Arama Motoru Reklamları

Nesnelerin interneti ile aksiyon alınabilir veriler ile operasyonel verimliliğinizi artırın!

Akıllı Fabrikalar, işletmelerin dijitalleşme yolculuğunda ihtiyaç duydukları veri toplama, entegrasyon ve otomasyon altyapısını sunar, üretim süreçlerini optimize eder.

Dijital Tarım, içinde bulunan sensör ve modüller aracılığı ile kurulu olduğu alana özel havadan ve topraktan aldığı verileri analiz ederek size ‘en iyi zamanlama’ önerileri sunar ve erken uyarı sistemisayesinde ürün zaiyatını en aza indirir.

Sahadaki motorlarınıza takılacak motor takip sistemi sayesinde araçlarınızın lokasyon bilgilerini kolayca takip edin, filo optimizasyonu ile yakıt tasarrufu sağlayın!

 

Merhaba, arama motoru reklamcılığı hakkında konuşacağız. Arama motoru reklamcılığı, markanızı veya iletmek istediğiniz mesajı hızlı bir şekilde internet üzerinde tanıtmak için kullanabileceğiniz ve anlık sonuçları gözlemleyebileceğiniz bir reklamcılık modelidir.

 

Arama motoru reklamcılığını iki ana kategoriye ayırabiliriz. İlk olarak, kullanıcılar internet üzerinde bir arama yaparken, Google gibi bir arama motorunda sonuç sayfalarında metin reklamları olarak gösterilebilen arama reklamları bulunur. İkincisi ise kullanıcıların internet üzerinde gezinirken markanızı ve ürünlerinizi görsel ve işitsel öğelerle tanıtabileceğiniz görüntülü reklamlar, video reklamlar ve uygulama reklamlarıdır.

 

Bu reklamlar, yalnızca tıklama başına maliyetlendirilir. Reklamların ne zaman gösterileceği ve hangi reklamın öne çıkacağı ise arkadaki bir açık artırma sistemi tarafından belirlenir. Bu sistemin adı "açık artırma" olsa da, gelen teklifleri açıkça görüntülemek yerine, arka planda gerçekleşen bir işlem olarak çalışır.

 

Reklamların gösterilme sırasını ve konumunu belirleyen iki ana faktör bulunmaktadır. Birincisi, reklam için verilen tekliftir, yani ne kadar para ödeneceği. İkincisi ise kalite puanı adı verilen bir sistemdir. Kalite puanı, reklamlarınızın yönlendirildiği sayfanın aramalarla ne kadar ilgili olduğu, yazdığınız reklam metinlerinin aramalarla ne kadar uygun olduğu gibi içerikle ilgili faktörleri değerlendirir. Aynı zamanda sayfanın ne kadar hızlı yüklendiği ve kullanıcıların sayfada ne kadar süre harcadığı gibi daha teknik unsurları da içerir.

 

Günümüzde, müşteri memnuniyetini her zaman öncelik olarak gören arama motorları, kullanıcı deneyimini en üst düzeye çıkarmayı hedefler. Bu nedenle, en yüksek teklifi veren reklam her zaman öne çıkmaz. Kalite puanını artırmak için içerikleri iyileştiren ve doğru şekilde hazırlayan reklam verenler, ilgili içeriği sunan reklamlarının daha üst sıralarda görünmesini sağlayabilirler.

 

Arama reklamları haricindeki diğer reklam türleri nelerdir? Onları da şimdi inceleyelim. Görüntülü reklamlar, bu kategorinin başında gelir. Kullanıcılar internet üzerinde gezinirken, mesajlarımızı resimlerle ve görsel öğelerle sunabildiğimiz görüntülü reklamlardır. Özellikle YouTube'da, hepimizin aşina olduğu görsel ve işitsel özellikleriyle kullanıcıların dikkatini çekmek, markamızı ve ürünlerimizi tanıtmak, indirimlerimizin duyurusunu yapmak mümkündür.

 

Alışveriş reklamları, ürün resimleri ve fiyatları ile birlikte görüntülü reklamların gösterildiği reklam alanlarında ve alışveriş sekmesinde görünebilen ürün reklamlarıdır. Eğer bir uygulamanız varsa, uygulama reklamları ile tanıtımını yapabilirsiniz. Ayrıca, uygulama indiren kullanıcılara çeşitli eylemleri gerçekleştirmek için uygulama içinde kullanabilecekleri bir reklam türüdür.

