TWS ve TWS Kulaklık Nedir? TWS Kulaklık Nasıl Kullanılır?

24 Ekim 2023

TWS ve TWS Kulaklık Nedir? TWS Kulaklık Nasıl Kullanılır?

Hiç şüphe yok ki teknoloji artık yaşamımızın vazgeçilmez unsurlarından biri. Bugün günlük yaşamda kullandığımız birçok cihaz teknolojinin bizlere birer getirisi. Elbette her teknolojik cihazın hayatımıza dokunduğu bir alan olsa da bazıları var ki neredeyse bedenimizin bir parçası haline gelmiş durumda. Bu cihazlardan biri olan akıllı telefonlar birlikte kullanıldıkları akıllı aksesuar  ürünleriyle de birçok işimizi kolaylaştırıyor. Bu içeriğimizde merak edenler için son yılların en popüler akıllı aksesuarlarından olan TWS kulaklıkları detaylı şekilde inceleyeceğiz. Eğer siz de TWS kulaklık nedir ve nasıl kullanılır gibi konuların detaylarını merak ediyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

 

TWS Kulaklık Nedir?

Piyasada birçok farklı marka ve modelde bulunan ve değişik tasarımları ile dikkat çeken TWS kulaklıklar, kişilerin hareketli yaşam tarzına en iyi uyum sağlayan akıllı aksesuarlar arasında yer alıyor. Günümüzde birçok daha önce bu kavramla karşılaşmadığı için TWS ne anlama gelir sorusunu sorabiliyor. TWS kelimesi, “True Wireless Stereo” ifadesinin kısaltılmış halidir. Türkçe anlamına baktığımızda da Bluetooth kulaklık demektir. Yani bugün birçoğumuzun kullandığı kablosuz kulaklıklar TWS kulaklık olarak tanımlanmaktadır. Çoğumuz bu kulaklıklara kablosuz kulaklık ismini verdiğimiz için TWS kelimesi bu anlamda bazılarımıza yabancı gelebilir ancak kablosuz kulaklık ve TWS kulaklık kelimelerinin birbirini karşıladığını söyleyebiliriz.

 

TWS Kulaklık Nasıl Kullanılır?

TWS ne demek sorusuna cevap verdikten sonra şimdi de TWS kulaklıkların nasıl kullanılacağından bahsedelim. TWS kulaklıklar kablosuz bağlantı ila çalıştıklarından herhangi bir kablo bağlantısına ihtiyaç duymazlar. TWS kulaklıklar bir adet sağ ve bir adet sol olmak üzere iki adet kulaklıktan ve bu kulaklıkların şarj edildiği ya da kullanılmadıkları zamanlarda saklanabilecekleri kutudan oluşur. Her markanın farklı tasarıma ve kullanım özelliklerine sahip TWS kulaklık modelleri bulunur. Peki TWS kulaklık nasıl kullanılır? TWS kulaklıklar sıklıkla mobil telefonlara bağlanarak kullanılır. Telefon görüşmesi yapmak ya da müzik / video gibi içerikleri dinlemek için oldukça pratik olan TWS kulaklıklar aynı zamanda bağlantı için uygun donanıma sahip tablet, bilgisayar ya da televizyonlara bağlanarak da kullanılabilir. Bu bağlantıyı sağlamak için her marka ve modelin farklı bağlantı yöntemleri bulunur. Kimi TWS kulaklıkların bağlantısını gerçekleştirmek için kendi üzerinde bulunan düğmeye basarak cihaz eşleştirmesi yapmanız gerekirken kimilerini ise bağlamak istediğiniz cihazın ayarlar menüsü üzerinden izleyeceğiniz yönergeler ile bağlamanız gerekebilir. Ne tür bir işlem yapmanız gerektiğini sahip olduğunuz TWS kulaklığın kullanım kılavuzunu okuyarak öğrenmenizi öneririz.

 

Bağlantınızı bir kez gerçekleştirdikten sonra genellikle bağlantınızı kesmediğiniz sürece TWS kulaklığınız cihazınıza bağlı kalır. Kulaklıklardan herhangi birini şarj kutusundan çıkarıp kulağınıza taktığınızda bağlantının gerçekleştiğine dair bir uyarı sesi duyar ya da hafif bir titreşim hissedersiniz. Bu da kulaklığınızın marka ya da modeline göre değişir. Eğer kulaklığınızı telefonunuza bağladıysanız aramalarınızı yanıtlayabilir, telefon görüşmelerinizi yapabilir ya da müzik dinleyebilirsiniz. Üstelik bunları sesli komutlarla da gerçekleştirebilirsiniz. Bu da belirli bir menzil içerisinde telefonunuzu elinize almanıza gerek kalmadan bu işlemleri gerçekleştirebileceğiniz anlamına gelir. Kulaklığınızın şarjı bitmek üzere olduğunda yine sesli ya da titreşimli bir uyarı alırsınız. Bu uyarıyı aldıktan sonra kulaklığınızı şarj etmeniz gerekir. Peki TWS kulaklık nasıl şarj edilir? Gelin bu kulaklıkların nasıl şarj edildiğini biraz daha detaylı inceleyelim.

