Çıkış Yap
Vodafone Yanımda İnternet sayfasından çıkmak üzeresiniz. Oturumunuzu sonlandırmak istediğinize emin misiniz?
Gün geçtikçe daha fazla duyduğumuz Nesnelerin İnterneti (IoT) kavramı birbirinden farklı birçok alanda giderek daha yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bu teknolojinin nasıl çalıştığını ve işletmenize nasıl yardımcı olabileceğini biliyor musunuz?
SOC, Siber Güvenlik Operasyon Merkezinde işletmenize karşı siber güvenlik olaylarını 7/24 izleyin, atakları tespit edin ve olası tehditlere karşı müdahale edin. İhtiyaç duyduğunuz güvenlik kurallarını oluşturun, güvenlik prosedürlerini sıkılaştırın.
DDOS koruması ile sisteminize belirli kapasite sınırlarının üstünde veriye maruz tutma yoluyla düzenlenen saldırılara karşı ağ düzeyinde koruma sağlayın.
Gelişimi ve yaygınlığı son yıllarda büyük bir hızla artan IoT teknolojisi, şu anda dünya çapında milyonlarca cihazı birbirine bağlıyor. Arabalardan enerji sayaçlarına, akıllı ev sistemlerinden lojistiğe kadar IoT her yerde ve hepimiz bu teknolojiden yaşamın birçok farklı alanında faydalanıyoruz. IoT teknolojisi, esnekliği ve geniş kapsamı nedeniyle faaliyet gösterdiğiniz sektörden ve işletmenizin ölçeğinden bağımsız olarak en önemli sorunlarınızı çözmenize, inovasyonu, operasyonları ve verimliliği iyileştirmenize yardımcı olabilir.
Günümüz dünyasında başarının yolu, bağlantılı olmaktan ve verileri doğru kullanmaktan geçerken, IoT sistemleri tam anlamıyla bunun anahtarını sunuyor. İşletmeler, verileri toplamak ve analiz etmek için makineleri, sistemleri ve cihazları birbirine bağlayarak sadece müşterilerine kusursuz deneyimler sunmanın ötesine geçiyor. Bu sayede daha iyi ürünler, süreçler ve hizmetler tasarlayabiliyor, verimliliklerini ve zaman-maliyet tasarruflarını kayda değer ölçüde artırabiliyor, daha sürdürülebilir bir şekilde çalışmalarını sağlayacak içgörülere ulaşabiliyor. Vodafone Business tarafından yayınlanan Fit for the Future (FFTF-Geleceğe Hazır) raporuna göre, yüksek performans gösteren işletmeler, IoT teknolojisini ilerlemenin önemli bir itici gücü ve değişim için bir katalizör olarak görüyor.
Prof. Ahmet Banafa tarafından yazılan “Blockchain Technology and Applications” kitabında 2023’ün öne çıkan IoT trendleri şöyle sıralanıyor:
Öte yandan McKinsey verileri, her saniye yaklaşık 130 IoT cihazının ilk kez internete bağlandığını gösterirken, DataProt’ta yayınlanan “2023’te Nesnelerin İnterneti İstatistikleri” makalesine göre;
IoT, işletmelere günlük iş operasyonları hakkında değerli bilgiler sağlamaktan tedarik zincirlerini optimize etmeye ve kalite kontrolünü iyileştirmeye kadar birçok alanda önemli faydalar sağlıyor. Özellikle işletmelerin enerji maliyetlerinde ve kaynak tüketiminde nerede tasarruf sağlayabileceklerini anlamaya yardımcı olması, hem elektrik giderleri hem de sürdürülebilirliğe önemli katkılarda bulunuyor. Yazının başında değindiğimiz FFTF Raporu’nda da işletmelerin %85 gibi yüksek bir bölümü, IoT teknolojisinin kaynakları nerede israf ettiklerini anlamalarına yardımcı olduğunu ifade ediyorlar.
