Yapay Zeka Alanındaki İlerlemelerle Birlikte Siber Tehditler de Hızla Evriliyor!

Yapay Zeka Alanındaki İlerlemelerle Birlikte Siber Tehditler de Hızla Evriliyor!

Son zamanlarda oldukça revaçta olan yapay zeka yazılımları, yapabildikleriyle tüm kullanıcıları etkiliyor. Dünyanın dört bir yanında ilgiyle kullanılan bu yazılımlar, elbette siber saldırganların da dikkatini çekiyor. ChatGPT ve benzeri yazılımlar, artık kötü amaçlı yazılımlar yaratmak için de kullanılıyor. Siber güvenlik konusundaki mevcut endişeleri daha da artıran bu gelişme, kullanıcıları hızla etkili korunma yöntemlerine yöneltiyor.

 

Yeni nesil teknolojiler, bugün gerek kişisel gerek profesyonel yaşamlarımızın ayrılmaz bir parçası. Sayıları günden güne artan yenilikçi buluşlar, eğitim ve ulaşımdan sağlık ve ticarete kadar pek çok alanda daha önce eşi görülmemiş olanaklar sunuyor. Büyük kolaylık ve zaman tasarrufu imkânları sayesinde yüksek verimlilik faydaları sağlayan teknolojik araçların gündelik yaşamlarımızdaki yeri giderek büyüyor.

 

Dijitalleşmede kritik rol oynayan büyük dil modelleri (LLM) ve üretken yapay zeka (Generative AI) da tüm dünyada hızla gelişmeye devam ediyor. Bir yandan önemli kolaylıklar sunarken diğer yandan da ciddi riskleri beraberinde getirdiği fark edilen bu ilerlemeler, son zamanlarda siber güvenlik alanında en çok tartışılan konuların başında geliyor.

 

Dost mu Düşman mı?

 

Teknolojik gelişmelerin sunduğu faydalar her kategoriden kullanıcı tarafından memnuniyetle karşılanırken hızla artan siber suçlara dair endişe de giderek artıyor. Eylül 2023’te yayımlanan “Üretken Yapay Zeka ve Siber Güvenlik: Savunmalar da Tehditler de Güçleniyor” başlıklı Bain & Company raporu, bu konuda önemli içgörüler içeriyor. Üretken yapay zekanın özellikle tehdit tespiti alanında siber güvenliği güçlendireceğine işaret ederken kötü niyetli kullanıcıların kendi kendine evrimleşen kötü amaçlı yazılımlar gibi buluşlarla bu teknolojinin potansiyelinden siber saldırılara destek olmak üzere yararlandıklarını belirtiyor. Örneğin, yakın tarihli bir haberde, global ölçekte yoğun olarak kullanılan popüler yapay zeka yazılımı ChatGPT’nin etik sınırlandırmalardan tamamen arındırılmış bir sürümünün yaratıldığı bildiriliyor. WormGPT adlı bu kötü amaçlı yazılımın, siber suçlulara yardım etmek üzere tasarlandığı belirtiliyor.

 

Aynı Bain & Company raporunda, siber suçluların üretken yapay zekadan taktiklerini, tekniklerini ve prosedürlerini standart hale getirmek ve güncellemek için yararlanmayı sürdürmeleriyle birlikte tehditlerin de artmaya devam edeceği vurgulanıyor. Bu gelişmeler ve bilgiler ışığında, siber güvenliğe ilişkin kaygılar oldukça yüksek boyutlara varıyor. Siber güvenlik pazarının geleceği üzerine yapılan bir McKinsey araştırması, siber suçlarla ilgili yıllık maliyetlerin 2025 yılında 10,5 trilyon USD’ye ulaşacağını öngörüyor. Buna paralel olarak, işletmelerini ve hassas bilgilerini kötü niyetli aktörlere karşı güvence altına almak isteyen kurumlar, etkili güvenlik önlemlerine yaptıkları yatırımlara öncelik ve ağırlık veriyorlar.

 

“Üretken Yapay Zeka Risklerini Yönetmek” başlıklı PwC makalesinde, mevcut ve potansiyel siber güvenlik risklerini yönetmenin yolunun, etkili bir yapay zeka yönetişim stratejisinden geçtiği vurgulanıyor. Veri bilimciler ve veri mühendisleri, veri sağlayıcılar, kullanıcı deneyimi tasarımcıları ve ürün yöneticileri gibi pek çok sorumlunun katkılarıyla, bütüncül bir yaklaşıma dayalı bir sistemle ilerleyen kurumlar, yeni nesil teknolojilerin avantajlarından güvenli bir şekilde yararlanarak işletmelerini başarıyla geleceğe taşıyabiliyorlar.

