Uçak Bileti Check-in Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

23 Ağustos 2024

Uçak Bileti Check-in Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Seyahat etmek birçok kişi için heyecan verici bir deneyim. Yeni yerler keşfetmek, farklı kültürler tanımak ya da iş ve tatil amaçlı değişik lokasyonlara yolculuk yapma fırsatı modern yaşamın bizlere sunduğu en önemli ayrıcalıklardan. Özellikle de uçakla yapılan yolculuklar bu anlamda çok daha keyiflidir. Bu keyifli deneyimin sorunsuz şekilde başlaması adına uçuş öncesi tüm hazırlıkların eksiksiz bir şekilde tamamlanması da oldukça önemlidir. Bu hazırlıkların ilk adımı ise sık sık göz ardı edilen ancak uçuş için kilit noktalardan biri olan check-in işlemidir. Kısaca yolcuların uçuşa kabul edilmesinin resmi bir adımı olan check-in seyahat edecek kişinin koltuk seçimi, bagaj teslimi ve biniş kartını alması gibi adımları kapsar. Check-in işleminin ne zaman ve ne şekilde yapılacağı konusunda bilgi sahibi olmak uçuş günü yaşanacak stresi önemli ölçüde azaltır ve havalimanında geçirilecek süreyi kısaltır. Bu içerikte uçuş öncesi en çok işinize yarayacak bilgilerden olan check-in nasıl yapılır sorusunun yanıtlarını detaylı şekilde bulabilirsiniz. Hazırsanız başlıyoruz.

 

Check-in Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

Check-in uçak yolculuğu yapacak kişilerin yaptırması gereken önemli bir işlemdir. Uçağa binmek için yalnızca biletinizin olması yeterli değildir. Biletiniz olsa bile check-in yaptırmadan uçağa kabul edilmezsiniz. Check-in yapmak için bilet aldığınız havayolu şirketinin havalimanındaki bankosunu bularak sıraya girmeniz ve sıra size geldiğinizde kimliğiniz, yurt dışı uçuşlarında pasaportunuz ve bilet bilgilerinizi banko görevlisine söyleyerek check-in işlemini gerçekleştirmesini istemeniz gerekiyor. Görevliler biniş kartınızı vermeden önce bagajınızı tartarak uygun ağırlıkta olup olmadığını kontrol ettikten ve koltuk seçiminizi gerçekleştirdikten sonra biniş kartınızı ve bagaj etiketlerinizi size verir ve check-in işleminiz tamamlanmış olur. Peki check-in ne zaman yapılabilir? Havalimanında gerçekleştireceğiniz check-in işlemi yurt içi ve yurt dışı uçuşlarında farklı sürelerde gerçekleştirilebilir. Genellikle yurt içi uçuşlar için yapılacak check-in işlemleri uçağın kalkmasından 45 dakika önce sona erer. Yurt dışı uçuşlar için ise bu süre 60 dakikadır. Yani bu süreler içerisinde check-in işleminizi yaptırmanız gerekmektedir. Ancak check-in süresinin dolmasına kısa bir süre kala bu işlemi yapmak için havaalanına gitmek iyi bir seçenek olmayabilir. Çünkü sizin gibi check-in yaptıracak birçok yolcu olduğunu düşündüğünüzde banko önünde uzun bir kuyrukla karşılaşabilir ve sınırlı sürelerde check-in şansınızı kaybederek uçuşu kaçırabilirsiniz.

 

Havaalanında check-in yapmak için uçuş saatinden 2 saat önce havaalanında olmak yolculara tavsiye edilen şeylerden biridir. Bu da uçuş günü yolcunun havaalanına olan mesafesine bağlı olarak çok daha erken saatlerde evinden çıkmasına ve gereksiz bir vakit kaybına neden olabiliyor. Ancak online check-in kavramının hayatımıza girmesi bu durumu ortadan kaldırdı. Peki online check-in nedir ve nasıl yapılır? Uçak yolculuklarında büyük oranda zaman tasarrufu sağlayan bu uygulamayı birlikte inceleyelim.

 

Online Check-in Nedir, Nasıl Yapılır?

Online check-in havaalanında uçuş koltuğunuzu belirlemek için kontuar önünde uzun kuyruklar beklemenizin önüne geçecek bir uygulamadır. Online check-in işlemini bilgisayarınızdan ya da cep telefonunuzdan dakikalar içerisinde gerçekleştirmeniz mümkün. Online check-in işlemi gerçekleştirmek için öncelikle biletinizi satın almış olmanız gerekir. Ardından bilgisayarınız ya da cep telefonunuz ile biletinizi aldığınız havayolu firmasının web sitesine ya da uygulamasına giderek check-in işlemi sayfasına ilerlemelisiniz. Burada check-in yapmak için ilgili alana PNR kodunuzu (rezervasyon numaranızı) ve soyadınızı girdikten sonra check-in paneline yönlendirilirsiniz.