 

Lokal reklamlar, özellikle fiziksel mağazaları olan işletmeler için tasarlanmıştır. Bu tür reklamlar, insanları mağazalarına çekebilmek için adres tarifleri sunma ve işletme bilgilerini gösterme amacı taşır.

 

Görüntülü reklamlar ve YouTube reklamları için özellikle kullanılan hedefleme türü, kitle hedeflemeleridir. Şimdi, arama reklamlarında kullanıcıların bir arama yaptığında metin reklamları çıkarıldığını belirtmiştik. Ancak, görüntülü reklamlar ve YouTube reklamlarında bu durum biraz farklıdır. Burada, kullanıcıların araştırmalarından, gezindikleri sitelerden ve ilgi alanlarından yola çıkarak oluşturulan hedef kitlelerle reklam gösterme işlemi gerçekleştirilir. Bir kullanıcı belirli bir konuyla ilgileniyorsa ve bu ilgi alanı, ürününüz veya markanızla örtüşüyorsa, uygun hedef kitleleri kullanarak bu kullanıcılara doğru mesajı iletebilirsiniz.

 

Ayrıca, bu ilgi alanlarına ek olarak, daha önce web sitenizle etkileşime girmiş veya markanızdan belki de satın alma yapmış olan kullanıcıların verilerini kullanarak yeniden hedefleme ve yeniden pazarlama reklamları da gösterebilirsiniz. Google panelinde bu sistemler nasıl çalışır? Nelere dikkat etmelisiniz? Önemli ölçümleme metrikleri nelerdir? Şimdi bunları ele alalım.

 

Panele ilk girdiğinizde, kampanyalarınız karşınıza çıkar. Kampanyaların yanı sıra ilk olarak bütçelerle ilgili tanımlamaları yapmamız gerekiyor. Yani, bu kampanyayı günlük olarak ne kadar harcamak istediğimizi görüntülüyoruz. Örnek olarak, bu kampanya için günlük olarak 100 TL'lik bir bütçe belirledik.

 

Kampanya türlerine geldiğimizde, az önce bahsettiğimiz arama reklamları, görüntülü reklamlar, video reklamları ve diğer detayları burada görüyoruz. İşte bu sütunlarda görüntülemeler, reklamımızın ne kadar gösterime sahip olduğunu, kaç reklam sonucunda görüntülendiğini gösterir. Maliyet sütunu ise bu kampanyaya ne kadar para harcandığını gösterir. İlk başta maliyetin tıklamalarla gerçekleştiğini belirtmiştik, ve tıklamalar da bu kolonda listelenir. Ortalama tıklama başı maliyet, bir tıklamanın ortalama maliyetini ifade eder ve bu iki değerin çarpımı toplam maliyet değerini verir.

 

Tıklama oranı, gösterimlerin ne kadarının tıklamayı gerçekleştirdiğini gösteren bir metriktir. Yani, internet kullanıcıları reklamlarınıza ilgi gösterip tıklamışlar mı, yoksa görüp de tıklamadan yolculuklarına devam etmişler mi? Bu metrik, kullanıcıların reklamlarınızı nasıl tepki verdiğini değerlendirmenize yardımcı olur.

 

Dönüşümler, reklamların neden yaptığımızı gösteren metriklerdir. Dönüşüm, bir satın alma işlemi, bir form doldurma işlemi veya bir broşür indirme gibi markanızın hizmetine göre değerli olarak kabul edilen eylemleri temsil edebilir. Bu dönüşümleri ölçümlemek için web sitenize bir kod yerleştirmeniz gerekebilir. Bu sütunda, dönüşümlerin toplam sayısını görüntülersiniz. Örneğin, bir satış dönüşümü ise, bu kampanyadan kaç satış elde ettiğimizi gösterir. Veya bu kampanya, bir giyim markası olmadığını varsayarsak, form doldurma odaklı çalışan bir reklam kampanyasıysa, kaç formun doldurulduğunu gösterir. Dönüşüm oranı, tıklamalarınızın ne kadarının dönüşüme yol açtığını yani web sitenizdeki kullanıcıların ne kadarının dönüşüm getirdiğini gösterir.

