Bulut çözümlerinizin güvenli olmasını sağlamak için hızlı ipuçları

Bulut çözümlerinizin güvenli olmasını sağlamak için hızlı ipuçları

Bulut, verilerle çalışma ve verileri saklama biçimimizde devrim yarattı.

 

Günümüz işletmelerin birçoğu, Microsoft 365 ve Google G Suite'in belgelere erişim kolaylığı ya da QuickBooks veya Xero gibi muhasebe uygulamaları (tüm bu uygulamalara her an, her yerden erişilebilir) olmadan durma noktasına gelirdi.

 

Ama doğru şekilde güvenli hale getirmezseniz bu bulut hizmetleri riskler barındırır. İşletmenizi, evinizi düşünür gibi düşünmelisiniz: Kapıyı kilitlemeden veya anahtarları kolay erişilebilir bir yerde bırakarak suçlular için işleri kolaylaştırmayın. 

 

Sizinle bulut çözümlerinizi daha güvenli hale getirebileceğiniz altı yöntemi paylaşalım:

 

  1. Parolalarınızı güvenli hale getirin

 

Veri güvenliği araç kutunuzu sağlamlaştırmanın ilk adımı parola politikalarınızı ciddiye almaktır.

 

Güçlü parolalar oluşturduğunuzdan ve iş arkadaşlarınızın da bu şekilde yaptığından ve bu parolaları birkaç ayda bir düzenli olarak değiştirmek için hatırlatıcılar ayarladığınızdan emin olun. Güçlü bir parola oluşturmak için harfler -hem büyük hem küçük harf- ve rakamlar kullanmalısınız. En iyisi 8 karakterden uzun olması ve doğum tarihleri gibi kişisel bilgiler içermemesidir. Kimsenin tahminde bulunmasını kolaylaştırmayın!

 

Güçlü bir parolaya ek olarak bir adım daha ileri gidip ekstra güvenlik katmanı olarak iki faktörlü kimlik doğrulama kullanabilirsiniz. Bu, bildiğiniz bir şeyi (parolanız) sahip olduğunuz bir şeyle (güvenlik testini geçmek için kullandığınız bir kodu üreten telefonunuz gibi) birleştirir.

 

  1. Antivirüs yazılımınızı güncel tutun

 

Sağlam bir parola politikası uyguladıktan sonra antivirüs yazılımınızın güncel kalmasını sağlamak verilerinizi korumak açısından hayati önem taşır.

 

Yazılımınız her gün otomatik olarak güncellemeleri kontrol etmelidir ancak hâlâ korunduğunuzu teyit etmek için bilgisayarınızın güvenlik sistemini düzenli olarak elle kontrol etmeniz de önemlidir.

 

Dizüstü bilgisayarınıza veya akıllı cihazınıza en son işletim sistemini kurmayı da unutmayın; bu yamalar dijital hayatınızı güvende tutmanız açısından çok önemlidir.

 

  1. Verilerinizi yedekleyin

 

Bulut hizmeti tedarikçinizin verilerinizi kaybetme olasılığı çok düşük olsa da daima insan hatası veya saldırı olasılığı mevcuttur ve bu yüzden de yedekleme bulundurmak iyi bir fikirdir.

 

Sorumlu olduğunuz bilgilere ilave güvenlik sağlamak için buluttan buluta (C2C) yedeklemeyi düşünün. C2C yedekleme, bilgilerinizin iki ayrı bulutta saklanması ve tek bir tedarikçiye bağlı kalmamanız anlamına gelir; böylece bir sistemde arıza oluşursa verilerinizi ikinci buluttan geri yükleyebilirsiniz.

 

  1. Hassas bilgiler konusunda dikkatli olun

 

Mayıs 2018'den beri Birleşik Krallık ve AB, Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) yargı alanına girmiştir. Bu mevzuat son kullanıcılara çevrimiçi verileri ve gizlilikleri konusunda daha fazla kontrol vermiştir. Mevzuat, gittikçe dijitalleşen bir dünyada kabul görürken işletmelerin artık müşteri verilerini korumak için uygun önlemleri almamaları durumunda cezalarla karşı karşıya kalacağı anlamına gelmiştir.

 

Hassas bilgileri bulutta tutmaktan kaçının (örneğin çalışanların kişisel bilgilerinin kopyaları). Müşteri verilerini bir SaaS tabanlı bulut hizmetinde saklıyorsanız itibarlı bir yazılım şirketi kullandığınızdan ve bu bilgiyi korumak için ilave adımlar attığınızdan emin olun. Örneğin, kuruluşunuzda erişim sahibi olan kişilerin sayısını kısıtlayan bir politikanın uygulanmasını sağlayabilirsiniz.

 

  1. Şifreleme en önemli husustur

 

Sadece verilerinizi, tercihen hem lokal olarak (bilgisayarınızda) hem de bulutta şifreleyen bulut hizmet tedarikçileri kullanın; bu şekilde ilave bir güvenlik katmanı sağlanmış olur.

 

Buluta hassas bilgiler yüklüyorsanız bu verileri, size eşsiz bir anahtar sağlayan AxCrypt ve Folder Lock gibi bir şifreleme yazılım tedarikçisi kullanarak önce kendiniz şifrelediğinizden emin olun.

 

  1. Güvenlik önlemlerinizi sınayın

 

Şirketinizin kullandığı platformlara kimlerin erişebildiğini kontrol etmek önemlidir. Buluta yüklenebilecek ve yüklenemeyecek şeylerle ilgili önlemler aldığınızdan emin olun. Ayrıca, personelin temel siber güvenlik konusunda eğitilmesi hayati önem taşır.

 

Bütün bu önlemleri uyguladıktan sonra veri koruma stratejinizdeki herhangi bir zayıflığı belirlemenize yardımcı olması için tekrar tekrar testler yapın.

 

Bulutunuzu nasıl güvende tutabileceğiniz konusunda daha fazla bilgi almak ister misiniz? Bugün bir dijital danışmanımızla görüşün.

18 Nov 2022