Kötü Amaçlı Yazılımlardan Korunma Kılavuzu

Kötü Amaçlı Yazılımlardan Korunma Kılavuzu

Biz günlük çalışma hayatımıza devam ederken, perde arkasında veri üstünlüğü için dakika dakika süren bir savaş var. Her gün 500.000’den fazla yeni kötü amaçlı yazılım tespit ediliyor,her dakika dört şirket fidye yazılımının kurbanı oluyor. Bu durumda antivirüs yazılımı dijital kahramanımız olabilir.

İşletmenizin İhtiyacınıza Uygun Hızlı ve Güvenilir DSL&Fiber İnternet ile Verimliliği Arttırın

Kötü Amaçlı Yazılım Nedir?

 

Kötü amaçlı yazılım, işinizi gözüne kestirmiş durumda. Kendini çoğaltıp yayılan virüslerden, gizlice faaliyetlerinizi izleyen casus yazılımlara, verilerinizi rehin alan fidye yazılımlarına kadar, kötü amaçlı yazılımlar farklı kılıklarda karşınıza çıkabilir.

Karasal bağlantıya alternatif 5 kolay adımla tüm Türkiye'yi kapsayan uydu interneti hizmetinden faydalanarak kesintisiz internetin keyfini sürün!

Sistemlerinize sızarsa, başınıza büyük sorunlar açabilir. Veri ihlalleri, maddi kayıplar, sistem çöküşleri ve itibarınızın zarar görmesi gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden kötü amaçlı yazılımların aldatıcı doğasını anlamak ve kendinizi korumak için önleyici adımlar atmak çok önemli.

 

Ne tür kötü amaçlı yazılımlar var?

 

Kötü amaçlı yazılımların sürekli değişen yapısı nedeniyle tamamen güncel kalmak imkansız olsa da, bazı yaygın türleri şunlardır:

 

  • Virüsler kendilerini çoğaltır ve bir cihazdan diğerine yayılır. Dosyaları bozabilir veya silebilir, işlemleri aksatabilir ve tüm sisteminizi çökertebilir.

 

  • Solucanlar virüslere benzer, ancak etkileşim olmadan yayılabilir. Hızla birden çok cihaza bulaşır, ağ tıkanıklığına, veri kaybına ve sistem kararsızlığına neden olur.

 

  • Trojanlar kendilerini meşru bir yazılım veya dosya olarak gizler, size onlara erişim izni verdirir. Bir kere içeri girdiklerinde, siber suçluların başınıza sorun açmasına olanak tanırlar.

 

  • Fidye yazılımı dosyalarınızı bir fidye ödeyene kadar kilitler. İşinizi felç edebilir, size para kaybettirebilir, işlemlerinizi aksatabilir ve değerli verilerinizi açığa çıkarabilir.

 

  • Casus yazılım gizlice klavye vuruşlarınızı izler, gezinme alışkanlıklarınızı takip eder ve hassas verileri çalar, sizi kimlik hırsızlığına, gizlilik ihlallerine ve gizli iş bilgilerine yetkisiz erişime karşı savunmasız bırakır.

 

  • Reklam yazılımı belki daha az yıkıcı olabilir, ama yine de bir baş belasıdır. Size istenmeyen ve rahatsız edici reklamlarla saldırır, genellikle meşru yazılımlarla birlikte gelir. Reklam yazılımı sistemlerinizi yavaşlatabilir, gizliliğinizi tehlikeye atabilir ve web trafiğini yönlendirebilir.

 

Antivirüs yazılımı nedir?

 

Kurtarıcı antivirüs yazılımıdır. Akıllı algoritmalar ve virüs imza veritabanlarıyla donatılmış olan antivirüs yazılımı, gerçek zamanlı korumasıyla kötü amaçlı yazılımın ilk belirtilerini anlayarak daha güvenli bir dijital alan yaratır.

 

Antivirüs yazılımı sürekli olarak birkaç önemli iş yapar. Sistemleri, dosyaları, web sitelerini, programları - ve indirmeler ve e-postalar gibi gelen dosyaları - tarayarak bilinen kötü amaçlı yazılım imzalarını veya desenlerini tespit eder ve bunları bilinen tehditlerin kapsamlı veritabanıyla karşılaştırır.

