Çıkış Yap
Vodafone Yanımda İnternet sayfasından çıkmak üzeresiniz. Oturumunuzu sonlandırmak istediğinize emin misiniz?
Akıllı teknolojilerin gündelik hayata dâhil olması ile birçok farklı alanda yeniliklerle karşılaşabilirsiniz. Görüntü işleme teknolojisi de bunlardan biridir. Görüntülerin çözünürlük kalitesini artırmak, nesne takibi yapmak gibi farklı işlevlere sahip olan görüntü işleme teknolojisi birçok alanda aktif olarak kullanılır. Özellikle askeri, güvenlik ve tıp gibi alanlarda görüntü işleme sistemi ile karşılaşabilirsiniz. “Görüntü işleme ne için kullanılır?” ve “nasıl kullanılır?” gibi soruları merak ediyorsanız, yazının devamına göz atarak konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Görüntü İşleme Nedir?
Birçok alanda aktif olarak kullanılan bu teknoloji, “Görüntü işleme nedir?” sorusunun gündeme gelmesine sebep olmuştur. İmage Processing olarak da bilinen görüntü işleme, farklı teknikler kullanarak görüntüyü amacınız içi uygun hale getirme yöntemlerinden biridir. Kaydettiğiniz video ya da fotoğraflar, bilgisayar tarafından işlenerek istediğiniz bilgiler otomatik olarak size sağlanır.
Bir yapay zeka türü olarak da kullanılan görüntü işleme, fotoğraf ya da videoları kendi algoritmasına uygun olarak sınıflandırır. Gerekli durumlarda da sizlere görüntülerdeki bilgileri sunar. Bu açıdan görüntü işleme teknolojisi birçok iş alanında akıllı fabrika çözümü olarak da kolaylık sağlar.
Görüntü İşlemenin Amacı Nedir?
Teknolojiye ayak uydurmak isteyen şirketler tarafından “Görüntü işleme amacı nedir?” sorusu ön plana çıkar. Görüntü işleme teknolojisi birçok alanda ve sektörde farklı amaçlar için kullanılabilir. Bu amaçları genel olarak şu şekilde sıralamak mümkündür:
Görüntü İşleme Ne İçin Kullanılır?
Görüntü işleme teknolojisinin en büyük işlevlerinden biri içerik düzenlemedir. Fotoğraftaki kişileri ya da nesneleri tanımak için kullanılan teknoloji, sosyal platformlarda karşınıza çıkabilir. Birçok alanda aktif olarak kullanılan artırılmış gerçeklik için de görüntü işleme teknolojisinden yardım alınır. Gerçek zamanlı olarak algılanan ve sanallaştırılan görüntüler, istediğiniz zaman gerçekçi bir şekilde fiziki alana yansıtılabilir.
Görüntü işleme teknolojisinin kullanıldığı yerlerden bir diğeri de otonom araçlardır. Kendi kendine giden, nesne tanıyarak duraksayan ve çevresini sürekli izleyen araçların her biri görüntü işleme teknolojisinden yardım alır. Bunun yanı sıra fiziksel aktivite izleme, üretim kalitesini teftiş etme, makinelerin çalışma verimini takip etme amacıyla da görüntü işleme teknolojisi kullanılabilir.
Görüntü İşleme Teknolojisi Nasıl Çalışır?
Görüntü işleme teknolojisi temelde 6 aşamalı bir çalışma sistemine sahiptir. “Görüntü işleme nasıl çalışır?” sorusuna detaylı bir şekilde yanıt verebilmek için bu altı aşamanın incelenmesi önemlidir. Çalışmanın ilk aşaması, görüntü almadır. Bu aşamada kamera tarafından istenilen görüntü yakalanır. İkinci aşamada ise görsel kullanılmadan önce renk düzenleme, kontrast geliştirme gibi bazı ön aşamalardan geçer.
Üçüncü olarak da görüntüdeki kenar, köşe ve doku gibi basit özellikler tespit edilir. Daha sonrasında ise sürecin en önemlisi olan analize geçilir. Görüntü içerisindeki nesneler ve alanlar tamamen algılanarak, birbirinden ayrılır. Nesne ve alan sınırının tespit edilmesi için görüntü üzerinden, işlenmemiş bilgiler çıkarılır.
Buradaki bilgiler tamamen amaca uygun ve programlanan şekilde sizler sunulur. Örneğin; görüntü içerisindeki nesnelerin sayısı, kapladığı alan ve renk gibi özellikler bu aşamada analiz edilerek bilgi haline getirilir. Analiz aşamasından sonra, yapılan çıkarımın sonuçları grafik, görüntü ya da belge haline getirilir. Altıncı aşamada çıktı olarak da sizlere sunulur.
