YouTube Premium Nedir ve Ne İşe Yarar?

27 Aralık 2023

YouTube Premium Nedir ve Ne İşe Yarar?

Televizyon hepimiz için hem eğlence hem de bir bilgi kaynağı. Televizyon izleyicisi olan herkes hangi kanalı izliyor olursa olsun o kanalın kendisine sunduğu içerikleri izlemekle yetiniyor. Yani her ne kadar çok kanal ve içerik var gibi gözükse de bu çeşitlilik kanalların izleyicilere sundukları ile sınırlı. Bununla beraber içerikler de benzer. Ancak internetin ve buna bağlı olarak dijital kanalların hayatımıza girmesi ile bu zorunluluk da ortadan kalkmış oldu. Özellikle de 2005 yılında YouTube’un hayatımıza girişi izleme alışkanlıklarını büyük ölçüde değiştirdi. Bu sayede, günümüzde birçok insan diledikleri içeriklere saniyeler içerisinde ulaşabilir hale geldi. Böylece ana akım medyanın sunduklarının dışında kişisel zevklerine göre seçim yapabildikleri dijital bir platforma sahip olmuş oldular. Peki, YouTube nedir ve kullanıcılarına ne gibi avantajlar sunar? YouTube ile ilgili merak edilen tüm detaylar için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz. Hepimizin bildiği ama kapsamlı şekilde az kişinin tanıdığı Youtube hakkında detaylı bir değerlendirme yaptık.

 

YouTube Nedir?

 

Günümüzde hemen herkesin en favori mobil uygulaması ve en çok ziyaret ettiği internet sitelerinden biri olan YouTube, 2005 yılında kurulmuş bir sosyal ağ ve video izleme sitesidir. Kurulduğu yıldan günümüze kadar birçok farklı aşamadan geçen YouTube, çıktığı ilk yıllarda yalnızca kısa videolar izlenebilen bir internet sitesiydi. Kısa süre içerisinde popüler hale gelen kısa süre sonra insanların kendi videolarını yayınlamak için başvurduğu bir platform haline geldi. 2006 yılında Google, YouTube’u satın aldığında çok daha profesyonel bir hale geldi ve dünya üzerindeki çok sayıda insanın da dikkatini çekmeye başladı. Bu tarihten sonra büyük gelişimler göstermeye devam etti ve yalnızca evde ya da sokakta çekilmiş kişisel videoların değil; dünyaca ünlü kliplerin, reklamların, röportajların ve bazı televizyon programlarının yer aldığı bir platforma dönüştü. Akıllı telefonların da gelişimi ile bir internet sitesi olarak hayatına başlayan YouTube, akıllı telefonlarda da yerini alabilmek için bir mobil uygulamaya dönüştürüldü. Yıllar içerisinde YouTube Müzik ve YouTube Kids gibi uygulamalarla da kendini geliştiren YouTube bugün aylık 4 milyar saatten fazla video izlenen bir platform haline gelmiş durumdadır. Aynı zamanda kişilerin YouTube’a içerik yükleyebildiği ve bu içeriklerden para kazanabildiği bir platform olan YouTube dünya üzerinde en fazla kullanılan sosyal medya araçlarından biri. Aynı zamanda en çok tercih edilen online video paylaşım platformu.

 

YouTube Premium Nedir?

 

YouTube, kurulduğu günden beri ücretsiz olarak kullanılabilen bir uygulama ve internet sitesi. Video izlemek için siteye herhangi bir kayıt yapmanız gerekli değil. Ancak siteye kaydolmak kendi YouTube kanalınızı açmak, belli kanallara abone olmak gibi işlemler için gerekli olabiliyor. Ancak YouTube’a kaydolmanın da herhangi bir ücreti yok. Tüm bunlarla birlikte YouTube, gelirlerini büyük oranda video içerisinde kullanıcılara izlettiği reklamlardan elde ediyor. Ancak kimi zaman kullanıcılar için izledikleri videoların reklam ile bölünmesi can sıkıcı olabilir. Bu gibi durumların önünü kesmek için 2018 yılında YouTube Premium’u kullanıma sundu. Peki YouTube Premium nedir? YouTube Premium her şeyden önce reklamsız bir kullanıcı deneyimi olarak tanımlanabilir. Aylık abonelik sistemi ile çalışan YouTube Premium ile tüm videoları reklamsız şekilde izlemek mümkün hale gelir. YouTube Premium kullanıcılarına yıllık plan, aile planı veya öğrenci planı şeklinde farklı paketler halinde sunulur. Kullanıcılar kendileri için en uygun paketi seçerek daha keyifli bir YouTube deneyiminin tadını çıkarırlar.

 

YouTube Premium Hangi Özelliklere Sahip?

 

YouTube Premium özelliği, kişiye daha konforlu bir kullanıcı deneyimi sunması. Mobil cihazlarda, bilgisayarlarda ve TV’lerde oturum açtığınızda reklamsız YouTube izleme imkânı sunmasının yanında birden çok avantajı da bir arada sağlıyor.

 

YouTube Premium Avantajları Nelerdir?

 

YouTube Premium kullanmanın ilk ve en önemli avantajı milyonlarca videoyu kesintisiz ve reklamsız şekilde izleme imkânı sunmasıdır. Bu sayede kullanıcılar video içerikleri izlerken sürekli araya giren reklamlara maruz kalmadan içerikleri kesintisiz şekilde izleyebilirler. Premium kullanmanın bir diğer avantajı da internet erişimi olmayan durumlarda izleyebilmek için video indirme özelliğidir. Premium kullanıcıları, diledikleri videoyu kütüphanelerine indirerek internet erişiminin kısıtlı olduğu alanlarda videolarını keyifle izlemeye devam edebilirler. Bu da özellikle uçak yolculukları ve doğa yürüyüşleri ya da kamp gibi sınırlı internet erişimi olan aktivitelerde rahat bir şekilde video izleyebilmek anlamına gelir. YouTube mobil uygulama kullanıcılarının en çok şikâyet ettiği konulardan biri başka bir uygulama açtıklarında ya da ekranı kilitlediklerinde izledikleri videonun kesintiye uğramasıydı. YouTube Premium ile bu durumun da önüne geçilmiş oldu. Premium kullanıcıları başka bir uygulama açtıklarında ya da ekranı kilitlediklerinde izledikleri video arka planda oynamaya devam eder. Aynı şekilde YouTube Music uygulaması da arka planda ve ekran kilitliyken çalmaya devam eder. Yine YouTube Music ve Kids uygulamaları da reklamsız ve internet bağlantısı olmadan kullanılabilir. Premium kullanıcıları diledikleri zaman üyeliklerini iptal etme hakkına sahiptir.

 

Vodafone’a yeni gelen müşteriler, Red Video Sınırsız 25, Red Sosyal Sınırsız 30 ve Red Eğlence Sınırsız 40 paketlerinden birini seçtiklerinde, tarife süreleri boyunca YouTube'u sınırsız bir şekilde kullanabilir. Vodafone’a yeni gelen Red müşterilerinin yanı sıra, faturasız veya faturalı abonelikten herhangi bir Red tarifesine geçen mevcut müşteriler de bu kampanyadan faydalanabilir.