Mali Mühür Nedir?

Mali Mühür Nedir?

Şirket ya da kurumlar gibi tüzel kişilikler tarafından kullanılan ve elektronik belgelerin doğruluğu ile yasal geçerliliğini güvence altına alan mali mühür nedir, ne amaçla kullanılır, mali mühür nereden alınır, mali mühür başvuru süreci için gerekli evraklar nelerdir? Mali mühür konusunda merak edilenleri bu yazımızda derledik.

 

Mali Mühür Nedir ve Ne İşe Yarar?

 

Mali mühür, şirketlerin ve kurumların elektronik belgelerinde güvenlik ve geçerlilik sağlayan dijital bir sertifikadır. Bir şirketin kaşesinin elektronik formu olan mali mühürle, belgelerin sahteciliğe karşı korunup gerçekliği teyit edilirken, elektronik ortamda yapılan işlemlerin hukuki geçerliliğini güvence altına alınıyor ve belgelerin doğru bir şekilde imzalanması mümkün oluyor.

Dijital ortama taşınan mali işlemlerin güvenilirliğini ve şeffaflığını sağlayan mali mühür,

  • e-fatura ve diğer resmi evrakın bütünlüğünü koruyor
  • belgelerin kaynağını ve içeriğini güvenli bir şekilde saklıyor
  • belgelerin elektronik ortamdan ilgili taraflara iletimini sağlıyor
  • elektronik ortamda arşivlediği belgelerin güvenliğini ve gizliliğini güvence altına alıyor.

USB cihazı şeklinde sunulan ve kurumsal bir e-imza türü olan mali mühür ile elektronik belgelerin gerçekten ilgili tüzel kişi tarafından imzalandığı doğrulanıyor. Belgenin içeriğinde değişiklik yapılması önlendiği için sahteciliğe karşı koruma sağlıyor. Mali mühür kullanımıyla elektronik ortamda imzalanan belgeler, kağıt belgelerle aynı yasal geçerliliğe sahip olurken, vergi beyannameleri ve diğer mali belgelerin güvenli bir şekilde iletilmesi ve saklanması, mali işlemlerde güvenliği ve yasal uyumu garanti ediyor.

 

Mali Mühür Başvuru Süreci

 

Peki, mali mühür başvurusu nasıl yapılır, mali mühür nereden alınır, mali mühür şifre alma ve mali mühür ödeme adımı hangi işlemlerden oluşur? Bu soruların yanıtlarını aşağıda sıralanan mali mühür başvuru süreci adımlarında bulabilirsiniz:

  • Mali mühür başvurusu yapmak için öncelikle https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go adresindeki formun doldurulması gerekiyor
  • Başvuru tamamlanınca son ekrandaki yönergeler izlenerek ürün ve hizmet bedeli için TÜBİTAK’a ödeme yapılıyor.
  • İlgili ödeme banka şubelerinden, bankaların internet ya da mobil şubelerinden vergi kimlik numarası ile sorgulatarak yapılabiliyor ve ödeme bilgileri başvuru barkodu ile teyit edilebiliyor.
  • Talep edilen ürün ve hizmetin bedeli Kamu Sertifikasyon Merkezi (KAMU SM) hesabına geçince sertifika üretilerek başvuruda bulunan tarafa gönderiliyor.

 Mali Mühür Başvuru İçin Gerekli Evraklar ve Şartlar

 

Mali mühür almak için öncelikle şirketin ticaret sicil gazetesi, vergi levhası, imza sirküleri ve yetkili kişinin kimlik fotokopisi gibi belgelerin hazırlanması gerekiyor. “Mali Mühür Başvuru Süreci” başlığında belirtilen başvuru formunu doldururken, şirket bilgileri ve yetkili kişinin bilgileri giriliyor. Başvuru formu doldurulduktan sonra belirlenen ücret online olarak ödeniyor. Başvuru tamamlandıktan sonra, ilgili kurum başvuruyu inceliyor ve onaylıyor. Onay alındıktan sonra, mali mühür cihazı kurye ile ilgili adrese gönderiliyor.

Mali mühür temin eden firmaların unutmaması gereken önemli noktalardan biri, mali mühür yenileme işleminin 3 senede bir yapılması gerekliliğidir. Eğer, firma unvanında değişiklikler olursa eski unvan üzerinden alınmış olan mali mühür geçerliliğini yitiriyor. Bu sebeple başvuru sürecinin yeni unvanla tekrar başlatılması gerekiyor.

 

Mali Mühür Aktivasyon ve Kurulum: Nasıl Yapılır?