IoT, enerji yönetimi konusunda etkili bir stratejik varlık olarak işletmenize önemli kazanımlar sağlayabilir. Vodafone Business tarafından geliştirilen Red Enerji Çözümü de işletmelere IoT teknolojisinden en iyi şekilde faydalanmanın yolunu açıyor. Vodafone Business, IoT yolculuğunuzu kolaylaştırmak için ihtiyaçlarınızı ve önceliklerinizi sizinle birlikte çalışarak belirliyor. Özelleştirilebilen bir dizi IoT bağlantı çözümü ve işletmenizin güvenebileceği güvenli bir küresel IoT ağı aracılığıyla bu teknolojiyi hedeflerinize uygun şekilde faydaya dönüştürmeyi sağlıyor.
Uçtan uca bir IoT çözümü olan Vodafone Red Enerji, enerji tüketim verilerinizi tek bir ekran kullanarak uzaktan izlemenizi ve kontrol edebilmenizi sağlıyor. Enerji tüketiminizi %30’a kadar azaltmaya yardımcı olan Red Enerji, Enerji Takibi sağlayarak enerji tüketiminizi doğru kaynak yönetimi ile azaltmanızı mümkün kılıyor. Reaktif Enerji Kontrolü özelliği sayesinde istenmeyen faturaların önüne geçmenizi sağlıyor. Eş Zamanlı Raporlama, enerji tüketimini anlık olarak doğru bir şekilde raporlayıp kontrol etmenize olanak tanıyor. Uzaktan Kontrol sayesinde de havalandırma, aydınlatma gibi sistemlerin kontrolünü uzaktan gerçekleştirmenize imkân tanıyor.
Red Enerji, ihtiyacınıza göre şekillenen paket yapısı ile 8 ayrı modülden oluşuyor:
Ani güç kapasitesine göre seçilen 100 Amper Enerji Analizi, 300 Amper Enerji Analizi ve 1000 Amper Enerji Analizi ile enerji tüketimlerinde anlık takip ve raporlama yapabilir ve fazla enerji tüketim noktalarını tespit edebilirsiniz.
Sürdürülebilirlik Raporu ile işletmenizin karbon ayak izini hesaplayarak hem doğaya hem de işletmenizin sürdürülebilirlik uygulamalarına katkıda bulunup enerji tüketim envanterinizi anlık görüntüleyebilirsiniz.
Klimadaki bir derecelik bir değişiklik bile enerji tüketiminizi %10 etkileyebilir.
Red Enerji Çözümü ile işletmenizdeki klimaları uzaktan kontrol ederek istenilen dereceye otomatik ayarlayabilir, dış aydınlatmaları tek tuşla uzaktan yönetebilirsiniz. Elektrik tüketen cihazlarınızın enerji takibini, aynı zamanda şubeler, makineler arası karşılaştırmalı raporlama yapabilirsiniz. Makinelerinizin enerji tüketimini uzaktan izleyebilir, geçmişe yönelik tüketimi görebilir, alarm sistemleri ile istenmeyen tüketimlerin ve reaktif enerji cezalarının önüne geçebilirsiniz. Tüm bunların sonucunda enerji tüketiminizi %30’a varan oranda azaltabilirsiniz.
Reaktif enerji, bilindiği üzere elektrik devrelerinde, akımla gerilimin aynı fazda olmaması nedeniyle kaybedilen enerji miktarını ifade eder. Reaktif enerji kullanıldıktan sonra şebekeye tekrar geri verilen bir enerji olduğu için bu enerji kullanıldıktan sonra şebeke ve işletme hatlarında dolaşmaya başlar. Ancak bu durum iletim ve dağıtım hatlarında güç kayıplarına yol açabiliyor. Bir işletme, reaktif enerji tüketiminde belirlenen limiti aştığında, elektriğin sisteme geri verilmesi dağıtım şirketlerinin altyapısına zarar verdiği için bu firmalara para ceza olarak yansıtılıyor. Ancak firmalar bunu ay içerisinde fark etmedikleri için ay sonunda faturalarında reaktif ceza bedeli olarak görüyorlar. Red Enerji ile birlikte reaktif enerji kullanımınız sınır değere yaklaştığında, sistem üzerinden otomatik bir alarm bildirimi üretildiği için reaktif enerji bedelinin önüne geçmeniz mümkün oluyor.
