Ethernet Kablo Renkleri ve Sıralaması Nedir, Neden Önemlidir?

01 Şubat 2024

Ethernet Kablo Renkleri ve Sıralaması Nedir, Neden Önemlidir?

 

Evinize yeni bir internet hizmeti bağlatmaya karar verdiniz ve bir internet servis sağlayıcı ile anlaştınız. Bu durumda internet servis sağlayıcınız size bir modem ile birlikte ethernet kablosu da verecektir. Ethernet kablosu kablolu internet bağlantısı sağlamak için işinize yarar. Üstelik yalnızca ev internetibağlantılarında değil iş yerinde yerel ağ bağlantısı kurmak için ya da ana sunucu ile diğer cihazlar arasındaki bağlantıyı sağlamak için de bu ethernet kablosuna ihtiyaç duyulur. Ethernet kablosuna dikkatli şekilde bakıldığında renklerinin farklı olduğu kolayca görülebilir. Peki internet kablosu renkleri ne anlama gelir ve bu renklerin sıralaması neden önemlidir?

 

Ethernet Kablosu Nedir, Ne İşe Yarar?

 

Kablosuz internet bağlantısı günümüzde en çok kullanılan internet bağlantı türü. Ancak kimi zaman kullanıcılar modemlerden, bağlantı kalitesinden ya da internete girdikleri cihazlardan kaynaklanan nedenlerle kablosuz ağ bağlantısını etkin şekilde kullanamayabilir. Bu gibi durumlarda da çözüm ethernet kablosu kullanarak kablolu internet bağlantısı gerçekleştirmektir. Ethernet kablosu aynı zamanda daha yüksek bir hızda internet bağlantısı elde etmek isteyen kullanıcılar tarafından da tercih edilir. Bu bağlantıyı gerçekleştirmek için CAT kabloları hem modemin hem de bilgisayarın ethernet girişine takılır. Oluşturulan bu kablolu bağlantı sayesinde veri aktarım işlemi çok daha hızlı şekilde gerçekleşir.

 

Kablosuz internet teknolojisinde birçok gelişme yaşandığı gibi kablolu internet teknolojisinde de kullanıcıların yaşamını kolaylaştıran gelişmeler yaşandı. CAT kablolarının 5,6,7 gibi modelleri bulunuyor ve bu modeller günümüz teknolojilerine uyum sağlıyor. Ethernet kablo kullanımı bu anlamda kablosuz internete göre çok daha hızlı bir internet bağlantısı elde edilmesini sağlar. Özellikle de daha hızlı bir internet erişimine sahip olmak isteyen ya dapingdeğerini düşürme isteyen kullanıcılar için ethernet kablosu harika bir çözüm.

 

Ethernet Kablosu Renk Sıralaması Neden Önemlidir?

 

Ethernet ya da UTP kablolarının belirli bir renk sıralaması vardır. İnternet kablosu renk sıralaması genellikle dünyanın her yerinde standarttır. 8 farklı renkte ethernet kablosu bulunur. İnternet kablosu renkleri kablo bağlantısı yaparken hangi sıralama ile yapılacağının belirlenmesi açısından önemlidir. Ev internet bağlantılarında bu bağlantı sıralamasını gerçekleştirmek kolaydır. Ancak büyük şirketlerde yerel ve genel ağ sistemleri kurulumunda ve bu sistemin ana terminale bağlanmasında kimi zaman yüzlerce kablo bağlantısı gerçekleştirmek gerekebilir. İnternet kablo sıralaması tam da bu noktada bilişim uzmanlarının işini oldukça kolaylaştırır.

 

Ağ kablosu renkleri bir anlamda renkli not kağıtlarına benzer. Tıpkı bu not kağıtları sayesinde tek tek sayfaları karıştırılmasına gerek kalmadan aranılan sayfa bulunabileceği gibi ADSL kablo bağlantı renkleri sayesinde de aranan kablo kolay bir şekilde bulunabilir.

 

Ethernet Kablo Renkleri Nelerdir?

 

ADSL kablo renkleri genel olarak o kablonun hangi amaçla kullanıldığının ilk bakışta anlaşılması amacına hizmet eder. Kablo renklerinin dünya üzerinde genel geçer kabul görmüş anlamları şunlardır:

 

●      Gri:

Gri renk standart ethernet kablolarında internet bağlantısını temsil eder.

●      Yeşil:

Yeşil renk ethernet kabloları yerel ağ kullanmak için kullanılır. Bu kablolar çapraz bağlantıları temsil eder.

●      Sarı:

Genellikle modem kutularından çıkan sarı ethernet kabloları internet üzerinden güç olarak isimlendirilen bir sistemin kullanılması sırasında ihtiyaç duyulan kablolardır. Bu sistemin adı POW olarak bilinen Power Over Ethernet’tir.

