Dünya Turizm Günü'nde Türkiye'de Gezilecek Turistik Yerler

29 Eylül 2023

Dünya Turizm Günü'nde Türkiye'de Gezilecek Turistik Yerler

Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre bugün dünya üzerinde 208 ülke var. Bu ülkelerin her birinde de eşsiz özelliklere sahip şehirler, insanlar, kültürel özellikler keşfedilmeyi bekliyor. Sosyokültürel ve ekonomik dengeleri ile Avrupa ülkeleri, kendi özgü olmayı bu küresel çağda da sürdürmeyi başaran uzakdoğu ülkeleri, tam bir kültür mozaiği sunan Amerika kıtası ve daha fazlası ile dünyanı kendisi keşfedilmesi gereken bir hazine. Pek çok düşünür hem fikirdir ki; seyahat etmek insanın diyar diyar gezmesinden öte kendisinde gizli sırları çözmesine dönüşür. Gezip görmenin insanına kattığı bambaşka bir değer vardır. Bu istekten doğan turizm, başlangıçta bir yaşam biçimi olarak ortaya çıkmış ve zamanla dev bir sektöre dönüşmüş. Her yıl eylül ayında dünya genelinde farklı sektörleri ve bu alanlarda hizmet veren insanları kapsayan turizm günü kutlanıyor. Dünya turizm günü, sektörün emek verenlerine görünür kılmanın yanında gezginlere ve tatil sevenlere fırsatların sunulduğu bir gün.

Peki, dünyanın her biri eşsiz 208 ülkesinden biri olan Türkiye’de gezilecek turistik yerler nereleri? Bu sorunun cevabı, ülkemizin zengin tarihi, kültürel özellikleri ve güzel doğası nedeniyle çok uzun. Biz, önce Dünya turizm günü nedir ve ne zaman kutlanır konusunu biraz açalım.

 

Dünya Turizm Günü

 

Turizm, ülkeler arası ilişkilerden tutun da ekonomiye; bireysel gelişimden sosyal gelişime uzanan çok geniş bir alanda önemli bir değere sahip. Turizmin bir sektör olarak gelişimi, hem dünya genelinde yepyeni bir ekonomi model yaratmış hem de seyahatin çok daha konforlu ve kolay bir hale gelmesine neden olmuştur. Elbette turizm; konaklamadan ulaşıma, araç kiralamdan müzeciliğe, yeme içmeden alışverişe ve fuar organizasyonlarına uzanan çok geniş ve kapsamlı bir sektör. Söz konusu sektörün çalışanları ile var olduğunu burada hizmet verenlerin hizmetin kalitesinde ana belirleyici olduğunu da eklemek gerek. 1980 yılında turizm çalışanlarına dair bir farkındalık yaratmak ve seyahati daha fazla özendirmek üzere Dünya turizm günü belirlenmiş. Dünya Turizm Örgütü tarafından her yıl 27 eylül tarihinin dünya turizm günü olarak kutlanması kararlaştırılmış. Turizm sektörünün bireyin yaşamındaki önemine, küresel kültüre olan katkısına ve ekonomideki gücüne dair farkındalık yaratmak üzere her yıl 27 eylül günü Dünya turizm günü olarak kutlanıyor.

 

Dünya Turizm Günü Ne Zaman?

 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi dünya turizm günü her yılın 27 Eylül günü kutlanıyor. 1980 yılından beri, turizm alanında faaliyet gösteren tüm sektörler bu özel günü kutluyor. Bazı turizm odaklı markalar, 27 Eylül Dünya turizm gününde özel kampanyalar yaparak hizmet alan kişilerde de farkındalık sağlamayı hedefliyor. Peki, dünya genelinde turizmin çok önemli bir parçası olan Türkiye’de gezilip görülecek yerler nereleri?