Reaktif ceza yönetimi, Red Enerji ürünleri ile yapıldığında cezai durumların takip edilmesi %2’ye varan tasarruflarla sonuçlanıyor.
Red Enerji, işletmenize yerleştirilen donanımlarla enerji verilerinin alınmasını, anlık olarak izlenmesini ve bu verilerin tek bir platform üzerinden yönetilip raporlanmasını sağlıyor. Bu kapsamda, öncelikle Vodafone Business Red Enerji uzmanları, enerji tüketiminizdeki sorunlu alanları belirlemek için işletmenizdeki belirli alanları ve sistemleri fotoğraflar üzerinden inceliyor. Bunun ardından elektrik tüketiminizi ölçmek ve toplanan verileri anlamlandırmak için gerekli sayaçların, sensörlerin ve enerji analizörlerinin yerleşimini gerçekleştiriyor. Sensörler aracılığıyla ortamın sıcaklık, nem ve hava kalitesi gibi değerleri izlenirken sistem ve cihazlarınızın enerji tüketimini anlık olarak ölçüyor. Sahadan toplanan veriler kurulan gateway aracılığıyla Vodafone Veri Merkezi’ndeki web tabanlı yazılıma gönderiliyor.
Analiz edilip anlamlı hale getirilen verilerinizle anlık ve geçmişe yönelik raporlamalar yapılarak işletmenizin enerji tüketim envanteri hazırlanıyor. Bu kapsamda, örneğin, geçmiş faturalarınız inceleniyor, tüketim değerleriniz analiz ediliyor, benzer sektörler ve ölçeklerdeki işletmelerle yapılan karşılaştırmalar sonucu belirlenen ideal tüketim miktarlarıyla karşılaştırılıyor. Tüm bunların sonucunda, hangi sistemlerinizin ne zaman ve ne kadar enerji tüketmesi gerektiği ortaya çıkıyor. Böylece enerji tüketiminiz yıllık, aylık, haftalık, günlük hatta saatlik, mesai içi veya mesai dışı incelenebiliyor. Enerji tüketiminiz belirlenen sınırların üzerinde olduğunda ya da kaçak, arıza, reaktif enerji kullanımı gibi sorunlarda merkeze gönderilen alarmlar sayesinde gerekli önlemler zamanında alınabiliyor.
Vodafone Business, Red Enerji çözümü kapsamında sunduğu Sürdürülebilirlik Raporu ile işletmenizin sürdürülebilirliğine ve rekabetçiliğine de katkıda bulunuyor. Sürdürülebilirlik Raporu sayesinde karbon emisyonunuzu hesaplamak, şirketinizin operasyon sürecinde doğayı nasıl etkilediğini öğrenmek ve gerekli alanlarda iyileştirme yapmanıza destek olacak içgörülere ulaşmanızı sağlıyor. Böylece karbon emisyonu hedeflerinize daha kolay ulaşmanızı hedefliyor.
Sürdürülebilirlik Raporunuz için ilk aşamada enerji tüketim envanteriniz çıkarılıyor. Sonrasında ise bu envanter Sürdürülebilirlik Raporlaması modeli üzerinden tüketimlerinizin karbon salımı ve karbon ayak izini gösteriyor. Bu sayede tasarruf fırsatları belirleniyor. Aynı zamanda, geçmiş ve mevcut karbon ayak izi arasındaki fark ölçülerek sürdürülebilirlik katkısı belirlenebiliyor. Bunun sonucunda potansiyel tasarruf alanlarında aksiyon alabilir ve süreçlerinizdeki iyileştirmelerin doğaya katkısını görebilirsiniz.
Vodafone Business, güvenilir ağ bağlantısı, küresel kapsama alanı ve özel uzman desteği ile dünyanın en büyük IoT sağlayıcısı olarak konumlanıyor. Dünya çapında 150 milyon bağlantılı makine, 190’dan fazla ülkede IoT hizmetleri ve IoT alanındaki 15 senelik deneyiminin sonucu olarak, bu alanda sahip olduğu başarı ile Gartner tarafından 9 yıl üst üste “IoT Dünya Lideri” seçiliyor.
Kullandığı ürünler