Haciz işleminin dijital olarak yapıldığı ve bu sürece ilişkin bilgilerin elektronik ortamda bulunduğu e-haciz, borçlunun bankadaki varlıkları üzerinde devlet tarafından blok uygulanması anlamına geliyor. Devletin, bankalarla anlaşarak maaş ya da hesap gibi varlıklara elektronik olarak uyguladığı haciz işlemini ifade eden e-haciz, devlete karşı olan vergi borçları, motorlu taşıt vergisi, trafik cezası, sigorta primleri gibi borçların ödenmemesi veya yapılandırılmış taksit borcunun gecikmesi durumunda borçların tahsili amacıyla uygulanabiliyor.
Devlete borçlanan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, tüm vergi borçlarını ve diğer borçları, e-Devlet sistemi üzerinden görüntülenebilen e-Haciz uygulaması üzerinden görüntüleyebiliyor. Uygulamanın borç sorgulama sistemi borcun türü, borcun bağlı olduğu vergi dairesi, borcun ödeme tarihi, borcun durumu, toplam borç tutarı gibi bilgilere kolay bir şekilde erişilmesini sağlıyor.
Ödenmemiş borçlar nedeniyle borçlunun bankalardaki varlıklarına elektronik olarak uygulanan bir haciz işlemi olan e-haciz aşamasına geçmeden hemen önce kişilere borcunu ödemesiyle ilgili tebligat gönderiliyor. 7 günlük süre içerisinde ödeme yapılmadığı takdirde yasal işlemlere geçiliyor. Bu kapsamda banka hesaplarına uygulanacak bloke işlemi, çoğunlukla borç miktarı kadar olurken, borç haricindeki varlıklar ise tahsilat için kullanılabiliyor. Bu aşamada borçlu, bloke edilen tutarı hiçbir şekilde kullanamıyor.
Haciz, alacaklıların, borçlu tarafından ödenmemiş borçlarının tahsil edilmesi amacıyla borçlunun mal veya mülküne, mahkeme kararıyla uygulanan hukuki süreci ifade ediyor. Bu süreç, geleneksel ve elektronik olmak üzere iki farklı şekilde yürütülebiliyor. e-Haciz ile geleneksel haciz yöntemlerinin ikisi de borçların tahsil edilmesi amacını taşıyor. Fakat işleyiş bakımından iki yöntem arasında bazı farklılıklar bulunuyor.
Yazımızın ilk bölümündeki “E-Haciz Nedir? Temel Bilgiler ve Süreç” başlığında da belirtildiği gibi, bir T.C. vatandaşı e-Devlet üzerinden yapacağı sorgulama ile adına haciz olup olmadığını öğrenebiliyor. e-Devlet sitesine giriş yaptıktan sonra “İcra Takip İşlemleri” sekmesinde icra sorgulama işlemi gerçekleştirilebiliyor.
Bireylerin borç durumlarını ve haciz uygulamalarını takip etmelerini sağlayan e-haciz sorgulama işlemleri sonucunda, hangi borçların e-haciz kapsamına alındığı görülebiliyor. e-Devlet icra sorgulama sistemi üzerinden hem kamu hem de özel sektöre ait borçlar ve borçlar hakkında detaylı bilgiye ulaşılarak herhangi bir haciz uygulaması olup olmadığı kontrol edilebiliyor.
Sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden yapılabileceği gibi İnteraktif Vergi Dairesi (https://dijital.gib.gov.tr/) üzerinden E-Haciz Sorgulama ile de gerçekleştirilebiliyor. Burada, haciz sorgulama ve icra borcu sorgulama işlemleri yapılabiliyor, e-haciz uygulamaları hakkında detaylı bilgi alınabiliyor.
e-Haciz kapsamında farklı türde borçlar yer alıyor. Bunlardan bazıları şöyle:
e-Haciz kaldırma sürecinde, borcun ödenmesi gerekiyor. Ödeme süreci genellikle, e-Devlet üzerinden ya da vergi dairesi aracılığıyla yapılıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi üzerinden e-Haciz adına itiraz ya da taksitlendirme yapılabiliyor. Aynı zamanda e-Devlet üzerinden de ilgili kuruma gidilerek e-Haciz borcu ve ödemesi hakkında bilgi alınabiliyor.
