşletim Sistemi Uyumu:

Bilgisayarlardaki işletim sistemleri 32-bit ve 64-bit olmak üzere ikiye ayrılır. 32-bit işletim sistemleri saha eski teknolojileridir ve 4GB’a kadar olan RAM’leri destekler. Yani 32-bit işletim sistemine sahip bilgisayarınız için 16GB RAM kullanmanız mümkün değildir. Eğer bu bilgisayara 16GB RAM taksanız bile bu RAM’in yalnızca 4GB kısmını kullanabileceksiniz. 64-bit işletim sistemleri ise 128GB RAM destekler. Bu nedenle bilgisayarınıza RAM almadan önce mutlaka işletim sistemini öğrenmeniz gerekir.

 

●      Teknik Değerlerin Kontrolü:

RAM’ler yalnızca kapasite ve tür olarak birbirinden ayrılmaz. Aynı zamanda voltaj değeri ve frekans gibi konularda da birbirinden ayrılır. RAM seçerken RAM’in aktarım hızı, tepki değeri, bellek frekansı ve voltaj değeri gibi özelliklerine de dikkat edilmesi gerekir.

 

●      RAM Soketi Kontrolü:

Günümüzde RAM soket türleri DDR2, DDR3 ve DDR4 olmak üzere farklı çeşitlerdedir. RAM seçimi yaparken mevcut anakartın desteklediği soket tipini bu kriterlere göre kontrol etmelisiniz. DDR3 uyumlu bir anakarta DDR4 RAM takmaya çalıştığınızda RAM yuvaya sığmaz. Ayrıca anakart üzerinde kaç adet RAM yuvası olduğunu ve bu yuvaların kaç GB RAM kapasitesini desteklediğini de kontrol etmeniz gerekir.

 

●      Isınma Sorunu Kontrolü:

RAM alırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de alacağınız RAM’in soğutuculu mu yoksa normal bir RAM mi olacağıdır. Eğer kendiniz için bir oyun sistemi kuruyorsanız ısınma sorunu yaşamanız olasıdır. Bu nedenle de alacağınız RAM’in soğutuculu olması gerekebilir. Ancak günlük kullanım için bir RAM alacaksanız bu özelliğe ihtiyacınız olmayabilir ve dolayısıyla daha fazla para harcamanıza gerek kalmaz.

 

Doğru RAM seçimi ile bilgisayarınızdan en yüksek performansı alabilirsiniz. Bilgisayarınızı istediğiniz hale getirdikten sonra ihtiyacınız olan şey yüksek hızda bir internet bağlantısıysa en doğru adres ise tabi ki Vodafone. Vodafone ev interneti ile ihtiyacınız olan en uygun internet hizmetine kolay bir şekilde sahip olabilirsiniz. ADSL internet paketleri ya da fiber internet paketlerinden ihtiyacınıza en uygun olanı seçebilir, kesintisiz internetin tadını çıkarabilirsiniz.

 

Vodafone ev interneti başvurusu yapmadan önce adresinizde hangi tür bağlantı için uygun altyapı olduğunu altyapı sorgulama hizmeti ile öğrenebilirsiniz. Mevcut internetinizin hızından memnun değilseniz hız testi ile elde ettiğiniz internet hızını öğrenerek daha yüksek hızdaki internet paketlerini tercih edebilirsiniz.

 

Güçlü altyapısı, düşük ping garantisi ve taahhütlü paketleri ile internet erişimini hem kolay hem de ekonomik hale getiren Vodafone ev interneti başvurusu için Vodafone online kanallarını ziyaret edebilir ya da Vodafone mağazaları aracılığı ile başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.