Çıkış Yap
Vodafone Yanımda İnternet sayfasından çıkmak üzeresiniz. Oturumunuzu sonlandırmak istediğinize emin misiniz?
Günümüz iş dünyasının en önemli varlıklarından olan dijital verilerin korunması, kurumların iş sürekliliği açısından büyük önem taşıyor. Kullanıcı hataları, doğal afetler ve giderek artan siber güvenlik saldırıları gibi risklere karşı tedbir alarak iş sürekliliğini sağlamanın yolu etkili veri kurtarma ve yedekleme çözümlerinden geçiyor.
Siber Güvenlik Operasyon Merkezinde işletmenize karşı siber güvenlik olaylarını 7/24 izleyin, atakları tespit edin ve olası tehditlere karşı müdahale edin. İhtiyaç duyduğunuz güvenlik kurallarını oluşturun, güvenlik prosedürlerini sıkılaştırın.
DDOS koruması ile sisteminize belirli kapasite sınırlarının üstünde veriye maruz tutma yoluyla düzenlenen saldırılara karşı ağ düzeyinde koruma sağlayın.
Veri koruma stratejileri, bugün dijitalleşme yolundaki tüm kurumların temel öncelikleri arasında yer alıyor. Dijital veri miktarı her geçen gün artarken, işletmelerin veri güvenliği risklerine karşı etkili önlemler alma ihtiyacı da giderek büyüyor. Bu durum, güvenlik açıklarını kapatırken kaynakları verimli bir şekilde kullanmayı IT liderlerinin öncelikli gündem maddeleri arasına taşıyor.
Bilgisayar veya işletim sistemlerinin her an çökebilecek olduğu gerçeği, insan hatası faktörü ve beklenmedik felaketler, kritik verilerin güvenliğini sürekli olarak tehdit eden unsurlardan sadece birkaçı. Gündelik operasyonları sırasında karşılaşabilecekleri bu tür sorunlara hazırlıklı olarak iş sürekliliğini ve başarısını güvence altına almayı amaçlayan işletmeler, bunun için veri yedekleme ve kurtarma çözümlerine yatırım yapıyor ve bu yönde harekete geçen işletmelerin oranı giderek artıyor. 4 bin 200 kurumdan alınan verilerle hazırlanan Veeam 2023 Veri Koruma Trendleri Raporu, bu yıl içinde yedekleme çözümlerine yatırım yapmayı planlayan kurumların oranının yüzde %57 olduğunu gösteriyor.
Yedekleme ve kurtarma kurumları veri kaybına karşı korumak için verilerin kopyalarını oluşturarak depolama ve herhangi bir riskle karşılaşıldığında orijinal lokasyona veya alternatif bir lokasyona geri döndürme sürecini ifade ediyor. Başarılı veri yedekleme sistemleri, yüklü miktarda veriyi kurum dışı sunucular veya ayrı sürücüler kullanarak saklıyor. Bu sistemler sayesinde, riskler gerçeğe dönüştüğünde veri kaybını önlemek mümkün oluyor. Zira verileri kurtarmanın tek yolu, onları güvenilir bir sistemle yedeklemekten geçiyor. Ancak, işletim sistemi verilerinin ve ayarlarının tamamını kurtarabilmek için ilave felaket kurtarma çözümlerine de ihtiyaç duyulabiliyor. Günümüzde, kayda değer miktarda veriyi yerel bir sistemin sabit sürücüsüne veya harici depolama ihtiyacını ortadan kaldırarak bulut depolama çözümleriyle yedekleme ve hatta bulut teknolojilerini kullanarak otomatik veri kurtarma çözümlerinden yararlanma imkânı bulunuyor.
Felaket ve Veri Yedekleme Türleri
Kritik verilere zarar verebilecek ya da kaybolmalarına yol açabilecek felaket türleri arasında doğal afetler, cihaz arızaları, insan kaynaklı hatalar ve siber tehditler bulunuyor. Bunların ne zaman meydana gelebileceğini önceden bilmek mümkün olmadığı için de korunmanın güvenilir sistemlerle her an hazırlıklı olmaktan başka bir yolu bulunmuyor. Yedekleme konsepti basit ve anlaşılır olmakla birlikte, etkili bir strateji geliştirip uygulamak daha karmaşık bir konu olarak öne çıkıyor. Bu karmaşıklığı gidermek ve uygulamayı kolaylaştırmak üzere geliştirilmiş yedekleme yazılımı uygulamaları bulunuyor.
Verilerin bir kopyasını ve bir veri tabanının temel öğelerini kapsayan yedeklemenin fiziksel ve mantıksal olmak üzere iki başlıca türü bulunuyor. Veriler, kontrol dosyaları ve log dosyaları gibi fiziksel veri tabanı dosyalarının bir başka lokasyona kopyalanmasını ifade eden fiziksel yedekleme, veri tabanı kurtarma mekanizmasının temelini oluşturuyor. Veri tabanından alınan tablolar, prosedürler, görünümler ve işlevler gibi mantıksal verileri içeren mantıksal yedekleme ise, yalnızca yapısal bilgilerden oluştuğu için, tek başına yeterli olmayabiliyor.
