Bilgisayarın Oyun Performansını Arttırmak için Neler Yapılabilir?

03 Aralık 2023

Bilgisayarın Oyun Performansını Arttırmak için Neler Yapılabilir?

Bilgisayar oyunun oynamak birçok kişi için bir eğlenceden öte büyük bir tutkudur. Öyle ki oyun oynamak kimileri için bir gelir elde etme yöntemi de olmuştur. Bu nedenle de profesyonel oyuncular için “Gamer” tabiri kullanılmaktadır. Oyun dünyasının bu kadar ilerlemesi, oyuncu ekipmanlarının da hızla gelişmesine neden oldu. Özellikle de piyasaya çıkan yüksek grafik özellikli oyunları seri şekilde oynayabilmek için güçlü oyun bilgisayarları büyük talep görmektedir. Oyun piyasasına yeni giriş yapmış oyuncular ya da oyun bilgisayarına sahip olmayan kişiler ise en çok ellerindeki bilgisayarların oyun performansını arttırma konusunda neler yapabileceğini merak ediyor. Eğer siz de bilgisayarınızın oyun performansını arttırmak için işe yarar öneriler arıyorsanız bu içerik tam size göre.

 

Bilgisayarınızın Oyun Performansını Artıracak İpuçları

 

Oyunseverler için keyifle oyun oynayabilmenin birçok bileşeni vardır. Özellikle de online oyunlar oynamayı tercih eden kişiler için internet hızı ve ping oldukça önemlidir. Bunun dışında ise oyun oynanan bilgisayarın özellikleri de büyük bir önem taşır. Tüm bilgisayar oyuncuları bir oyun bilgisayarına sahip olsun ya da olmasın ellerindeki cihazdan her zaman en yüksek verimi almayı hedefler. Bilgisayarlarının oyun performansında bir düşüş yaşayan kullanıcılar için bu performans düşüklüğünü ortadan kaldıracak bazı yöntemler bulunur. İşte bilgisayar oyun performansı arttırma konusunda işinize yarayacak ipuçları;

 

Güncellemelere Önem Verin

 

Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar gibi tüm teknolojik cihazlarda performansı etkileyen en önemli faktör işletim sistemidir. İşletim sistemleri belirli aralıklarla güncellemeler alır ve bu güncellemeler cihazların çok daha yüksek performans ile çalışabilmeleri için elzemdir. Günümüzde kullanılan bilgisayarların her biri ise farklı bir işletim sistemine sahiptir. Windows, Linux ya da FreeDOS gibi işletim sistemleri hem PC’lerde hem de dizüstü bilgisayarlarda kullanılır. PC’lerde en çok kullanılan işletim sistemi ise genellikle Windows 10’dur. Bu anlamda bilgisayarınızdan iyi bir oyun performansı almanın ilk kuralı işletim sisteminizi güncel tutmaktır. Her yeni güncelleme bilgisayarın performansını yükseltecek bir yenilik anlamına gelmektedir. Bu yüzden bilgisayarınızın sisteminin güncel olup olmadığını sürekli kontrol etmelisiniz ve gerektiğinde güncellemeleri yapmalısınız.

 

Bilgisayarınızda gerekli güncellemelerin yapılması ekran kartı başta olmak üzere sistemdeki bütün bileşenlerin verimli çalışması üzerinde etkilidir. Kısacası ekran kartı, anakart yonga seti, ses ve ağ sürücüleri başta olmak üzere tüm sistem bileşenlerinin güncellenmiş son sürüme sahip olması PC oyun performansı arttırma konusundaki en etkili adımdır.

 

Gereksiz Uygulamaları Kaldırın

 

Bilgisayarlarda birçok farklı uygulama bulunur. Bu uygulamaların bazıları direkt olarak kullanıcıların ihtiyaç duyduğu ve aktif kullandığı uygulamalarken bazıları da sistemin daha düzgün çalışması için geri planda çalışan uygulamalardır. Hem PC’lerde hem de laptoplarda bilgisayarın performansını düşüren en önemli nedenlerden biri de sistemde kullanılmayan gereksiz uygulamaların bulunmasıdır. Üstelik bu uygulamalar siz görmeseniz ya da o anda kullanmasanız bile arka planda çalışmaya devam edebilir ve bu da bilgisayarın yavaşlamasının en önemli nedenidir. Windows 10 için gereksiz uygulamaları kapatmanın en kolay yolu Görev Yöneticisi üzerinden işlem yapmaktır. Görev Yöneticisi üzerinden açık olan tüm uygulamaları görebilirsiniz. Kullanmadığınız uygulamaları ise yine buradan kapatabilir ya da kaldırabilirsiniz. Bunun dışında gereksiz uygulamaları kapatmak için Windows 10> Uygulamalar > Uygulamalar ve Özellikler adımlarını da izleyebilirsiniz.

 

Hizmetler Kısmını Kontrol Edin

 

Bir Windows kullanıcısı olarak oyun performansı nasıl arttırılır sorusunun cevabını arıyorsanız, yapmanız gereken işlemlerden biri de Windows’un “Arama” bölmesine “Hizmetler” yazarak bu bölümü açmak olabilir. Bir bilgisayar kullanıcısı olarak bu bölümü açmaya hiç ihtiyaç duymamış olabilirsiniz ancak söz konusu bilgisayarın oyun performansını arttırmak olduğunda bu kısmı bir kez ziyaret etmeniz gerekebilir. Hizmetler kısmında işletim sisteminin barındırdığı, çalışan ya da çalışmayan tüm hizmetleri görebilmeniz mümkün. Bu alanda dilediğiniz hizmete sağ tıklayarak “Özellikler” kısmında bastığınızda hizmeti durdurabilir ya da devre dışı bırakabilirsiniz. Ancak bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta durdurmak istediğiniz hizmeti doğru şekilde seçmek. Durdurduğunuz hizmet bilgisayarın performansını arttırabileceği gibi aynı zamanda sistemin çalışmasını da aksatabilir. Bu nedenle hizmet seçimini doğru şekilde belirlemeniz gerekir.

