ADSL ve ADSL2 Nedir? ADSL İnternet Nedir?

28 Eylül 2023

ADSL ve ADSL2 Nedir? ADSL İnternet Nedir?

 

İnternet kullanımının yaygınlaşması, beraberinde gelen teknik terimlerin de öğrenilmesini gerektiriyor. ADSL, fiber internet ve DNS gibi pek çok ayrı terim, internet kullanımı sırasında fayda sağlıyor. İnternet bağlantısı için farklı iletişim teknolojilerinden yararlanılabiliyor. Bu teknolojilerden birisi de ADSL. Sıkça duyulan bu terim, birçok kişi tarafından “ADSL nedir?” sorusu ile araştırılıyor. Bu yazımızda “Yalın ADSL nedir?” sorusunu cevaplıyor ve ADSL2 hakkında merak edilenleri mercek altına alıyoruz.

 

ADSL İnternet Nedir?

 

ADSL terimi, internet kullanıcıları tarafından bilinse de “ADSL nedir ne işe yarar?” sorusu herkes için net bir bilgi değil. İnternet ağ bağlantısı teknolojileri, farklı bant türleri ile mümkün oluyor. Bu bağlantı modellerinden birisi de ADSL. ADSL açılımı; Asymmetric Digital Subscriber Linekelimeleri ile karşılık buluyor. Bu da ADSL’in asimetrik bir sayısal abone hattı olduğu anlamına geliyor. Bu durumda geniş bant bir model olan ADSL için dijital bir abone hattı demek mümkün. ADSL sistemi ile veri transferi sağlamak için sabit bir telefon hattına gereksinim duyuluyor. Diğer ADSL özellikleri şu şekilde listelenebilir;

 

  • ADSL internet bağlantısında, bakır kablolar kullanılıyor. Kablo kullanılması, mesafeye bağlı olarak internet hızının düşmesi gibi sorunlara yol açabiliyor.
  • İyi bir ADSL hizmeti için internet santraline yakın yerler avantaj sağlıyor. Santralin 4 km çapı kapsamındaki konumlar, ADSL bağlantısından daha yüksek kalitede faydalanıyor.
  • ADSL sistemi, maksimum 16 Mbps bant genişliği sunuyor.
  • ADSL kablolu bir internet türü. Dolayısı ile bu bağlantı hizmetinden yararlanabilmek için kablonun bir ucunun bilgisayarda diğer ucunun ise sabit telefonda olması gerekiyor.
  • ADSL, asimetrik bir bağlantı sistemi barındırıyor. Bu durum; download hızının upload hızından fazla olmasına neden oluyor.
  • ADSL sistemi, aktif olarak kullanılan telefon hatlarından faydalandığı için ülke genelinde daha yaygın yer buluyor.

 

ADSL2 İnternet Nedir?

 

ADSL’in yanı sıra “ADSL2 nedir?” sorusunun yanıtı da merak edilen konulardan biri. ADSL2, Asymmetric Digital Subscriber Line 2 kelimelerinin kısaltması olarak karşımıza çıkıyor. ADSL2 de ADSL ile aynı çalışma prensipleri üzerine kurulu. Ancak ADSL2’de daha gelişmiş bir teknoloji söz konusu. ADSL’de ihtiyaç duyulan yerel santraller, ADSL2 için yeterli değil. Bağlantı için daha gelişmiş ekipmanlara gereksinim duyuluyor. ADSL2 servislerinden yararlanmak için mevcut santralin, ihtiyaç duyulan standart çerçevesinde geliştirilmesi gerekiyor. ADSL’in üst sürümü olan ADSL2; hızlı veri transferine imkan verirken, daha uzak mesafeler için iyi bir internet bağlantısı sağlıyor. 

 

Vodafone; ev interneti için pek çok farklı tarife seçeneğine yer veriyor. Vodafone DSL tarifelerinden birini tercih ederek, hızlı ve ücretsiz kurulum imkanı elde edebilirsiniz. 16 ile 100 Mbps hızları arasında değişen tarife seçenekleri sayesinde, kaliteli bir internet deneyimi yaşayabilirsiniz. Mevcut konumunuzdaki maksimum internet bağlantı hızınızı görebilmek adına da Vodafone hız testi sayfasından yararlanabilirsiniz. 

 

 

 

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun.

Başvur