Görüntü İşlemenin Özellikleri Nelerdir?
Görüntü işleme teknolojisinin faydalanabileceğiniz birçok farklı özelliği vardır. Bunlardan ilki renk dönüştürme özelliğidir. Hemen hemen her yerde kullanılabilen renk dönüştürme özelliği sayesinde görseller, renkli görüntüden siyah-beyaza ya da griye dönüştürülebilir. Bir diğer özellik ise filtrelemedir. Bu özellik sayesinde görüntüleri yumuşatmak, keskinleştirmek ya da belli yerlerine vurgular eklemek mümkündür.
Görüntü işleme teknolojilerinin bir diğer özelliği ise kenar algılamadır. Bu özellik fotoğraf ya da video üzerindeki çizgileri ya da eğrileri belirleyerek sizlere sunar. Bunun yanı sıra görüntü işleme teknolojisinin bölümleme özelliği de mevcuttur. Bu özellik eldeki görüntüyü rengine, nesneye ve arka planına göre farklı bölgelere ayırmayı içerir.
Görüntü işlemenin günümüzde en çok kullanılan özellikleri görüntü restorasyonu, nesne tanıma ve görüntü sentezidir. Mimarlık alanında fazlasıyla yardım alınan görüntü restorasyonu özelliği, fotoğraf üzerindeki eksik bölgeleri tamamlamada ya da bulanıklığı gidermede kullanılır. Nesne tanıma ise programlamasına göre görüntüdeki nesneleri tanımlayarak gerekli bilgileri sizlere sunar. Son olarak görüntü sentezi özelliği sıfırdan, görsel içerik yaratmanızı sağlar. Bu özelliklere sahip görüntü işleme teknolojileri sayesinde birçok sektörde ekstra kolaylık sağlayabilirsiniz.
Görüntü İşleme Teknikleri ve Türleri Nelerdir?
Görüntü işleme teknikleri temel olarak dörde ayrılabilir. Bu dört tür şu şekilde sıralanabilir:
Görüntü İşleme Nerelerde Kullanılır?
“Görüntü işleme nerelerde kullanılır?” sorusuna birçok sektör örneği verebilmek mümkündür. Bu teknolojinin en çok kullanıldığı yerlerden biri, tıp sektörüdür. Tomografi, MR ve nükleer tıp gibi alanlarda yaygın olarak kullanılan görüntü işleme sistemi hem teşhis hem de tedavi açısından yarar sağlayan teknolojilerden biridir. Görüntü işleme teknolojisinin bir diğer kullanım alanı ise savunma sektörüdür. Askeri araçlarda hedef tanıma ve izleme için görüntü izleme teknolojisinin yüz takip özelliğinden yararlanılır.
Aynı zamanda havaalanları gibi güvenlik sistemlerinin yüksek olduğu yerlerde de yüz takip özelliği sayesinde olası suçlu kişilerin tespiti yapılır. Günümüzde görüntü işleme teknolojilerinin en çok kullanıldığı bir diğer sektör ise trafiktir. Araçların hızını, plakasını ve yük tespitini yapmak amacıyla görüntü işleme teknolojilerinden yararlanılır. Olası bir kural ihlalinde tespit edilen araçların görüntüleri ilgili birimlere iletilir.
Görüntü işleme teknolojisinin aktif olarak kullanıldığı diğer sektör ise endüstridir. Ürünlerin kalite kontrolünde, üretim hattının yönetilmesinde ve makinelerin sorunsuz çalışma sürecinde görüntü işleme sayesinde hem daha az insan gücü kullanılır hem de zamandan tasarruf edilir. Bunların yanı sıra meteorolojisi, astronomi, eğlence, otomatik ve astronomi gibi birçok alanda da görüntü işleme teknolojilerinden yardım alınır.
Siz de nesnelerin interneti çözümleri sayesinde bu alanlarda görüntü işleme teknolojilerinden yararlanarak işlerinizi otomatikleştirebilir ve çok daha yüksek bir verim sağlayabilirsiniz.
Görüntü İşleme Teknolojisinin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Görüntü işleme teknoloji birçok alanda avantaj sunan bir sitemdir. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
Bu avantajlardan yararlanmak ve işletmenizin verimini arttırmak için Vodafone iot platform çözümleri hakkında detaylı bilgi alabilir ve bu pratik çözümlerden yararlanmaya başlayabilirsiniz.
Kullandığı ürünler