Araç Takip Sistemi/Cihazı Nedir?

Araç Takip Sistemi/Cihazı Nedir?

Teknoloji hızla ilerlerken başta işletme yöneticileri olmak üzere pek çok kişi gündelik iş süreçlerini optimize edecek yeni yollar arayışına giriyor. Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisi de sunduğu çözümlerle hem bireysel hem de işletme bazlı pek çok sürece kolaylık kazandırıyor. Bu çözümlerden biri olan araç takip sistemi de pek çok farklı sektör için çeşitli avantajlar içeriyor.

 

“Araç takip sistemi nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır?” gibi soruların cevaplarını bu rehberde bulabilirsiniz.

 

Saha ekiplerine özel geliştirilmiş Araç Takip Sistemi çözümü ile filo optimizasyonunu yapabilir, rölanti sürelerini belirleyerek %15’e varan yakıt tasarrufunu kolayca sağlayabilirsiniz.

 

Araç Takip Cihazları Ne İşe Yarar?

 

Araç takip cihazları; GPS teknolojisi ve internet bağlantısı sayesinde araçlarınızın konum, hız, rota gibi bilgileri başta olmak üzere pek çok bilgiyi canlı olarak veri tabanlı izleyebilmenizi sağlar. Üstelik geçmişe dönük raporlarla da bu bilgiler ışığında şirket filosundaki bütün araçların hareketlerini gözlemleyebilirsiniz.

 

İdeal araç takip sistemi pratik bir kullanıma sahip olmalı, raporlama sıklığı ve detaylar açısından ihtiyaçları karşılamalı, canlı takip imkânı sunmalıdır. Geriye dönük sunduğu veriler ile güncel kullanımın geçmişle kıyaslanabilmesine olanak tanımalı, uzun dönemli kontrollerin yapılmasını kolaylaştırmalıdır.

 

Araç Takip Sistemi Hangi Araçlarda Kullanılır?

 

Herhangi bir marka / model fark etmeksizin bütün araçlarda araç takip sistemi kullanılabilir. Üstelik motorlar için üretilmiş, aynı prensiplere ve analiz yeteneklerine sahip motosiklet takip cihazı da bulunur. Scotty'nin, Vodafone Business ile Motor Takip Çözümü'nü hayata geçirerek operasyonel anlamda ne gibi faydalar elde ettiğini görmek için videoyu izleyin

 

Araç Takip Sistemleri Neleri Gösterir?

 

Araç takip sistemleri;

  • Araçlarınızı anlık olarak uzaktan izlemeniz ve tek ekranda kontrol etmenizi,
  • Olası bir acil durum veya çalınma hâlinde araca ait lokasyon bilgilerine erişebilmenizi,
  • Gerçek zamanlı rota gibi uzaktan destek almanızı,
  • İş ihtiyacına göre araçların rölanti sürelerini takip ederek filo kullanımınızı analiz etmenizi,
  • Hız, lokasyon, sürüş zamanı, rota gibi bilgilerin anlık kontrolünü sağlar.

 

Bu sayede yakıt tasarrufu ve operasyonel verimlilik başta olmak üzere işletmeniz için pek çok avantaj elde edebilirsiniz.

Araç Takip Sistemi Nasıl Çalışır?

 

Araç takip sistemi, araçlara takılan mobil veri cihazların GPS uydularından bilgi alarak sensörlerinden gelen verileri kontrol etmesi ve iletişim merkezine göndermesi prensibiyle çalışır. Bunu yaparken GSM / GPRS şebekelerini kullanan araç takip cihazları, özel yazılımlar aracılığıyla internete bağlı herhangi bir cihazdan araçların anlık takip edilebilmesini sağlar.

 

Araç takip sisteminin sağlıklı çalışması için ihtiyaç duyduğu unsurlar şunlardır:

  • SIM kart
  • Server
  • Uydu GPS anteni
  • Araca monte edilen araç takip cihazı

 

Çalışma sistemini ise şu şekilde özetlemek mümkün:

  • İlk olarak araca takılan vericiler, GPS uydularından konum bilgisi alır.
  • Ardından araç içindeki sensörlerden bilgi toplar.
  • Bütün bilgileri GPRS / GSM üzerinden ilgili merkeze iletir.
  • Merkeze ulaşan veriler, araç takip cihazı paneli aracılığıyla kullanıcılara internet üzerinden eşzamanlı sunulur.

 

Araç Takip Cihazı Nereye Takılır?

 

Araç takip cihazları, çoğunlukla aracın içinde gözle görülemeyecek ve kolay erişilemeyecek yerlere kurulur. Araç dışı için arka veya ön tamponlar ve tekerlek yuvaları tercih edilirken araç içinde paspas veya koltuk altı ya da torpido gözü gibi bölümler kullanılır. Peki, bu alanların dışında araç takip cihazı nereye takılır?

 

Çoğunlukla aracın ön paneli tercih edilir. Aracın ön paneline monte edilen araç takip cihazının, aracın yerleşik teşhis sistemine bağlı çalışmasına dikkat edilir.