 

Performans Ayarlarını Doğru Şekilde Yapın

 

Hem PC hem de laptop oyun performansı arttırma konusunda yapılması gereken önemli adımlardan biri de performans ayarlarının doğru şekilde yapılandırılmasıdır. Bilgisayarınızın oyun performansını yükseltmek için cihaza en iyi performans ayarlarının kurulması gerekir. Yine Windows 10 için bu ayarların nasıl yapılacağından bahsetmek gerekirse öncelikle “Bu Bilgisayar > Özellikler” seçeneğine giriş yapılmalıdır. İkinci adımda ise “Gelişmiş Sistem Ayarları > Gelişmiş” sekmelerinden “Performans”” bölümüne gidilmeli ve bu ekranda “En İyi Performans İçin Ayarla” seçeneği seçilmelidir. Bu yapılandırmanın ardından bazı Windows özelliklerinden vazgeçerek çok daha yüksek bir performans elde edebilirsiniz.

 

Doğru Pil Ayarlarını Yapın

 

Hem günlük kullanımda hem de oyun oynarken bilgisayarınızdan yüksek performans elde etmek için pil ayarlarının da doğru yapılması gerekir. Çünkü pil ayarları da bilgisayar performansını etkileyen önemli faktörlerdendir. Özellikle de oyun oynarken pil ayarlarında yapacağınız birkaç küçük değişiklik ile çok daha yüksek bir performans elde edebilirsiniz. Yine oyun oynarken en yaygın kullanılan işletim sistemi olan Windows 10 üzerinden örnek vermek gerekirse Denetim Masası > Güç Seçenekleri sekmesini açarak pil ayarlarına gitmelisiniz. Açılan ekranda yer alan “Ek Planları Gizle” seçeneği size çok daha geniş pil seçenekleri sunacaktır. Açılan ekran üzerinden “Yüksek Performans” seçeneğini aktif ettiğinizde bilgisayarınız güç tasarrufu yerine yüksek performansa odaklanacak ve bu da çok daha iyi bir performansta oyun oynamanıza imkan tanıyacaktır.

 

Gereksiz Dosyaları Temizleyin

 

Bilgisayarın yavaşlaması ya da istenen düzeyde performans vermemesinin nedenlerinden biri de bilgisayarınızda gereksiz dosyaların yer kaplamasıdır. Bu durum özellikle de kısıtlı bir dahili depolama alanına sahip bilgisayarlarda daha sık görülür. Öyle ki kimi zaman bu gibi bilgisayarlarda geri dönüşüm kutusunun dolu olması bile bilgisayarın performansının düşmesine neden olur. Böyle bir durumun bilgisayarınızın performansını etkilediğini düşünüyorsanız elbette çözüm gereksiz dosyaların bilgisayardan silinmesi. Öncelikle bilgisayarınızın geri dönüşüm kutusunu boşaltın. Ardından da bilgisayarınızdaki fazla dosyaları harici depolama aygıtlarına ya da bulut depolama sistemlerine yedekleyin ve silin. Bu işlem bile bilgisayarınızın performansında hissedilir şekilde bir iyileşmeye neden olur.

 

Aynı Anda Daha Az Program Çalıştırın

 

Özellikle de online oyun oynayan kişiler internet tarayıcısında birden fazla açık sekmenin yer almasından dolayı bir performans sorunu yaşayabilmektedir. Bunun dışında devam eden güncellemeler, aynı anda çalışan diğer uygulamalar bilgisayarın yavaşlamasının önemli nedenlerindendir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için olabildiğince aynı anda olabildiği kadar az program çalıştırmayı deneyin.

 

Uyku Modunu Alışkanlık Haline Getirmeyin

 

Kimi bilgisayar kullanıcıları bilgisayar başında olmadıkları sürelerde, cihazı kapatmak yerine uyku moduna almayı tercih eder. Elbette ki bu durum kısa süreli olduğu takdirde bir sorun oluşturmaz. Ancak bilgisayarı sürekli uyku modunda bırakmak ve bu şekilde kullanıma devam etmek bilgisayarınızın esasen sürekli olarak çalışmasına ve dolayısıyla da yorularak düşük bir performans sergilemesine neden olur. Bu durumun çözümü ise oldukça basittir. Eğer bilgisayarınızı sürekli kapatıp açmak istemiyorsanız bile uyku modundan çıkardığınızda belirli aralıklarla “Yeniden Başlat” seçeneğini kullanarak, bilgisayarınızın çalışma sistemini yenilemesini sağlayabilirsiniz. Böylece bilgisayarınızdan çok daha yüksek bir performans elde edebilirsiniz.

 

Online oyun keyfini yaşarken ihtiyacınız olan ev internetini Vodafone’un ADSL ve fiber internet seçenekleri ile değerlendirebilirsiniz. Eğer binanızda fiber internet altyapısı olup olmadığından emin değilseniz birkaç dakikanızı ayırarak altyapı durumunuzu öğrenebilirsiniz. Altyapı sorgulama sonucunda adresinize fiber mi yoksa ADSL bağlantı mı kuracağınıza karar verebilirsiniz.