●      Mavi:

Mavi renk ethernet kabloları birden fazla seri bağlanma noktasına sahip yerel ağlarda, cihazların terminal sunucusuna bağlanması için kullanılır.

●      Turuncu:

Patch cord ethernet kablolarında ethernet kullanımı dışındaki analog bağlantılarını temsil eden kablolar turuncu renktedir.

●      Kırmızı:

Patch cord ethernet kablolarında IP kamera bağlantısını, CAT türü kablolarda ise VoIP telefon sistemi gibi acil durum iletişim sistemlerini temsil eden kablolar kırmızı renktedir.

●      Mor:

Ethernet kullanımı dışındaki dijital bağlantıları temsil eden kablolar mor renktedir.

●      Siyah:

Patch cord ethernet kablolarında siyah renk genel kullanımı, CAT türü kablolarda ise ağa bağlı ekipmanları, çevre birimlerini ve diğer bağlantıları temsil eder.

●      Pembe:

Pembe renk patch cord ethernet kablolarında ek bağlantıları temsil eder.

●      Beyaz:

Beyaz kablolar da pembe kablolar gibi ek bağlantıları temsil eder.

 

Ethernet Kablosu Renk Sıralaması Nasıl Olmalı?

 

Ethernet renk sıralaması özellikle de karmaşık ağ sistemlerinin yönetiminde kolaylık sağlanması için oldukça önemlidir. Ethernet kablo teknolojisi gelişim göstermeye devam etse de bu renk sıralaması her zaman sabit kalır. CAT 6 kablo renk sıralaması; turuncu beyaz, turuncu, yeşil beyaz, mavi, mavi beyaz, yeşil, kahverengi beyaz, kahverengi şeklindedir. Düz bağlantılarda her renk sırası kendisi ile aynı olan renk sırası ile eşleştirilir. Eğer bağlantı iki bilgisayar arasında gerçekleştirilecekse cross bağlantı yapılması gerekir ve bu durumda CAT 6 bağlantı renkleri değişir. Bu durumda ilk kenarın renk sıralaması turuncu beyaz, turuncu, yeşil beyaz, mavi, mavi beyaz, yeşil, kahverengi beyaz, kahverengi şeklinde ilerlerken ikinci kenarın CAT 6 dizilimi yeşil beyaz, yeşil, turuncu beyaz, mavi, mavi beyaz, turuncu, kahverengi beyaz, kahverengi şeklinde olmalıdır.

 

Farklı bir ethernet kablo teknolojisi olan CAT 5 ethernet kablosu renk sıralaması da kullanıcılar tarafından merak edilen konulardan biri. Düz bağlantılarda CAT 5 kablo renk sıralaması şu şekildedir; turuncu beyaz, turuncu, yeşil beyaz, mavi, mavi beyaz, yeşil, kahverengi beyaz, kahverengi. Çapraz yani cross bağlantı için ise CAT 6 kablo dizilimi gibi CAT 5 kablo dizilimi de farklılık gösterir. Bu durumda ilk kenarın renk sıralaması; turuncu beyaz, turuncu, yeşilbeyaz, mavi, mavibeyaz, yeşil, kahverengi beyaz, kahverengi olmalıdır. İkinci sırası ise yeşil beyaz, yeşil, turuncu beyaz, mavi, mavi beyaz, turuncu, kahverengi beyaz, kahverengi şeklinde ilerlemelidir.

 

Günümüzde kablosuz internet teknolojisi her ne kadar çoğu cihaz için daha kolay bir kullanım sunsa da ethernet kablo kullanımı birçok konuda önemini korumaya devam ediyor. Özellikle de veri kaybı yaşanmadan veri aktarımı gerçekleştirmek için ethernet kablosu kullanıcıların ilk seçeneklerinden biri. Aynı zamanda birçok ADSL internet kullanıcısı daha hızlı bir internet erişimine ihtiyaç duyduklarında ethernet kablosu aracılığı ile internet bağlantısı gerçekleştirmeyi tercih edebiliyor. Siz de internet hızı konusunda istediğiniz verimi alamadığınızı düşünüyorsanız daha hızlı ve gülü bir internet bağlantısı için Vodafone Ev İnterneti tarifelerinden birine geçiş yapabilirsiniz.Altyapı sorgulaması gerçekleştirdikten sonra uygun altyapınız olması durumunda fiber internet bağlantısı da tercih edebilirsiniz. Fiber internet sayesinde çok daha hızlı ve güçlü bir internet erişimi elde edebilirsiniz. Vodafone’un ev interneti tarifeleri hakkında detaylı bilgi almak ya da başvuru yapmak için Vodafone online kanallarını ya da mağazalarını ziyaret ederek işlemlerinizi kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.