Çıkış Yap
Vodafone Yanımda İnternet sayfasından çıkmak üzeresiniz. Oturumunuzu sonlandırmak istediğinize emin misiniz?
Görüntü işleme teknolojisi güvenli sürüş sistemi ile lojistik sektöründe kelimenin tam anlamıyla hayati bir işlev üstleniyor. Bu sayede sürücülerinizin uyku durumlarını, kemer takıp takmadıklarını, sürüş kurallarına uyup uymadıklarını ve vardiya takiplerini uzaktan, anlık ya da geçmişe yönelik takip edebilir, tehlike arz eden durumlarda uyarı alarak olası kazaların önüne geçilmesine yardımcı olabilirsiniz.
Fiziksel santralin gerektirdiği bakım maliyetlerinizi tamamen ortadan kaldırın, kurulum masrafı olmadan bulut santral ile tanışın!
McKinsey tarafından yayınlanan rapora göre yapay zeka, 2030 yılına kadar lojistikte yeni bir paradigma tanımlayacak. Tekrarlı ancak kritik görevlerde insanlardan daha hızlı ve hatasız performans gösteren yapay zekanın, önümüzdeki 20 yıl boyunca yılda 1,3-2 trilyon dolarlık bir pazar yaratması bekleniyor. McKinsey’in benzer başka bir araştırması da işletmelerin yapay zeka kullanarak lojistik maliyetlerini %15, envanter maliyetlerini %35 ve hizmet maliyetlerini %65 oranında iyileştirebileceğini gösteriyor.
Dijital Tarım, içinde bulunan sensör ve modüller aracılığı ile kurulu olduğu alana özel havadan ve topraktan aldığı verileri analiz ederek size ‘en iyi zamanlama’ önerileri sunar ve erken uyarı sistemisayesinde ürün zaiyatını en aza indirir.
Bu öngörülerin yanı sıra yapay zeka, halihazırda otonom yetenekler kazandırdığı araçlarla ulaşımı ve lojistiği değiştirmeye başladı. Hayatı kolaylaştırmanın yanı sıra herkes için daha güvenli, daha akıllı ve daha verimli süreçler sağlayan yapay zekayı kullanan görüntü işleme teknolojisi de bu paradigma değişiminde önemli bir yer edinerek trafik kazalarını ve insan kaynaklı hataları azaltmaya yardımcı olma konusunda belirgin bir rol üstleniyor.
Bugün birçok sektörde kullanım alanı ve yaygınlığı giderek genişleyen görüntü işleme çözümleri; kritik süreçleri iyileştirerek güvenlik, hız, tasarruf ve verimlilik kazanmayı mümkün kılıyor. Farklı sektörlerde ve uygulamalarda devrim yaratan bu teknolojinin çok çeşitli kullanım alanları var. Görüntü işleme teknolojisindeki trendler ve yenilikçi uygulamalardan öne çıkanlara kısaca değinmek gerekirse:
Tıbbi görüntülemeye bilgisayar görüşünün eklenmesi, hastalığın erken teşhisi ve daha etkili tedavi edilmesi için önemli fırsatlar sunuyor.
Direksiyon başında güvenliği ve rahatlığı artıran gelişmiş bir sürücü destek sistemi otopilot, doğru kullanıldığında sürücülerin genel iş yükünü önemli ölçüde azaltabiliyor. Bilindiği üzere Tesla Vision ile Tesla araçlarında kullanılan bu teknoloji şerit değiştirme, sürüş ve otoparklarda paralel park etme ve hız sabitleyici gibi özellikler sunarak otomatik sürüşü yeniden tanımladı. Tesla araçlar, ek bir güvenlik katmanı sağlamak için sekiz harici kamera ve güçlü görüntü işleme ile donatılıyor.
Görüntü işleme, meteorolojide tüm potansiyel ve mevcut riskleri izlemek için kullanılıyor. Bir depremde deniz seviyelerini veya toprak kaymasını tespit ederek erken tahliyeye imkan tanıyabilir. Aynı zamanda bir afet sırasında, algoritmalar en etkili kaçış yollarını değerlendirip belirleyebilir ve kurtarma çalışmalarına yardımcı olabilir.