 

Türkiye’de Mutlaka Gezilecek ve Görülecek Turistik Yerler

 

Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada. Bu doğal yapının sunduğu müthiş bir doğa zenginliği söz konusu. Bunun yanında 81 farklı şehri olan ülkenin kültürel yapısı hem gurme turizmi hem de kültür turizmi açısından katman katman genişleyen bir yapıya sahip. Durağan olmayan bu son derece dinamik kültürel doku, seyahat severlerin adeta insanın gelişimine yolculuk yapmasına izin veriyor. Diğer yandan Göbeklitepe buluntuları ile de kanıtlandı ki Türkiye’nin üzerinde kurulu olduğu coğrafya, tarihin en eski uygarlıklarına da ev sahipliği etmiş. Eklemek gerekir ki; alışveriş noktası bakımından yapılan analizler de Türkiye’nin Avrupa’daki en zengin alışveriş ağına sahip olduğunu gösteriyor. Sağlık turizmi konusunda ise dünyanın en fazla yurtdışından hasta alan üçüncü ülkesi ve memnuniyet oranı en yüksek olan ülkesi Türkiye. Durum böyle olunca tarih tutkunları, kültür meraklıları, alışveriş düşkünleri, gurme turistler, sağlık estetik turizmi ile seyahat edenler ve konfor isteyen tatilciler için Türkiye ayrı ayrı bir çekim merkezi haline geliyor. Türkiyenin mutlaka gezilmesi gereken yerleri listesi de epey uzun. Ama sizin için öne çıkan 10 önemli gezi noktasını listeleyelim.

 

1.    Göbeklitepe 

 

Gobeklitepe

 

Göbeklitepe, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde konumlanan bir alandır. Bu alanı dünya genelinde çok değerli kılan ana konu ise, Dünyanın en eski tapınaklarına sahip olmasıdır. Dolayısıyla toplu bir yaşamın ve bu yaşamdaki inancın belirdiği bir merkez olarak burası önemlidir. İnanç turizmi ve dinler tarihi açısından çok kıymetlidir. Bazı buluntular, ilk tarımın yapıldığı ya da insanın yerleşik hayata geçtiği yer olarak Göbeklitepe’yi gösteriyor. Göbeklitepe için “medeniyetin başladığı yer” demek de yanlış olmaz. Bu özel tarihi kalıntıya sahip olan bölgede ayrıca gastronomi konusunda da çok değerli bir zenginliğin olduğunu söylemek gerek.

 

2.    Efes Antik Kenti

 

Efes

 

Efes Antik Kenti, İzmir’e bağlı Selçuk ilçesindedir. Dükkanlar, kütüphane ve yönetim binası ile bir tiyatrodan oluşan kent, mahallelere ayrılarak genişler. Kenti dolaşan su kanalları, kent mimarisi bakımından çok değerlidir. Dünyanın ilk tuvaletinin ve kanalizasyon sisteminin de bu kentte kullanıldığı sanılmaktadır. Celsus Kütüphanesi ile pek çok İzmir tanıtım broşüründe yer alan bölge, sadece tarihi açıdan değil kültürel anlamda da çok önemli. Ayrıca Yuhanna İncili burada yazılmıştır. Efes Antik Kentini gezerken yakınlardaki Selçuk Müzesini ve Şirince Köyünü de ziyaret edebilirsiniz.

 

3.    Pamukkale

 

Pamukkale

 

Denizli ili içinde kalan Pamukkale, hem müthiş ve eşsiz bir doğal oluşum sunar hem de devasa Hierapolis Antik Kentine ev sahipliği eder. Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerler listesinde Pamukkale ve Hierapolis Antik Kenti önemlidir.

 

4.    Kapadokya

 

Kapadokya

 

Güzel atlar ülkesi anlamına gelen Kapadokya, Türkiye’nin en eşsiz turizm noktalarından biri. Doğal bir oluşum olan peri bacaları ve bunların üstünden yükselen gökteki rengarenk uçan balonlar ile adeta masalsıdır. Vaktiyle ikonoklazma yılımından kaçan keşişlerin içinde gizlendiği kayaların devasa kilise ve manastır yapılarına insan eliyle dönüşmüş olması ise hem ürkütücü hem de çok etkileyicidir. Kapadokya Otelleri  de mimari açıdan etkileyicidir.

