Çıkış Yap
Vodafone Yanımda İnternet sayfasından çıkmak üzeresiniz. Oturumunuzu sonlandırmak istediğinize emin misiniz?
Cork, İrlanda (CNN Business) Küresel bal arısı popülasyonlarındaki düşüş, dünyanın besin kaynakları üzerinde baskı oluşturuyor. Ancak yeni teknolojiler, arıcıların tehdide karşı koymalarına yardımcı olabilir.
Araç takip sistemi ile filo optimizasyonu yaparak ve rölanti sürelerini kısarak %15'e varan yakıt tasarrufu sağlayın!
Artan Siber saldırılara karşı, işletmenizin en değerli varlığı olan verilerinize ve IT kaynaklarınıza koruma sağlayan Siber Güvenlik çözümler, Vodafone Business'ta! Vodafone Business'ın uçtan uca koruma sağlayan siber güvenlik çözümleri ile işletmenizi güvence altına alın!
Arıcıları yalnızca bal üreticisi olarak düşünseniz de, onlar aslında gelişen bir başka ticaretin de parçası. Ürünlerinde tozlaştırma için arılara ihtiyaç duyan çiftçilere kovanlarını kiralıyorlar.
Ticari arıcılık endüstrisi, on milyarlarca dolar değerinde tozlaşma hizmeti sağlıyor ve badem, brokoli ve elma dâhil olmak üzere çeşitli ürünlerin üretiminde kilit rol oynuyor. Örneğin Kaliforniya, dünyadaki bademlerin % 80'ini üretiyor ve bunun gerçekleşmesi için polenlerin ağaçlar arasında aktarılması gerekiyor. Bu işi yapmak için de her yıl 2 milyondan fazla arı kovanına ihtiyaç duyuluyor.
İklim değişikliği, yoğun tarım ve tarımda böcek ilacı ile fungusit kullanımı, bütün dünyadaki arıları tahrip ediyor. Maryland Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ticari arıcılar, 2019 yılında yönettikleri kolonilerin % 44'ünü kaybetti.
Artık teknoloji girişim şirketleri, kayıpları azaltmak ve arı sağlığını iyileştirmek amacıyla arıcılara kovanlarının durumu hakkında ayrıntılı bilgilere erişim sağlayan akıllı cihazlar geliştiriyor.
Bunlar arasında, kovanlarında sorun olması durumunda arıcıları uyaran bir sensör piyasaya süren İrlanda'daki ApisProtect de yer alıyor.
İnternete bağlı bu küçük sensör, arı kovanının çatısının altına yerleştirilerek sıcaklık, nem, ses ve hareket gibi bir dizi özelliği ölçüyor. Sensörden gelen veriler, bulut üzerinden İrlanda'nın Cork kentindeki ApisProtect'in Genel Merkezi'ne gönderilerek burada işleniyor, analiz ediliyor ve arıcıya geri gönderiliyor.
Şirketin kurucusu ve CEO'su Fiona Edwards Murphy, "Arıcılar cihazımızı kullanarak hem aynı sayıda işçiyle çok daha fazla kovan idare edebilecek hem de yem ve tedavi gibi şeyler için aynı miktarda harcama yapabilecek. İşletmelerindeki tozlaşma miktarını ve bal üretimini de önemli oranda artırabilecekler." diyor.
Şirket, 2018'de uluslararası yatırımcılardan 1,8 milyon dolarlık fon aldığından beri, 20 milyon kadar bal arısının faaliyetlerini izlemek için Amerika Birleşik Devletleri, İrlanda, Birleşik Krallık ve Güney Afrika'daki 20 arıcıyla birlikte çalışıyor.
400 akıllı sensör ünitesinden toplanan bilgilerle, küresel bir arı sağlığı veri tabanı oluşturularak verileri analiz eden algoritmalar güçlendiriliyor.
Arı teknolojisi
Tozlaşma endüstrisinin yükselmesiyle arılara talebin artması sonucunda, Bulgaristan'da Pollenity, Birleşik Krallık'ta Arnia ve İsrail'de BeeHero gibi yeni teknolojileri teşvik eden bir dizi başka girişimci şirket de faaliyet gösteriyor.
2015 yılında Sergey Petrov tarafından kurulan Pollenity, 1,2 milyon dolar fon topladı. Beebot akıllı sensör cihazı, küçük ve amatör arıcıları hedefliyor ve AB tarafından finanse edilen HIVEOPOLIS adlı bir araştırma projesi üzerinde Avrupa çapında altı üniversite ile çalışıyor.
Proje, kovan sürüsünü yönlendirmek için "dans edebilen" bir robot arı da dâhil olmak üzere bir dizi teknoloji kullanarak kovanları yeniden tasarlayıp arıların refahını iyileştirmeyi amaçlıyor. Petrov, "Robot arı, diğer arılara nektar ve polen bulmak için nereye gideceklerini gösterecek." diyor. "Bu onları yalnızca tozlaşma için belirli alanlara yönlendirmekle kalmayacak, aynı zamanda arıları böcek ilaçlarının kullanıldığı yerler gibi tehlikeli alanlardan uzaklaştıracak."
Petrov, bir arının böcek ilaçlarıyla temas ederek zehirlenip zehirlenmediğini tespit etmek için de bir teknoloji geliştirme planları olduğunu söyledi.
Ona göre, bal arılarının geleceğini güvence altına almak dünyanın en zorlu işlerinden biri. "Teknolojiyi kendi yararımıza işleyecek şekilde kullanmazsak pes etmiş sayılırız." diyor ve ekliyor, "Ben pes etmem."
Adrian Lydon, CNN Business
Kullandığı ürünler
Diğer haberler