WWF : Emisyon Raporlaması Nedir ve İşletmeniz İçin Neden Önemlidir?

WWF : Emisyon Raporlaması Nedir ve İşletmeniz İçin Neden Önemlidir?

Emisyon Raporlamasının Önemi

 

Dünya bir iklim acil durumuyla karşı karşıya.

 

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), 2018'de 1,5°C'nin üzerindeki küresel ısınmanın felaket sonuçlara yol açacağı konusunda uyarmıştı. Ve aradaki fark giderek daralıyor. İnsan faaliyetleri halihazırda ortalama küresel sıcaklıkların 1°C'nin biraz üzerinde arttığını gördü ve bu da bize hata payı bırakmıyor.

 

Artık harekete geçme zamanıdır ve Kolaylaştırılmış Enerji ve Karbon Raporlaması (SECR) cephanelikte çok önemli bir silahtır.

 

WWF ile birlikte SECR raporlamasının önemini, neleri içerdiğini, kimleri kapsadığını ve küçük işletmeler için neden önemli olduğunu açıklıyoruz.

 

Emisyon Raporu Nedir?

Emisyon raporu işletmenizin karbon ayak izini azaltmak için atabileceğiniz ilk ve en önemli adımdır.

 

Basitçe, sera gazı (GHG) emisyonlarınızı hesaplayıp açıklamanıza olanak tanır, böylece çevresel etkinizi tanımlayıp ölçebilir ve anlamlı, uzun süreli değişiklikler yapabilirsiniz.

 

Birleşik Krallık'ta emisyon raporlaması esas olarak SECR mevzuatının kapsamına girmektedir; benzer kanunlar SEC aracılığıyla AB (CSRD) ve ABD'ye de gelecektir.

 

SECR raporlaması genellikle aşağıdakilerle ilgili bilgileri içerir:

 

  • Kapsam 1, 2 ve 3 emisyonlarınız.

 

Kısaca bunlar sırasıyla işletmenizden kaynaklanan doğrudan emisyonlar, satın aldığınız enerjiden kaynaklanan dolaylı emisyonlar ve değer zinciriniz, seyahat ve ulaşım, atık imhası vb. gibi diğer iş ihtiyaçlarından kaynaklanan dolaylı emisyonlardır.

  • Emisyon azaltma hedefleriniz

 

Bunları, çeşitli hedef belirleme kaynaklarının yanı sıra bağımsız değerlendirme, rehberlik ve doğrulama sunan Bilim Temelli Hedefler girişiminin (SBTi) yardımıyla belirleyin.

 

  • Bu hedefleri karşılayan ilerlemeniz.

 

Sera gazı emisyonlarının raporlanması, yaklaşık 40 ülkede halihazırda yasal bir zorunluluktur, ancak bunlar farklılık gösterebilir. Kolaylaştırılmış Enerji ve Karbon Raporlaması kapsamında, halka açık limited şirketlerin, büyük şirket kategorisine girenlerin veya belirli sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin her yıl emisyonlarını açıklaması gerekmektedir.

 

Küçük işletmeler şu anda muaf olsa da, SECR raporlamasına erken ve gönüllü olarak katılmak, birçok ticari fayda sağlayabilir, hükümet hedeflerine ulaşılmasına yardımcı olabilir ve tüm işletmelerin iklim kriziyle mücadelede üzerlerine düşeni yapmalarını sağlayabilir.

 

Emisyon Raporunun Faydaları Nelerdir?

 

Çevremize ve biyoçeşitliliğimize sağladığı bariz faydaların yanı sıra ticari faydalar şunları içerir:

 

  • Risk yönetimi

 

Sera gazı emisyonlarınızı ve çevresel etkilerinizi raporlamak, iklim acil durumunun ve biyolojik çeşitlilik kaybının işletmenizi nasıl etkileyeceğini ve bununla en iyi nasıl başa çıkabileceğinizi belirlemenize yardımcı olabilir.

 

  • Marka itibarı

 

İş ortakları ve müşteriler, etkilerini önemseyen, şeffaf olan ve gerçekleştirdikleri eylemler konusunda açık sözlü bir şirketle çalıştıklarını bilmek ister. Bu sadece önemli bir farklılaştırıcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sadakat oluşturur.

 

  • Maliyet tasarrufu

 

İşletmenizin nasıl para harcadığını, kaynakları nasıl tükettiğini ve karbon emisyonu ürettiğini anlamak ve farkındalığı artırmak size maliyetleri nerede azaltacağınızı ve verimliliği artıracağınızı gösterebilir.

 

Emisyonlarınızı Nasıl Raporlayabilirsiniz?

 

Emisyonlarınızı raporlamak ilk başta göz korkutucu görünse de, üç temel aşamaya indirgeniyor.

 

Öncelikle bir metodolojiye ihtiyacınız var; takip edilecek gereksinimleri ve standartları belirleyen kurallar. WWF tarafından önerilenler de dahil olmak üzere, SECR raporlama standartlarını karşılayan seçebileceğiniz çeşitli yöntemler vardır:

 

 

İkinci adım raporlama araçlarını kullanmaktır.

 

Matematik becerilerinize güveniyorsanız ve ne yaptığınızı biliyorsanız Excel gibi bir araçla manuel işlem yapabilirsiniz. Ancak herhangi bir şüpheniz varsa, işin zor kısmını halletmek için mevcut çeşitli karbon raporlama araçlarından birini kullanabilirsiniz.

 

WWF'nin Olası Emisyon kılavuzu, birçok sektör için mükemmel olan çok çeşitli raporlama araçlarını listelemektedir.

 

Küçük bir işletmeyseniz, bazı tekliflerin ayrıntılarına girmenize gerek kalmayacaktır. Ancak isterseniz daha birçok genel araç mevcut ve her zaman sektöre özel yeni araçlar ortaya çıkıyor.

 

Son olarak, karbon emisyonlarınızı tanımlayıp hesapladıktan sonra bunları kolayca bulunabilecekleri bir yerde, örneğin işletmenizin web sitesinde açıklamalısınız.

 

Sera gazı emisyonlarınızı CDP, Geçiş Yolu Girişimi veya GRI Sürdürülebilirlik Veritabanı gibi halka açık platformlara göndermeniz de faydalı olacaktır. Bu, iklim acil durumuyla mücadele konusundaki kararlılığınızı sergilemenize yardımcı olabilir ve politika yapıcıları ve diğerlerini harekete geçmeye teşvik edebilir.

 

Dünyamızı yeniden hayata döndürmek için hepimizin yasal olarak yapmamız gerekenden daha fazlasını yapması gerekiyor. İşletmenizin sera gazı emisyonlarını raporlayarak rekabet avantajı kazanabilir, marka itibarınızı artırabilir ve daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeye yardımcı olurken paradan tasarruf edebilirsiniz.

WWF'nin Olası Emisyon sayfasında eylem planı oluşturma, araç setleri ve rehberlik de dahil olmak üzere SECR raporlaması hakkında daha fazla bilgi edinin. Yukarıdaki konularla ilgili daha fazla ayrıntıyı WWF'nin Olası Emisyon kılavuzundan da edinebilirsiniz.

Vodafone WWF ortaklığı, takas edilen, yenilenen ve geri dönüştürülen cihazların sayısını artırarak Vodafone'un döngüsel ekonomi stratejisini hızlandırmaya ve iyileştirmeye yardımcı olmak amacıyla gezegen için bir milyon telefon programını başlattı. Daha fazlasını buradan okuyun.

İşletmenizle ilgili 1-1 tavsiye almak için V-Hub Dijital Danışmanlarımızdan birinden randevu alın.