 

Check-in panelinde eğer havayolu firması buna izin veriyorsa koltuk seçiminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bazı havayolu firmaları bu aşamada istediğiniz koltuğu seçmek için ek ücret talep edebilir. Yine bu aşamada yemek, içecek ve ek bagaj hakkı gibi ek hizmetleri de seçebiliyorsunuz. Bu tür ek hizmetlerin online check-in sırasında tercih edilmesi havalimanında yapılan check-in işleminden daha ekonomik olabiliyor.

 

Online check-in işleminizi tamamladıktan sonra e-posta adresinize ve cep telefonunuza SMS ile gelen barkodu mobil biniş kartı olarak kullanabilirsiniz. Dilerseniz havalimanından bu biniş kartını bastırabilirsiniz. Online check-in işlemi ile ilgili bilmeniz gereken önemli bir detay daha var. Bazı havayolu şirketleri havalimanında kontuar alanında uzun kuyruklar oluşmasını önlemek için yolcuları online check-in işlemine yönlendiriyor. Bu yönlendirmeyi de havaalanında yapılan check-in işlemi için ek ücret talep ederek gerçekleştiriyor. Yani online check-in yerine alanda check-in yapmayı tercih ederseniz ekstra ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşmamak için bilet aldığınızda uçak bileti check-in şartlarını kontrol etmenizi öneririz.

 

Peki online check-in ne zaman yapılır? Bu konuda da havayolu firmalarının farklı süreleri bulunuyor. Online check-in işlemi için işlem sayfası genellikle uçuşa 24 saat kala açılıyor. Ancak bazı havayolu şirketleri uçuştan 72 saat öncesinde de online check-in işlemine izin veriyor. Bu durumu yine havayolu firmasının web sitesi üzerinden kontrol edebilirsiniz.

 

Online check-in işlemini gerçekleştirdikten sonra elinizdeki biniş kartı barkodunu güvenliğe göstererek uçağa binebilirsiniz. Ancak elinizde kabin boy dışında valiziniz varsa yine bunu da uçuş öncesinde bankodan görevliye teslim ederek bagaja vermeniz gerektiğini unutmayın. Kısacası online şekilde uçak bileti check-in yapma hem size zaman kazandıran hem de uçuş öncesi stresi azaltan bir uygulamadır. Aynı zamanda bazı havayolu şirketleri için alanda check-in yapmaya göre çok daha ekonomik olabilir.

 

Kiosk Check-in Nedir Nasıl Yapılır?

Uçak bileti aldıktan sonra check-in nerede yapılır sorusuna verilecek bir diğer cevap da kiosk alanlarından check-in işlemini gerçekleştirmektir. Birçok uluslararası havayolu firmasının havalimanlarında kiosk alanları bulunur. Bu alanlar sayesinde bankoda sıra beklemeden check-in işleminizi gerçekleştirmeniz mümkündür. Kiosk alanlarından uçak check-in yapma işlemi için yine biletinizi satın almış olmanız gerekir. Ardından havayoluna ait kiosk alanını havalimanında bulmanız ve buradan check-in işlemini yapmanız gerekir. Dokunmatik ekrana ve çoklu dil desteğine sahip kiosk cihazlarının kullanımı oldukça kolaydır. Ekrandaki alanlara check-in için istenen gerekli bilgileri girdikten sonra yönlendirmeleri takip ederek uçak bileti check-in yap işlemini hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Yine bu kiosklar ile check-in yaparken koltuk seçimi ve diğer ek hizmetlerin seçimini de gerçekleştirebilirsiniz. Ardından kiosktan aldığınız uçuş kartını görevlilere göstererek uçağa binebilirsiniz. Elbette bagaja vermeniz gereken valiziniz varsa uçağa binmeden önce bankodan bagaj işlemlerinizi de gerçekleştirmeniz gerekir.

 

Check-in işlemi sağlıklı ve sorunsuz bir uçuş gerçekleştirmek için en önemli adımlardan biridir. Check-in işlemi hakkında merak ettiğiniz tüm detayları derlediğimiz içeriğimizin sonuna geldik. Siz de seyahat etmeyi seviyorsanız ve seyahatlerinizde sık sık havayolunu tercih ediyorsanız ekonomik şekilde uçak bileti alabilmeniz için size harika bir önerimiz var. Vodafone Red’in Seyahat Yanımda ile Yurt Dışı Uçak Biletlerinde İndirim Kampanyası ile uçak biletlerinizi 500₺ indirimli şekilde alabilirsiniz. Kampanyaya katılmak için kullanıcıların Vodafone Yanımda uygulaması üzerinden aldıkları kodu Seyahat Yanımda üzerinden yaptıkları bilet alımları sırasında ilgili alana girmeleri yeterli.

 

Kampanya hakkında detaylı bilgi almak için Vodafone online kanallarını ziyaret edebilir ve henüz Red’li olmadıysanız Red’in tüm fırsatlarından yararlanmak için yine Vodafone online kanalları üzerinden ya da mağazalar aracılığı ile başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.