İnternetten Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır?

03 Aralık 2023

İnternetten Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır?

İnternetin yaşamımızda büyük bir yer kaplaması birçok gündelik alışkanlığımızın değişmesine neden oldu. Banka işlerini tamamlamaktan fatura ödemeye, iş toplantıları gerçekleştirmekten sevdiklerimizle iletişim kurma biçimlerimize kadar birçok alışkanlığımız internetin bize sunduğu imkanlarla yeniden şekillendi. Aynı şekilde alışveriş alışkanlıklarımız da internetin bize getirdiği yeniliklerle çok daha farklı bir hal aldı ve bugün online alışveriş birçoğumuz için hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bu nedenle online alışveriş tercih eden birçok kullanıcı, internetten güvenli şekilde alışveriş yapmanın yöntemlerini merak ediyor. Siz de internetten alışveriş yaparken güvenlik endişeleri taşıyorsanız ve yaptığınız online alışverişleri daha güvenli hale getirmek istiyorsanız içeriğimizi mutlaka okumalısınız.

 

Güvenli Online Alışveriş Yapmanın Püf Noktaları

 

Online alışveriş hem markalar hem de tüketiciler açısından birçok avantaja sahiptir. Markalar açısından bakıldığında online alışveriş daha az personel gerektirmesi, mağaza gereksinimi olmadığı için elektrik, doğalgaz gibi mağaza giderleri yaratmaması ve farklı tedarik alanları için depolama maliyeti oluşturmaması nedeniyle çok daha avantajlıdır. Tüketiciler açısından bakıldığında ise online alışveriş zaman kazandıran ve konforlu bir şekilde alışveriş yapılmasına imkan tanıyan bir sistemdir. Bu nedenle günümüzde online alışveriş gittikçe yaygınlaşmaktadır.

 

Online alışverişin bu denli yaygınlaşması bazı risklerin de oluşmasına neden olmuştur. İnternet üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılıklar, kart bilgilerinin çalınması ve sahte ürün satan kişilerin çoğalması “güvenli internet alışverişi” kavramının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Eğer siz de “internet alışverişi güvenli mi?” diye merak ediyorsanız ve online alışverişlerinizi çok daha güvenli hale getirmek istiyorsanız şu ipuçlarını kullanabilirsiniz;

 

● İnternet üzerinden güvenli alışveriş yapmanın ilk ve en önemli kuralı alışverişi güvenli bir web sitesi üzerinden gerçekleştirmektir. Online alışveriş yapacağınız web sitesinin güvenlik sertifikasına sahip olması bu anlamda oldukça önemlidir. Bunu anlamak için ise adres çubuğu üzerinde yer alan kilit simgesine tıklayarak “Bağlantı güvenli” seçeneğinin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer bu ifade mevcutsa alışveriş yapacağınız web sitesi SSL sertifikasına sahip demektir. Bunun dışında online alışverişlerinizi bilinen ve güvenilir sitelerden yapmanız da güvenli internet alışverişi için oldukça önemlidir.

 

● Söz konusu web siteleri olduğunda sahte web sitelerine dikkat etmeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Özellikle de sosyal medyada karşınıza çıkan ve bildiğiniz bir markaya ait sponsorlu gönderilerde yer alan indirim ve kampanyaları doğru şekilde okumayı öğrenmelisiniz. İnternet alışverişi dolandırıcılıklarında en çok kullanılan yöntem sosyal medya gönderisi ya da sms yolu ile gönderilen linklerle tüketicileri sahte web sitelerine yönlendirmek ve bu sayede ödeme almak ya da kart bilgilerini çalmaktır. Bu nedenle internetten güvenli alışveriş yapmak için web sitelerinin markanın orijinal web sitesi olup olmadığına da dikkat etmelisiniz.

 

● Önünüze çıkan ve gerçek olamayacak kadar iyi olan tekliflerden kaçınmak da güvenli internet alışverişi nasıl yapılır sorusuna verilebilecek en iyi cevaplardan biridir. Örneğin piyasa değeri 30 bin ₺ olan bir cep telefonunu 10 bin ₺’ye alabileceğinizi iddia eden bir teklif muhtemelen gerçek değildir. Bu nedenle özellikle de sosyal medyada karşılaştığınız teklifleri doğru şekilde değerlendirmeli ve gerekirse markanın resmi web sitesinden teyit etmelisiniz.

 

● Güvenli online alışveriş konusunda uygulamanız gereken adımlardan biri de alışveriş yapacağınız online alışveriş platformlarında hesap oluştururken mümkün olduğunca güçlü şifreler belirlemektir. Hemen her online alışveriş platformunda alışveriş yapabilmek, siparişlerinizi takip edebilmek ve platform ile iletişim kurabilmek için bir hesap oluşturmanız istenir. Bu hesabı oluştururken ne kadar güçlü bir şifre belirlerseniz hesabınızın çalınma ihtimalini o kadar düşürmüş olursunuz.

