İşletmeler İçin Araç Takip Sistemi

İşletmeler İçin Araç Takip Sistemi

İşletmeler, iş süreçlerini optimize ederken pek çok gider kaleminde tasarruf etme hedefi taşır. Bu gider kalemlerinden biri de yakıt giderleridir. Özellikle geniş filo sahibi işletmelerde yakıt gideri büyük önem taşır. Ancak çoğu işletme, gündelik işlerde sirkülasyon kaybı olmadan nasıl yakıt tasarrufu yapabileceğini bilmez. Oysa bu konunun çok basit bir çözümü var: Araç takip sistemi. 

 

Saha ekiplerine özel geliştirilmiş Araç Takip Sistemi çözümü ile filo optimizasyonunu yapabilir, rölanti sürelerini belirleyerek %15’e varan yakıt tasarrufunu kolayca sağlayabilirsiniz.

 

Araç takip sistemlerinin özelliklerinin ne olduğunu, işletmeniz için ne gibi faydalar sunabileceğini ve doğru araç takip sistemini seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini merak ediyorsanız bu rehberde bütün sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.

Araç takip sistemleri hakkında bilgi almak için blog yazımızı okuyun. 

 

Araç Takip Sistemlerinin Özellikleri Nelerdir?

 

Araç takip sistemi, özellikleri itibarıyla internet bağlantısı ve GPS teknolojisi ile araçların konum, rota ve hız bilgilerini canlı olarak takip etmeye olanak tanır. Araç takip cihazları ile tek bir ekran üzerinden araçlarınızı anlık takip edebilirsiniz. Üstelik sadece takip etmekle kalmaz, gerçek zamanlı rota gibi uzaktan destek alabilirsiniz. Araçlarınızın rölanti sürelerini iş ihtiyaçlarına göre takip ederek de filo kullanımınızı analiz edebilirsiniz. Üstelik geriye dönük bilgiler sunarak geniş bir rapor alabilirsiniz. Bu raporlar ışığında şirket filosundaki bütün araçların hareketlerini gözlemleyebilirsiniz.

 

Otomotiv sektöründe araç takip sistemi ürünlerinin, maliyetleri düsürmesine ve hatta müsteri deneyimini gelistirmesine sağladıkları olanakları okuyun. 

Araç takip sistemlerinin raporlama özelliği çoğunlukla kullanıcıların belirlediği periyotlarla değiştirilebilir. Böylece istediğiniz sıklıkta rapor alabilir, dönemsel kullanım analizini daha net ölçümlerle gerçekleştirebilirsiniz. Geçmişe dönük kıyaslamaları çok kolay biçimde gerçekleştirerek operasyon süreçlerinizde iyileştirmeler yapabilirsiniz.

 

Bütün bunların yanı sıra araç takip cihazları, araçların içinde gözle görülemeyecek ve kolay erişilemeyecek yerlere kurulduğu için art niyetli kullanımlara karşı da korunaklıdır. Ancak her ihtimale karşı olası bir enerji kesintisi ile sökülme durumunda da pek çok araç takip cihazı uzun süre batarya gücü ile çalışmaya devam eder. Bu esnada da devre dışı bırakılmaya çalışıldığını GPS / GPRS aracılığıyla bağlı olduğu sisteme sinyal olarak gönderir. Böylece çalışma sisteminde herhangi bir aksamaya izin vermez.

 

Araç Takip Sistemi Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

 

Pek çok araç takip cihazı 24 saat kayıt imkânı sunar. Fakat sıcak servis yapan sektörler başta olmak üzere kuryeler için kısa kayıt özellikli araç takip sistemleri de vardır. Araç takip cihazları, sektör ve kullanım odaklı ihtiyaçlar doğrultusunda gerekli süre boyunca takip ve kayıt olanağı sağlar.

 

Anlık lokasyon bilgisi sunan araç takip cihazlarını sadece iş takibi için değil, güvenlik açısından da kullanabilirsiniz. Olası bir çalıntı veya kayıp vakasında aracınızın sinyal verdiği güncel lokasyonu takip cihazınız aracılığıyla tespit etmek hem sizin için hem de konuyu aktaracağınız resmi kurumlar için önem taşıyacaktır. Kısacası anlık lokasyon bilgisi, araç filolarının güvenliği için önemli bir faktördür.

 

Araç takip sistemleri hakkında bilgi almak için teknoloji danışmanlarımız ileücretsiz danışmanlık planlayın. 

 

İşletmeler için asıl önemli olan noktalardan birisi ise araç takip cihazı aracılığıyla elde edilen verilerin ve raporların yakıt tüketimini optimize etmekte kullanılabilmesidir. İş süreçlerini takip ederek araçların kullanım durumlarını analiz eden araç takip sistemi ile rölanti sürelerini kontrol altına alarak %15’e varan yakıt tasarrufu elde etmeniz mümkündür. Bunu yaparken iş ihtiyacının dışına çıkan araçların da kullanımını analiz edeceğiniz için filo yönetim süreçleriniz kolaylaşacaktır.

Araç ve GPS Takip Cihazı Nasıl Kullanılır?