 

TWS Kulaklıklar Nasıl Şarj Edilir?

TWS kulaklıklar Bluetooth teknolojisi ile çalıştıkları için belirli mAh değerlerinde pile sahiptir. Bu piller hem kulaklıklarda hem de şarj kutularında yer alır. Eğer kulaklıklarınızın şarjı bittiyse ve şarj kutusunun yeterli düzeyde şarjı varsa; kulaklıklarınızı şarj kutusuna yerleştirerek şarj olmasını sağlayabilirsiniz. Şarj kutusunu ise kablo aracılığı ile şarj etmeniz gerekir. Bu kablo genellikle size kulaklık ile birlikte gelir. Kablonun bir ucunu şarj kutusunda yer alan port girişine diğer ucunu da priz ya da bilgisayarın USB girişine takarak şarj işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

TWS Kulaklıkların Pil Ömrü Nedir?

TWS kulaklıklar gün içerisinde en sık kullandığımız akıllı aksesuarlar arasında yer alır. Bu nedenle de kendisine bir TWS kulaklık almak isteyen kişiler bu kulaklıkların pil ömrünü de merak ediyor. Her marka ve modelin pil ömrü birbirinden farklıdır. Ancak piyasadaki popüler kulaklıklar incelendiğinde sadece kulaklıkların kullanım süresinin ortalama 4-5 saat olduğu söylenebilir. Şarj kutuları ile birlikte kullanıldığında pil ömrünün ise ortalama 1 gün olduğu görülmektedir. Kulaklıkların pil ömrü, kulaklıklarda ANC özelliği olup olmadığına, kulaklığın ve şarj kutusunun pil gücüne, müzik dinleme ya da konuşma yapma gibi farklı kullanımlara göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle TWS kulaklık tercih etmeden önce pil gücüne ve pil ömrüne detaylı şekilde göz atmayı unutmamalısınız.

 

TWS Kulaklık Tercih Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?

TWS kulaklık satın almadan önce belli noktalara dikkat ederek kendiniz için en uygun kulaklığı bulabilirsiniz. Bu da alacağınız kulaklıktan çok daha iyi verim almanız anlamına gelir. Kulaklık tercih ederken şu noktalara dikkat edebilirsiniz;

  • Öncelikle kullanım amacınızı belirleyin. Kulaklığınızı telefon görüşmeleri için mi yoksa müzik dinlemek için mi daha çok kullanacağınıza karar vermeniz birçok özelliğin farklılaşması anlamına gelir. Örneğin egzersiz sırasında kullanmak için bir TWS kulaklık alacaksanız mutlaka su geçirmezlik özelliği olması gerekir. Ayrıca gürültülü ortamlarda kullanmak için bir kulaklığa ihtiyacınız varsa gürültü engelleme özelliğinin oldukça yüksek performans sergilemesi sizin için önemli olabilir. Bu nedenle kullanım amacınızı belirlemeniz oldukça önemlidir.
  • Bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta ise TWS kulaklığın pil kapasitesi ve pil ömrüdür. Bazı kulaklıkların pil ömrü ortalama 3-4 saat iken bazı kulaklıklar size 5-6 saatlik bir kullanım ömrü sunar. Bu da gün içerisinde kulaklığınızı ne kadar sık şarj etmeniz gerektiğini size anlatır. Eğer kulaklığınızı yoğun şekilde kullanacaksanız mutlaka uzun süre ile şarja ihtiyaç duymayan kulaklıkları tercih etmelisiniz.
  • Gürültü engelleme ve su geçirmezlik gibi diğer özellikler de dikkate almanız gerekenler arasında. Özellikle de aktif gürültü engelleme özelliği son yıllarda TWS kulaklıklarda en çok aranan özelliklerden biri. Her ne kadar bu özellik pil tüketimini arttırıyor olsa da dış ortam gürültüsünden uzak kalmak için oldukça tercih edilebilir. Su geçirmezlik ise daha çok egzersiz ya da koşu gibi aktiviteler yapanlar için bir TWS kulaklıkta mutlaka olması gereken özelliklerden.
  • Her elektronik üründe olduğu gibi TWS kulaklık seçiminde dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur da ürünün tasarım özellikleri. Kulağınıza uyumluluğu, silikon başlığa sahip olup olmaması, kulaklığın şekli ve ağırlığı gibi ögeler uzun süreli kullanımlarda rahat etmeniz için oldukça önemli.
  • TWS kulaklık almadan önce elbette ses kalitesine de dikkat etmelisiniz. Kullandığı ses teknolojisinin ne olduğu, bas ve tiz sesleri ne düzeyde ilettiği gibi detaylar özellikle de müzik dinleme keyfinizin kusursuz olması için oldukça önemlidir. Hoparlör özellikleri kadar mikrofon özellikleri de TWS kulaklıklarda önemli detaylardan biridir. Çünkü bu kulaklıklar aynı zamanda telefon görüşmesi için de kullanılmaktadır. Bu nedenle mikrofon kalitesi de dikkatle incelenmelidir.