AirTag Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

19 Ekim 2023

AirTag Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Teknolojide yaşanan gelişmeler günlük yaşam alışkanlıklarımızın değişmesine ve birçok işlemi daha kolay gerçekleştirmemize imkân sağlıyor. Özellikle akıllı telefonların hayatımıza girişi ile başlayan bu süreç akıllı telefonları destekleyen aksesuarlarla birlikte ivme kazanmış oldu. Akıllı saatler, akıllı bileklikler, kablosuz kulaklıklar derken ortaya çıkan birçok cihaz bugün hemen herkesin vazgeçilmez ürünlerinden oldu. Bu akıllı aksesuarlardan biri de AirTag. Günlük yaşamın koşuşturması içerisinde kullanıcısına sağladığı avantajlar ile çoğu zaman hayat kurtarıcı olarak niteleyebileceğimiz Apple AirTag nedir ve nasıl çalışır gibi merak ettiğiniz tüm soruların cevabı ise içeriğimizde.

 

AirTag Nedir?

Teknoloji devi Apple’ın 2012 yılında piyasaya sunduğu AirTag, eşyalarınızın üzerine yerleştirebileceğiniz bir takip cihazı olarak tanımlanabilir. Küçük bir anahtarlık şeklinde tasarlanmış olan bu cihaz ile anahtarlık, cüzdan, çanta gibi eşyalarınızı kaybetmek gibi sorunlarınız tamamen ortadan kalkmış oluyor. Hatta seyahat öncesinde valizinize, çalınma tehlikesine karşı arabanıza ya da daha rahat takip edebilmek için evcil hayvanlarınızın tasmasına da yerleştirebileceğiniz AirTag hayatınızı büyük ölçüde kolaylaştırmak için tasarlanmış bir akıllı aksesuar.

 

AirTag Nasıl Çalışır?

AirTag, iPhone’larda yer alan Bul uygulaması ile entegre şekilde çalışır. İnternet bağlantınız olduğu sürece AirTag cihazınızı bu uygulama üzerinden takip edebilirsiniz. Bunun için AirTag cihazınızı telefonunuza eklemeniz yeterlidir. Eğer internet bağlantınız yoksa ve AirTag Bluetooth kapsama alanı içerisinde yer alıyorsa sesli uyarı alarak da cihazın yerini tespit edebilirsiniz. Bu özellik, ev ya da iş yeri gibi mekanlarda anahtar ya da cüzdan gibi eşyaların yerini tespit edebilmek için oldukça işlevseldir. Ultra Geniş Bant teknolojisi sayesinde AirTag’inizin sizden ne kadar uzakta olduğu ve ona ulaşmak için hangi yöne gitmeniz gerektiği size açık bir şekilde bildirilir.

 

AirTag Ne İşe Yarar?

AirTag’in kullanıcılarına sunduğu birçok fayda bulunur. Bunlardan en önemlisi kayıp eşyaların kolay bir şekilde bulunabilmesidir. Özellikle de anahtar, cüzdan gibi sık kaybedilen eşyalara AirTag eklendiğinde bu eşyaları bulmak saniyeler sürebilir. Örneğin AirTag’i anahtarlığınıza takabilir, cüzdanınızın içerisine yerleştirebilir ya da çantanızın içine atabilirsiniz. Bu aşamadan sonra bu eşyalarda birini kaybettiğinizde iPhone’unuz üzerinden AirTag’in konumunu belirleyerek kısa süre içerisinde eşyaya ulaşabilirsiniz. AirTag aynı zamanda uçak ya da otobüs seyahatleri sırasında valiz kaybolması ya da başka bir valiz ile karışması gibi durumların da en etkin çözümlerinden biridir. Seyahat öncesinde valizinize AirTag’i yerleştirerek seyahat sonunda valizinizin nerede olduğunu ya da bir başka valizle karışıp sizden uzaklaşıp uzaklaşmadığını da belirleyebilirsiniz. AirTag ile takip yapılır mı sorusu için en iyi yanıtlardan biri de kapalı otoparklarda aracını kaybedenler için verilebilir. Eğer siz de sık sık aracını kapalı otoparklarda nereye koyduğunuzu unutuyorsanız AirTag bu gibi durumlar için de harika bir çözümdür. Aracınıza AirTag’i yerleştirin ve otoparktaki yerini kolayca tespit edin. AirTag’in kullanım alanlarına değindikten gelin hep birlikte AirTag kaç metreye kadar çeker ve pil ömrü ne kadardır gibi sorulara cevap verecek olan cihazın teknik özelliklerine biraz daha yakından bakalım.

 

AirTag Özellikleri Nelerdir?