 

Bir tehdit algıladığında, kötü amaçlı dosyaları karantinaya alır veya kaldırır. Hatta etkilenmiş dosyaları onarabilir veya kaldırabilir ve daha fazla hasarı önleyebilir. İstediğiniz zaman sistem taraması planlayabilir veya otomatik taramalar için düzenli aralıklar ayarlayabilirsiniz. Ve en son tehditlerin üstesinden gelmek için, çoğu yazılım düzenli olarak üreticisinden güncellemeleri kontrol eder.

 

Hangi antivirüs kötü amaçlı yazılımlar için en iyisidir? 

 

Doğru antivirüs yazılımını bulmak tek bir kum torbasıyla bir seli durdurmaya çalışmak gibi görünebilir, ancak çoğu çoklu saldırıları önlemede çok etkilidir. Davetsiz misafirleri dışarıda tutmak için düzenli olarak yamalar ve güncellemeler sağlar.

 

Virüsten koruma yazılımı söz konusu olduğunda nelere dikkat edilmelidir?

 

Sadece antivirüs yazılımına güvenmek yerine, dijital güvenlik için diğer siber güvenlik ilkelerine dikkat etmek önemlidir.

 

Devlet destekli veya aktivist grupların güvenliği aşmak için özel olarak yapılmış kötü amaçlı yazılım kullandıklarına dair haberleri gördük. Ve çoğu işletmenin, özellikle KOBİ’lerin, böyle karmaşık bir hack için olası bir hedef olmadığı gerçeğine rağmen, kötü amaçlı yazılım hızla gelişiyor.

 

‘Sıfır gün’ tehditleri, antivirüs koruması yetişmeden önce saldıran yeni kötü amaçlı yazılımdır kimisi 'polimorfiktir - tespit edilmekten kaçmak için sürekli olarak kodunu veya davranışını değiştirir.

 

Antivirüs de hatasız değildir. Arada sırada meşru bir dosyayı yanlışlıkla bir tehdit olarak tanımlayabilir, böylece aksaklıklara ve gecikmelere neden olabilir. Ve bazı antivirüsler ücretsiz olsa da, daha güçlü koruma genellikle bir fiyat etiketiyle gelir.

 

Ancak arada sırada ortaya çıkan dezavantajlara rağmen, korunmasız bir işletmenin potansiyel maliyetleri ve itibar zararına kıyasla, harcanan paranın değdiği söylenebilir.

 

İşletmemi kötü amaçlı yazılım saldırılarına karşı başka nasıl koruyabilirim?

 

Antivirüs yazılımınızı desteklemek için manuel olarak yapabileceğiniz çok şey var:

 

  • Düzenli güncellemeleri kontrol edin. Bazı yazılımlar otomatik olarak güncelleme kontrolü yaparken, düzenli, manuel bir arama korumayla hızınızı iki katına çıkarmanızı sağlayacaktır.
  • Her zaman bir güvenlik duvarı, saldırı tespit sistemleri veya güvenlik bilgi ve olay yönetimi (SIEM) yazılımı gibi ek bir savunma hattı olarak ağ trafiğini izlemek ve kontrol etmek için kullanın.
  • Düzenli siber güvenlik eğitimi yapın, böylece çalışanlarınız şüpheli e-posta eklerini, kötü amaçlı bağlantıları ve güvenilmeyen web sitelerini tanır ve bunları fark ederse veya yanlışlıkla tıklarsa ne yapacaklarını bilirler.
  • Verilerinizi yedekleyin. Verilerinizi düzenli olarak yedeklemeyi alışkanlık haline getirin. İşletmenizin otomatik yedeklemeleri yoksa, güvenli bir konumda saklanan manuel yedeklemeler, bir saldırı sonrasında verilerinizi geri yükleyebilir.
  • Güçlü erişim kontrolleri uygulayın. Benzersiz kullanıcı hesapları, şifre politikaları ve hassas dosyalara erişimin kısıtlanması gibi konuları düşünün.

 

Temel işlemleri yapın - güvenli, sanal özel ağ (VPN) kullanın, iki adımlı kimlik doğrulamasını yerleştirin, hassas bilgileri şifreleyin ve her zaman düzenli güvenlik denetimleri yapın.

Malware veya antivirüs yazılımıyla ilgili daha fazla destek için V-Hub Dijital Danışmanlarımızdan biriyle konuşun ve işletmeniz için en iyi seçenekleri keşfedin.