Geleceğe Hazır Bir Siber Güvenlik Sistemi İçin Güvenli Erişim Yönetimi (PAM)

Geleceğe Hazır Bir Siber Güvenlik Sistemi İçin Güvenli Erişim Yönetimi (PAM)

Son yıllarda iş dünyasının öncelikli gündem maddeleri arasında yer alan siber güvenlik konusu, her ölçekten işletmeyi etkili çözüm ve araçlara dair kapsamlı bir arayışa yönlendiriyor. Sağlam bir siber güvenlik sistemi açısından kritik rol oynayan Güvenli Erişim Yönetimi (PAM), inovasyona güç sağlayarak büyümeyi hızlandıran etkili bir kontrol özelliği olarak öne çıkıyor.

 

Dünya çapında büyük bir ivmeyle devam eden dijital dönüşüm süreci, pek çok fırsatın yanı sıra birtakım güçlükleri de beraberinde getiriyor. Dönüşen çalışma modellerine ve yeni nesil teknolojilere ek olarak, sürekli değişen işveren, çalışan, yatırımcı ve müşteri beklentileri ve pazar dinamikleri de hızlı adaptasyona olanak veren güçlü, esnek ve etkili sistemleri şart kılıyor. Dijital çağda güvenli operasyonlara ve sürdürülebilir büyümeye güç sağlayan kilit kavramların ölçeklenebilirlik, esneklik ve çeviklik olduğu görülüyor.

 

İşin, dünyanın ve teknolojinin geleceğine hazırlıklı olmak isteyen işletmeler faaliyet gösterdikleri sektöre özel güçlüklere karşı güvenilir ve avantajlı çözümler bulmaya yönelirken, sektör fark etmeksizin tüm kurumların titizlikle ele almaları gereken temel konuların başında siber güvenlik geliyor. Zira çok büyük miktarda verinin bağlantılandırılmasını gerektiren yoğun tempolu iş dünyası, siber saldırılar için ideal bir ortam sunuyor. Proaktif bir yaklaşımla, etkili siber güvenlik tedbirleri almaya öncelik veren kurumlar, kayda değer inovasyon, uyum ve mükemmellik avantajları elde ederek rekabette öne çıkıyorlar.

 

Bulut güvenliğinin anahtarı: Kapsamlı bir strateji

 

2025 yılına kadar işletmelerin kurumsal BT uygulamalarının dörtte birini genel bulutta yürütmeleri ve kurumsal BT altyapı harcamalarının yüzde 60’ını genel buluta ayırmaları bekleniyor. Bulut güvenliğinin sağlanması için ise etkili bir planlama, kapsamlı bir strateji ve güçlü adaptasyon kasları gerekiyor.

 

Günümüzde işletmelerin karşı karşıya oldukları en büyük siber güvenlik güçlüklerini tüm şirket verilerini, kişisel verileri, iş cihazlarını ve bulut aktivitelerini güvenli hale getirmek, güvenlik olaylarına hızlı ve etkili bir şekilde müdahale edebilir olmak, sistemlere ve verilere yalnızca yetkili kullanıcıların erişebilmesini sağlamak oluşturuyor. Bu doğrultuda, etkili bir siber güvenlik sisteminin olmazsa olmazları arasında gerçek zamanlı tehdit tespiti, olaylara hızlı müdahale olanağı ve sürekli izleme yer alıyor.

 

Siber saldırılar tüm hızıyla ve giderek gelişen yöntemlerle devam ederken, hiç bitmeyecek bir bakım ve iyileştirme süreci olarak düşünülmesi gereken siber güvenliğin en önemli ayaklarından birini de çalışan farkındalığı oluşturuyor. Çünkü veri sızıntılarının hiç azımsanamayacak bir kısmı da kötü niyetli olmayan kullanıcı aktivitelerinden kaynaklanıyor. Türkiye’deki en önemli siber güvenlik sorunları arasında ikinci sırada yer alan bu durum, işletmelerin büyük zararlara uğramalarına yol açıyor. Güvenliği sağlanmamış veri depoları, siber suçlulara davetiye çıkaran riskli ortamlar olduğu için, kurumların yetkili hesapların güvenliğine özel bir önem vermeleri gerekiyor.

 

Bu noktada,kurumların en değerli varlıkları arasında yer alan kritik bilgilere ve sistemlere erişim yetkisi olan ayrıcalıklı hesapların yönetilmesi, kapsamlı bir siber güvenlik stratejisinin ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor. Kimlik bilgilerinin güçlü bir şekilde yönetilmemesi, güvenli olmayan uygulamaların kullanılması, BT sisteminin hatalı yapılandırılmış olması, dağıtık hizmet engelleme saldırıları (DDoS), gölge BT, fazla ayrıcalıklı hesaplar, üçüncü tarafların erişimine ilişkin açıklar ve paylaşımlı kimlik bilgileri gibi pek çok riske karşı etkili bir koruma sağlayan önlemler almak, işletmelere önemli güvenlik ve rekabet avantajları sağlıyor.

 

Güvenli Erişim Yönetimi (PAM) nedir?