AirTag 31,9 x 31,9 x 8 mm ebatlarında ve 11 gram ağırlığında yuvarlak bir cihazdır. IP67 sertifikasına sahip olan cihaz toza karşı dayanıklı olmasının yanı sıra maksimum 1 metre derinlikteki suya da 30 dakika süre ile dayanıklı şekilde üretilmiştir. Bluetooth bağlantı teknolojisi ile yakındaki cihazları bulabilen AirTag aynı zamanda Ultra Geniş Bant ve Tam Konum Bulma özelliklerine de sahiptir. Bu özellikleri en etkin şekilde kullanabilmek için U1 çip ile güçlendirilmiş olan AirTag içerisinde sesli uyarı için yerleşik hoparlör de bulunur. Kullanıcıların cihaz ile ilgili merak ettiği konulardan biri de AirTag mesafesi ne kadarsorusu oluyor. AirTag’in takip menzili yaklaşık 100 metredir. Daha uzak konumdaki cihaz takibi için diğer iPhone cihazlarından destek alınarak AirTag takibi sağlanabilmektedir. AirTag gücünü kullanıcıların kendilerinin değiştirebileceği CR2032 düğme pilden alır. Pil ömrü oldukça uzun olan AirTag’i neredeyse 1 yıl boyunca pil değiştirmeden kullanabilirsiniz. AirTag aynı zamanda -20 derece ila +60 derecelik sıcaklık aralıklarında çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. AirTag’in üretimi de çevreye duyarlı şekilde gerçekleştirilmiştir. Anakart üzerindeki lehimlerde %100 geri dönüştürülmüş kalay kullanılmıştır. Yine AirTag cıva, BFR, PVC ve Berilyum gibi zararlı maddeler de içermemektedir.

 

AirTag Telefona Nasıl Eklenir?

AirTag özelliklerinden en etkili şekilde yararlanabilmek için cihazı iPhone’unuza bağlamanız gerekmektedir. AirTag’i Apple kimliğinize kaydettiğinizde Bul uygulaması ile cihazınızı kolaylıkla bulabilirsiniz. Bir AirTag’i iPhone'unuza şu adımları takip ederek ekleyebilirsiniz:

  • iPhone’unuzun kilidini açın ve ana ekrana gidin.
  • AirTag üzerinde eğer mevcutsa pil şeridini çıkarın ve iPhone’unuza yaklaştırın.
  • iPhone ekranındaki “Bağlan” kısmına dokunun.
  • Listede size sunulan isimlerden birini seçin. Eğer kendiniz özel bir isim belirlemek istiyorsanız “Özel Ad” kısmına dokunun. Ardından “Sürdür” sekmesine dokunun.
  • AirTag’i Apple kimliğine kaydetmek için ise “Sürdür” ve “Bitir” sekmelerine sırasıyla dokunun.

İşlemi tamamladığınızda AirTag iPhone’a kaydedilmiş olur. “Bul” uygulamasına AirTag’i eklemek ve daha kolay bir takip sağlamak isterseniz de bu uygulama üzerinde yer alan “+” (ekle) kısmına ve ardından “AirTag Ekle” kısmına dokunun.

 

AirTag Güvenli midir?

AirTag kullanmak isteyen kişiler, bu cihazın güvenliği hakkında bazı endişeler de duyabiliyor. Bir takip cihazı olması nedeniyle konum bilgilerinin gizliliği ya da cihazın ses dinleme gibi özellikleri olup olmadığı merak konusu. AirTag’in topladığı anlık konum bilgileri tamamen size özeldir. Bu veriler kesinlikle 3. şahıslar ile paylaşılmaz. AirTag’de bu konum verileri saklanmaz. Apple üzerinde bu veriler ise “anonim” şekilde bulunur. Yani Apple dahi bu konum verilerinin size ait olup olmadığını bilmez. Yine AirTag üzerinde bulunan yerleşik hoparlör ise sadece cihazın yerinin tespit edilmesi için ses çalma amacı ile üretilmiştir. Ortam sesi dinlemek ya da ses kaydetmek gibi bir özelliğe sahip değildir. Bu anlamda AirTag’in güvenli olduğu rahatlıkla söylenebilir. Herhangi bir kişinin sizin yakınınıza başka bir AirTag cihazı bırakması ve bu cihazdan uzaklaşması durumunda ise iPhone’unuz size bir uyarı verir ve aynı zamanda da AirTag cihazından sesli bir uyarı alırsınız. Yani sizin bilginiz olmadan başka bir kişinin sizi AirTag ile izlemesi de mümkün değildir.

 

Tüm özellikleri göz önüne alındığında, AirTag’in hem hayatı büyük oranda kolaylaştıran hem de güvenli bir akıllı aksesuar olduğunu söyleyebiliriz. Eğer siz de sık sık eşyalarınızı kaybeden ve bu durumdan şikayetçi olan biriyseniz AirTag’e mutlaka bir şans vermenizi öneririz.