Borçlu taraf, tek seferde ödeme yapmakta zorlandığı durumda taksitlendirme seçeneklerini değerlendirebilir. Borcun daha yönetilebilir şekilde ödenmesini sağlayan taksitlendirme ile haciz kaldırma işlemi daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Borcu taksitlendirmek için vergi dairesine başvuru yapılarak uygun planlar hakkında bilgi alınabiliyor.
e-Haciz borcunun taksitlendirilmesi için borçlunun, ödeme tebligatı ulaştıktan sonra 15 gün içinde ödeme için taksit talebinde bulunması gerekiyor. Borcun yüzde 20'lik kısmı ödendiği taktirde kalan kısım, borç türüne göre taksit sayısı belirlenerek aylık olarak ödenebiliyor.
e-Haciz süreci tebligat ile başlıyor ve borcunu ödemediği tespit edilen kişiye e-haciz sürecinin başlamak üzere olduğunu belirten bir tebligat gönderiliyor. Borçlu tarafın tebligatı aldıktan sonra 15 gün içerisinde bir işlem yapması gerekiyor; aksi takdirde e-haciz süreci başlıyor ve sürecin başlaması ile birlikte kişinin maaşı bloke ediliyor.
e-Haczin kaldırılması için borcun tamamının ödenmesi gerekiyor. Bunun için borçlu taraf, vergi dairesine ya da banka şubesine ödeme yapabilir. Ödemeler tamamlandığında e-haciz kaldırma talebi, ilgili kuruma haczin kaldırılması için bir dilekçe verilmesiyle yapılıyor. Ödeme yaptıktan sonra, e-Devlet üzerinden haciz kaldırma talebinde bulunarak, haciz durumunun güncellenmesi talep edilebiliyor. Sonrasında borçlu olan taraf, borcu olmadığına dair yazılı bir belge alıyor. Haciz kaldırma talebinin işlenmesi genellikle birkaç iş günü sürüyor.
Haciz kaldırma talebi için gerekli belgeler, borcun ödendiğini gösteren makbuzlar ve e-Devlet sisteminden alınacak olan başvuru formunu içeriyor. Başvuru vergi dairesine yapılıyorsa, ilgili belgelerin ve formların tamamlanarak teslim edilmesi gerekiyor.
İşletmenizi destekleyecek doğru çözümleri bulmak ve verimliliğinizi artırmak için Vodafone Business uzmanlığından faydalanabilirsiniz.
Vodafone Business’ın iş interneti çözümleri ve erişim hizmetleriyle işlerinizi büyütebilir, şirketinizin ihtiyacına yönelik bağlantı çözümüyle iş sürekliliğinizi sağlayarak verimliliğinizi artırabilirsiniz.
İş İnterneti çözümleri kapsamında sunduğumuz Uydu İnterneti ve Metro Ethernet, kesintisiz iletişim ve veri transferi için ihtiyaç duyduğunuz desteği sağlıyor. Yoğun kullanımdan kaynaklanan yavaşlama ya da afet, yangın gibi kriz durumlarında, kesintisiz iletişim ve veri transferi ile işletmenize güç kazandıracak ve en kritik zamanlarda dahi iş sürekliliğinizi Metro Ethernet ile koruyabilirsiniz. Yüksek indirme ve yükleme hızı, yüksek kaliteli genişbant ağ erişimi, kurulumunda altyapı maliyeti gerektirmemesi ve kurulumun birkaç günde tamamlanabilmesi gibi avantajlar sunan Uydu İnterneti çözümünden de işletmenizin ihtiyaçlarına en uygun yanıtı sunan paketi seçerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
Vodafone Business İş ve Süreç Yönetimi ile işletmenizin tüm süreçlerini kolayca yönetin! İş ve Süreç Yönetimi çözümleri sayesinde dijitale taşınan süreçler maliyetleri düşürüyor, süreç takibini hızlandırıyor, aynı zamanda iş gücü ve zaman tasarrufları sağlıyor.
Veri kayıplarını önleyerek iş sürekliliğini güvence altına almak ve hızla büyümek isteyen işletmeler, Vodafone Business’in veri kurtarma ve yedekleme hizmetleri ile düşük maliyet, esnek altyapı ve hızlı kurulum olanaklarından yararlanarak önemli avantajlar elde edebiliyor. Müşteri yönetim platformu, fatura bilgileri, stok yönetimi gibi hassas verilerini hiçbir manuel işlem gerekmeden uzaktan yedekleyebiliyorlar. Güvenli merkezlerde depolanan kritik verilere, istedikleri anda ulaşarak veri kurtarma operasyonlarını sorunsuz bir şekilde yürütebiliyor; alanında uzman teknik ekiplerden 7/24 destek ve yardım alma imkânı sayesinde, dijital verilerini her türlü aksiliğe ve felakete karşı kesintisiz olarak koruyabiliyorlar. Kazanılan iş sürekliliği ve esneklik operasyonların ve kurumsal başarının sürdürülebilirliğine katkıda bulunuyor.
Kullandığı ürünler
Diğer haberler