Bilgisayar görüşü toprak koşullarındaki değişiklikleri, gübre seviyelerini ve havadaki dalgalanmaları tespit ederek mahsul verimini artırabilir. Belirli bir mahsulde zaman ve emek yatırımının fizibilitesini değerlendirmek için kullanılabilen verimin doğru bir şekilde tahmin edilmesini sağlar. Bununla birlikte, örneğin besicilikte hayvanların sağlık durumlarının izlenmesi amacıyla da yaygın olarak kullanılıyor.
Görüntü işleme, sürüş ve sürücü güvenliğini iyileştirme konusunda kritik bir rol üstleniyor. Bu alanda ülkemizdeki en güncel uygulama örneklerinden biri Linde Gaz-Vodafone Business iş birliği ile lojistiksektöründe görülüyor. Vodafone Business’ın yapay zeka tabanlı sürücü davranış analizi çözümü ile sürücülerin güvenliğini gerçek zamanlı takip eden bu sistem, olası kazaların önüne geçiyor.
Lojistik Sektöründe Görüntü İşleme ile emniyet uygulamalarını güçlendiren Linde Gaz projesi Vodafone Business çözümünün uygulandığı en güncel örneklerden biri olarak dikkat çekici sonuçlar sunuyor. Türkiye'nin önde gelen endüstriyel ve medikal gaz tedarikçisi Linde Gaz’a Vodafone Business tarafından sunulan çözüm; araç içi takip, güvenli araç ve kamera sisteminden farklı olarak yapay zeka içermesi ve teknolojinin sürüş güvenliği için kullanılması yönüyle aynı zamanda Türkiye'de bir ilki de temsil ediyor. Bu çözüm sayesinde ürün tedarikinden sorumlu sürücülerin yorgunluk ve dikkat dağınıklığı dahil tüm davranışları algılanabiliyor; sürüş güvenliğini tehdit edebilecek bir durum anında raporlanarak şirkete gönderiliyor.
Mevcut araç ve sürücü takip sistemiyle kamera, ani fren veya hızlı araç kullanımı gibi uyarıların kayıtlarını, bu sistemi kullanmadan önce en erken 1 gün sonra alabilen Linde Gaz, artık tüm uyarılara gerçek zamanlı ulaşabiliyor. Sadece araçtan değil sürücüden de bilgi akışı sağlandığı için telefon görüşmesi, sigara kullanımı veya sürüş dışı bir durumla ilgilenilmesi gibi sürücü kaynaklı ihlaller de aynı şekilde anlık raporlanabiliyor. En önemli değerini “emniyet” olarak tanımlayan Linde Gaz bu proje sonucunda bugüne kadar toplam 1.725 adet vakayı engelledi ve operasyonu, potansiyel vaka olmadan önce durdurdu. Bu da aylık yaklaşık 61, günlük 2 potansiyel vakanın önüne geçildiğini ve her gün 1 insanın hayatının kurtarıldığını gösteriyor.
Lojistik Sektöründe Görüntü İşleme, güvenli sürüş sistemi ile kelimenin tam anlamıyla hayati bir işlev üstleniyor. Bu sayede sürücülerinizin uyku durumlarını, kemer takıp takmadıklarını, sürüş kurallarına uyup uymadıklarını ve vardiya takiplerini uzaktan, anlık ya da geçmişe yönelik takip edebilir, tehlike arz eden durumlarda uyarı alarak olası kazaların önüne geçilmesine yardımcı olabilirsiniz. Araç içindeki kameralar sürücünün yorgunluk durumunu, sürüş kurallarına uyup uymadığını, emniyet kemeri takıp takmadığını gerçek zamanlı takip etmenizi ve aracınızı çalıntıya karşı korumanızı sağlıyor. teknoloji ile örneğin,
Hangi aracınızı hangi saatlerde hangi sürücünüzün kullandığını raporlayarak vardiya takibini kolayca sağlayabilirsiniz.
Lojistik süreçlerinizde güvenli sürüş sistemi ile görüntü işleme teknolojisinden faydalanmak için son 9 yılın IoT lideri olan ve 190’dan fazla ülkede sağladığı IoT çözümleri hizmetiyle deneyimli Vodafone Business uzmanlığına güvenebilirsiniz.
Kullandığı ürünler