 

Müşteri ağlarında yer alan sunucu ve uç cihazlarla kurulan bağlantılarda daha basit, güçlü ve güvenli erişimi mümkün kılarken farklı yetkilendirmeler uygulama ve tüm aktiviteleri kayıt altına alma imkânı da sunan Güvenli Erişim Yönetimi (PAM), işletmelerin ayrıcalıklı hesaplarını koruma altına almalarına olanak veriyor. Yetkili hesap güvenliğini sağlayabilen kurumlar, bu yolla gelebilecek saldırıları ve veri sızıntılarını önleyebiliyorlar.

 

Bulut güvenliği açısından kritik önem taşıyan bir kontrol özelliği olarak öne çıkan Güvenli Erişim Yönetimi (PAM), çalışanların, müşterilerin ve üçüncü taraf iş ortaklarının kimliklerini korurken erişimlerini de güvence alıyor. Sistem yöneticilerinin yüksek ayrıcalıklı paylaşımlı hesapları üzerinden işletim sistemlerine, ağlara, sunuculara ve veri tabanlarına erişim yoluyla yaşanabilecek güvenlik ihlallerini önleme imkânı sunuyor. Kurumlar, hizmet olarak benimseyebildikleri bu bulut güvenlik çözümü sayesinde güvenli iş birliği ortamları tesis ederek pazar taleplerine etkili bir şekilde yanıt verebiliyor ve inovasyon çalışmalarına hız katabiliyorlar.

 

PAM platformu seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

 

Günümüzde işletmeler, bulut teknolojilerinden yararlanmak ve güvenlik süreçlerini basitleştirmek amacıyla hizmet olarak güvenlik uygulamalarına giderek daha fazla yöneliyorlar. İlk yatırım maliyetlerini ve genel olarak işletme ve sermaye giderlerini hatırı sayılır oranda düşüren bu yöntemle sağlanan yönetim kolaylığı ve ölçeklendirebilme avantajları da kurumları altyapılarını ve sistemlerini buluta taşınmaya teşvik eden önemli etkenler arasında yer alıyor.

 

Hizmet olarak bulutta barındırılan Güvenli Erişim Yönetimi (PAM), şirketlerin proaktif güvenlik önlemleri almalarını sağlayarak iş sürekliliğini, kurum itibarını ve güçlü büyümeyi destekliyor. Dolayısıyla, bir PAM platformunun etkili olmasını sağlayacak başlıca etkenler arasında, işletmenin gelecekteki iş stratejileri ve güvenlik yaklaşımlarıyla uyumlu olması yer alıyor. Planlama aşamasında yürütülen değerlendirme sürecinde, kurumun özel koşul ve ihtiyaçlarının, çalışanlarının, iş süreçlerinin ve benimsediği teknolojilerin yanı sıra hızla dönüşen gereksinimleri de dikkate alarak geleceğe hazır bir sistem kurmak gerekiyor.

 

Vodafone Güvenli Erişim Yönetimi (PAM) ile yetkili hesaplarınızın güvenliğini sağlayarak işinizi geleceğe hazırlayın!

 

Güvenlik altyapısında zafiyet taraması ve risk değerlendirmesi gerçekleştirerek iyileştirmeye yönelik adımları belirlemeye olanak veren Vodafone Siber Güvenlik Operasyon Merkezi, 7/24 izleme imkânı sunarak bilgi güvenliği ihlâl girişimlerinin ve olaylarının zamanında tespit edilebilmesi için görünürlük sağlıyor. Siber istihbarat verilerini de içeren geniş kapsamlı koruma sayesinde, işletmelerin en değerli varlıkları olan kritik bilgileri etkili bir şekilde güvence altına almak mümkün oluyor.

 

Ayrıcalıklı hesapları ve kimlik bilgilerini güvence altına alan ve Türkiye’nin ilk hizmet olarak PAM çözümü olma özelliğini taşıyan Vodafone Güvenli Erişim Yönetimi (PAM), Mart 2020’den bu yana Vodafone bulut müşterileri tarafından kullanılıyor. Yetkili hesap parolalarının güvenliğini sağlayan kurumlar, tüm sunucu erişimlerini ve kullanıcı hareketlerini de kayıt altına alabiliyor ve eş zamanlı olarak izleyebiliyorlar. Çift katmanlı doğrulama ile etkili bir güvenlik sağlayan bu çözümle, PCI/DSS, SOX, BASEL |||, FISMA, GDPR ve KVKK'nın yanı sıra uygulamaya alınabilecek yeni regülasyonlara uyum da kolaylaşıyor.

 

Güvenli Erişim Yönetimi çözümünün sunduğu uzaktan erişim güvenliği kontrolü ve üçüncü şahısların yetkili hesaplara erişimini düzenleme gibi özelliklerle sistemler dış müdahalelere karşı korunuyor. Görev ve sorumluluk alanlarında kullanıcılara ayrı roller tanımlanarak yetki koruması sağlanırken beklenmedik kullanıcı davranışlarına karşı aksiyon alınabiliyor ve kritik verilere erişim geriye dönük olarak kayıt altında tutulabiliyor. API destekli Güvenli Erişim Yönetimi (PAM) kapsamında, tüm güvenli erişim modülleri tek bir sayfa üzerinden görüntülenebiliyor ve yönetilebiliyor. Yönetilecek hesapların sayısı talep üzerine güncellenebilirken ayrıcalıklı hesap şifreleri görüntülenemiyor ve erişim verisi kayıtları şirket içinde tutuluyor.

Vodafone Business PAM Güvenli Erişim Yönetimi hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için tıklayın!