Vodafone’un Yeni Siber Güvenlik Operasyon Merkezi Ankara’da.

Vodafone’un Yeni Siber Güvenlik Operasyon Merkezi Ankara’da.

Siber Güvenlik Operasyon Merkezi, işletmelerdeki siber olayların izlenmesini, raporlanmasını ve şüpheli olaylara anında müdahale edilmesini sağlıyor.

Vodafone Business’ın yeni Siber Güvenlik Operasyon Merkezi (SOC) Ekim 2023’te Ankara’da açıldı. SOC merkezinde 7/24 operasyon desteği Level 1, 2 ve 3 seviyede sağlanmaya başladı. Vodafone Business, toplam 10 kişilik bir ekibin çalışacağı merkezden, müşterilerine kırmızı takım testleri, atak simülasyonu, pentest ve uç nokta güvenliği hizmeti XDR (detection and response) gibi birçok hizmet sunuyor.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu, yeni açılan SOC merkezi hakkında şu açıklamada bulundu: “Siber tehditlerin arttığı günümüz ortamında güvenilir ve uzman bir teknoloji ortağı ile çalışmak her zamankinden daha önemli. Vodafone olarak müşterilerimize iş sürekliliği sağlama hedefimiz doğrultusunda yeni Siber Güvenlik Operasyon Merkezimizi Ankara’da hayata geçirdik. Siber Güvenlik Operasyon Merkezimiz sayesinde işletmelerdeki siber olayların izlenmesini, raporlanmasını ve şüpheli olaylara anında müdahale edilmesini 7/24 sağlıyoruz. Bu alanda yatırım yapmaya ve işletmelerin güvenilir teknoloji ortağı olmaya devam edeceğiz.”

 

Nesnelerin interneti ile aksiyon alınabilir veriler ile operasyonel verimliliğinizi artırın!

Kurum ve kuruluşların güvenlik duvarlarında eski veya kullanılmayan kuralları veya kural kümelerini otomatik olarak kaldırarak verimliliği azaltmadan siber güvenlik risklerinizi azaltın.

 

Siber Güvenlik Merkezi, Veri Güvenliği ve İş Sürekliliğinde Hayati Bir Rol Üstleniyor

Yenilikçi teknolojilerin, özellikle yapay zekanın kullanımı, sağladıkları faydalara bağlı olarak artıyor ve önlenemez bir şekilde yükseliyor. Ancak büyük bir zaman tasarrufu ve birçok kolaylık sağlayan bu teknolojilerin sunduğu avantajlar, kötü niyetli girişimler tarafından kullanıldığında karanlık senaryolara da zemin hazırlayabiliyor. Örneğin, BBC News tarafından yapılan araştırmayagöre, yakın zamanda tanıtılan ve kullanıcıların kendi yapay zeka asistanlarını kolayca oluşturmalarına olanak tanıyan yeni ChatGPT aracı Builder ile siber suçlara yönelik araçlar oluşturulabilir. Bu araştırma için oluşturulan Crafty Emails adında özel bir yapay zeka botundan “insanların bağlantılara tıklamasını veya kendilerine gönderilen içerikleri indirmesini sağlayacak teknikler” kullanarak dolandırıcılık ve hackleme amacıyla ikna edici e-postalar, metinler ve sosyal medya gönderileri yazması istendi. Bot, en yaygın hack ve dolandırıcılık tekniklerinden bazıları için birkaç dilde, saniyeler içinde son derece ikna edici metinler oluşturmayı başardı.

Yapay zekanın bu ve benzer tehlikelerine karşı küresel çapta giderek artan endişe, hükümetleri harekete geçirmeye devam ediyor. Bunun en yeni örneklerinden biri de kısa bir süre önce İngiltere ve ABD’nin yapay zeka güvenliği için geliştirdiği yeni küresel yönergeler oldu. Yapay zeka kullanan tüm sistem geliştiricilerinin, geliştirme sürecinin her aşamasında bilinçli siber güvenlik kararları almasına yardımcı olmak amacıyla hayata geçirilen yeni yönergeler, ABD dahil 18 ülkeden kurumlar tarafından kabul gördü.

Siber tehditlere ilişkin son görünüm, siber güvenliğin neden en önemli önceliklerden biri olması gerektiğini bir kez daha gösterirken, işletmelerin bu konuda doğru yaklaşımları ve stratejileri benimsemesini zorunlu kılıyor. İşletmeler, hayati bir önem taşıyan siber güvenlik konusunda en büyük açıklardan biri olan yetersiz erişim yönetimini kontrol altona almak için siber tehditleri algılama, siber saldırılara zamanında müdahale etme ve olası riskleri engelleme yeteneklerini Security Operations Center (SOC-Güvenlik Operasyonları Merkezi) ile kazanabilir.

SOC, siber güvenlik ihlallerini gerçek zamanlı olarak tespit etmek ve bunları mümkün olduğunca hızlı ve etkili bir şekilde ele almak için bir işletmenin tüm IT altyapısını izleyen, kurum içi veya dış kaynaklı IT güvenlik uzmanları ekibi olarak tanımlanabilir. Bir SOC aynı zamanda hizmet verdiği işletmenin siber güvenlik teknolojilerini seçer, işletir, sürdürür ve işletmenin güvenliğini iyileştirmenin yollarını bulmak için tehdit verilerini kesintisiz olarak analiz eder.

İşletmenizi Siber Risklerden Koruyun

İşletmenizin siber güvenliğini güçlendirmenin etkili bir yolunu arıyorsanız Vodafone Business uzmanlığından destek alabilir ve Vodafone Siber Güvenlik Operasyon Merkezi (SOC) aracılığıyla en güncel siber güvenlik uygulamalarından faydalanabilirsiniz.

IT altyapınızı siber ataklara karşı korumanıza yardımcı olan Vodafone SOC ile siber güvenlik uzmanları, sistemlerinizi 7/24 izleyerek analizler gerçekleştiriyorlar. Bu sayede tespit edilen ihlallere karşı önlem alınıyor ve risk içeren tehditlere ve eylemlere göre gerekli iyileştirmeler yapılıyor. 

Vodafone Siber Güvenlik Operasyon Merkezi (SOC) hakkında daha ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.