Bulut Tabanlı Oyun ve Son Teknoloji Bulut Oyun Platformları

01 Şubat 2024

Bulut Tabanlı Oyun ve Son Teknoloji Bulut Oyun Platformları

Son dönemde oyuncular arasında popüler olan oyun platformları arasında bulut oyun platformları yer alıyor. Cloud Games olarak da bilinen bu sistemde oyunculara uzaktan sunucular ile oyun oynama imkanı sunulur. Uzaktan oyun oynama imkanı sunan bulut tabanlı oyun platformları hakkında merak ettiğiniz her şey ise bu içerikte.

 

Bulut Tabanlı Oyun Nedir?

 

Bulut tabanlı oyun teknolojileri herhangi bir oyunun ek bir donanıma ihtiyaç duymadan oynanmasına imkan sağlayan sistemlerdir. Bilgisayar, tablet ve akıllı telefon gibi cihazlar üzerinden bulut oyun servislerinden herhangi birine bağlanarak, servis sağlayıcının kurduğu sunucular üzerinden elinizde olmayan oyun konsollarından veri alarak oyunu oynayabilirsiniz. Buluttan oyun oynamak yalnızca oyun konsoluna sahip olmayan kullanıcılar için değil, bazı bilgisayar oyunlarını oynamak için yeterli donanıma sahip olmayanlar için de oldukça yararlı bir teknoloji.

 

Bulut Tabanlı Oyunun Avantajları Nelerdir?

 

Geleneksel oyunlara kıyasla bulut tabanlı oyunların kullanıcılar için birçok avantajı vardır. Bulut tabanlı oyun teknolojisinin avantajları şunlardır:

 

  • Oyun piyasasındaki bazı oyunları oynamak için belirli teknolojik cihazlara ya da bilgisayar donanımlarına ihtiyaç vardır. Özellikle de piyasaya yeni çıkan oyunlar için bu donanımlar önemlidir. Ancak bulut tabanlı oyun platformları bu gerekliliği ortadan kaldırır. Bulut tabanlı oyun hizmetleri ile oyun oynamak için oyun konsollarına ya da üst düzey bilgisayar donanımlarına ihtiyacınız yoktur.

 

  • Bulut oyun teknolojisi ile en sevdiğiniz oyunları oynamak için oyunları indirmenize de gerek yoktur. Bu sayede istediğiniz hemen her oyuna bu platformlar sayesinde kolay bir şekilde erişebilirsiniz.

 

  • Geleneksel oyun yöntemlerinde oyun oynamak için oyun konsolu ya da bilgisayar gibi sistemleri yanınızda taşımanız gerekir. Ancak oyun konsolunu ya da masaüstü bilgisayarınızı sürekli yanınızda taşımanız mümkün değildir. En taşınabilir oyun sistemi olan dizüstü bilgisayarlarla bile her zaman oyun oynamak mümkün değildir. Ancak bulut oyun platformu kullanıcılara dilediğiniz yerde ve dilediğiniz zaman oyun oynama imkanı sunar ve bu tür zorunlulukları ortadan kaldırır.

 

  • Bulut üzerinden oyun oynama tüm işletim sistemine sahip cihazlarda kullanılabilir. Aynı zamanda bulut oyun platformları tüm cihazlarda platformlar arası oyun oynamayı da destekler. Kullanıcının açtığı hesap, açılan tüm cihazlardaki ilerlemeyi senkronize eder. Kısacası zamanla yarıştığınız oyunlarda büyük ekranlara erişim sağlayamadığınız durumlarda akıllı telefonunuzdan bile oyununuza devam edebilirsiniz.

 

Son Teknoloji Bulut Oyun Platformları

 

Bulut oyun teknolojisi her geçen gün büyük bir hızla ilerliyor ve oyuncular tarafından büyük bir ilgi görüyor. Oyunculara sağladığı avantajlar nedeniyle çok sevilen bulut oyun platformları içerisinden en popüler olanları sizin için araştırdık. İşte en iyi bulut oyun hizmeti veren platformlar:

 

NVIDIA GeForce Now

 

GeForce Now, NVIDIA tarafından geliştirilmiş bir buluttan oyun oynama platformudur. Bulut tabanlı oyun platformları içerisinde en popülerlerinden biri olan GeForce Now, AAA oyunları da dahil olmak üzere oldukça etkileyici bir oyun kütüphanesine sahip. 1080p çözünürlüğü ve 60 fps’yi destekleyen GeForce Now aynı zamanda minimum gecikme süresi ile rekabetçi oyunlar açısından oldukça iyi bir seçim. GeForce Now diğer bulut tabanlı oyun platformlarına göre daha yüksek bir üyelik ücretine sahip olsa da diğer avantajları nedeniyle kullanıcılar tarafından çok seviliyor. GeForce Now aynı zamanda Steam, GOG, Ubisoft Connect ve Epic Games Store gibi platformlarda sahip olduğunuz PC oyunlarını oynamanıza da imkan tanıyor.

 

PlayStation Now

 

Playstation oynamayı sevenler için harika bir bulut oyun platformu olan PlayStation Now, kullanıcılarına abonelik sonrasında 800’den fazla oyundan oluşan bir kitaplık sunar. PlayStation Now kullanıcıları bu kitaplık üzerinde tam bir kontrole sahip olurlar. Aynı zamanda kullanıcılar burada yer alan oyunları indirerek geleneksel oyun platformları ile de oynayabilirler. PlayStation Now içerisinde PS2’de yer alan efsane olmuş oyunlar ile PS4 ve PS5’teki modern oyunlar bir arada yer alıyor.

