WWF ile İşyerinde Sürdürülebilir Girişimlere Nasıl Katılabilirsiniz ?

WWF ile İşyerinde Sürdürülebilir Girişimlere Nasıl Katılabilirsiniz ?

Ofisler için sürdürülebilir fikirler

 

Sürdürülebilirlik yalnızca bir trend değildir. İklim acil durumuyla, biyolojik çeşitlilik kaybıyla ve kaynakların sürdürülemez kullanımıyla mücadelede 'yeşile gitmek' sadece gerekli olmakla kalmıyor, aynı zamanda bir şirketin uzun vadeli başarısının da anahtarı.

Özellikle küçük işletmeler, işyerinde bir sürdürülebilirlik kültürü yaratıp teşvik ederek önemli bir rol oynayabilir. WWF ile birlikte oluşturulan ofislere yönelik sürdürülebilirlik fikirleri kılavuzumuz, anlamlı değişiklikler yapmanıza yardımcı olacak pratik ipuçlarıyla doludur.

 

Çalışanları sürdürülebilir girişimlere katılmaya nasıl teşvik edebiliriz?

 

İnsanlar artık yalnızca gezegenimizi önemseyen değil, aynı zamanda onun için bir şeyler yapan bir işletmede çalışmayı her zamankinden daha fazla istiyor.

Sürdürülebilirlik taahhütleriniz konusunda şeffaf olmak ve bunları proaktif bir şekilde uygulamaya koymak katılıma yardımcı olurken, harekete geçmemek ise tam tersi etki yaratma riskini taşır. Sürdürülebilir bir işyerini geliştirmek, başarının ardındaki gücün çalışanlarınızın olduğunu kabul eden dengeli ve kararlı bir yaklaşıma ihtiyaç duyar. Bu, kalıcı etkiye sahip girişimleri desteklemek ve ekiplerinizi daha yeşil, daha sorumlu bir gelecek inşa etmeye dahil etmek anlamına gelir, böylece bu, kuruluşunuzun geneline yerleşir.

Peki, daha sürdürülebilir bir işletme haline gelmeye yönelik daha geniş bir çabanın parçası olarak, çalışanların yeşile yönelmesini destekleyen bir kültürü nasıl yaratabilirsiniz?

 

Tanınma ve ödüller

Çevrenin korunması söz konusu olduğunda pek çok insan herhangi bir teşvik olmadan doğru olanı yapmaktan mutluluk duyar. Öyle olsa bile, tanınmak ve ödüllendirilmek güçlü bir motivasyon kaynağı olabilir. Çalışanlarınızın çalışmalarını takdir edin ve kutlayın. Bu sadece sırt sıvazlamanın ötesinde bir şey. İnsanları katılıma teşvik eden bir takdir ve katılım kültürü yaratır. Onlara sürdürülebilirlik adına motivasyon sağlar.

 

İş seyahati alternatifleri

Taşımacılık sektörünün sera gazı emisyonlarına önemli bir katkısı var ve kısa yolculuklar bile çevreyi etkiler. Nasıl seyahat ettiğimizi daha dikkatli düşünerek doğrudan bir fark yaratabiliriz.

Pandemi sonrası dünyamızda görüntülü görüşmeler norm haline geldi. İnsanların işyerinde en azından biraz zaman geçirmesi gereken yerlerde, çevre dostu ulaşımı teşvik edin. Bisikletten işe geçiş planlarını düşünün veya mümkünse toplu taşımayı tercih edin, uçuşlar yerine her zaman trenleri tercih edin ve araba paylaşımını veya elektrikli/hibrit araçların kiralanmasını teşvik edin.

 

Çevre dostu ofis malzemeleri

Her yıl yaklaşık 88.000 kilometrekarelik doğal ormanı kaybediyoruz. Bu her iki saniyede bir futbol sahasının yok olması anlamına geliyor. Ormansızlaşma, gezegenin hayati önem taşıyan yeşil akciğerlerine zarar verirken, değerli orman ekosistemleri, onları evi olarak gören insanlar ve yaban hayatı üzerinde de büyük bir baskı oluşturuyor.

Kereste, kağıt hamuru ve kağıdın da aralarında bulunduğu ağaç ürünleri, orman açısından riskli yedi önemli üründen biridir. WWF'ye göre ofis ve katalog kağıdı, parlak kağıt, kağıt mendil ve kağıt bazlı ambalaj gibi ürünler üreten kağıt hamuru ve kağıt endüstrisi, küresel olarak ticareti yapılan tüm endüstriyel ahşabın %33-40'ını kullanıyor.

Kağıdın çevresel ayak izi göz önüne alındığında, kağıdın her iki tarafa da baskı yapmak, insanları kağıt ve kartonu geri dönüştürmeye teşvik edilmeli. Yazıcı kullanımını izlemek ve azaltmak için erişim kodlarını uygulanmalı ve laminasyon gibi geri dönüştürülebilirliği azaltan işlemlerden kaçınılmalıdır.

 

Tedarik

Olumsuz sosyal ve çevresel etkileri en aza indirmek için satın alma kararlarınız hakkında tam olarak bilgi sahibi olduğunuzdan emin olun. Ürünlerin yaşam döngüsünü göz önünde bulundurun, sürdürülebilirlik standartlarına öncelik verin ve yalnızca güçlü, doğrulanabilir çevresel ve sosyal uygulamalara sahip tedarikçileri seçin.

Bu sadece sattığınız ürünlerle ilgili değildir; tüm işletmenizi etkileyebilir. Örneğin ofisinizin yemek odasında sunulan yiyecekler de çevresel ayak izi taşıyor. Sunulan bitki bazlı yemeklerin sayısını artırmak, sürdürülebilir kaynak sağlama politikalarının yürürlükte olmasını sağlamak ve ev içi yiyecek-içecek hizmetleri söz konusu olduğunda çevresel etkileri azaltacak girişimlere öncülük etmek için yemek hizmeti sağlayıcınızla birlikte çalışmayı düşünün. Örneğin gıda israfını azaltmaya yönelik adımlar atabilirsiniz.

