Siber Güvenlik Politikası Optimizasyonu Nedir? Ne İşe Yarar?

Siber Güvenlik Politikası Optimizasyonu Nedir? Ne İşe Yarar?

İşletmeniz için önemli datalar ile dijital ortamda aktarılan diğer bilgi ve belgelerin güvende kalmasını sağlamak, günden güne önemi artan ve bir o kadar da zorlaşan bir süreç. Siber güvenlik politika optimizasyonu sayesinde riskleri azaltabilir, siber tehditlerden korunabilirsiniz. Bütün bunlar Siber Güvenlik Politikası Optimizasyonu sayesinde çok kolay.

 

Siber Güvenlik Politikası Optimizasyonu Nedir?

 

İşletmelerin güvenlik duvarlarında bulunan eski veya kullanılmayan kurallar ya da kural kümeleri, verimliliği azaltıp güvenlik zafiyetine neden olabilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için güvenlik kurallarınızı güncel tutmanız gerekir. Siber Güvenlik Politikası Optimizasyonu, kurum ve kuruluşların bu güncellik ihtiyacı için geliştirilmiş bir çözümdür.

 

Şirketinizin siber güvenliğini sağlamak için alanında uzman teknoloji danışmanlarımızla  ücretsiz danışmanlık görüşmesi planlayın.

 

Siber Güvenlik Politikası Ne İşe Yarar?

 

Siber güvenlik politikası, bütün işletmeler için önem taşıyan bir süreçtir. Çünkü günümüzde küçük ve orta büyüklükteki işletmeler dahi gelişen dijital dünyada siber saldırıların kolayca hedefi hâline gelebiliyor.

 

Geliştireceğiniz siber güvenlik kuralları, bir siber suçlunun işletmenize sızmaya çalışması hâlinde ne yapılması ve nasıl aksiyon alınması gerektiğine dair size yol haritası sunar. Böylece potansiyel siber saldırılara karşı birkaç adım önde olursunuz.

 

Siber Güvenlik Politikasını Nasıl Geliştirmelisiniz?

 

Siber güvenlik politikası geliştirirken dikkat etmeniz gereken önemli adımlar vardır:

1.     Güvenliğin önemini netleştirmelisiniz.

İşletmenizde herkesin siber güvenliğin ne derece önemli olduğunu bildiğine emin olun. Satış ve pazarlama, yatırımcı, tüketici, ürün ve hizmet süreçleri gibi farklı faktörler için siber güvenliğin ne ölçüde önem taşıdığını netleştirin.

2.     Varlıkları ve tehditleri önceliklendirmelisiniz.

İşletmenizin başta potansiyel bir fidye yazılımı saldırısı olmak üzere karşılaşabileceği siber tehditler için hangi varlıklarını öncelikli olarak korumaya alması gerektiğini belirlemelisiniz. Bunun için size yardımcı olacak soru şudur: İşletmenize hangi riskler ve tehditler en çok zararı verir? Bu sorunun cevabına göre işletmenizin varlıklarına dair koruma düzeyini ve eylem planını belirleyebilirsiniz.

3.     Hedeflerinizi gerçekçi biçimde geliştirmelisiniz.

Siber güvenlik politikası, gerçekçi olduğu ölçüde güvenilirdir. Geliştireceğiniz siber güvenlik kuralları için tek seferde mi, yoksa birkaç aşamada mı çözüme ulaşacağınızı denemeli ve işletmenizin siber sınırlarını gerçekçi biçimde bu politikaya dahil etmelisiniz.

 

Bu üç adımdan daha da önemlisi, siber politika ve siber güvenlik süreçlerinizi plan bağlamında netleştirdikten sonra periyodik olarak testler yapmayı ihmal etmemelisiniz.

 

Siber Güvenlik Politikası Optimizasyonu ile Riskleri Nasıl Azaltırsınız?

 

Siber güvenlik politikası optimizasyonu; işletmenizin ağ değişiklikleri için kural düzenlemelerini otomatik hâle getirir. Böylece uzun süren manuel süreçleri geride bırakır ve manuel işlemlerden doğabilecek risklerden korunursunuz. Farklı sağlayıcılara ait güvenlik duvarlarındaki kural düzenleme işlemlerini otomatik bir şekilde gerçekleştirerek uyumluluğu ve güncelliği de her daim üst seviyede tutarsınız.

 

Siber Güvenlik Politikası Optimizasyonunun İşletmenize Faydaları Nelerdir?