 

Araç Takip Sistemine Kayıt Süresi Ne Kadardır?

 

Araç takip sistemleri, farklı kayıt süresi alternatifleri içerir. Genellikle 24 saat kayıt olanağına sahip araç takip sistemleri tercih edilse de bazı cihazların daha kısa kayıt özelliği de mevcuttur. Örneğin sıcak servis yapan sektörler, kuryeleri için kısa kayıt özellikli araç takip sistemleri değerlendirilebilir.

 

 

Araç Takip Cihazı Nasıl Devre Dışı Bırakılır?

 

Araç takip cihazlarının devre dışı bırakılması için sistemin kullanımından vazgeçilmesi gerekir. Arıza veya sökülme gibi durumlarda sisteme rapor geçeceği için devre dışı bırakmak pek mümkün değildir. Takip cihazının akü ile bağını kesme gibi girişimler olsa da güç kaynağından çekilen pek çok araç takip cihazı bataryasından aldığı güçle uzun bir süre çalışabilir. Üstelik araç takip cihazları, aküden söküldükleri anda merkeze sinyal gönderir.

 

Her Araçta Araç Takip Sistemi Zorunlu mu? Hangi Araçlarda Zorunlu?

 

Araç takip sistemi, 1 Ocak 2024 itibarıyla şehirler arası taşımacılık yapan otobüslerde zorunludur.

 

Araç Takip Sistemlerinde Kullanılan GPS Ne İşe Yarar?

 

GPS kelimesinin açılımı Global Positioning System şeklindedir. Türkçe karşılığı ise “Küresel Konumlama Sistemi” olarak ifade edilebilir. Bu terim, dünya üstündeki herhangi bir engelsiz görüş hattında bulunan alıcının konumunun belirlenmesi için çalışan uydu navigasyon sistemini ifade eder. Bu sistem, her türlü hava koşulunda mekân ve zaman bilgisi sunacak şekilde tasarlanmıştır. Dolayısıyla araçların konumunun canlı takibi ve geriye dönük konum geçmişini sunmak üzere geliştirilen araç takip sistemleri, GPS ile doğrudan alakalıdır.

 

Araçlara takılan mobil veri cihazlarının hem araçta bağlı olduğu sensörlerden aldığı telemetrik verileri hem de GPS uydularından sağladıkları bilgileri kontrol ve iletişim merkezine aktarması, araç takip sistemlerinin temelinde yatan çalışma düzenidir. GPS aracılığıyla güncel konum bilgisi elde edilir, GSM / GPRS aracılığıyla da takibi sağlayacak olan kullanıcıların paneline bu bilgiler aktarılır.

 

Araç Takip Sistemini Kimler Kullanmalı?

 

Araç takip sistemi, filo sahibi bütün işletmeler için önerilen bir teknolojidir. Ancak belli başlı sektörlerdeki önemi daha büyüktür.

 

  • Taşımacılık ve Lojistik: Araç takip sistemleri, taşımacılık ve lojistik alanlarında faaliyet gösteren işletmelerin rota takibinden gerçek zamanlı konum bilgileri almaya kadar iş süreçlerinde ihtiyaç duyduğu pek çok bilgiyi sunar. Böylece sevkiyatların zamanında ve güvenli tamamlanma oranını artırmak mümkündür.
  • Perakende ve Dağıtım: Perakende ve dağıtım gibi iş kollarının hâkim olduğu sektörlerde güzergâh yönetimini kolaylaştırmak ve bu sayede ürün dağıtımını optimize hâle getirmek araç takip sistemi ile mümkündür.
  • İnşaat: Ekipmanların mevcut konumu gibi fiziksel bilgi gereksinimlerinin yanı sıra maddi açıdan çok değerli ham maddelerle malzemelerin güvenliğini sağlamak ve iş verimliliğini artırmak gibi açılardan fayda elde etmek, araç takip sistemleri ile mümkündür.

İşletmeler için araç takip sistemleri hakkında bilgi almak için blog yazımızı okuyun.

 

Dolayısıyla geniş bir filoya sahip olan ya da az sayıda aracı olsa da kargo gibi teslimat işlemlerinin önem taşıdığı sektörlerde faaliyet gösteren veya şirket araçlarının verimliliğini ölçmek isteyen bütün firmalar araç takip sistemi kullanabilir.

 

İstanbul Araç Takip Sistemi ve Fiyatları

 

İstanbul gibi bir metropolde araç takip sistemi kullanmak, hemen hemen bütün sektörler için önemlidir. Trafikte geçen vaktin doğru yönlendirildiği filoların hem operasyonel açıdan hem de yakıt tüketimi bakımından daha iyi yönetileceği aşikârdır. Fiyatlar ise kullanacağınız araç takip sistemine göre değişiklik gösterebilir.

 

Vodafone Business Araç Takip Sistemi Çözümleri hakkında daha ayrıntılı bilgiye ise buradan ulasabilirsiniz.