5G çiftçiliğin geleceğini nasıl değiştirecek?

5G çiftçiliğin geleceğini nasıl değiştirecek?

5G, dünyanın en eski sektörlerinden biri olan çiftçilik dahil birçok sektörde çığır açıcı yenilikler yapma potansiyeli taşıyor.

Yeni nesil 5G ağları 4G ağlardan 100 kat daha hızlı olabiliyor ve cihazlarla sunucular arasındaki iletişimi çok daha hızlı bir hale getiriyor. 5G diğer ağlardan çok daha fazla veri de taşıyabiliyor.

 

Bu durum, çiftçiler tarafından test edilmekte olan uzak sensörler ve insansız hava araçları (drone) gibi önemli araçlardan bilgi aktarımı konusunda 5G teknolojisini mükemmel bir seçenek haline getiriyor. 5G, tarım uygulamalarını otomasyona dayalı hale getirmeye de yardımcı oluyor.

 

5G kullanan insansız hava araçları Hollanda’da patates üretimini artırmaya katkı yapıyor. Japonya’da ise, istiridye çiftliklerinde su sıcaklığını ve tuz yoğunluğunu izlemek için 5G sensörler kullanılıyor.

 

5G yakalık

Birleşik Krallık’ta 5G RuralFirst adlı bir firma, çiftçilerin “bağlı” inekleri takip etmesini ve hayvanın sağlık durumu ve davranışları hakkında günlük bilgiler almasını sağlayan Me+Moo adlı bir akıllı telefon uygulamasını Mart ayında satışa sundu.

 

İngiltere’de Somerset’teki Agri-Epi Center adlı merkezde bulunan inekler üzerinde test edilmekte olan bu sistem, kısmen Birleşik Krallık devleti tarafından ve Cisco (CSCO) adlı Teknoloji firması tarafından destekleniyor.

 

Sağlık durumlarını ve alışkanlıklarını izlemek için ineklere 5G-bağlantılı yakalıklar takılıyor.

 

İnekler yedikleri gıdalardan uyuma şekillerine kadar her şeye dair verileri uygulamaya aktaran 5G-bağlantılı bir yakalık taşıyor. Çiftçiler bu bilgileri anında görebiliyor ve veterinere ve gıda uzmanına gönderebiliyor.

 

Proje Müdürü Duncan Forbes "Bu durum ineklerin mutlu ve sağlıklı olduğunu, normal davrandığını bilmenin huzurunu sağlıyor ve hayvanda hastalık, hamilelik veya muayene gerektiren bir durum ortaya çıktığında erken uyarı veriyor" diyor.

5G günlük hayatı nasıl daha iyi hale getirecek

 

5G savunucuları çiftliklerin izlenmesi zor, büyük alanlara yayıldığını; bu nedenle tarım sektörünün uzaktan veri toplamadan yararlanmak için iyi bir sektör olduğunu belirtiyor.

 

Bu teknoloji, sulama sistemlerinin en uygun zamanda çalışmaya başlamasını veya büyükbaş hayvanların en iyi besinleri sunan bölgelerde otlamasını sağlaya yardımcı olabilir. Verimlilik artırılarak daha fazla gıda üretilebilir.

 

Bununla birlikte, fark yaratabilmesi için 5G’nin öncelikle kırsal alanlara kurulması gerekiyor.

 

Otomasyon Önemlidir

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, dünyanın hızla artan nüfusunu besleyebilmek için gezegenin 2050 yılında 2009 yılındakinden %70 daha fazla gıda üretmesi gerekeceğini öngörüyor.

 

Örgütün bir raporuna göre, "Çiftçilerin bu talepleri karşılayabilmesi için daha az alandan daha fazla ürün elde etmesini sağlayacak yeni teknolojiler kullanması gerekecek".

 

İşte tam bu noktada otomasyon devreye giriyor.

 

2017 yılında, bir başka 5G RuralFirst projesi ise dünyada ilk kez insanların tarlaya ayak basmadan başarıyla ürün ekmesini, bakmasını ve almasını sağlayan bir uygulama sundu.

 

Sürücüsüz araçlar nasıl sigortalanır?

 

Otomatik traftörler tohum etki, sensörlü insansız hava araçları mahsulleri izledi ve daha küçük makineler ise nereye hangi böcek ilacının uygulanması gerektiğini belirlemek için numuneler aldı.

 

Hands-Free Hectare (Eller Serbest Hektar) adlı proje 2018 yılında bir başarı daha elde edildi. Artık, ürün ilaçlama (crop spraying) konusunda da 5G teknolojisini kullanarak hatasızlığı ve verimliliği artırıyor.

 

Harper Adams Üniversitesi araştırmacısı Jonathan Gill’e göre “Bu yenilikler  sürdürülebilir tarıma katkı bulunacak ve onu uygulayanların işini kolaylaştıracak".

 

 

Nell Lewis, Max Burnell ve Angelica Pursley, CNN Business   |   Londra (CNN Business) 

23 Kasım 2022