 

Siber güvenlik politikası, bilgi teknolojisi ekibiniz için bazı görev ve iş alanları geliştirir. Bunları şu şekilde özetleyebiliriz:

 

  • Siber güvenlik için doğru araçların kullanılması ve kurumsal ihlallere karşı teyakkuzda kalınması gerekir.
  • Etkin bir siber olay müdahale planına sahip olunması, siber politika ve siber güvenlik süreçlerinin düzenli olarak test edilmesi gerekir.
  • Kuruluş içinde siber güvenlik kuralları başta olmak üzere dijital süreçlere dair etkin iletişim kurulması, iletişim kanallarının özellikle kriz yönetimi sırasında doğru yönetileceğinden emin olunması şarttır.

 

Bütün bunlar, işletmeler için kritik öneme sahip görev tanımlarıdır. Siber politika ve siber güvenlik alanı, bilgi teknolojisi ekipleri için hassasiyetle takip edilmesi gereken süreçler bütünüdür.

 

Siber güvenlik politikası optimizasyonu, bütün bu kritik süreçlerde ekibin yükünün belli ölçüde hafifletilmesi ve işletmenin geri döndürülemez kayıplarla zafiyetlere karşı korunması için önemlidir.

 

İşletmeler için belli başlı faydaları şu şekildedir:

 

  • Ağ değişiklikleri için kural düzenlemelerini otomatikleştirir.
  • Farklı sağlayıcıların güvenlik duvarlarına uyumluluğunu üst seviyeye taşır.
  • Ağ değişiklikleri için manuel süreçlere ihtiyaç duyulmamasını sağlar.

 

Diğer Siber Politika ve Siber Güvenlik Çözümleri Nelerdir?

 

Siber güvenlik politikası optimizasyonu gibi siber politika ve siber güvenliğe dair sunulan pek çok farklı çözüm vardır.

●       Siber Güvenlik

Bilgi teknolojileri altyapınızın tam koruma elde etmesi için geliştirilen Siber Güvenlik Çözümleri antivirüsten DDOS atak önleme çözümüne kadar pek çok alanda işletmenizi hedefli ve karmaşık siber saldırılara karşı koruyacak donatılara sahiptir.

●       SOC

İşletmenize yönelik siber güvenlik süreçlerinin 7/24 takibini yapan, atakları tespit ederek olası tehditlere müdahale etmenizi sağlayan Siber Güvenlik Operasyon Merkezi (SOC) ile ihtiyaç duyduğunuz güvenlik kurallarını da oluşturarak güvenlik prosedürlerini sıkılaştırabilirsiniz.

●       PAM 

PAM Çözümleri; güvenli erişim yönetimi sunarak işletmenizin ayrıcalıklı hesaplar ile atakları savuşturmasını, veri sızıntılarını engellemesini ve yetkili hesapları güvende tutmasını sağlar.

●       Firewall Çözümleri

İnternetten gelen ya da internete yayılan trafiği siber güvenlik kuralları çerçevesinde denetlemenizi sağlayan Firewall Çözümleri, altyapınızı zararlı içerikler ve yetkisiz erişimlere karşı korur.

●       DDOS Atak Önleme Servisi

Sahte trafik atakları ile işletmenizin ağının geri döndürülemeyecek veya iş süreçlerinizi ciddi manada sekteye uğratacak risklerle karşı karşıya kalmasını önleyen DDOS Atak Önleme Servisi ile kurumsal trafiğinizin güvende kalmasını sağlayabilirsiniz.

●        E-mail Güvenliği

Email Güvenliği çözümü ile işletmenizdeki e-mail haberleşmesini kontrol edip siber politika ve siber güvenlik kurallarınız çerçevesinde belirlediğiniz filtreler aracılığıyla koruma elde edebilirsiniz.

●       Zafiyet Taraması

Bilgi teknolojileri ve internet ağ altyapınızı Zafiyet Taraması sayesinde istediğiniz sıklıkta tarayabilir, böylece siber saldırılara karşı her daim hazırlıklı olabilirsiniz. Üstelik sürekli güncellenen siber atak kütüphanesi sayesinde en güncel tehditlere karşı korunma sağlarsınız.

 

Siber politika ve siber güvenlik süreçlerinizi en güncel teknolojilerle optimize ederek hem iş yükünüzü hafifletebilir hem de korunma düzeyinizi her zaman üst seviyede tuttuğunuzdan emin olabilirsiniz.

Vodafone Business Red Enerji Çözümleri hakkında daha ayrıntılı bilgiye ise buradan ulasabilirsiniz.