 

Araç takip sistemlerinin çalışma prensibi, mobil veri kullanımına dayanır. Mobil veri cihazları GPS uydularından aldıkları bilgilere, araçta bağlı oldukları sensörlerden aldıkları telemetrik verileri ekleyerek kontrol ve iletişim merkezine iletir. Bütün bu işlemler anlık gerçekleşir; çünkü sistem, GPS / GPRS şebekesini kullanır. Böylece internete bağlı herhangi bir cihazdan anlık takip yapılabilir.

 

  • İlk olarak araca verici takılır.
  • Bu verici, GPS uydularından aldığı konum bilgisiyle rota takibi yapmaya başlar.
  • GPS konum bilgisinin yanı sıra araç içi sensörlerden bilgileri alır.
  • Derlediği bilgileri anlık olarak GPRS / GSM aracılığıyla merkeze aktarır.

 

Araç takip sisteminin yönetim tarafındaki kullanıcılar ise pratik bir panel aracılığıyla bütün bilgileri eşzamanlı takip eder.

 

Teknik açıdan oldukça pratik bir çalışma prensibi olan araç takip sistemleri, sundukları kullanım kolaylığını takip kolaylığı ile birleştirir. Gerek veri toplama ve bunların anlık sunumu, gerekse raporlama aşamasında tamamen kullanıcı dostudur. Kolay anlaşılan ve hızlı kullanılan bir arayüze sahip olan kullanım panelinde verileri ister geriye dönük ister anlık inceleyip seçtiğiniz kriterler dahilinde raporlama yapmanız mümkündür.

 

Bir Arabada Araç Takip Sistemi Olduğu Nasıl Anlaşılır?

 

Araç takip cihazları, arabalarda ve otobüslerde gözle görülemeyecek ve kolay erişilemeyecek noktalara monte edilir. Dolayısıyla dışarıdan bakıldığında araç takip sisteminin bulunduğu kolay kolay anlaşılamaz. Dışarıya takılan araç takip cihazları ise çoğunlukla araçların altına veya tampon bölgesine monte edilir. Genellikle araçların alt kısımlarının yanı sıra tekerlek yuvaları, sürücü koltuğunun alt kısmı, bagaj, torpido içi veya ön konsol tercih edilir.

 

İşletmeniz İçin En Uygun Araç Takip Sistemi Nasıl Seçilir?

 

Araç takip sistemleri geniş araç filosuna sahip işletmeler için olduğu kadar az sayıda araca sahip ancak araç kullanımını optimize etmeyi planlayan ve yakıt tasarrufu hedefleyen işletmeler için de önemlidir. Dolayısıyla sektör veya araç sayısı fark etmeksizin araç takip cihazlarının sunduğu kolaylıklardan faydalanabilirsiniz.

 

Bunun yanı sıra hızlı servis yapan restoranlar, kurye aracılığıyla taşıma hizmeti veren işletmeler gibi günlük taşıma sirkülasyonu fazla olan şirketler, kayıt süresini daha kısa tutan araç takip cihazlarını tercih edebilir.

 

Çalışma prensibi bağlamında araç takip sistemleri arasında ciddi bir fark olmamakla birlikte araç takip cihazı edineceğiniz zaman dikkat etmeniz gereken çok önemli üç nokta vardır.

 

  • Bunların ilki, sistemin gerçek zamanlı bilgileri paylaşmasıdır. Araç takip sisteminin mevcut saha süreçlerinizi kolaylaştırması gerekir.
  • İkinci önemli nokta, lokasyon bilgisinin sadece gerçek zamanlı değil, geriye dönük olarak da paylaşılmasıdır. Böylece hem araç kullanım analizini doğru yapabilir hem de aracınızın güvenliğini sağlayabilirsiniz.
  • Üçüncü ve son önemli nokta ise sunduğu raporların detaylı olmasıdır. Araç filonuzun yakıt tasarrufundan rölantideki araçlarınızın tespitine kadar size maliyeti düşürüp verimliliği artıracağınız yollar açmalıdır.

 

Araç Takip Sisteminin Kullanıldığı Sektörler Nelerdir?

 

Araç takip sistemi, günlük araç kullanımını düzenlemeyi hedefleyen bütün işletmeler için önem taşır. Ancak araç sirkülasyonu bağlamında bazı sektörlerde daha da büyük öneme sahiptir. Bu sektörlerin başlıcaları şunlardır:

 

  • Perakende ve dağıtım
  • İnşaat
  • Taşımacılık ve lojistik

 

Araç Takip Sistemi/Cihazı Fiyatları

 

Araç kullanımında işletmelerin dikkat etmesi gereken yakıt tüketimi, doğru yönetildiği takdirde büyük ölçüde tasarruf sağlayabilecek bir alandır. Kullanılan araç takip sisteminin özelliklerine göre fiyat değişikliği gözlenebilir.

 

Siz de işletmenizin süreçlerini kolaylaştırmak için tasarlanan bir araç takip sistemi kullanarak işletmenizin filo yönetiminde doğru analizleri yapabilir, araçlarınızın güvenliğini sağlayabilir ve yakıt tüketiminde tasarruf elde edebilirsiniz.

Vodafone Business Araç Takip Sistemi Çözümleri hakkında daha ayrıntılı bilgiye ise buradan ulasabilirsiniz.