 

Geri dönüşüm şemaları

Döngüsel ekonomi zihniyetiyle atık konusunda bilinçli bir birey olun. Geri dönüşüm ve yeniden kullanılabilir fırsatları belirlemek için atık denetimi yapın. Tek kullanımlık malzemeleri ve tek kullanımlık plastikleri bırakın ve tabak takımlarını, metal çatal bıçak takımlarını ve yıkanabilir kupaları tercih edin. Yeniden kullanılabilen, paket servis kapları kullanarak veya teşvik ederek bir "paylaşmak önemsemektir" kültürü yaratın, bireysel çöp kutularını merkezi geri dönüşüm istasyonlarıyla değiştirin ve insanların eşyalarını bağışlayabilecekleri bir "bedava eşya" alanı tanıtın.

 

Eğitim ve öğretim

Personelinizi sürdürülebilirliğin önemi, eylemlerinin çevresel etkisi ve olumlu değişime nasıl katkıda bulunabilecekleri konusunda eğitmek için çalıştaylar ve eğitim oturumları düzenleyin. WWF, ödüllü “Gezegenimiz: İşimiz” filmi de dahil olmak üzere çevresel hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak çeşitli iş kaynaklarına ve içgörülere sahiptir.

 

Yeşil çalışanlara sağlanan faydalar

Bisikletle işe gitme programlarının yanı sıra, esnek çalışma düzenlemeleriyle insanların evden daha fazla çalışmasına veya işe gidip gelme sürelerini azaltmasına yardımcı olun. İklim Avantajları gibi girişimler, insanların tatil uçuşlarına olan bağımlılığını azaltmaya yardımcı olarak karbon ayak izi üzerinde olumlu bir etki yaratabilir. Standart olarak yeşil emeklilik planını tercih etmek, yatırımların çevresel yıkıma yönlendirilmemesini sağlamaya yardımcı olabilecek önemli bir adımdır.

 

Gönüllülük

Çalışanların çevre konularını destekleyebilmeleri için ücretli gönüllülük günleri sağlayarak geri bağış yapın veya insanların kaydolabileceği bir şirket gönüllülük günü düzenleyin. Sürdürülebilirliğe olan bağlılığınızı sergilemenin yanı sıra, insanların refahını ve doğayı olumlu yönde etkileyen ödüllendirici bir deneyim sunar.

Bu basit ipuçları, işletmelerin çevre dostu bir geleceğe giden yolu açmak için alabileceği önlemlerden sadece birkaçıdır.

 

Sürdürülebilirlikte çalışan katılımının önemi

 

Çalışanlarınız, sürdürülebilirlik başarınızı garantilemenize ve işinize fayda sağlamanıza yardımcı olur.

  • Taahhüt ve sahiplenme

Çalışanlarınız ne yaptığınızı anladığında ve ona inandığında, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma konusunda katılma ve sorumluluk alma olasılıkları daha yüksektir. Ekibinizi sürdürülebilirlik çabalarının şekillendirilmesine dahil etmek, onların amaç duygusunu güçlendirmeye, değerlerinizle bağlantı kurmalarına ve şirket sadakati oluşturmanıza yardımcı olabilir. Bu katılım, çalışanların elde tutulmasının artması ve üretkenliğin ve performansın artması açısından fayda sağlayabilir.

  • Yenilik ve yaratıcılık

Çalışanların genellikle rollerindeki deneyimlerine ve uzmanlıklarına dayanarak ofisler için değerli sürdürülebilirlik fikirleri vardır. Onları sürece dahil ederek, bir inovasyon kültürü yaratmak için bu kolektif bilgi ve yaratıcılıktan yararlanabilirsiniz.

  • Marka itibarı

İşletmenizin tamamında çevresel etkileri azaltmaya yönelik eylemlerle birlikte sürdürülebilirliğe yönelik güçlü bir bağlılık, sorumlu ve sosyal açıdan bilinçli bir işletme olarak itibarınızı artırır. Bu olumlu marka imajı, kendi değerleriyle eşleşen şirketlere değer veren müşterilerin ve üst düzey yeteneklerin ilgisini çekmeye yardımcı olabilir.

  • Uyarlanabilirlik

İklim kriziyle mücadele etmek, doğanın tahribatını durdurmak ve tersine çevirmek için daha fazlasını yapmamız gerekiyor. Daha karar verici harekete geçmeye başladıkça ve tüketiciler daha fazla değişim talep ettikçe, çalışanları sürdürülebilir uygulamalara bağlı olan şirketler gelişen dünyaya uyum sağlama ve gelişme konusunda daha iyi bir konuma sahip olacaktır.

 

İklim değişikliği ve doğa kaybından oluşan çifte tehditle mücadele etmedikçe işler her zamanki gibi olmayacak. Şirketler, çalışanlarını güçlendirerek olumlu çevresel değişimi yönlendiren sorumluluk duygusunu teşvik edebilirler.

 

Vodafone WWF ortaklığı, takas edilen, yenilenen ve geri dönüştürülen cihazların sayısını artırarak Vodafone'un döngüsel ekonomi stratejisini hızlandırmaya ve iyileştirmeye yardımcı olmak amacıyla gezegen için bir milyon telefon programını başlattı.

İşletmenizi sürdürülebilir geleceğe hazırlamak için aklınızda sorularınız varsa V-Hub dijital danışmanlarımızdan 1-1 yardım alabilirsiniz.