 

Dönüşüm değeri ise, eğer dönüşümlerle birlikte bir rakamsal değer ölçülüyorsa, örneğin bir satışın fiyatı veya bir form doldurmanın belirli bir değeri, bu değeri yansıtır. Bu sütun, dönüşüm değerlerinin toplamını gösterir. Dönüşüm değeri bölümü ise, ne kadar harcadığınızı ve karşılığında ne kadar elde ettiğinizi gösterir.

 

Son olarak, arama on gösterim payını belirtmek gerekir. Bu sütun, bu kampanya ile ilgili sahip olduğumuz anahtar kelimelerle ilgili potansiyel gösterimlerden yani kullanıcıların gerçekleştirdiği toplam aramalardan, ne kadarının reklam gösterimine dönüştüğünü gösterir. Yani, aslında reklamlarınızın, gösterebileceği her olasılıkta kaç gösterim şansına sahip olduğunu ifade eder.

Elbette, kampanyaları daha detaylı incelemek için bir kampanyanın içine girelim, örneğin bir ayakkabı kampanyası. Bu kampanya, ayakkabı ürünleriyle ilgili yapılmış olsun. İşte burada reklam grupları bulunur. Hatırlarsanız, reklam içeriği ile hedeflenen anahtar kelimelerin uyumlu olması gerektiğini belirtmiştik. Bu nedenle, belirli anahtar kelimeleri hedeflediğimiz reklam gruplarını bir araya getiriyoruz ve bu grupları ilgili yönlendirme sayfalarına yönlendiriyoruz. Örneğin, "ayakkabıcı" kelimesiyle ilgili metni bir reklam grubunda topluyoruz ve ilgili bir yönlendirme sayfasına yönlendiriyoruz. Aynı şekilde, erkek ayakkabı arayan kullanıcılar için benzer anahtar kelime hedeflemesi yapıp, ilgili bir reklam grubunda birleştirip, ilgili bir yönlendirme sayfasına yönlendiriyoruz. Bu şekilde reklam grupları oluşturulur. Bu kelime hedeflemelerini incelemek için anahtar kelimeleri girebiliriz. Burada, bu farklı reklam grupları içinde sahiplenilen kelimeleri görebiliriz. Bu kelimelerin, kampanya seviyesinde bahsettiğimiz değerleri, metrikleri, kelime seviyesinde, reklam grubu seviyesinde ve reklam seviyesinde görmek mümkün.

 

Son olarak, reklamlarımıza göz atarsak, burada hazırladığımız reklamları görüntüleyebiliriz. Reklam grubunda hangi reklamın olduğunu ve bunların karşılığında hangisinin ne kadar tıklama getirdiğini, ne kadar gösterim aldığını ve diğer metrikleri görebiliriz. Örneğin, içerikle, aramayla reklam ilgili olmasından bahsetmiştik; "Loafer" ve "Slipper" örneklerine geçelim. Burada, bir reklamda "Loafer" kelimesini kullandık, diğerinde ise "Slipper" kelimesini. Bu tür iyileştirmeler, kalite puanını artırmak için değerlendirilebilir konulardır. Ayrıca, bu detayları kolon başlıklarına tıkladığınızda görünen özetler ve açıklamalar da burada mevcuttur.

 

Son olarak, diğer hedeflemeleri yapabileceğimiz bölümlerden biri demografik hedeflemelerdir. Farklı yaş gruplarına, farklı cinsiyetlere yönelik reklamlar için kullanabileceğiniz hedeflemeleri içerir. Ayrıca, hedef kitlelerden bahsetmiştik ve bunları farklı ilgi alanlarına veya markanızla olan etkileşimlere göre hedeflemekten söz etmiştik. Burada, farklı ilgi alanlarına veya farklı ürünlerle ilgili araştırma yapan kişileri hedefleyen örnekleri görebilirsiniz. Yer hedeflemesi de önemli olabilir, özellikle belirli bir bölgede veya şehirde hizmet veren firmalar için. Hizmet verdiğiniz bölgenin dışına reklam vermek, paranızı boşa harcamamanız için önemli bir ayar olabilir. Panel gezimizi burada sonlandırabiliriz. Teşekkürler.

Erim Birol ・ 12 dk