 

5.    Gaziantep & Hatay & Adana

 

Antep

 

Türkiye, gurme turizmi açısından çok özeldir. Çünkü Türk yemekleri; Ortadoğu baharatları ve pişirme teknikleri, uzakdoğu izleri, göçebe Türk geleneği ve Akdeniz mutfağının bir bileşimini sunan eşsiz bir dokuya sahiptir. Bu özel yemek dokusunu deneyimlemek için Gaziantep, Hatay ve Adana şehirlerindeki restoranlar tercih edilir. Gaziantep, UNESCO tarafından dünya gastronomi kentleri listesine alınmıştır.

 

6.    Doğu Karadeniz Yaylaları

 

Karadeniz

 

Türkiye, tarihi ve mutfağı kadar doğası ile de eşsizdir. Üç tarafının deniz olması, dikey ve paralel uzanan farklı yükseltilere sahip olması ve akarsuların da etkisiyle hem ilkim, hem doğa hem de endemik türler açısından çeşitlenen bir flora söz konusudur. Bu da doğa araştırmacıları kadar yeşili seven doğa tutkunlarının da Türkiye’yi tercih etme nedenidir. Doğu Karadeniz Yaylaları da en çok ziyaret edilen ve mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

 

7.    İstanbul

 

İstanbul

 

Türkiye’de gezilecek görülecek yerler denildiğinde İstanbul tek başına önemli bir gezi noktasıdır. Ayasofya ve Kariye Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, çok sayıda sanat galerisi, Adalar ve Boğaz manzarası ile kent, çok zengin bi gezi haritası sunar. İstanbul, tek günde gezilebilecek bir şehir değildir. Sadece bu şehre özel en az bir haftalık gezi planı yapmak gerekir.

 

8.    Ege Sahilleri ve Muğla - Bodrum

 

Bodrum

 

Türkiye’de nerede tatil yapmalı, Türkiye’nin en güzel dalış noktaları gibi araştırmalarda Ege bölgesi öne çıkar. Ege sahilleri, dalış yapmak ve yüzmek için çok tercih edilir. Çeşme, Foça, Urla, Seferihisar, Bergama gibi hem tarih hem deniz turizmi noktaları tatil ve seyahat için öne çıkar. Dünyanın en güzel tatil noktaları arasında gösterilen Bodrum da bu anlamda mutlaka görülmeli.

 

9.    Antalya ve Çevresi

 

Antalya

 

Türkiye’de tatil için en zengin ve kapsamlı konaklama seçeneğini Antalya ve çevresinde bulabilirsiniz. Antalya’da otel turizmi yanında doğa ve tarih açısından da başka hiç bir yerde göremeyeceğiniz güzellikler var.  Bu keyifli seyahatte Araç Kiralama ile köy ve kasabaları da keşfedebilirsiniz.

 

10.  Ankara ve Anıtkabir

 

Ankara

 

Türkiye’de tatil ya da Türkiye’nin gezilecek yerleri listelerinde Ankara önemli bir lokasyondur. Bir ülkenin kuruluş öyküsü anlatan bu şehir, aynı zamanda 1900 lerin başlarında dünyanın durumuna dair de önemli bir kaynak sunar. Dünya tarihinde önemli bir yeri olan Atatürk için yapılmış anıt mezar olan Anıtkabir de yine Türkiye’de görülmesi gereken yerler arasındadır.

 

Tatil Planlarınızda Seyahat Yanımda’dan Yararlanın!

Yurtiçi ve yurtdışı uçak biletlerinde, turlarda ve konaklamalarda avantajlı fiyatlar için Vodafone Seyahat Yanımda rehberliğinde tatil planlayabilirsiniz. Uçak biletinden araç kiralamaya, turlardan konaklamaya uzanan geniş bir turizm hizmet alanında fırsatları yakalayarak bütçenizden tasarruf edebilirsiniz.