ISS (İnternet Servis Sağlayıcısı) Nedir?

28 Eylül 2023

ISS (İnternet Servis Sağlayıcısı) Nedir?

İnternet kullanımı günümüzün en önemli ihtiyaçlarından biridir. Bu nedenle internet ile ilgili tüm kavramlar internet kullanıcıları için büyük bir önem taşır. Bu kavramlara hâkim olmak daha kaliteli bir internet hizmeti almak için de anahtar niteliğinde olabilir. Çünkü IP adresi, domain adı, sınırsız internet, sabit internet gibi kavramların tam olarak ne ifade ettiğini bilmek, edindiğiniz internet hizmetini daha verimli kullanmanıza yardım edebilir. İnternetle ilgili bilinmesi gereken kavramlardan biri de ISS’tir. Bu kavram ile ilgili bilmeniz gereken tüm detaylar içeriğimizde.

 

ISS Nedir?

 

İnternet ile ilgili merak edilen kavramlardan biri de ISS’tir. ISS nedir, sorusunun yanıtı verimli internet kullanımı için önemli. ISS, “İnternet Servis Sağlayıcısı” teriminin kısaltmasıdır. Dilimize İngilizceden geçmiş olan bu terimin orijinali ise Internet Service Provider yani ISP’tir. Burada internet servis sağlayıcısı ya da ISS kavramlarının önemi de vurgulanmalı. Peki, internet servis sağlayıcısı nedir?İnternet servis sağlayıcısı, internet bağlantısını sağlayan şirketi ifade eden bir kavramdır. Yani internet hizmetinizi aldığınız kurumları ifade eder.

 

ISS kavramı çok sık duyulan ve merak edilen bir kavram. Bu kavram ile ilk kez karşılaşan kişiler ise internet servis sağlayıcıları nedir diye merak etmekten kendini alamıyor. İnternet servis sağlayıcısı en basit tanımı ile, belirli bir ücret karşılığında internet aboneliklerimizi gerçekleştirdiğimiz şirketlerdir. Tüm internet servis sağlayıcılarının amacı internet ağının ulaşılabilir bir hizmet şeklinde kullanıcılara sunulmasıdır. Yani internet servis sağlayıcısı internetin evlerde, işyerlerinde ya da cep telefonlarında kullanılabilmesine olanak sağlayan aracı şirketlerdir.

 

İnternet servis sağlayıcıları, müşterilerine internet erişimi için ihtiyaç duydukları kablolu ya da kablosuz internet altyapısını sağlarlar. Her internet servis sağlayıcısı müşterilerine farklı fiyat, hız ve kota seçenekleri sunar. Aynı zamanda Servis Sağlayıcılar, bireysel ve kurumsal olarak farklı kategorideki müşterilerine internet hizmeti sunar.

 

ISS’lerin Sunduğu Hizmetler Nelerdir?

 

İnternet servis sağlayıcılarının sunduğu en temel hizmet, kullanıcıları için kablolu ya da kablosuz internet altyapısı sağlamaktır. Yani bir internet servis sağlayıcısı her şeyden önce kullanıcılarına internet erişimi hizmeti sunar. İnternet servis sağlayıcıları aynı zamanda ev interneti ya da iş yeri interneti kullanırken gerekli olan modemi de müşterilerine sağlarlar. İnternet servis sağlayıcıları modem aracılığı ile kullanıcıların bilgisayarlarını internet erişimine açan bir sistem kurmuş olur. Servis Sağlayıcıların kullanıcılarına sunduğu bir diğer hizmet ise internet kullanımı sırasında gerçekleşebilecek sorunların çözümü için kullanıcılarına teknik destek sağlamaktır.

 

ISS Hizmeti Nasıl Alınır?

 

Kullanıcıların internete erişmelerini sağlayan en önemli unsur internet servis sağlayıcılarıdır. Ev interneti, işyeri interneti ya da mobil internet kullanmak isteyen herkes bir ISS hizmeti almak zorundadır. ISS hizmeti almak oldukça kolaydır. Öncelikle bu hizmeti almak için hangi servis sağlayıcısından hizmet alınacağının seçilmesi gerekir. Ardından karar verilen servis sağlayıcının başvuru kanalları üzerinden hizmet başvurusu yapılması gerekir. Daha sonra alınacak hizmetin türüne göre fiber internet ya da ADSL internet gibi seçeneklere karar verilmesi gerekir. Bu kararı vermeden önce de adresinizde hangi bağlantı türüne uygun bir altyapı olduğunu öğrenmek için altyapı sorgulama işlemi yapmanız önerilir. Tüm prosedürlerden sonra servis sağlayıcısı ile yapılacak sözleşmeden sonra interneti kullanmaya başlayabilirsiniz.

 

Hangi internet servis sağlayıcısını seçeceği, kişinin tamamen özgür iradesi ile karar vereceği bir konudur. Yani internet hizmeti almak için belli bir servis sağlayıcıdan hizmet alma zorunluluğu yoktur. Ancak hangi servis sağlayıcıdan hizmet alınacağına karar vermek için dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar da vardır. Örneğin fiber ya da ADSL internet hizmeti almaya karar verdiniz ve bu hizmeti hangi sağlayıcıdan alacağınıza karar veremediyseniz öncelikle hizmet almayı düşündüğünüz servis sağlayıcısının bant aralıkları ve teknik olanaklarını inceleyebilirsiniz. Ardından farklı servis sağlayıcılarının sunduğu seçenekleri fiyat bakımından da karşılaştırabilirsiniz. Eğer mevcut servis sağlayıcınızdan memnun değilseniz, öncelikle memnun olmama nedenlerinizi iyi analiz ederek yeni servis sağlayıcınızda bu sorunlarla karşılaşmayacağınızdan emin olmalısınız. İnternet hızından memnun değilseniz, hız ve ping testi yapabilirsiniz. Hız testi sonucunda elde ettiğiniz verilere göre yeni servis sağlayıcınızın daha yüksek hızda internet bağlantısı talep edebilirsiniz.