 

Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden alınan sertifikanın kullanabilmesi için mali mühür kurulum işlemi aşağıdaki adımların sırasıyla izlenmesiyle yapılıyor:

  1. Adım: Kurye tarafından elden teslim edilen AKİS Akıllı Kartta yer alan Mali Mühür Elektronik Sertifikanın yüklü olduğu çipli parça hasar verilmeden işaretli yerlerinden kırılarak çıkarılır. Çıkarılan NES yüklü çipli parça, Gemalto (IDBRIDGE K30) tipi kart okuyucuya yerleştirilir.
  2. Adım: Buradan işletim sistemine uyumlu sürücüler indirilir ve kurulur.
  3. Adım: Kamu SM Online İşlemler Online İşlemler menüsüne tıklanır, açılan sayfada “Giriş” butonuna tıklanır.
  4. Adım: Açılan sayfada “E-Devlet Kapısına Git” butonuna tıklanır.
  5. Adım: Açılan sayfada giriş yöntemlerinden birini seçilerek istenen bilgiler sağlanır.
  6. Adım: Sayfaya giriş yapıldığında Mali Mühür İşlemleri menüsüne tıklanır.
  7. Adım: Sayfaya giriş yapıldığında Diğer Mali Mühür İşlemleri menüsüne tıklanır.
  8. Adım: Açılan sayfada istenen bilgiler girilerek Devam tuşuna tıklanır.
  9. Adım: Ekranda gösterilen cep telefonuna gelen SMS onay kodu ilgili alana girilir ve Onay butonuna tıklanır.
  10. Adım: Açılan menüde PIN Oluşturma/Kilit Çözme butonu tıklanır.
  11. Adım: Ekranda belirtilen maddeler takip edilerek Kilit Çözme Uygulaması indirilir ve indirilen uygulama çift tıklanıp açılarak PIN oluşturma işlemi gerçekleştirilir.
  12. Adım: Kilit Çözme Uygulaması açıldıktan sonra Kilit Çözme ekranındaki doğrulama kodunu ilgili alana yapıştırılır.

Böylece mali mühür aktivasyon işlemi tamamlanıyor ve gerekli dijital işlemler için imzalama, aygıtın bilgisayara takılıp PIN kodunun girilmesiyle yapılabiliyor. e-Belge başvuruları, MERSİS işlemleri, ticaret sicil gazetesi ilanı verme, faaliyet belgesi alımı başta olmak üzere neredeyse tüm şirket işleri e-imza/mali mühür kullanımıyla gerçekleşiyor.

 

Mali Mühür Kimler Tarafından Kullanılır?

 

e-Fatura, e-Arşiv ya da e-Defter kullanıcısı olmak isteyen firma, şirket gibi tüzel kişiliklerin mali mühür başvurusu yapması gerekiyor. Bu noktada mali mühür, kurumun yetkili olarak bildirdiği şahıslar tarafından kullanılabiliyor. Kurumdaki yetkili kişilerin değişmesi durumunda, gerekli bilgilendirmenin ilgili birimlere bildirilmesi gerekiyor.

 

Mali Mühür Ücreti: 2025 İçin Güncel Bilgiler

 

Mali mühür sertifikası (MÜS) ve güvenlik hizmetleri sertifikası (GÜS) 3 sene geçerli olacak şekilde üretiliyor. Mali mühür ücreti için 2025 yılı güncel sertifika fiyatları ise şöyle:

  • Tüzel kişi için 3 yıllık mali mühür sertifikası (MÜS+GÜS) ve akıllı kart okuyucu: 1.440 TL (1.200 TL + KDV)
  • Gerçek kişi için 3 yıllık mali mühür sertifikası (MÜS+GÜS) ve akıllı kart okuyucu: 1.050 TL (875 TL + KDV)

Mali mühür yenileme işlemleri ise sertifika süresi bitimine 3 ay kala başlıyor. Kamu SM, sistemde kayıtlı e-posta adresi üzerinden gerekli bilgilendirmeyi yapıyor ve süre bitiminde, yetkililer başvuru talebi sürecini yineliyor.

 

Vodafone Business İşinize Güç Katan Çözümlerle Yanınızda!

 

Vodafone Business İş ve Süreç Yönetimi, proje yönetiminden ekip takibine, kaynak planlamadan ofis ve e-fatura altyapısı için en etkili dijital araçlara iş akışınızı güçlendirmenizi, en iyi şekilde yönetmenizi ve iyileştirmenizi sağlayan çözümler sunuyor. Hemen keşfedin!

Vodafone Business İş İnterneti ile her ölçekten işletme ihtiyacına uygun sabit internet çözümlerinden esnek paketlerle faydalanabiliyor. Vodafone Business Metro Ethernet, Fiber İnternet, DSL ve Uydu interneti çözümleri arasından işletmenize en uygun olan çözümü seçin ve işlerinizi hızlı ve güvenilir internet altyapısıyla destekleyin!

Vodafone Business Kurumsal veri güvenliği çözümleri ile yüksek güvenlik, düzenli yedekleme ve veri kurtarmayı kurumunuzdaki cihaz ve sunucularda etkinleştirin, dokümanlarınıza istediğiniz cihaz ve konumdan ulaşın. Veri gizliliği, güvenliği ve yedekleme için Vodafone Antivirüs, Veri Kurtarma ve Yedekleme Hizmetleri ve Vodafone Drive Güvenli Depolama çözümlerimiz hakkında ayrıntılı bilgi edinin.

 

 

 

Vodafone Business İş İnterneti hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayın! 
23.05.2025