 

Microsoft xCloud

 

Gelecek vaat eden ve kendisini geliştirerek oyuncuların dikkatini çeken bir bulut tabanlı oyun platformu olan Microsoft xCloud, tüm cihazlara ve işletim sistemlerine yönelik hizmet vermeyi hedefleyen bir proje. Diğer bulut tabanlı oyun platformlarına kıyasla daha fazla ücretsiz oyuna sahip olması ve oyun kütüphanesinde çok daha zengin seçenekler bulunması nedeniyle Microsoft xCloud çok daha cezbedici bir platform haline geliyor. Yeni bir platform olması nedeniyle henüz Türkiye’de hizmet vermeyen Microsoft xCloud’u kullanmak için VPN servisinden yararlanabiliyorsunuz.

 

Google Stadia

 

Piyasaya sürüldüğü ilk yıllarda kullanıcıların beklentilerini tam anlamı ile karşılamamış olsa da geçen süre içerisinde kendisini geliştiren bir bulut oyun platformu olan Google Stadia bugün geniş oyun kütüphanesi ile favori platformlardan biri haline geldi. Google Stadia ile kütüphane içerisindeki oyunları seçebilir, kiralama için ödeme yapabilir ya da aylık abonelikle daha geniş bir kullanım elde edebiliyorsunuz. Google Stadia kullanıcılarına farklı abonelik seçenekleri sunuyor. Stadia Premiere seçeneğinde ise tek seferlik bir ödeme yaptıktan sonra sınırsız süreli erişim elde ediyorsunuz.

 

Vortex

 

Bulut oyun hizmeti kategorisinde oldukça başarılı platformlardan biri olan Vortex bir anlamda internet kafe mantığıyla hizmet verir. Android 5 ve üzeri işletim sistemlerini destekleyen Vortex aynı zamanda Windows ve macOS işletim sistemlerinde de kullanılabilir. Vortex’i kullanmak için platformun sunduğu 3 abonelik türünden birini tercih edebilirsiniz. Seçtiğiniz abonelik türüne göre farklı sayılarda oyuna erişmenize imkan tanıyan Vortex ile yine abonelik süresinde göre belirli saatlerde oyun süresi elde ediyorsunuz. Birçok oyunun güncellenmesi ve yüklenmesi Vortex tarafından gerçekleştiriliyor ancak bazı oyunlara erişebilmeniz için Steam gibi platformlardan oyunlara daha önce erişim sağlamanız gerekiyor. Tüm abonelik seçeneklerinde HD kalitesi bulunuyor. Pro ve Ultra abonelik seçeneklerinde ise FullHD özelliğini kullanabiliyorsunuz.

 

Amazon Luna

 

Diğer bulut oyun platformlarına göre daha yeni olmasına rağmen Amazon Luna hızla gelişen kütüphanesi ile keyifli bir oyun deneyimi sunuyor. Yalnızca web tarayıcıları ile oyun oynamayı destekleyen Amazon Luna’yı Luna denetleyicisi kullanarak daha fazla özelliği ile kullanabilirsiniz. Bu denetleyici sayesinde Luna kullanarak oyun oynarken diğer cihazlarınıza bağlanabilir ve daha iyi bir kontrol sağlayabilirsiniz.

 

Blacknut

 

Kullanım oldukça kolay olan, basit arayüzü ve uygun fiyatlı olması ile sevilen bir bulut tabanlı oyun platformu olan Blacknut kullanıcılara 2 haftalık ücretsiz deneme süresi sunuyor ve üyelik seçenekleri içerisinde çoklu profil desteği ve ebeveyn kontrolü gibi özellikler de yer alır. Blacknut platformunun kitaplığında 500’den fazla oyun bulunuyor. En popüler oyunlar olmasa da temel oyunları deneyimlemek için Blacknut oldukça iyi bir seçenek.

 

Paperspace

 

Tamm olarak bir bulut oyun platformu olmayan Paperspace, aslında bir bulut bilişim hizmetidir. Paperspace’de bir abonelik planına dahil olduktan sonra sistem size tüm bilgisayarı tahsis eder ve uzaktaki bilgisayarı dilediğiniz gibi kullanmanıza olanak tanır. Paperspace’i kullanmanın en önemli avantajı kullanıcısına kendi donanımını seçme imkanını sunmasıdır. Daha basit oyunlar oynamayı tercih edecekseniz nispeten ucuz donanımları tercih edebilir ya da gelişmiş oyunları oynamak için yüksek özellikli donanımları seçebilirsiniz. Paperspace’de oyunları indirmeniz ya da Steam gibi mevcut istemcileri entegre etmeniz gerekir.

 

Bulut oyun platformları son dönemin özellikle de oyuncular tarafından sevilen teknolojilerindendir. Siz de bulut tabanlı oyun platformlarını kullanmak istiyorsanız ya da online oyunları seviyorsanız ve ev interneti arayışı içindeyseniz Vodafone ev internetini tercih edebilirsiniz. Altyapı sorgulaması yaparak fiber internet için uygun altyapınız olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Eğer altyapınız uygunsa fiber internetseçeneklerini değerlendirerek çok daha kaliteli ve hızlı bir internet hizmeti alabilirsiniz. Vodafone ev interneti paketleri hakkında detaylı bilgi almak için Vodafone’u ziyaret edebilirsiniz.