M2M İletişim Teknolojilerinde Cat-M ve Diger Yenilikler

M2M İletişim Teknolojilerinde Cat-M ve Diger Yenilikler

Makineden Makineye/Makineler Arası (M2M) Iletişim, işletmelerin müsterilerini, iş ortaklarını, iş etkilesim biçimini ve iş yapıs sekillerini hızla degistiren teknolojilerden biri.

 

Araç takip sistemi ile filo optimizasyonu yaparak ve rölanti sürelerini kısarak %15'e varan yakıt tasarrufu sağlayın!

7/24 ulaşabileceğiniz size özel müşteri danışmanı ve özel DDOS koruması içeren metro ethernet ile şirketinizin en yoğun olduğu saatlerde bile eşit indirme yükleme hızı ile çalışma motivasyonunu koruyun!

 

Bu blog yazısında, Nb-IoT ve Cat-M gibi teknolojileri inceleyecegiz ve işletmenize nasıl fayda saglayabileceklerini tartısacagız. Bu teknolojileri kısaca tanımlamak gerekirse;

 

  • Düsük Güç WAN (LPWAN): LPWAN, son derece düsük güç kullanımı ile uzun mesafelerde yüksek hızlı veri iletimi saglayan en son kablosuz teknolojidir.
  • Dar Bant IoT (NB-IoT): NB-IoT, tasarlanmıs düşük güçlü, geniş alan agı (LPWAN) teknolojisidir.
  • LTE-CAT M1: LTE-Cat M1, IoT ve M2M cihazlarını orta veri hızı gereksinimleriyle birbirine baglayan düşük güçlü bir geniş alan (LPWA) baglantı standardıdır.

 

 

Teknoloji Geliştikçe Ucuzladı

 

Yarı iletken teknolojisindeki gelişmeler, son 20 yılda çip üretim maliyetinde çarpıcı bir düşüşe yol açtı. Bu, aynı zaman diliminde ana bilgisayarlardan mini ve orta boyutlu sunuculara, masaüstü PC’lere, dizüstü bilgisayarlardan akıllı telefonlara ve tabletlere ve akıllı TV’lere kadar birçok yeni internete baglı cihazın geliştirilmesini hızlandırdı.

 

Mikro denetleyiciler gibi daha yeni elektronik devreler, bilgi işlem gücünü azaltarak, çok daha düsük fiyatlara üretilmeye başlandı. Böylece, daha önce ekonomik olarak mümkün olmayan M2M uygulamaları artık uygun fiyatlara üretilebiliyor. Birkaç yıl öncesine kadar çok pahalı teknolojiler bu sayede iiletmelere erisebilir hale geldi.

 

ARM Mimarisinin Sundugu Düsük Enerji Tüketimi ve Uygun Fiyatlar

 

 

ARM mimarisi, bir IoT cihazının donanımı ve yazılımı arasında tutarlı bir arayüze izin veren bir dizi talimat ve protokoldür. Iki bilesen arasındaki bu tutarlılık, geliştiricilerin yazılım tasarlarken ve yazarken belirli donanımı dikkate alma ihtiyacını ortadan kaldırdıgından, sistemin güvenilir bir şekilde çalısmasına izin verir. Ayrıca, ARM mimarisi, islemcinin tanıyabilecegi ve yürütebilecegi komutlar kümesi olan bir işlemcinin komut kümesini belirler. Donanım ve yazılım arasındaki arayüzle birlestirilen bu talimat seti, farklı platformlarda kullanılabilecek uygulamaların geliştirilmesine olanak tanır.


Bir ARM mimarisine geçiş, geliştiricilere M2M ürünlerinde en yeni teknolojiyi kullanma fırsatı sunar. Böylece, eski sistemleri tekrar tekrar yükseltme ihtiyacı azalırken, yeni uygulamalar geliştirmek için mevcut altyapının ömrünü uzatır. Önde gelen mikro denetleyiciler; ARM mimarisi ile kanıtlanmıs bir performans, güç tüketimi ve fiyat dengesi sunar. 

 

NB-IoT ve Cat-M’nin Gücü

 

M2M iletisiminde NB-IoT teknolojisi, gelişmis güvenlik ve dogrulukla IoT cihaz ve sensörlerinden veri toplamamızı saglar. NB-IoT teknolojisiyle beraber, gelişmis pil ömrü, daha genis kapsama alanı ve daha yüksek veri hızına çok daha düşük fiyatlara sahip olabilirsiniz. NB-IoT teknolojisi ile zor lokasyonlarda farklı kullanım alanları ve dagıtımlar için artırılmış esneklik sunar. Bu teknoloji ile isletmeler, makinelerini ve sensörlerini kolayca baglayabilir, izleyebilir ve kontrol edebilir. Cat-M teknolojisi, makinelerin birbirleriyle gerçek zamanlı olarak iletisim kurmasını saglayarak şirketlere operasyonlarını uzaktan izleme, kontrol etme ve teshis etme yolu sunar. Cat-M, minimum altyapı degişikligi gerektirdiginden, güvenilir ve baglantılı bir operasyon sürdürmeyle ilgili maliyetleri önemli ölçüde azaltır.

 

Özetlemek gerekirse; Cat-M, uzun pil ömrü gerektiren ve daha uzun mesafelerde çalışan uygulamalar için düşük güçlü bir geniş alan agı (LPWAN) teknolojisidir. Öte yandan, NB-IoT, LTE’nin daha küçük hücre boyutuna sahip özel bir sürümüdür ve düşük gecikme ancak düşük veri çıkısı gerektiren kullanımlar için uygundur.

 

NB-IoT

Cat-M

Problem: Cihazlarınızı internete baglamak için geleneksel yöntemleri denediniz, ancak kapsama alanı, enerji tüketimi ve maliyetle ilgili sorunlarla karsılasmaya devam ediyorsunuz.Problem: Frekans bantlarının boyutu nedeniyle çok sayıda IoT cihazını küçük bir alana yerlestirmek zor olabilir.
Çözüm: Nb-IoT, bu sorunlar için en iyi çözümdür. Küresel ag kapsamı, düsük enerji tüketimi ve yeni fiyatlandırma modelleriyle, bütçenizi zorlamadan cihazlarınızı baglayabilirsiniz. Hızla ve kolayca kurulum yapmanıza yardımcı olabiliriz. Böylece daha fazla kapsama alanı, daha yüksek güvenlik ve daha düsük maliyetlerin avantajlarını deneyimlemeye baslayabilirsiniz.Çözüm: Cat-M, bu sorun için mükemmel çözümdür. Çok daha küçük frekans bantlarında (1,4 MHz) çalısır ve bu da hücre sitelerini asırı kalabalıklastırmadan çok sayıda cihazın baglanmasını kolaylastırır. Bu teknoloji, aynı seviyede kapsama ve performans saglarken daha verimli ve güvenilir olacak sekilde tasarlanmıstır.
Vodafone Business M2M data hatlarını kesfetmek için tıklayın
21 Şubat 2022