Fiber Uyumlu Modem Nasıl Anlaşılır?

04 Mart 2024

Fiber Uyumlu Modem Nasıl Anlaşılır?

İnternet günümüzde hemen herkesin en temel ihtiyaçlarından biri haline geldi. Gelişen teknolojiye uyum sağlamak içinse daha hızlı bir internet bağlantısına sahip olmak neredeyse şart. Bu anlamda neredeyse tüm internet kullanıcıları fiber internet hizmeti almaya çalışıyor. Fiber internete geçiş yapmak isteyen ADSL internet kullanıcıları altyapı sorgulaması ile mevcut adreslerinde fiber internet kullanıp kullanamayacaklarını öğrenmeye çalışıyor. Fiber internet kullanabilmek için uygun altyapı olması dışında kullanılacak modemin de fiber için uyumlu olması gerekiyor. Bu nedenle birçok ADSL internet kullanıcısı mevcut modemlerinin fiber uyumlu modem olup olmadığını merak ediyor. Siz de fiber uyumlu modemin ne olduğu ve mevcut modeminizin fiber uyumlu olup olmadığını nasıl kontrol edebileceğinizi merak ediyorsanız bu içerik tam size göre.


Fiber Uyumlu Modem Nedir?


Evde, ofiste ya da ortak kullanım alanlarında internet bağlantısı kullanabilmek için bir modeme ihtiyaç duyulur. Modemler servis sağlayıcıdan aldıkları sinyalleri bilgisayarlara ya da akıllı telefon gibi diğer cihazlara aktararak internete bağlanmanızı sağlarlar. Farklı internet bağlantısı türleri için tasarlanmış çeşitli modemler bulunur. Fiber internet uyumlu modem de bunlardan biridir. Fiber optik modemler kısaca FOM olarak isimlendirilir. Bu modemler fiber optik kablolar aracılığı ile gönderilen ışığı çok hızlı bir şekilde elektronik veri sinyallerine çeviren özel bir donanıma sahiptir. Bu donanım sayesinde ise internet servis sağlayıcısından aldıkları bağlantı hızını direkt olarak modeme aktarabilirler. Fiber uyumlu modemler fiber internet hizmetini kullanabilmeniz için gereklidir. Günümüzde birçok kişi evlerinde ya da işyerlerinde daha hızlı bir internet bağlantısına sahip olmak için fiber uyumlu modem kullanmaya başlamıştır.


Modeminizin Fiber Uyumlu Olduğunu Nasıl Anlarsınız?


Ülkemizde en sık kullanılan internet türü ADSL ya da VDSL internettir. Çok daha geniş bir altyapıya sahip olması ve fiber internete göre daha ekonomik olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilen ADSL internet gelişen teknoloji neticesinde yerini yavaş yavaş fiber internete bırakmaya başladı. Bu nedenle de birçok internet kullanıcısı tarafından modemim fiber uyumlu mu sorusunun gündeme getirilmesine neden oldu. VDSL uyumlu modem kullanan ve yeni bir modem almadan fiber internet bağlantısını kullanmak isteyen kullanıcılar en çok da bu sorunun cevabını merak ediyor. VDSL bağlantı temel olarak bakır kablolar ile gerçekleştiği fiber internet ise optik kablolar ile gerçekleştiği için VDSL modemler fiber interneti desteklemez. Eğer fiber internet bağlantısı kullanmak ve fiber hızdan verimli şekilde yararlanmak istiyorsanız kullanacağınız modemin fiber uyumlu olması şart. Peki fiber uyumlu modem nasıl anlaşılır?


Mevcut modeminizin ya da satın almayı düşündüğünüz modemin fiber uyumlu olup olmadığını anlamanın en kolay yolu; modemin kutusunda, altında ya da arasında yazan model numarasını öğrenerek üretici firmanın resmi web sitesinde fiber uyumluluk sorgulamasını yapmaktır. Aynı zamanda modeminizin kullanma kılavuzuna erişebiliyorsanız bu kılavuz üzerinden de modeminizin hangi internet türlerini desteklediğini kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.


Fiber Uyumlu Modem Özellikleri Nelerdir?


Fiber internet kullanımı günümüzde gittikçe yaygınlaşmaktadır. Bu nedenle de birçok kullanıcı fiber uyumlu modemlere yönelmektedir. Fiber internet uyumlu modemlerin diğer modemlerden farklı özellikleri bulunur. Her şeyden önce fiber internet uyumlu modemler 1000 Mbps hıza ulaşabilmektedir. Bu da kullanıcılar için inanılmaz bir internet hızı anlamına gelir. Bu hız DSL modemlerde 24 Mbps, VDSL modemlerde ise 150 Mbps’e kadar ulaşabilmektedir. Fiber uyumlu modemler optik kablo avantajı sayesinde internet bağlantısını olumsuz etkileyen elektromanyetik dalgalardan ya da olumsuz hava koşullarından etkilenmezler. Bu da fiber uyumlu modemlerin kullanıcılarına kesintisiz bir internet bağlantısı sunduğunu gösterir. Fiber uyumlu modemlerin internet bağlantısı için telefon hattına ihtiyacı yoktur. Aynı zamanda fiber uyumlu modemler geniş bant aralığı sunarlar ve aynı anda birden fazla işlemi gerçekleştirebilirler. Çoklu kullanıcı olduğu durumlarda da her kullanıcıya aynı yüksek kalitede internet bağlantısı sunabilirler. Son olarak farklı şifreleme türlerine olanak sağlayan fiber uyumlu modemler kullanıcılarına ekstra güvenlik sağlarlar.


VDSL Modemler Fiber İnternet Bağlantısı İçin Kullanılabilir mi?


VDSL internet hizmetinde bağlantı bakır kablolar aracılığı ile gerçekleştirilir. Bakır kablolar yapıları nedeniyle olumsuz hava koşullarından kolaylıkla etkilenebilir ve bu da internet bağlantısında kalitenin düşmesine ya da bağlantıda kesintiler yaşanmasına neden olabilir. Fiber internet hizmetinde ise bağlantı bakır kablolar yerine neredeyse ışık hızında veri aktarımı yapabilen optik kablolarla sağlanır. Bu da olumsuz koşullardan etkilenmeyen ve çok daha hızlı bir internet bağlantısı anlamına gelir. VDSL internet ve fiber internet hizmeti arasında temel olarak altyapı farkı vardır. Bu nedenle de VDSL bir modem fiber internet bağlantısı için kullanılamaz. Optik kablolardan neredeyse ışık hızında gelen sinyaller, VDSL modemlerde veri kaybı yaşanmadan elektronik sinyallere dönüştürülemez. Bu nedenle de fiber internet bağlantısı için VDSL modem kullanmaya devam ettiğiniz sürece, fiber internetin vadettiği internet hızına ulaşmanız mümkün olmaz. Fiber internet hızını tam kapasite ile kullanabilmek için VDSL modeminizi fiber uyumlu bir modem ile değiştirmeniz gerekir.