 

Risk ve Tehditleri Etkili Bir Şekilde Yönetmek Mümkün!

 

Uzman ekipler tarafından titizlikle tasarlanmış bir siber güvenlik sistemi, işletmelerin sistemleri ve araçları üzerinde tam kontrol sağlamalarını, riskleri azaltmalarını ve daha güçlü bir ilerleme için elverişli bir ortam hazırlamalarını destekleyen önemli avantajlar sunuyor. Pek çok bileşeni kapsaması beklenen etkili bir siber güvenlik stratejisinin kilit öğeleri arasında yer alan yöntemlerden biri de DDOS koruması.

 

Microsoft Vulnerabilities Report 2023, Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDoS) saldırılarında 2017’den bu yana üç kat artış yaşandığını gösteriyor. Bu kötü amaçlı saldırılar, kurumların önemli itibar ve iş kayıpları yaşamalarına yol açabiliyor. DDoS koruması, hedeflenen bir sunucu veya ağın özel olarak tasarlanmış bir ağ ekipmanı ya da bulut tabanlı koruma hizmeti yoluyla bu tür tehditlere karşı güvenceye alınmasını ifade ediyor.

Tüm internet trafiğini izleme ve trafik anomalilerini anlık olarak ölçümleme kabiliyetine sahip bir siber güvenlik tedbiri olan DDOS koruması sayesinde, işletmeler saldırı trafiğini izole ederek temiz kullanıcı trafiğine geçiş sağlayabiliyorlar. Böylelikle, dijital çağda siber güvenlik ile yakından ilişkili olan iş sürekliliğini de güvence altına alabiliyorlar. Ayrı bir altyapı üzerine kurulan etkili DDoS savunması çözümleri ile, kurumsal operasyonlarının kesintiye uğramasını önleyerek kritik faydalar elde ediyorlar.

 

Vodafone Siber Güvenlik Çözümleri ile bilgi teknolojileri altyapınıza tam koruma sağlayın!

 

Kurumların verilerini ve bilişim altyapılarını gelişmiş teknoloji ile korumaya alan Vodafone Siber Güvenlik Sistemi, artan siber tehditlere karşı güçlü bir güvenlik desteği sunuyor. 37 bin EPS’in yönetimini yürüten Vodafone Siber Güvenlik Operasyon Merkezi, 7/24 izleme olanağı sunmasının yanı sıra mimari analiz hizmeti ile siber güvenlik altyapısının doğru bir şekilde yapılandırılmasına da destek oluyor.

 

Vodafone Siber Güvenlik Çözümleri kapsamında sunulan Vodafone DDoS Koruması, kurumsal müşterilere ISP, APS ve bulut koruma olmak üzere üç katmanlı koruma sağlıyor. ISP (VodafoneNET internet ağı) seviyesinde internet üzerinden gelen yüksek kapasiteli müşteri trafiği filtreleniyor ve saldırılar izole ediliyor. Netflow ile birlikte DPI (deep packet inspection) teknolojisini de içinde barındıran sistemlerle kurgulanmış bu çözüm, yurt dışı trafiği de dâhil olmak üzere, internet trafiğinin tamamının kesintisiz olarak izlenebilmesini mümkün kılıyor.

 

Vodafone DDOS Koruması’na ek olarak, Güvenlik Duvarı, Zafiyet Tarama, Güvenli Erişim Yönetimi (PAM), Yük Dengeleme ve Politika Optimizasyonu da dâhil olmak üzere pek çok etkili siber güvenlik önlemini kapsayan Vodafone Siber Güvenlik Çözümleri ile, ihtiyacınız olan tüm siber güvenlik çözümlerini tek bir sağlayıcıdan alarak pek çok avantaj elde edebilirsiniz.

Vodafone Business’ın uzman siber güvenlik kadrosu tarafından sunulan 7/24 destek imkânı ve işletmenize özel gelişmiş çözümler ile siber güvenlik sisteminizi hızla ve etkili bir şekilde güçlendirmek için tıklayın!