Kritik veriler söz konusu olduğunda, yedeklemenin nihai amaç değil, veri kaybını önlemek üzere yararlanılan kritik bir araç görevi üstlendiği unutulmamalı. Veriler yedeklenirken tam, artımlı veya ayrımlı yedekleme stratejileri izlenebiliyor. Tüm verilerin eksiksiz bir kopyasını ifade eden tam yedekleme, daha uzun vakit ve daha çok depolama alanı gerektiriyor. Bu nedenle, genellikle artımlı veya ayrımlı yedekleme ile birlikte kullanılıyor. Artımlı yedekleme en son yedekleme operasyonunun ardından değişmiş olan verilerin kopyalanmasını ifade ederken ayrımlı yedekleme daha önceki yedeklemeden sonra değişmiş olan tüm verileri kopyalarken her işletildiğinde bir önceki tam yedeklemeden itibaren değişmiş olan tüm verileri de yedeklemeye devam ediyor. Kurumların veri yedekleme stratejilerini belirlerken mevcut koşul ve ihtiyaçlarının yanı sıra ileride ortaya çıkabilecek ihtiyaçlarını da dikkate almaları, uzun vadede daha verimli sonuçlar almalarını sağlıyor.
Felaket “Geliyorum” Demez
Bir işletmenin kritik verilerini kaybetmesi iş sürekliliğinde kesinti, itibar zedelenmesi ve ciddi mali kayıplar başta olmak üzere pek çok olumsuz sonuca yol açıyor. Veeam 2022 Veri Koruma Trendleri Raporu’nda yer alan bilgilere göre, kurumların yüzde 89’u verilerini yeterli ölçüde koruyamıyor. Kritik verileri korumaya ve kurtarmaya yönelik stratejileri yetkin uzmanların rehberliğinde belirlemenin ve uygulamanın yanı sıra etkililiği kanıtlanmış sistem ve cihazlardan yararlanmak da amaca uygunluğu sağlamak açısından büyük önem taşıyor. Aksi halde, devreye alınan sistemler yeterli korumayı sağlayamadığı için kaynak verimliliği ve veri güvenliği açısından ciddi sorunlara yol açabiliyor.
Veri yedekleri ile birincil verilere ilişkin bir sorun yaşandığında kurtarılabilecek kopyalar oluşturmak amaçlanıyor. Yedek kopyalar, geçmiş verilerin yazılım veya donanım arızaları, insan kaynaklı hatalar, veri kirliliği, giderek artan ve gelişen fidye yazılımı saldırıları, kötü amaçlı yazılım zararları veya verilerin yanlışlıkla silinmesi gibi beklenmedik olayların ardından kısa zamanda kurtarılabilmesini sağlıyor. Verilerin bir kopyasını ayrı bir medyada depolamak, veri kirliliğini ve kaybını önlemek için kilit önem taşıyor. En iyi sonuçları elde etmek için düzenli aralıklarla yedekleme yapmak ve birden fazla yedek ile çalışmak da aynı şekilde son derece önemli. Bu noktada esnekliği artıran, ölçeklendirilebilirlik olanağı sunan ve maliyet avantajları sağlayan bulut çözümleri işletmeler için en cazip seçenek olarak öne çıkıyor.
Kritik Verilerinizi ve iş Sürekliliğinizi Güvence Altına Almak için:
Vodafone Veri Kurtarma ve Yedekleme Hizmetleri
Kurumsal müşterilerine mevzuata uyumlu, kolay ve güvenli veri kurtarma ve yedekleme hizmetleri sunan Vodafone Business, kritik verileri Türkiye’de yerleşik ve en son teknoloji ile donatılmış veri merkezlerinde saklıyor. Her ölçekten işletmenin ihtiyaçlarına uygun farklı hizmet paketi seçenekleri sunarak iş sürekliliği güvencesi sağlayan Vodafone Veri Kurtarma ve Yedekleme Hizmetleri ile bilgiler herhangi bir kriz anında yedekten döndürülüyor ya da sunucu kopyaları canlıya alınarak hizmetin etmesi sağlanıyor.
Vodafone Yedekleme Hizmeti kapsamında, yedekleme işlemleri Veeam Backup & Replication yazılımı ile gerçekleştiriliyor ve sanal sunucuların, fiziksel sunucuların, dizüstü bilgisayarın ya da masaüstü bilgisayarların yedeği alınabiliyor. Yedeği alınacak sistemlerin Windows işletim sistemine sahip olması ve lokasyonda bir internet bağlantısı olması dışında başka bir ön koşul bulunmuyor. Veriler internet üzerinden yedeklenerek, tüm regülasyonlarla uyumlu ve yasal zorunlulukları karşılayan Vodafone Veri Merkezlerinde barındırılıyor.
Veri kayıplarını önleyerek iş sürekliliğini güvence altına almak ve hızla büyümek isteyen işletmeler, Vodafone Business’in sunduğu düşük maliyet, esnek altyapı ve hızlı kurulum olanaklarından yararlanarak önemli avantajlar elde edebiliyor. Müşteri yönetim platformu, fatura bilgileri, stok yönetimi gibi hassas verilerini hiçbir manuel işlem gerekmeden uzaktan yedekleyebiliyorlar. Güvenli merkezlerde depolanan kritik verilere, istedikleri anda ulaşarak veri kurtarma operasyonlarını sorunsuz bir şekilde yürütebiliyor; alanında uzman teknik ekiplerden 7/24 destek ve yardım alma imkânı sayesinde, dijital verilerini her türlü aksiliğe ve felakete karşı kesintisiz olarak koruyabiliyorlar. Kazanılan iş sürekliliği ve esneklik operasyonların ve kurumsal başarının sürdürülebilirliğine katkıda bulunuyor.
Vodafone Business’in global deneyiminden ve bilgi birikiminden yararlanarak kurumunuzun bilgi güvenliği risklerini etkili çözümlerle ortadan kaldırmak için
Kullandığı ürünler
Diğer haberler