 

● İnternet üzerinden güvenli alışveriş nasıl yapılır konusundaki en önemli noktalardan biri de sanal POS kullanımıdır. Özellikle de daha önce alışveriş yapmadığınız ve güvenlik endişesi yaşadığınız bir internet sitesinden alışveriş yaparken bu özellik hayat kurtarıcı olabilir. Bir e-ticaret sitesi sanal POS alabilmek için belirli kriterleri karşılamalıdır. Bu da sanal POS ile ödeme özelliği olan web sitelerinin daha güvenli olduğu anlamına gelir. Aynı zamanda sanal POS ile gerçekleştirilen ödemelerde banka ödemeyi bir süre kendi sisteminde beklettiği için iade ve iptal süreçleri çok daha kolay gerçekleşmektedir.

 

● 3D Secure sistemi de online güvenli alışveriş için oldukça etkili bir yöntemdir. Kredi kartı ile ödemelerde kullanılan bir şifreleme sistemi olan 3D Secure ile bilginiz dışında kartınızdan online alışveriş yapılma ihtimali ortadan kalkmış olur. Bu sistemde kartınızdan para çekilmeden önce mobil bankacılık uygulaması ya da sms aracılığı ile cep telefonunuza bir şifre gelir ve bu şifreyi ödeme ekranındaki alana girmeniz istenir. Şifre onaylandığında ödemeniz gerçekleşmiş olur. Online alışverişlerinizde 3D Secure sistemini kullanan sitelerden alışveriş yapmak da ekstra güvenlik anlamına gelmektedir.

 

● İnternet üzerinden güvenli alışveriş nasıl yapılır sorusuna verilebilecek bir diğer cevap da sanal kart kullanımı gerçekleştirmektir. Özellikle de kredi kart limiti çok yüksek olan kişiler bu yöntem ile çok daha güvenli bir şekilde online alışverişlerini gerçekleştirebilirler. Sanal kart ile yapacağınız alışveriş tutarında limit belirleyerek kartınızın kopyalanması gibi ihtimalleri de ortadan kaldırmış olursunuz.

 

● Online alışverişlerinizi güvenli şekilde gerçekleştirmek için ortak Wi-Fi ağlarına bağlıyken alışveriş yapmamanız gerektiğini unutmamalısınız. Ortak Wi-Fi ağlarına bağlıyken şifrelerinizin ve kart bilgilerinizin çalınma ihtimali çok daha yüksektir. Bu nedenle de online alışverişlerinizi mümkün olduğunca ev interneti kullanırken yapmanız gerekir. Aynı şekilde online alışveriş sırasında sadece kendinize ait cihazları kullanmak da ekstra güvenlik sağlayacaktır.

 

● Online alışverişin önemli adımlarından biri de kapıda ödeme sistemidir. Ancak online alışveriş yaparken kapıda ödeme seçeneğine karşı dikkatli olmalısınız. Birçok tüketici, kredi kartı bilgilerini girmek zorunda kalmadığı için kapıda ödeme seçeneğini daha güvenilir bulsa da bu durumun da bazı riskleri vardır. Kapıda ödeme ile gerçekleşen alışverişlerde sahte ürün gönderimi ya da farklı ürün gönderimi gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Benzer şekilde havale ile ödeme seçeneğinde ise, ürünün gönderilmemesi ve para iadesinin gerçekleştirilmemesi gibi sorunlar da yaşanabilir. Elbette bu durumlar genellikle pek fazla bilinmeyen internet sitelerinde ya da dolandırıcılık amacıyla oluşturulmuş platformlarda görülmektedir.

 

Her alışveriş şekli için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Fiziksel olarak bir mağazadan alışveriş yapmakla online alışveriş yapmak arasında bu bakımdan bir fark yoktur. Yukarıda verdiğimiz ve tüm dünyada geçerli olan ipuçları sayesinde online alışverişlerinizi çok daha güvenli bir hale getirebilir ve gönül rahatlığı ile internet üzerinden alışveriş yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz. İnternet alışverişinizi güvenli olarak yaparken ihtiyacınız olan ev internetini Vodafone’un ADSL ve fiber internet seçenekleri ile değerlendirebilirsiniz. Eğer binanızda fiber internet altyapısı olup olmadığından emin değilseniz birkaç dakikanızı ayırarak altyapı durumunuzu öğrenebilirsiniz. Altyapı sorgulama sonucunda adresinize fiber mi yoksa ADSL bağlantı mı kuracağınıza karar verebilirsiniz. Vodafone ev interneti ile ping ve internet hız testi yapmak daha keyifli.