Yapay zekâ araçları, özellikle de etkileşimli yapay zekâ sohbet araçları olarak hizmet veren Büyük Dil Modelleri (LLM'ler) iş yerinde üretkenliği ve verimliliği artırmak için vazgeçilmez hale geliyor. Yapay zekâ sohbet araçları çözümlerinin en popülerleri OpenAI’ın geliştirdiği ChatGPT ve Microsoft 365’in sunduğu Copilot, bazı açılardan benzer olsalar da iş ihtiyaçlarına yönelik kullanımlarında önemli farklılıklar sergiliyor. IT liderlerinin, işletmeleri için bilinçli kararlar alabilmeleri ve en uygun araçların kullanılmasını sağlamaları, bu farklılıkların anlaşılmasıyla kolaylaşabilir.
Hem ChatGPT hem de Microsoft Copilot, OpenAI’ın yapay zekâ dil modeli (GPT- Generative Pre-trained Transformer) tarafından destekleniyor. Yani iki çözümün teknolojisi aynı temele dayanıyor. Dolayısıyla ikisi arasında temelde yapay zekâ kalitesi değil bu yapay zekâyı kullanarak sağlanan diğer özelliklerle ilgili farklar bulunuyor.
Her iki arayüz de doğal dil etkileşimlerine olanak veriyor, bu da AI LLM'lerinin basitliğinin bir parçası olan soru sormayı ve yanıt almayı kolaylaştırıyor. Her ikisi de kullanıcı girdisine dayalı bağlam farkında öneriler sağlıyor.
Her iki uygulama da istemlere dayanıyor. Aradığınız yanıtı almak için bir istem oluşturmanız gerekiyor. Bu, LLM'leri kullanmanın önemli bir parçasını oluşturuyor, çünkü bir beceri olan istem oluşturma, bu araçlardan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı oluyor.
ChatGPT öncelikli olarak konuşma uygulamalarına ve metin oluşturmaya odaklanıyor. Gücü, kullanıcıları doğal dil konuşmalarına dahil etmesinde yatıyor ve bu da onu sohbet robotları, sanal asistanlar ve içerik oluşturma için ideal hale getiriyor. Öte yandan, Copilot Microsoft 365 paketindeki üretkenliği artırmak için tasarlandı. Birincil işlevselliği, akıllı öneriler sağlama, görevleri otomatikleştirme ve verimliliği artırmak için veri odaklı içgörüler sunmaya odaklanıyor.
ChatGPT çeşitli platformlara entegre edilebilirken, Copilot'un Microsoft 365 paketindeki derin entegrasyon daha sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Copilot'un kullanıcı eylemlerini tahmin etme ve bağlama özgü öneriler sağlama yeteneği, Microsoft 365 uygulamalarıyla güçlü bir şekilde birleştirildiğinden Microsoft ekosistemindeki kullanıcılar için daha kapsamlı bir üretkenlik asistanı oluyor.
Copilot'un kullanıcı arayüzü, kenar çubuğu yardımı ve satır içi öneriler gibi özellikler sunarak Microsoft 365 uygulamalarına sorunsuz bir şekilde uyum sağlayacak şekilde tasarlanırken ChatGPT genellikle daha genel bir sohbet arayüzünde çalışıyor, ancak geliştiriciler arayüzü özel ihtiyaçlara göre uyarlamak için API'sini kullanabiliyor.
ChatGPT ile Copilot arasındaki en önemli farklardan biri, ChatGPT’nin yapay zekâsını eğitmek için genel verileri kullanması; bu, programa koyduğunuz tüm verilerin LLM'yi eğitmek için kullanılacağı anlamına geliyor. Buna karşılık, Copilot, GPT'nin özel bir uygulamasına sahip olmanızı sağlıyor; başka bir ifadeyle Copilot’ta bilgileriniz korunuyor. Copilot ile yalnızca yetkili kullanıcıların hassas bilgilere erişebilmesini sağlayan kurumsal erişim kontrolleri de sunuluyor. Veri güvenliği konusunda endişe duyan kuruluşlara ek güvence sağlayan GDPR ve ISO 27001 gibi Microsoft'un sunduğu katı uyumluluk sertifikaları, ChatGPT’de bulunmuyor.
ChatGPT genellikle sınırlı erişime sahip ücretsiz bir katman sunarken, ChatGPT Plus olarak bilinen bir abonelik planı, aylık bir ücret karşılığında gelişmiş özellikler ve daha hızlı yanıt süreleri sağlıyor.
Copilot ise Microsoft 365 uygulamalarına entegre edildiği için genellikle hizmet düzeyine ve dahil edilen özelliklere göre fiyatı değişen Microsoft 365 abonelik planlarının bir parçası olarak kullanılabiliyor. Kuruluşların, büyüklüklerine ve ihtiyaçlarına bağlı olarak ek lisanslar için ödeme yapması gerekebiliyor.
Her iki AI sohbet robotu da web genelindeki en son bilgileri damıtıyor ve istemlerinize yanıt verirken kaynaklarını belirtiyor. Ancak Copilot bunu bir adım öteye taşıyor ve ilgili bağlantıların bir listesini oluşturuyor, görselleri çekiyor ve daha sonra aramanıza ilişkin yeni öneriler de sunuyor.
Hem ChatGPT hem de Copilot kullanışlı yazma ve araştırma araçları olabilir; ancak hangisinin daha iyi olduğunu gerçek kullanım durumunuz ve beklentileriniz belirleyecektir.
Örneğin, farklı uygulamalarda sizin için eylemler gerçekleştirebilen yapay zekâ destekli bir kişisel asistan istiyorsanız, ChatGPT eklenti paketi, daha kolay sohbet paylaşımı gibi özellikleriyle sizin için iyi bir seçenek olabilir.
Ancak, işletmeniz için web tarayıcısıyla entegre edilmiş güçlü bir asistan arıyorsanız ideal çözümü Copilot ile bulabilirsiniz. İşletmenizin hassas verilerini korurken, bu verilere dayalı olarak bağlama özgü sonuçlar sunduğu için özellikle de halihazırda Microsoft çözümleri kullanıyorsanız, bu karşılaştırmada işletmeniz için en uygun çözüm olarak öne çıkan Copilot oluyor.
Kullandığı ürünler